Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Що таке ортостатична (постуральна) гіпотензія?

  1. AВисокий артеріальний тиск у положенні лежачи
  2. BНизький артеріальний тиск лише під час сну
  3. CРізниця артеріального тиску між двома руками понад 10 mmHg
  4. DЗниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with a slow-healing leg ulcer is eating less than half of their meals. What is the most helpful nursing action?

  1. AWait until the ulcer heals before addressing nutrition
  2. BAsk the patient to drink less to avoid swelling
  3. CGive extra salt to stimulate the appetite
  4. DRefer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which part of a sterile surgical gown is considered sterile once it is on?

  1. AThe front from the neck down to the knees
  2. BThe front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
  3. CThe whole gown, including the back, the collar and the area below the waist
  4. DOnly the back of the gown, which nobody touches
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
  2. BGive half the dose and watch the child closely
  3. CHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
  4. DGive it, because the prescriber must have a reason
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the crutch tips in good condition.”
  2. B“I will remove loose rugs from the floor at home.”
  3. C“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
  4. D“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient with cirrhosis should the nurse see first?

  1. AWants to talk about stopping drinking alcohol for good
  2. BLong-standing jaundice and itchy skin, asking for cream
  3. CVomiting bright red blood, heart rate 120/min
  4. DLarge ascites that is unchanged from yesterday
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. AThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  2. BWeight gain, feeling cold and a slow pulse
  3. CTingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  4. DSweating, tremor and sudden hunger
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  2. BDementia always causes visual hallucinations
  3. CDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  4. DDelirium is permanent, while dementia is reversible
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A urine culture is ordered for a patient with an indwelling urinary catheter. How should the nurse collect the sample?

  1. APour urine from the drainage bag into a sterile cup
  2. BDisconnect the catheter from the tubing and let it drain
  3. CRemove the catheter and culture the catheter tip
  4. DAspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on hemodialysis receives epoetin, but the hemoglobin has not risen in 2 months. Which results should be checked first?

  1. AFerritin and transferrin saturation
  2. BAmylase and lipase levels
  3. CTSH and the free T3 level
  4. DTroponin and creatine kinase
11.ФармакологіяСередня

A patient receiving chemotherapy has a very low neutrophil count and is going home. Which teaching is most important?

  1. AReport a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
  2. BEat plenty of raw shellfish to boost protein
  3. CExercise in crowded gyms to build strength
  4. DTake paracetamol regularly so that fevers do not show
12.ФармакологіяСкладна

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
  2. BIncrease the rate to improve blood flow to the area
  3. CApply heat and massage the area, then continue the infusion
  4. DLeave the infusion running and recheck in 4 hours
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AHold a pillow firmly against the wound while coughing
  2. BLie flat on the back with the legs straight
  3. CHold the breath for as long as possible
  4. DAvoid coughing completely until all the stitches are removed
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?

  1. AContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
  2. BGive a sedative to help the patient tolerate the mask
  3. CEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
  4. DRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. ALimit close contact with children and pregnant women for a time
  2. BStay in strict isolation in hospital for several months
  3. CStart breastfeeding again the next day
  4. DThere are no precautions, because the dose is tiny
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a subarachnoid haemorrhage develops a low sodium. Why is fluid restriction usually avoided in this patient?

  1. ALow blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
  2. BLow sodium in this condition always corrects itself
  3. CFluid restriction would cause the aneurysm to re-bleed
  4. DFluid restriction raises the risk of seizures
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. ATingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  2. BA red rash only at the injection site, with no other symptoms
  3. CMild itching of the feet the next day
  4. DIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. ATake a double dose to protect the heart
  2. BTake it only after the operation is finished
  3. CStop it one week before any operation
  4. DUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Акушерське медсестринствоСередня

Плодові оболонки щойно розірвалися. Що медсестра має оцінити першим?

  1. AСерцебиття плода
  2. BТемпературу жінки
  3. CЛише колір навколоплідних вод
  4. DСтупінь вкорочення шийки матки
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn male has a urethral opening on the underside of the penis. What should the nurse tell the parents?

  1. ACircumcision should be done straight away
  2. BIt will correct itself by school age
  3. CIt is a normal variation that needs no follow-up
  4. DCircumcision should wait for specialist review
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is threadworm (pinworm) infection usually confirmed?

  1. AA tape test on the skin around the anus first thing in the morning
  2. BAn abdominal X-ray to look for the worms in the gut
  3. CA urine sample collected in the evening
  4. DA blood test for worm antibodies taken an hour after an evening meal
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AA muscle strain from walking
  2. BOrdinary oedema from the illness
  3. CDeep vein thrombosis
  4. DAn allergic reaction to steroids
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which US legal case is associated with the duty of mental health professionals to protect people who are threatened by a patient?

  1. ABrown v Board of Education
  2. BTarasoff v Regents of the University of California
  3. CRoe v Wade
  4. DMiranda v Arizona
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?

  1. AStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
  2. BCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
  3. CCrush all his tablets into his food without telling him
  4. DAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
10 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 10 lb 9 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

10 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0020:4008:20t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 20:40 і закінчується о 08:20 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

20:4008:20
t = min
27.Розрахунок дозСередня
70 kg10 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 70 kg, йому призначено 10 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

70 kg10 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50%вихідний розчинвода = ? mL

Потрібно приготувати 1000 mL 1% (w/v) розчину з 50% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?

C₁ = 50%C₂ = 1%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 40 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

40 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 5 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLжеле120 mLвода240 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча225 mLсеча350 mLсеча275 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 100 mLжеле: 120 mLвода: 240 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 125 mL/hпочаток 09:00tусього​ = ? h80 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 09:00 зі швидкістю 80 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL80 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 90/54 mmHg, пульс 88/min, реагує лише на біль, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 96%повітряSBP 90HR 88PT 35,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Зниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення

Чому це відповідь

Ортостатична гіпотензія — падіння артеріального тиску під час переходу у вертикальне положення. Вона часта в літніх людей і при прийомі деяких ліків та підвищує ризик падінь.

Відповідь

D · Зниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Refer to the dietitian and support protein and energy intake

Чому це відповідь

Poor intake delays healing. Screening, dietitian referral, food charts and support with meals, including protein and energy supplements if needed, help the wound heal.

Відповідь

D · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves

Чому це відповідь

Only the front of the gown from chest to the level of the sterile field and the sleeves from above the elbow to the cuffs are sterile. The back, the neckline and anything below the sterile field are non-sterile.

Відповідь

B · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Чому це відповідь

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Відповідь

C · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Чому це відповідь

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Відповідь

C · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min

Чому це відповідь

Vomiting blood with a fast pulse suggests bleeding esophageal varices, which can quickly be fatal. The other findings are chronic or stable.

Відповідь

C · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Чому це відповідь

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Відповідь

A · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Чому це відповідь

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Відповідь

A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe

Чому це відповідь

The catheter sampling port is cleaned and urine is aspirated with a sterile syringe, keeping the system closed. Urine in the drainage bag has been standing and can contain bacteria that multiplied there; opening the system raises the risk of infection.

Відповідь

D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Ferritin and transferrin saturation

Чому це відповідь

Iron deficiency is the most common reason for a poor response to erythropoiesis-stimulating agents, because the marrow needs iron to make hemoglobin. Ferritin and transferrin saturation are checked, and IV iron is often given in dialysis patients. Infection and inflammation can also blunt the response.

Відповідь

A · Ferritin and transferrin saturation
11.Фармакологія

Відповідь: A · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away

Чому це відповідь

Neutropenic patients may have few signs of infection other than fever, and sepsis can develop quickly. A fever needs urgent assessment; good hand hygiene and avoiding sick contacts are also taught.

Відповідь

A · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
12.Фармакологія

Відповідь: A · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Чому це відповідь

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Відповідь

A · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Чому це відповідь

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Відповідь

A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care

Чому це відповідь

Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.

Відповідь

C · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Чому це відповідь

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Відповідь

A · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia

Чому це відповідь

Hyponatraemia after subarachnoid haemorrhage may come from SIADH or cerebral salt wasting. Restricting fluid can cause hypovolaemia, which makes delayed cerebral ischaemia more likely. Sodium is usually corrected with fluids or salt under specialist advice.

Відповідь

A · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Чому це відповідь

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Відповідь

A · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Чому це відповідь

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Відповідь

D · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Серцебиття плода

Чому це відповідь

Після розриву оболонок насамперед перевіряють серцебиття плода, щоб виявити випадіння чи стиснення пуповини. Потім фіксують колір, запах, кількість і час відходження вод.

Відповідь

A · Серцебиття плода
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Circumcision should wait for specialist review

Чому це відповідь

In hypospadias, the urethral opening is on the underside of the penis. Circumcision is avoided because the foreskin may be used in surgical repair.

Відповідь

D · Circumcision should wait for specialist review
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning

Чому це відповідь

Clear adhesive tape pressed against the perianal skin on waking, before washing, picks up eggs that can be seen under a microscope. Parents may also see the small white worms around the anus at night.

Відповідь

A · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Deep vein thrombosis

Чому це відповідь

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Відповідь

C · Deep vein thrombosis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Tarasoff v Regents of the University of California

Чому це відповідь

In Tarasoff (California, 1976), the court held that therapists have a duty to take reasonable steps to protect an identifiable person from a serious threat made by a patient. Similar principles exist in many jurisdictions.

Відповідь

B · Tarasoff v Regents of the University of California
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it

Чому це відповідь

Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.

Відповідь

B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 4,8 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

9 oz/16 = 0,5625 lb
10 + 0,5625 = 10,56 lb

Фунти в кілограми

m = 10,56/2,2 = 4,801 ≈ 4,8 kg

Відповідь

m = 4,8 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 700 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

20:40 → 24:00 = 200 min

Після півночі

00:00 → 08:20 = 500 min

Разом

t = 200 + 500 = 700 min

Відповідь

t = 700 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 700 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

10·70 = 700 mg

Відповідь

D = 700 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: W = 980 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 1·1000/50 = 20 mL

Вода, яку додають

W = 1000 − 20 = 980 mL

Відповідь

W = 980 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

40/60 = 0,6667 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,6667·60 = 40 gtt/min

Відповідь

R = 40 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 40 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/50 = 8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 8·5 = 40 mg/h

Відповідь

D = 40 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1090 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 120 + 240 = 460 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1090 mL

Відповідь

I = 1090 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 9,4 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL залишилося

Друга частина

680/125 = 5,44 h

Загальний час

t = 4 + 5,44 = 9,44 ≈ 9,4 h

Відповідь

t = 9,4 h

Це приблизно 9 h 26 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:26.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Тяжкість

GCS 3 → тяжка

Відповідь

тяжка
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 88/min → 0
реагує лише на біль (P) → 3
T 35,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 3 + 1 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions