Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage makes the redness spread to other areas
  2. BMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  3. CMassage hides early signs of infection
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справиСкладна

Which pair of details is best for confirming a patient's identity before giving a medicine?

  1. ABed number and the patient's first name, checked against the ward list
  2. BFull name and date of birth, checked against the wristband
  3. CRoom number and diagnosis
  4. DThe name on the door and the patient's face
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse’s hands are dry and cracked from frequent hand hygiene. What is the best approach?

  1. AUse any lotion from home, whatever its contents
  2. BStop hand hygiene until the skin heals
  3. CWear gloves all day instead of cleaning the hands between patients
  4. DUse the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has a needlestick from a patient whose HIV and hepatitis status is unknown. What should happen?

  1. AThe source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
  2. BThe nurse waits six months before having any blood tests at all
  3. CThe nurse is assumed to be infected and stops all work
  4. DNothing, because the source patient is probably not infected
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ABackache after a long walk
  2. BA severe headache with blurred vision
  3. CNeeding to pass urine more often
  4. DMild ankle swelling at the end of the day
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. AStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  2. BLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  3. CReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
  4. DTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo check the wound stays closed before removing the rest
  2. BTo make the procedure faster
  3. CTo reduce the cost of dressings
  4. DBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient going home with a leg cast is taught about cast care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my leg raised on pillows for the first few days."
  2. B"I will come back if my toes go numb or turn blue."
  3. C"I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
  4. D"I will keep the cast dry."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  2. BThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  3. CThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
  4. DThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з давнім захворюванням легень бікарбонат у сироватці 32 mEq/L, артеріальний PaCO₂ стабільно високий, а pH 7,36. Який стан найкраще відповідає?

  1. AХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
  2. BГостре передозування аспірину зі швидким диханням
  3. CГостра тяжка діарея з великими втратами бікарбонату
  4. DГострий діабетичний кетоацидоз з тяжким зневодненням і блюванням
11.ФармакологіяСередня

How should a patient take oral alendronate?

  1. AWith milk at bedtime, then lying down straight away to aid absorption
  2. BWith breakfast and coffee to protect the stomach
  3. CCrushed into yoghurt with calcium supplements
  4. DWith plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
12.ФармакологіяСкладна

A ventilated ICU patient receives vecuronium, a neuromuscular blocker. Why must sedation and pain relief also be given?

  1. ANeuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
  2. BSedatives are needed to prevent vecuronium from causing seizures and agitation
  3. CVecuronium stops working unless a sedative is also given
  4. DVecuronium causes severe pain at the injection site
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. AConstipation
  2. BDry cough
  3. CHair loss
  4. DDiarrhoea
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. ASpirometry
  2. BAn abdominal ultrasound
  3. CA lumbar puncture
  4. DA 12-lead ECG
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BDiarrhoea and heavy sweating
  3. CWeight loss and a fast tremor
  4. DA cough and a raised potassium
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ASerum amylase and lipase levels
  2. BSerum ferritin
  3. CBlood alcohol level
  4. DThyroid function tests
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Що є першим пріоритетом, коли пацієнт прибуває до палати пробудження після загальної анестезії?

  1. AКовток води
  2. BПов'язка на рані та дренажі
  3. CДихальні шляхи та дихання
  4. DАнамнез щодо ліків
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

During burn resuscitation, a 70 kg adult's urine output has been 120 mL/h for 3 hours, and the face and limbs are very oedematous. What should the nurse do?

  1. ADiscuss reducing the fluid rate with the team
  2. BGive a diuretic without discussing it
  3. CStop all IV fluids completely and remove the catheter
  4. DIncrease the fluid rate to keep the output high
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AWalking and upright positions can help progress
  2. BShe must stay in bed on her back for the whole labour
  3. CWalking will cause the cord to prolapse
  4. DUpright positions always make labour slower
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. AAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  2. BEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  3. CTaking vital signs of a stable woman
  4. DTeaching a first-time mother about breastfeeding
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Як медсестра має провести бесіду щодо здоров'я з 15-річним підлітком?

  1. AРозмовляти лише з батьком чи матір'ю
  2. BОпитувати підлітка за присутності друзів для підтримки
  3. CПровести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
  4. DСказати підліткові, що все сказане буде передано батькам, щоб тримати їх в курсі
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child has had many hospital admissions with unexplained symptoms. They occur only when the mother is present and stop when the child is apart from her. What should the nurse consider?

  1. AA rare genetic disorder that needs more tests at once
  2. BThe child is pretending to be ill to avoid school
  3. CThe ward environment or hospital food is causing the symptoms
  4. DFabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. AIt is only important during the termination phase
  2. BPatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
  3. CPatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
  4. DBody language matters only when patients cannot speak the same language
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. AWait until he asks to join activities before involving him
  2. BTell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  3. CLet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
  4. DAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011123:45 PM?16:4514:4515:4503:45

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 3:45 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

3:45 PM
  1. 116:45
  2. 214:45
  3. 315:45
  4. 403:45
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0019:1006:30t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:10 і закінчується о 06:30 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.

19:1006:30
t = h
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 6 kg призначено 10 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

6 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
20k од.1000 mL? mL/h800 од./h

Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 800 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

20000 од./1000 mL800 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

20 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Мішок містить 100 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 30 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

100 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко200 mLсік150 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча275 mLсеча375 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 200 mLсік: 150 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 275 mLсеча: 375 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 60 mL/hпочаток 20:00tусього​ = ? h80 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 20:00 зі швидкістю 80 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL80 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 93% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 140/min, притомний, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 93%O₂SBP 78HR 140AT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Massage can damage the deeper tissues further

Чому це відповідь

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Відповідь

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Full name and date of birth, checked against the wristband

Чому це відповідь

At least two personal identifiers, such as name, date of birth and hospital number, are checked with the patient and the wristband. Bed and room numbers change and are not identifiers.

Відповідь

B · Full name and date of birth, checked against the wristband
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact

Чому це відповідь

Cracked skin is harder to clean and harbors more organisms. Facility-approved lotions help keep the skin healthy without reducing the effect of hand antiseptics such as chlorhexidine.

Відповідь

D · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests

Чому це відповідь

After first aid and reporting, the source patient is tested according to law and policy, and the nurse has baseline testing. A rapid risk assessment decides whether HIV prophylaxis is started while results are awaited.

Відповідь

A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A severe headache with blurred vision

Чому це відповідь

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Відповідь

B · A severe headache with blurred vision
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Чому це відповідь

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Відповідь

A · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · To check the wound stays closed before removing the rest

Чому це відповідь

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Відповідь

A · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."

Чому це відповідь

Pushing objects under a cast can injure the skin and cause infection or pressure sores. Elevation, keeping the cast dry and reporting numbness, colour change or increasing pain are correct.

Відповідь

C · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Чому це відповідь

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Перевірено за: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією

Чому це відповідь

При хронічній затримці CO₂, як-от при тяжкому ХОЗЛ, нирки протягом днів затримують бікарбонат і повертають pH до норми, часто до нижньої межі діапазону. Кетоацидоз і діарея знижують бікарбонат, а передозування аспірину спричиняє швидке дихання, що знижує PaCO₂.Перевірено за: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Відповідь

A · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
11.Фармакологія

Відповідь: D · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes

Чому це відповідь

Alendronate is taken first thing in the morning with water only, before food or other drugs. Staying upright reduces the risk of oesophageal ulceration, and food or calcium blocks its absorption.

Відповідь

D · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
12.Фармакологія

Відповідь: A · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia

Чому це відповідь

Neuromuscular blockers cause paralysis but leave awareness and pain sensation intact. Without sedation and analgesia, the patient could be awake and in pain while unable to move.

Відповідь

A · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Constipation

Чому це відповідь

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Відповідь

A · Constipation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A 12-lead ECG

Чому це відповідь

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Відповідь

D · A 12-lead ECG
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Dry mouth and constipation

Чому це відповідь

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Відповідь

A · Dry mouth and constipation
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Thyroid function tests

Чому це відповідь

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Відповідь

D · Thyroid function tests
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Дихальні шляхи та дихання

Чому це відповідь

У палаті пробудження залишкові анестетики, опіоїди та міорелаксанти можуть спричинити обструкцію дихальних шляхів і пригнічення дихання. Спершу оцінюють дихальні шляхи та дихання, потім кровообіг, свідомість, біль, температуру й рану.

Відповідь

C · Дихальні шляхи та дихання
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Discuss reducing the fluid rate with the team

Чому це відповідь

An output of about 1,7 mL/kg/h suggests over-resuscitation. Excess fluid ("fluid creep") worsens oedema and can cause pulmonary oedema and compartment syndromes, so the rate is reviewed and reduced under the burn protocol.

Відповідь

A · Discuss reducing the fluid rate with the team
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Walking and upright positions can help progress

Чому це відповідь

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Відповідь

A · Walking and upright positions can help progress
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Taking vital signs of a stable woman

Чому це відповідь

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Відповідь

C · Taking vital signs of a stable woman
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності

Чому це відповідь

Підлітки відкритіші, коли їх опитують наодинці. Поясніть, що сказане конфіденційне, якщо немає ризику серйозної шкоди. Схеми, як-от HEADSSS, охоплюють дім, освіту, заняття, наркотики, сексуальність, суїцид і безпеку.

Відповідь

C · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures

Чому це відповідь

Fabricated or induced illness (formerly Munchausen syndrome by proxy) is a form of abuse in which a carer invents or causes illness. Careful objective documentation and early involvement of the safeguarding team are essential; the carer should not be confronted alone.

Відповідь

D · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Чому це відповідь

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Відповідь

C · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Чому це відповідь

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Відповідь

D · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 15:45

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

3 PM → 3 + 12 = 15

Відповідь

15:45

Відповідь

15:45
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 11,33 h

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

19:10 → 24:00 = 290 min

Після півночі

00:00 → 06:30 = 390 min

Разом

290 + 390 = 680 min
t = 680/60 = 11,33 h

Відповідь

t = 11,33 h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 10·6 = 60 mg

Об’єм

V = 60/25 = 2,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 40 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

20000/1000 = 20 од./mL

Швидкість помпи

R = 800/20 = 40 mL/h

Відповідь

R = 40 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 320 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Об’єм

V = 80·4 = 320 mL

Відповідь

V = 320 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 30 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

100/100 = 1 mg/mL

Швидкість дозування

D = 1·30 = 30 mg/h

Відповідь

D = 30 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 640 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 150 = 350 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1290 mL

Загальне виведення

275 + 375 = 650 mL

Баланс

B = 1290 − 650 = 640 mL

Відповідь

B = 640 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL залишилося

Друга частина

260/60 = 4,333 h

Загальний час

t = 3 + 4,333 = 7,333 ≈ 7,3 h

Відповідь

t = 7,3 h

Це приблизно 7 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 03:20.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання) → 4

Додайте

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Тяжкість

GCS 12 → помірна

Відповідь

помірна
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 93% → 2
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 140/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 3 + 3 + 0 + 0 = 10
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions