У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
BДипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
CLPN/LVN: усі первинні оцінки; дипломована медсестра: заплановані ліки; помічник: навчання перед випискою
DПомічник: пероральні ліки; LPN/LVN: плани догляду; дипломована медсестра: гігієнічний догляд за стабільними пацієнтами
7.Клінічна сестринська справаСередня
How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?
AIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
BIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
CIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
DIt strengthens the breathing muscles during the day
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?
ASildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
BThe combination causes severe hyperkalaemia
CThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
DGTN makes sildenafil toxic to the liver
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?
ABlood glucose
BHemoglobin A1c
CThyroid hormones
DSerum lipase
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?
AThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
BHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
CHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
DThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
11.ФармакологіяСередня
How can the absorption of oral iron be improved?
ATake it with a cup of strong tea
BTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
CTake it with a glass of milk
DTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
12.ФармакологіяСкладна
Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?
AThey are not absorbed in people over 65
BThey cause severe hypoglycaemia in older people
CThey are linked to a higher risk of stroke and death
DThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Що таке легенева реабілітація при ХОЗЛ?
AКонтрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
BДослідження функції легень, яке повторюють кожні півроку
CОперація з видалення найбільш уражених ділянок легені
DКурс пероральних стероїдів і антибіотиків, який щозими приймають удома
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?
AFully on the non-operated side, to help drain the empty space
BFlat and prone for the whole of the first day after surgery
CHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
DOn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which picture fits anterior cord syndrome?
AWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
BArms much weaker than legs after a neck injury
CNormal movement but complete loss of position sense
DLoss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
У пацієнта в гало-жилеті при переломі шийного відділу хребта зупинка серця. Що має бути негайно під рукою?
AІнструмент для відкриття передньої частини жилета для СЛР
BТверда дошка, щоб підсунути під жилет
CПодушка, щоб підняти голову й плечі
DНожиці, щоб перерізати черепні штифти
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?
AFlush with 50 mL of air and start the feed
BStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
CDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
DGive the medicines but not the feed
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?
ASpironolactone for ascites
BRegular ibuprofen for back pain
CThiamine supplements
DLactulose to keep the bowels open
19.Акушерське медсестринствоСередня
A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?
ACaffeine citrate
BAtropine sulfate
CPhenobarbital
DNaloxone hydrochloride
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman at 31 weeks with contractions has a negative fetal fibronectin test. What does this result mean?
AThe membranes have ruptured
BBirth will certainly occur within 48 hours
CBirth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
DThe fetus has an infection
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Яке лікування зазвичай застосовують у дитини з крупом середньої тяжкості?
AПротикашльовий засіб
BКурс пероральних антибіотиків, як-от амоксицилін, 5–7 днів
A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?
AItching under the cast; give an antihistamine
BNormal pain after a fracture; give more time
CCompartment syndrome; report it at once
DAnxiety; distract the child with play
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?
ADelirium tremens
BEnabling by the healthcare team
CLearned helplessness in the patient
DCodependency
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?
AAllow him to stay at home until he wants to go back
BLet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
CTell him that he is being silly and must go
DSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 10,5285 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
10,5285 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 15,1 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.
15,1 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
Флакон містить 500 mg порошку. На етикетці: додайте 1,8 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 2 mL. Призначено 150 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?
500 mg+ 1,8 mL → 2 mL150 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 12 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
12 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 500 mL протягом 10 годин. Через 7 годин ви бачите, що в мішку ще 180 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
500 mL / 10 hчерез 7 h: 180 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 20 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє?
20 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 20:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL200 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 94% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 48/min, не реагує, температура 37,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 12SpO₂ 94%повітряSBP 124HR 48UT 37,6 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 145/min, гримасу на подразнення, активні рухи і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · To fit closely around the stoma without pressing on it
Чому це відповідь
The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.
Відповідь
B · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Делірій починається раптово, а увага коливається протягом дня
Чому це відповідь
Делірій розвивається впродовж годин чи днів з коливаннями уваги та усвідомлення, часто через фізичну причину. Деменція розвивається поступово впродовж місяців чи років. Люди з деменцією мають вищий ризик делірію.
Відповідь
B · Делірій починається раптово, а увага коливається протягом дня
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
Чому це відповідь
In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.
Відповідь
B · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
Чому це відповідь
До джерела, що змістилося, ніколи не торкаються рукою. Довгі щипці забезпечують відстань, свинцевий контейнер екранує джерело, а відповідальну особу з радіаційної безпеки негайно повідомляють.
Відповідь
D · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Thiamine (vitamin B1)
Чому це відповідь
Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.
Відповідь
B · Thiamine (vitamin B1)
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
Чому це відповідь
Дипломована медсестра проводить оцінки та складний догляд, LPN/LVN доглядає за стабільними пацієнтами й дає рутинні ліки, а помічник виконує рутинну гігієну та вимірювання. Інші варіанти дають завдання поза сферою практики виконавця.
Відповідь
B · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
Чому це відповідь
Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.
Відповідь
C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
Чому це відповідь
PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.
Відповідь
C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Blood glucose
Чому це відповідь
PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.
Відповідь
A · Blood glucose
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
Чому це відповідь
Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Перевірено за:Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Фармакологія
Відповідь: B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
Чому це відповідь
Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.
Відповідь
B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Фармакологія
Відповідь: C · They are linked to a higher risk of stroke and death
Чому це відповідь
In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.
Відповідь
C · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
Чому це відповідь
Легенева реабілітація поєднує індивідуально підібрані фізичні тренування, навчання та техніки дихання. Вона покращує витривалість, зменшує задишку, покращує якість життя та знижує кількість госпіталізацій. Її рекомендують людям із ХОЗЛ, обмеженим задишкою, і після загострення.
Відповідь
A · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
Чому це відповідь
After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.
Відповідь
D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
Чому це відповідь
Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.
Відповідь
D · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Інструмент для відкриття передньої частини жилета для СЛР
Чому це відповідь
Інструмент для звільнення переднього жилета тримають прикріпленим до нього, щоб швидко відкрити для СЛР або забезпечення прохідності дихальних шляхів. Місця штифтів потребують регулярного догляду для профілактики інфекції, а пацієнта навчають догляду за шкірою під жилетом.
Відповідь
A · Інструмент для відкриття передньої частини жилета для СЛР
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
Чому це відповідь
A pH above 5,5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.
Відповідь
C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Regular ibuprofen for back pain
Чому це відповідь
NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.
Відповідь
B · Regular ibuprofen for back pain
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Caffeine citrate
Чому це відповідь
Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.
Відповідь
A · Caffeine citrate
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
Чому це відповідь
Fetal fibronectin is a protein that binds the membranes to the uterine lining. A negative result has a high negative predictive value, meaning birth within 7 to 14 days is unlikely; a positive result is less predictive.
Відповідь
C · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Одну дозу перорального кортикостероїду, як-от дексаметазон
Чому це відповідь
Кортикостероїди зменшують набряк дихальних шляхів при крупі. Небулізований епінефрин додають при тяжкому стридорі в спокої. Круп має вірусну природу, тому антибіотики не допомагають.
Відповідь
C · Одну дозу перорального кортикостероїду, як-от дексаметазон
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Compartment syndrome; report it at once
Чому це відповідь
Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.
Відповідь
C · Compartment syndrome; report it at once
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Codependency
Чому це відповідь
Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.
Відповідь
D · Codependency
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
Чому це відповідь
Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.
Відповідь
D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 10,5 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
10.5285 → 5
Вирішує лише наступна цифра
10,5285 → 2
2 — це 4 або менше, тому 5 залишається.
Подальші цифри (85) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 10,5 mL
Відповідь
x = 10,5 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: c = 272 mg/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
c = 15,1·18 = 271,8 ≈ 272 mg/dL
Відповідь
c = 272 mg/dL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,6 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Концентрація після змішування
500 mg/2 mL = 250 mg/mL
Об’єм
V = 150/250 = 0,6 mL
Відповідь
V = 0,6 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,4 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
10·12 = 120 mg
Об’єм
V = (120/250)·5 = 2,4 mL
Відповідь
V = 2,4 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 60 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
500/10 = 50 mL/h
Нова швидкість
R = 180/3 = 60 mL/h
Відповідь
R = 60 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 15 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
20·60/20 = 60 mL/h
Залишковий час
t = 900/60 = 15 h
Відповідь
t = 15 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1410 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 100 = 300 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1410 mL
Відповідь
I = 1410 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 200 = 800 mL
Час
t = 800/100 = 8 h
Відповідь
t = 8 h
Це приблизно 8 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 04:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 94% → 1
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 48/min → 1
не реагує (U) → 3
T 37,6 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 = 5
Відповідь
NEWS2 = 5
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 145/min → 2
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: активні рухи → 2
Дихання: відсутність дихання → 0
Додайте
APGAR = 1 + 2 + 1 + 2 + 0 = 6
Інтерпретація
6 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.