У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?
AAt least one minute
BAs long as it takes to be certain
CAbout 30 seconds
DNo more than 10 seconds
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?
AThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
BA fever shows the cancer has spread
CThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
DChemotherapy always causes a fever that needs no action
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?
AA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
BAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
CA chest x-ray every month for the first year
DNo screening, because BCG prevents all TB
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Медсестра дала ліки не тому пацієнтові. Пацієнт почувається добре. Що в пріоритеті?
AНасамперед заповнити звіт про інцидент
BЗачекати до кінця зміни, щоб комусь повідомити
CНічого не казати пацієнтові, щоб його не турбувати
DОцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?
AA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
BA patient after a hip replacement
CA patient with a fractured wrist
DA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Якого пацієнта нефрологічного відділення медсестра має оглянути першим?
AПацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс
BПацієнта на перитонеальному діалізі, чия злита рідина прозора
CПацієнта, чия артеріовенозна фістула має сильне тремтіння та шум
DПацієнта, який просить поради щодо дієти з низьким вмістом фосфатів
7.Клінічна сестринська справаСередня
Який препарат використовують для нейтралізації нефракціонованого гепарину?
AВітамін K (фітоменадіон)
BПротаміну сульфат
CНалоксон
DФлумазеніл
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?
ASildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
BThe combination causes severe hyperkalaemia
CThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
DGTN makes sildenafil toxic to the liver
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?
AHigh fat in the sample may interfere with some test results
BThe results are more accurate than in a fasting sample
CThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
DThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Після хіміотерапії швидкозростаючої лімфоми який патерн результатів вказує на синдром лізису пухлини?
AЛише високий натрій і низька глюкоза
BВисокий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
CНизький калій, низький фосфат, низька сечова кислота та підвищений кальцій
DНормальні електроліти з високим гемоглобіном
11.ФармакологіяСередня
A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?
AStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
BIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
CMake no change, as illness does not affect cortisol needs
DHalve the hydrocortisone to reduce side effects
12.ФармакологіяСкладна
During an alteplase infusion for acute ischaemic stroke, the patient develops a sudden severe headache and her level of consciousness falls. What is the nurse's first action?
AStop the alteplase infusion and notify the provider urgently
BGive paracetamol for the headache and continue the infusion
CSlow the infusion to half the rate and recheck in 30 minutes
DGive a bolus of heparin to prevent a new clot
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Чому пацієнтам із тяжким ХОЗЛ радять їсти невеликими порціями часто?
AЧасте харчування безпосередньо запобігає інфекціям грудної клітки
BВеликі прийоми їжі спричиняють постійне звуження дихальних шляхів
CНевеликі порції зменшують частоту потреби в інгаляторах
DПовний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?
AA new pulmonary embolism
BA vagal response to straining
CLow blood glucose from fasting
DAn allergic reaction to the commode
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Який набір результатів найкраще підтверджує ДКА, а не ГГС?
AНормальні кетони та нормальний бікарбонат
BГлюкоза вище 30 mmol/L з нормальним pH
CДуже висока осмолярність лише зі слідами кетонів у крові
DВисокі кетони, pH нижче 7,3 і низький бікарбонат
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will keep my skin clean and dry."
B"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
C"I only need to check my skin when something hurts."
D"I will shift my weight in the chair regularly."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which statement about pain relief in acute pancreatitis is correct?
APain relief should be withheld until the diagnosis is certain
BOpioids can be used, and good analgesia is a priority
COpioids must never be used in pancreatitis
DOnly paracetamol may be given
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?
ALeukoplakia from smoking
BOral candidiasis
CFood residue only
DNormal mucositis healing
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why is a copper intrauterine device a good contraceptive option for many breastfeeding mothers?
AIt increases milk production
BIt is hormone-free and very effective
CIt must be replaced every month
DIt protects against sexually transmitted infections
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?
ASeizures are always triggered by loud sounds
BJitteriness stops when the limb is gently held
CSeizures stop when the limb is held
DJitteriness comes with eye deviation and apnoea
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?
AKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
BA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
CAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
DAllowing the child to eat only foods brought by classmates
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A large baby born to a mother with diabetes becomes jittery at 1 hour of age. What should the nurse check first?
AThe baby's haemoglobin
BThe baby's serum bilirubin
CThe baby's blood glucose
DThe baby's blood group
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A patient taking fluoxetine says she has started taking St John's wort to feel even better. What is the main risk?
ALithium toxicity
BSerotonin syndrome
CHypertensive crisis from tyramine
DAgranulocytosis
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A nurse realises she has given a patient another patient's olanzapine dose. What should she do first?
AFill in an incident report before checking the patient
BAssess the patient, including his vital signs and level of sedation
CSay nothing, because one dose will not cause harm
DGive the patient his own prescribed medicine as well, to stay on schedule
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 00:20 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
00:20
12:20 AM
212:20 PM
312:20 AM
411:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 4 tbsp з рідка добавка, ¾ склянка з чай, 1½ tsp з сироп від кашлю, ½ fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 8 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
8 kg5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 310 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
310 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 80 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
42 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 09:15, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 13:15?
1000 mL60 mL/h09:15 → 13:15
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 38/min, притомний, температура 39,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 78HR 38AT 39,2 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · No more than 10 seconds
Чому це відповідь
Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.
Відповідь
D · No more than 10 seconds
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
Чому це відповідь
Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.
Відповідь
C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
Чому це відповідь
BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.
Відповідь
B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Оцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату
Чому це відповідь
Першочергова — безпека пацієнта: оцінити, стежити й повідомити призначувача, який вирішує щодо лікування. Потім про помилку повідомляють через систему лікарні, а пацієнта інформують згідно з протоколом.
Відповідь
D · Оцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
Чому це відповідь
A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.
Відповідь
A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Пацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс
Чому це відповідь
Пропущений сеанс діалізу дозволяє накопичуватися калію. Слабкість м'язів та нерегулярний пульс вказують на гіперкаліємію, що може спричинити смертельні аритмії, тож медсестра негайно оцінює стан, організовує кардіомоніторинг та ескалує. Тремтіння й шум і прозорий діалізат — очікувані знахідки, а поради щодо дієти можуть зачекати.
Відповідь
A · Пацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Протаміну сульфат
Чому це відповідь
Протамін зв'язує гепарин і нейтралізує його. Вітамін K використовують при варфарині.
Відповідь
B · Протаміну сульфат
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
Чому це відповідь
PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.
Відповідь
C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · High fat in the sample may interfere with some test results
Чому це відповідь
Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.
Відповідь
A · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
Чому це відповідь
Коли розпадається багато пухлинних клітин, калій, фосфат і нуклеїнові кислоти (що перетворюються на сечову кислоту) заповнюють кров. Фосфат зв'язує кальцій, тому кальцій падає. Ризики включають аритмії та гостре ураження нирок.Перевірено за:Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)
Відповідь
B · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
11.Фармакологія
Відповідь: B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
Чому це відповідь
During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.
Відповідь
B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Фармакологія
Відповідь: A · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently
Чому це відповідь
A sudden headache and neurological decline during thrombolysis suggest intracranial haemorrhage. The infusion is stopped at once and the provider is called for urgent assessment and imaging.
Відповідь
A · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Повний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює
Чому це відповідь
Багато людей із тяжким ХОЗЛ втрачають масу тіла, бо дихання потребує багато енергії, а великі прийоми їжі спричиняють здуття й задишку. Малі порції, багаті поживними речовинами, допомагають підтримувати масу тіла та силу м'язів.
Відповідь
D · Повний шлунок обмежує діафрагму, а їжа втомлює
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · A vagal response to straining
Чому це відповідь
Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.
Відповідь
B · A vagal response to straining
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Високі кетони, pH нижче 7,3 і низький бікарбонат
Чому це відповідь
ДКА визначається гіперглікемією (або відомим діабетом), кетонемією (наприклад, >3 mmol/L) та метаболічним ацидозом (pH < 7.3 або бікарбонат < 15 mmol/L за британськими критеріями). ГГС має дуже високу глюкозу та високу осмолярність (часто > 320 mOsm/kg) з незначним кетозом і без вираженого ацидозу.
Відповідь
D · Високі кетони, pH нижче 7,3 і низький бікарбонат
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · "I only need to check my skin when something hurts."
Чому це відповідь
Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.
Відповідь
C · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
Чому це відповідь
Acute pancreatitis is very painful, and opioids are used as part of multimodal analgesia. There is no good evidence that they worsen the condition. Sedation and breathing are monitored.
Відповідь
B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Oral candidiasis
Чому це відповідь
Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.
Відповідь
B · Oral candidiasis
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · It is hormone-free and very effective
Чому це відповідь
The copper IUD contains no hormones, does not affect milk supply and is highly effective for many years. It does not protect against sexually transmitted infections.
Відповідь
B · It is hormone-free and very effective
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Jitteriness stops when the limb is gently held
Чому це відповідь
Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.
Відповідь
B · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
Чому це відповідь
Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.
Відповідь
B · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · The baby's blood glucose
Чому це відповідь
Babies of mothers with diabetes produce extra insulin before birth, so after the cord is cut they are at high risk of hypoglycaemia. Jitteriness is a common sign, so blood glucose is checked straight away and the baby is fed or treated as per protocol.
Відповідь
C · The baby's blood glucose
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Serotonin syndrome
Чому це відповідь
St John's wort has serotonergic effects, so combining it with an SSRI can cause serotonin syndrome. It also induces liver enzymes and interacts with many other drugs, so patients should tell the prescriber about herbal products.
Відповідь
B · Serotonin syndrome
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation
Чому це відповідь
After a medicine error, the first step is to assess and monitor the patient for any effects. The nurse then informs the prescriber and the nurse in charge, follows instructions, documents and reports the incident.
Відповідь
B · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 12:20 AM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
00 → 12 AM
Відповідь
12:20 AM
Відповідь
12:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 262,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
¾ склянка = 0,75·240 = 180 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
Додайте
V = 60 + 180 + 7,5 + 15 = 262,5 mL
Відповідь
V = 262,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 5·8 = 40 mg
Об’єм
V = 40/20 = 2 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 2 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,62 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,5 mg/mL = 500 mcg/mL
Об’єм
V = 310/500 = 0,62 mL
Відповідь
V = 0,62 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 80 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
80/60 = 1,333 mL/min
Швидкість крапання
R = 1,333·60 = 80 gtt/min
Відповідь
R = 80 gtt/min
Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 1,8 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
42·60/15 = 168 mL/h
Залишковий час
t = 300/168 = 1,786 ≈ 1,8 h
Відповідь
t = 1,8 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 650 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 240 + 200 = 440 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1340 mL
Загальне виведення
150 + 500 + 40 = 690 mL
Баланс
B = 1340 − 690 = 650 mL
Відповідь
B = 650 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 760 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
09:15 → 13:15 = 4 h
Введений об’єм
60·4 = 240 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 240 = 760 mL
Відповідь
V = 760 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 50
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 50
Відповідь
MFS = 50
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 38/min → 3
притомний (A) → 0
T 39,2 °C → 2
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 3 + 0 + 2 = 10
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
високий
Відповідь
високий
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.