Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt lets the nurse plan the next task
  2. BIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
  3. CIt gives the patient time to think and say more
  4. DIt ends the conversation politely
2.Основи сестринської справиСкладна

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  2. BFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
  3. CFever causes the body to make extra water from fat
  4. DFever has no effect on the body's water balance
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?

  1. AОбережно здути з конектора пил
  2. BШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
  3. CРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
  4. DНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?

  1. ALow-level disinfection
  2. BHigh-level disinfection
  3. CWiping with an alcohol wipe
  4. DCleaning with soap and water only
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I add extra salt to my food so it tastes better.”
  2. B“I will take my water tablet in the morning.”
  3. C“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
  4. D“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. ACheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  2. BGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  3. CGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
  4. DUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю має рожеве пінисте мокротиння та хрипи над обома легенями. Що відбувається?

  1. AКровотеча з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
  2. BГострий набряк легень
  3. CНапад астми
  4. DПневмоторакс
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will try to pass pale urine."
  2. B"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  3. C"I will follow the diet advice for my stone type."
  4. D"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient's potassium is 7,0 mEq/L. Which ECG change would the nurse expect?

  1. ADelta waves before the QRS
  2. BFlattened T waves
  3. CProminent U waves
  4. DTall, peaked T waves
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient receiving IV magnesium sulfate has a respiratory rate of 9/min and absent patellar reflexes. After stopping the infusion, which medication should the nurse expect to give?

  1. ACalcium gluconate
  2. BPotassium chloride
  3. CProtamine sulfate
  4. DSodium bicarbonate
11.ФармакологіяСередня

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. ASevere hypertension during the infusion itself
  2. BPericarditis caused by infection
  3. CCumulative heart muscle damage leading to heart failure
  4. DRapid rise in cholesterol
12.ФармакологіяСкладна

Чому інгібітор АПФ може спричинити гостре ураження нирок у пацієнта з двобічним стенозом ниркових артерій?

  1. AШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II
  2. BПрепарат кристалізується в ниркових канальцях
  3. CІнгібітори АПФ звужують аферентну артеріолу
  4. DІнгібітори АПФ безпосередньо токсичні для клітин проксимальних канальців нирки
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After an acute coronary syndrome, a patient with a normal cholesterol level is prescribed a high-intensity statin. Why?

  1. AStatins are given after an ACS mainly to lower the blood pressure
  2. BStatins work as painkillers for chest pain
  3. CStatins are needed only if the cholesterol level is very high
  4. DStatins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with pneumonia has a heart rate of 118/min, BP 86/50 mmHg, RR 28/min and a high lactate. Sepsis is recognised. Which action should not be delayed?

  1. ADelay fluids until a chest X-ray has been reported
  2. BWait for the sputum culture result before choosing an antibiotic
  3. CGive oral antibiotics and reassess the next day
  4. DTake blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which nursing care is most important for a patient with diabetes insipidus?

  1. AGiving a loop diuretic to clear extra fluid
  2. BA strict fluid restriction to reduce the amount of urine passed
  3. CWeighing the patient once a month
  4. DStrict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  2. BDeciding the dose of correction insulin from the glucose result
  3. CTeaching a new patient how to inject insulin
  4. DAssessing a confused patient whose glucose is 2,6 mmol/L (47 mg/dL)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

У який період після операції найімовірніше розходження країв рани (дегісценція)?

  1. AБільш ніж через рік після операції
  2. BПротягом першої години
  3. CЛише під час операції
  4. DПриблизно через 5–10 днів після операції
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After two days of large volumes of IV 5% glucose, a postoperative patient becomes confused with a headache. Sodium is 124 mmol/L. What is the likely cause?

  1. ANormal confusion after any anaesthetic
  2. BHypernatraemia from too much salt
  3. CHyponatraemia from hypotonic fluids
  4. DHypoglycaemia from the glucose
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman with pre-eclampsia is on magnesium sulfate. Which task can be delegated to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAdjusting the magnesium infusion rate
  2. BEvaluating her for signs of toxicity
  3. CAssessing her deep tendon reflexes
  4. DMeasuring and recording urine output
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яка ознака в новонародженого потребує негайного реагування?

  1. AКректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
  2. BКонфігурація голівки після вагінальних пологів у термін
  3. CАкроціаноз через 2 години
  4. DДрібні білі цятки (міліуми) на носі
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. AKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
  2. BCall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  3. CLock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
  4. DRely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 15-year-old boy with mumps develops a painful, swollen testis. What is the most likely explanation?

  1. AMumps orchitis, a known complication after puberty
  2. BTesticular cancer unrelated to the infection
  3. CA late side effect of the MMR vaccine given in childhood
  4. DAn inguinal hernia caused by coughing
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient shouts at the nurse, "You're useless! You never help me!" Which response is most therapeutic?

  1. A"You sound very angry. Tell me what has happened."
  2. B"That's not true. I've helped you all day."
  3. C"You shouldn't talk to people like that."
  4. D"If you speak to me like that, I'm leaving."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. AA manic episode with poor judgement and impulsive travel
  2. BDelirium
  3. CDissociative amnesia with dissociative fugue
  4. DAlzheimer's disease
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C99,5 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 99,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

99,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ fl oz? mL1 tsp? mL1 склянка? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ fl oz з сік, 1 tsp з сироп від кашлю, 1 склянка з чай, ½ tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
13 kgBSA = 0,8 m²20 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 13 kg має площу поверхні тіла 0,8 m². Призначено 20 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

13 kgBSA = 0,8 m²20 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
41 kg165 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 165 cm, маса 41 kg. Призначено 250 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

165 cm41 kg250 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 5 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
2 g250 mL? mL/h3 mg/min

Мішок містить 2 g препарату в 250 mL. Призначено 3 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

2 g/250 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLсік150 mLсуп150 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча325 mLсеча250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 100 mLсік: 150 mLсуп: 150 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 50 mL/hпочаток 11:00tусього​ = ? h125 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 11:00 зі швидкістю 125 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL125 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 37,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 222HR 88AT 37,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It gives the patient time to think and say more

Чому це відповідь

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Відповідь

C · It gives the patient time to think and say more
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Чому це відповідь

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Відповідь

B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути

Чому це відповідь

«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.

Відповідь

C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · High-level disinfection

Чому це відповідь

Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.

Відповідь

B · High-level disinfection
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Чому це відповідь

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Відповідь

A · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Чому це відповідь

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Відповідь

A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Гострий набряк легень

Чому це відповідь

Гострий набряк легень спричиняє тяжку задишку, хрипи та пінисте мокротиння. Посадіть пацієнта, дайте кисень і терміново викличте лікаря; зазвичай призначають діуретики.

Відповідь

B · Гострий набряк легень
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Чому це відповідь

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Відповідь

B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Tall, peaked T waves

Чому це відповідь

Hyperkalemia first causes tall, peaked T waves, then a prolonged PR interval, loss of P waves and a wide QRS, which can lead to ventricular fibrillation or asystole. U waves and flat T waves are signs of hypokalemia.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Tall, peaked T waves
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Calcium gluconate

Чому це відповідь

Absent reflexes and slow breathing indicate magnesium toxicity. The infusion is stopped, the provider is called, the airway and breathing are supported, and IV calcium gluconate is given as prescribed to counteract magnesium.

Відповідь

A · Calcium gluconate
11.Фармакологія

Відповідь: C · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Чому це відповідь

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Відповідь

C · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Фармакологія

Відповідь: A · ШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II

Чому це відповідь

Коли ниркова перфузія низька, ангіотензин II звужує еферентну артеріолу, щоб підтримати клубочковий тиск. Його блокування дає тиску й ШКФ знизитися, тож функція нирок може різко погіршитися.

Відповідь

A · ШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol

Чому це відповідь

After ACS, high-intensity statin therapy reduces recurrent MI, stroke and death regardless of baseline cholesterol, partly by stabilising plaques. It is part of standard secondary prevention with antiplatelets, beta-blockers, ACE inhibitors and lifestyle change.

Відповідь

D · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour

Чому це відповідь

In sepsis with shock, blood cultures, IV antibiotics within the first hour, IV fluids, lactate measurement, oxygen if hypoxic and urine output monitoring are started together. Cultures should not delay antibiotics. Persistent hypotension may need vasopressors in critical care.

Відповідь

D · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Strict fluid balance, daily weight and free access to water

Чому це відповідь

Patients with DI can become dehydrated and hypernatraemic quickly. Strict input and output, daily weights, sodium monitoring and access to water are essential. Desmopressin replaces the missing ADH in cranial DI.

Відповідь

D · Strict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Чому це відповідь

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Відповідь

A · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Приблизно через 5–10 днів після операції

Чому це відповідь

Дегісценція найчастіше виникає приблизно на 5–10 день, коли рана залежить від швів і раннього колагену. Фактори ризику: ожиріння, недоїдання, діабет, інфекція, прийом стероїдів, куріння, кашель і натужування.

Відповідь

D · Приблизно через 5–10 днів після операції
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Hyponatraemia from hypotonic fluids

Чому це відповідь

Once the glucose is metabolised, 5% glucose acts as free water. Surgical stress increases ADH, so sodium falls, which can cause cerebral oedema. The team reviews fluids and corrects sodium carefully.

Відповідь

C · Hyponatraemia from hypotonic fluids
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Measuring and recording urine output

Чому це відповідь

Measuring and recording output can be delegated. The nurse assesses reflexes and breathing, interprets findings and manages the infusion.

Відповідь

D · Measuring and recording urine output
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині

Чому це відповідь

Кректання, роздування крил носа та втягнення податливих місць грудної клітки — ознаки дихальної недостатності, що потребують термінової оцінки. Акроціаноз, міліуми та конфігурація голівки — поширені нормальні ознаки.

Відповідь

A · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Чому це відповідь

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Відповідь

C · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Mumps orchitis, a known complication after puberty

Чому це відповідь

Orchitis is a common complication of mumps in males after puberty, usually a few days after the parotid swelling. It is painful and, rarely, reduces fertility. Supportive care includes analgesia and scrotal support.

Відповідь

A · Mumps orchitis, a known complication after puberty
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "You sound very angry. Tell me what has happened."

Чому це відповідь

A calm, non-defensive response that names the feeling invites the patient to explain the cause of the anger. Arguing or threatening tends to escalate the situation.

Відповідь

A · "You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Чому це відповідь

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Відповідь

C · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 37,5 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

99,5 − 32 = 67,5

Помножте на 5/9

T = 67,5·5/9 = 37,5 °C

Відповідь

T = 37,5 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 267,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Додайте

V = 15 + 5 + 240 + 7,5 = 267,5 mL

Відповідь

V = 267,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 16 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 20·0,8 = 16 mg

Відповідь

D = 16 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 342,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(165·41/3600) = √1,879 = 1,371 m²

Доза

D = 250·1,371 = 342,7 mg

Відповідь

D = 342,7 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 33 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

5·60 = 300 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/300 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Відповідь

R = 33 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 33 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Доза за годину

3·60 = 180 mg/h

Швидкість помпи

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1400 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 150 + 150 = 400 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1400 mL

Відповідь

I = 1400 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL залишилося

Друга частина

250/50 = 5 h

Загальний час

t = 2 + 5 = 7 h

Відповідь

t = 7 h

Це приблизно 7 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 19

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 4 + 4 + 3 + 3 + 3 = 19

Відповідь

B = 19
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions