Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який захід допомагає запобігти тромбозу глибоких вен у госпіталізованих пацієнтів?

  1. AСхрещування ніг у положенні сидячи
  2. BУтримання пацієнта в ліжку якомога довше
  3. CОбмеження рідини
  4. DРання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справиСкладна

While counting an apical pulse, the nurse finds the rhythm is irregularly irregular and the radial rate is lower than the apical rate. Which rhythm is most likely?

  1. ASinus tachycardia
  2. BNormal sinus rhythm
  3. CAtrial fibrillation
  4. DSinus bradycardia
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Яка оцінка найважливіша, поки пацієнт у обмежувачах зап'ясть?

  1. AЗріст і вага пацієнта
  2. BСлух пацієнта на обидва вуха за допомогою тесту з годинником
  3. CКровообіг, чутливість і стан шкіри нижче обмежувача
  4. DУподобання пацієнта щодо їжі та напоїв на день
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Дитину з вітряною віспою госпіталізовано. Хто з працівників найкращий вибір для догляду за дитиною?

  1. AМедсестра, яка ніколи не хворіла на вітряну віспу й не щеплена
  2. BСтудентка-медсестра з невідомим імунітетом
  3. CМедсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи
  4. DМедсестра, яка вагітна й не впевнена у своєму імунітеті
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  2. BGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  3. CAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  4. DTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AIgnore it, because older people bruise easily
  2. BAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  3. CTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  4. DEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
  2. BLie down straight after each meal to let the food settle
  3. CWear tight belts to support the stomach
  4. DEat one very large meal a day rather than several small ones
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient to confirm who the patient is
  2. BNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  3. CAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  4. DCheck the name on the bed and proceed
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Який чинник найімовірніше підвищить рівень літію в пацієнта?

  1. AПрийом кожної дози з їжею замість до неї
  2. BСпоживання більше солі, ніж зазвичай, протягом кількох днів
  3. CСпоживання більшої кількості рідини, ніж зазвичай, у спеку
  4. DЗневоднення або раптове зниження споживання натрію
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient without symptoms has a TSH of 7,5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. AOvert primary hypothyroidism
  2. BSubclinical hyperthyroidism
  3. CSubclinical hypothyroidism
  4. DSecondary hypothyroidism
11.ФармакологіяСередня

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  2. BOnly after the nurse's HIV test turns positive
  3. CAfter one week, when the risk of infection is clearer
  4. DOnly if the patient's viral load is above a set level
12.ФармакологіяСкладна

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey are not absorbed in people over 65
  2. BThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
  3. CThey cause severe hypoglycaemia in older people
  4. DThey are linked to a higher risk of stroke and death
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient on home oxygen has dry, sore lips. Which product is safest to use?

  1. AAn oil-based balm
  2. BA water-based lubricant
  3. CPetroleum jelly
  4. DAn alcohol-based gel
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта з астмою в анамнезі свистячі хрипи після прийому аспірину. Для післяопераційного болю призначено ібупрофен. Що має зробити медсестра?

  1. AУтриматися від введення й попросити альтернативу
  2. BДати, бо ібупрофен не пов'язаний з аспірином
  3. CДати лише якщо оцінка болю вища за 8/10
  4. DДати одночасно з інгалятором швидкої дії
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Яка сестринська дія допомагає запобігти зростанню внутрішньочерепного тиску?

  1. AЗапобігання запорам і розподіл догляду в часі
  2. BЗаохочення сильного кашлю щогодини
  3. CВиконання всього догляду та відсмоктування в одному довгому сеансі
  4. DУкладання пацієнта горизонтально зі різко зігнутими стегнами
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ABecause diabetes cannot damage older people
  2. BTo save money on blood tests and drugs
  3. CTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  4. DBecause older people cannot use any glucose medicines
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. ANormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  2. BA low albumin with all other results normal
  3. CVery high ALT with a normal bilirubin only
  4. DHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some wind and bloating today is expected."
  2. B"I'll report heavy bleeding from my bottom."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Акушерське медсестринствоСередня

Contractions start at 10:00, 10:04 and 10:08, and each lasts 60 seconds. How should the nurse describe them?

  1. AEvery 3 minutes, lasting 60 seconds
  2. BEvery 5 minutes, lasting 60 seconds
  3. CEvery 4 minutes, lasting 60 seconds
  4. DEvery 4 minutes, lasting 240 seconds
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  2. BThe baby is likely to be post-term
  3. CThe baby has a higher risk of early sepsis
  4. DThe baby will certainly develop jaundice
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which factor can make a pulse oximeter reading inaccurate in a child?

  1. AHaving eaten a meal in the last hour
  2. BLying on the back instead of sitting up
  3. CCold hands, movement or a poorly fitting probe
  4. DHolding a parent's hand during the reading
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Nobody will smoke in the house or in the car."
  2. B"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
  3. C"We will put her on her back for every sleep, including naps."
  4. D"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

19-річний пацієнт щойно почав приймати антидепресант. За чим медсестра має особливо ретельно стежити в перші тижні?

  1. AЗа новими чи посиленими суїцидальними думками або поведінкою
  2. BЗа швидким набором ваги
  3. CЗа випадінням волосся
  4. DЗа змінами кольору очей
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. AIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  2. BAvoid the patient and let other staff do all of his care
  3. CTell the patient that he reminds her of her father
  4. DRecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 11 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

4 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 fl oz? mL3 tbsp? mL¾ склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 fl oz з сік, 3 tbsp з рідка добавка, ¾ склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,3 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
120 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 14 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 120 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте? Округліть до одного знака після коми.

14 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
15 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 200 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 5 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік100 mLмолоко240 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча200 mLсеча400 mLсеча400 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 100 mLмолоко: 240 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 200 mLсеча: 400 mLсеча: 400 mLрановий дренаж: 60 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 80 mL/hпочаток 12:00tусього​ = ? h100 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 12:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 80 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 118HR 82AT 37,0 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 37,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 91%повітряSBP 142HR 58AT 37,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Рання активізація та вправи для ніг

Чому це відповідь

Рання активізація, вправи для ніг, достатня гідратація і, за відповідної оцінки, компресія чи антикоагулянти зменшують венозний застій і ризик тромбозу.

Відповідь

D · Рання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Atrial fibrillation

Чому це відповідь

Atrial fibrillation gives an irregularly irregular pulse, and some beats are too weak to be felt at the wrist, causing a pulse deficit. It should be reported and confirmed with an ECG.

Відповідь

C · Atrial fibrillation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Кровообіг, чутливість і стан шкіри нижче обмежувача

Чому це відповідь

Пацієнтів з обмеженнями часто перевіряють щодо кровообігу, чутливості, стану шкіри, комфорту, рідини й сечовипускання, а обмежувач регулярно знімають для рухів згідно з протоколом.

Відповідь

C · Кровообіг, чутливість і стан шкіри нижче обмежувача
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Медсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи

Чому це відповідь

Доглядати за пацієнтами з вітряною віспою мають працівники з підтвердженим імунітетом — після щеплення або перенесеної інфекції. Працівники без імунітету, особливо вагітні, ризикують захворіти й можуть поширити вірус на інших пацієнтів.

Відповідь

C · Медсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Чому це відповідь

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Відповідь

B · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Чому це відповідь

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Відповідь

D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Чому це відповідь

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Відповідь

A · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Чому це відповідь

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Відповідь

B · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Зневоднення або раптове зниження споживання натрію

Чому це відповідь

Коли організму бракує натрію чи води, нирки затримують більше натрію, а з ним і літію, тому рівень зростає. НПЗП, тіазидні діуретики та інгібітори АПФ також можуть підвищувати рівні літію.

Відповідь

D · Зневоднення або раптове зниження споживання натрію
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Subclinical hypothyroidism

Чому це відповідь

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Перевірено за: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Subclinical hypothyroidism
11.Фармакологія

Відповідь: A · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Чому це відповідь

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Відповідь

A · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Фармакологія

Відповідь: D · They are linked to a higher risk of stroke and death

Чому це відповідь

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Відповідь

D · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A water-based lubricant

Чому це відповідь

Oil-based products such as petroleum jelly can ignite or burn intensely in high oxygen concentrations and have caused facial burns. Water-based products are recommended. Oxygen cylinders are kept upright and secured, away from heat and flames.

Відповідь

B · A water-based lubricant
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Утриматися від введення й попросити альтернативу

Чому це відповідь

При респіраторному захворюванні, загостреному НПЗЗ, аспірин та інші НПЗЗ, що пригнічують ЦОГ-1, можуть спровокувати тяжкий бронхоспазм. Пацієнт з реакцією на аспірин в анамнезі не повинен отримувати інші НПЗЗ без поради спеціаліста. Парацетамол у звичайних дозах зазвичай переноситься.

Відповідь

A · Утриматися від введення й попросити альтернативу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Запобігання запорам і розподіл догляду в часі

Чому це відповідь

Натужування, кашель, тривале відсмоктування, згинання стегон, біль і збудження підвищують ВЧТ. Послаблювальні, адекватне знеболення та розподіл догляду в часі, щоб ВЧТ могло відновлюватися між діями, допомагають утримувати його низьким.

Відповідь

A · Запобігання запорам і розподіл догляду в часі
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Чому це відповідь

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Відповідь

C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Чому це відповідь

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Відповідь

D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Чому це відповідь

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Відповідь

D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Every 4 minutes, lasting 60 seconds

Чому це відповідь

Frequency is measured from the start of one contraction to the start of the next (4 minutes), and duration from the start to the end of the same contraction (60 seconds). The 3 minutes between contractions is the resting interval.

Відповідь

C · Every 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · The baby has a higher risk of early sepsis

Чому це відповідь

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Відповідь

C · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Cold hands, movement or a poorly fitting probe

Чому це відповідь

Pulse oximetry depends on a good pulsatile signal. Poor perfusion, cold extremities, movement, bright light and a wrong-sized probe can give false readings, so the reading is checked against the child's appearance and pulse.

Відповідь

C · Cold hands, movement or a poorly fitting probe
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Чому це відповідь

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Відповідь

D · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · За новими чи посиленими суїцидальними думками або поведінкою

Чому це відповідь

У дітей та молодих дорослих антидепресанти можуть посилювати суїцидальні думки на початку лікування. Потрібен ретельний моніторинг, особливо в перші тижні та після зміни дози.

Відповідь

A · За новими чи посиленими суїцидальними думками або поведінкою
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Чому це відповідь

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Відповідь

D · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 150 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

4·12 + 11 = 59 in

Дюйми у сантиметри

h = 59·2,54 = 149,9 ≈ 150 cm

Відповідь

h = 150 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 285 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
¾ склянка = 0,75·240 = 180 mL

Додайте

V = 60 + 45 + 180 = 285 mL

Відповідь

V = 285 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Відповідь

V = 0,3 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 5,8 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·14 = 140 mg

Об’єм

V = (140/120)·5 = 5,833 ≈ 5,8 mL

Відповідь

V = 5,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

200/60 = 3,333 mL/min

Швидкість крапання

R = 3,333·15 = 50 gtt/min

Відповідь

R = 50 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 4 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/500 = 0,8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,8·5 = 4 mg/h

Відповідь

D = 4 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 230 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 240 = 340 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1290 mL

Загальне виведення

200 + 400 + 400 + 60 = 1060 mL

Баланс

B = 1290 − 1060 = 230 mL

Відповідь

B = 230 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL залишилося

Друга частина

300/80 = 3,75 h

Загальний час

t = 2 + 3,75 = 5,75 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 45 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:45.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions