Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. ALift the frame forward, then step into it
  2. BLean forward on the frame and slide the feet
  3. CPush the frame along the floor while walking quickly
  4. DStep forward first, then pull the frame after
2.Основи сестринської справиСкладна

While counting an apical pulse, the nurse finds the rhythm is irregularly irregular and the radial rate is lower than the apical rate. Which rhythm is most likely?

  1. ASinus tachycardia
  2. BNormal sinus rhythm
  3. CAtrial fibrillation
  4. DSinus bradycardia
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An alcohol-based skin prep has been used before surgery with electrosurgery. What must happen before the drapes are placed?

  1. AThe prep must be fully dry and any pooled liquid removed
  2. BThe prep must be wiped off with saline
  3. CThe prep must be warmed with a hair dryer
  4. DThe prep must be covered with the drapes while it is still wet
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?

  1. ASend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
  2. BReport it to infection prevention and public health authorities promptly
  3. CTreat each patient and wait to see if more arrive next week
  4. DTell only the patients’ families about the pattern
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which postoperative patient should the nurse see first?

  1. ADressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
  2. BAsking when the urinary catheter will be removed
  3. CPain of 4/10 one hour after an oral analgesic
  4. DWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. ASIADH
  2. BDiabetes insipidus
  3. CDiabetic ketoacidosis
  4. DAcute kidney injury with oliguria
7.Клінічна сестринська справаСередня

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. ADiverticulitis
  2. BGastric ulcer
  3. CBiliary colic
  4. DAppendicitis
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з опіоїдною помпою для контрольованої пацієнтом аналгезії (PCA) має частоту дихання 7/min і його важко розбудити. Що слід зробити насамперед?

  1. AЗупинити PCA, розбудити пацієнта, дати кисень і забезпечити введення налоксону
  2. BЗаохотити пацієнта частіше натискати кнопку PCA для комфорту
  3. CЗаписати показники й перевірити їх під час наступного чотиригодинного обходу
  4. DЗбільшити болюсну дозу PCA, бо пацієнтові може боліти
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AAfter about 2 hours
  2. BIn the first 15 minutes
  3. CThe next morning
  4. DAfter the last drop is given
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнта госпіталізують з натрієм 132 mEq/L і глюкозою крові 600 mg/dL (33,3 mmol/L). Чому значення натрію інтерпретують обережно?

  1. AВисока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій
  2. BВисока глюкоза хибно підвищує виміряний натрій, тому він насправді нижчий
  3. CРезультат натрію, напевно, лабораторна помилка
  4. DГлюкоза не впливає на виміряний натрій
11.ФармакологіяСередня

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo prevent breast cancer completely
  2. BTo lower the risk of blood clots to zero
  3. CTo protect against endometrial hyperplasia and cancer
  4. DTo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
12.ФармакологіяСкладна

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. ABuccal or intranasal midazolam
  2. BOral paracetamol syrup
  3. COral phenytoin tablets crushed in water
  4. DIntramuscular morphine
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient who had a leg amputation says they feel burning pain in the missing foot. What is the best response?

  1. ATell the patient the pain must be imaginary as the foot has gone
  2. BAdvise that it will be ignored until it stops
  3. CExplain that burning pain in the missing foot shows wound infection
  4. DExplain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  2. BBack pain causing kidney damage
  3. CIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  4. DAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
  2. BRestricting fluids to reduce the volume of stool
  3. CAvoiding fibre to prevent bloating
  4. DA routine at the same time each day, often after a meal
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. ATell the prescriber and check glucose often overnight
  2. BSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  3. CGive glucagon now, before the glucose has fallen
  4. DGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound must be closed with sutures again
  2. BThe swab result means the wound is infected
  3. CThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  4. DThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with lung cancer becomes hypotensive and breathless, with distended neck veins and quiet heart sounds. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of anti-sickness drugs
  2. BSuperior vena cava obstruction from the tumour
  3. CHypercalcaemia of malignancy from bone metastases
  4. DCardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Акушерське медсестринствоСередня

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  2. BIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt is caused by too little milk intake
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. AJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  2. BJitteriness stops when the limb is gently held
  3. CSeizures are always triggered by loud sounds
  4. DSeizures stop when the limb is held
21.Педіатричне медсестринствоСередня

У якому приблизно віці зазвичай розвивається пінцетний захват (піднімання дрібних предметів між великим та вказівним пальцями)?

  1. AБлизько 3 місяців
  2. BБлизько 2 років
  3. CБлизько 18 місяців
  4. DБлизько 9–10 місяців
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?

  1. AHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  2. BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  3. CHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
  4. DLow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A child repeatedly eats paint flakes, soil and paper for more than a month. What is this called, and what is a key risk?

  1. ABulimia; severe hypokalaemia from vomiting
  2. BAnorexia; dangerously low body weight and bradycardia
  3. CPica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
  4. DARFID; the risk of choking on food
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABipolar I disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CBorderline personality disorder
  4. DSchizophrenia
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
186 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 186 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.

186 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
15 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 15 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.

15 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
1:10 000ампулаV = ? mL

Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.1000 mL? mL/h1250 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 1250 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./1000 mL1250 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
250 mg250 mL60 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

250 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 20 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

250 mg/250 mL20 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік120 mLчай200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча500 mLсеча425 mLсеча400 mLсеча225 mLрановий дренаж150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

сік: 120 mLчай: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 50 mL/hпочаток 06:30tусього​ = ? h100 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 06:30 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL100 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 70/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Lift the frame forward, then step into it

Чому це відповідь

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Відповідь

A · Lift the frame forward, then step into it
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Atrial fibrillation

Чому це відповідь

Atrial fibrillation gives an irregularly irregular pulse, and some beats are too weak to be felt at the wrist, causing a pulse deficit. It should be reported and confirmed with an ECG.

Відповідь

C · Atrial fibrillation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed

Чому це відповідь

Wet alcohol prep and its vapors under drapes can be ignited by electrosurgery or lasers. The prep is allowed to dry fully, and pooling in skin folds or linen is prevented.

Відповідь

A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Report it to infection prevention and public health authorities promptly

Чому це відповідь

Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.

Відповідь

B · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min

Чому це відповідь

Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.

Відповідь

A · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Diabetes insipidus

Чому це відповідь

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Відповідь

B · Diabetes insipidus
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Diverticulitis

Чому це відповідь

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Відповідь

A · Diverticulitis
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Зупинити PCA, розбудити пацієнта, дати кисень і забезпечити введення налоксону

Чому це відповідь

Надмірна седація та повільне дихання свідчать про опіоїдну токсичність. Припиніть опіоїд, підтримайте прохідність дихальних шляхів і дихання, дайте кисень і налоксон за призначенням та ретельно стежте.

Відповідь

A · Зупинити PCA, розбудити пацієнта, дати кисень і забезпечити введення налоксону
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · In the first 15 minutes

Чому це відповідь

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Відповідь

B · In the first 15 minutes
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Висока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій

Чому це відповідь

Висока глюкоза втягує воду з клітин у кров, знижуючи виміряний натрій. У міру лікування глюкози натрій зазвичай зростає. Поширена корекція додає приблизно 1,6–2,4 mEq/L натрію на кожні 100 mg/dL глюкози понад 100 mg/dL.Перевірено за: Sodium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Висока глюкоза втягує воду в кров, розбавляючи натрій
11.Фармакологія

Відповідь: C · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Чому це відповідь

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Відповідь

C · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Фармакологія

Відповідь: A · Buccal or intranasal midazolam

Чому це відповідь

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Відповідь

A · Buccal or intranasal midazolam
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment

Чому це відповідь

Phantom limb pain is common after amputation and arises from changes in nerves and the brain. It is real and treated with analgesia, including drugs for neuropathic pain, plus measures such as mirror therapy. It does not mean infection.

Відповідь

D · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Чому це відповідь

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Відповідь

A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A routine at the same time each day, often after a meal

Чому це відповідь

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Відповідь

D · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Чому це відповідь

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Відповідь

A · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Чому це відповідь

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Відповідь

C · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion

Чому це відповідь

Malignant pericardial effusion can compress the heart, causing hypotension, raised JVP and muffled heart sounds. It is an emergency needing urgent echocardiography and drainage (pericardiocentesis).

Відповідь

D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Чому це відповідь

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Відповідь

A · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Jitteriness stops when the limb is gently held

Чому це відповідь

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Відповідь

B · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Близько 9–10 місяців

Чому це відповідь

Пінцетний захват зазвичай з'являється приблизно у 9–10 місяців і приблизно до 12 місяців стає точним, удосконаленим. Саме тому дрібні предмети в цьому віці стають ризиком удушення.

Відповідь

D · Близько 9–10 місяців
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Чому це відповідь

Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.

Відповідь

A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction

Чому це відповідь

Pica is persistent eating of non-food substances, inappropriate for the person's developmental level. Risks include lead poisoning, infections, dental damage and intestinal obstruction.

Відповідь

C · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Dissociative identity disorder

Чому це відповідь

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Відповідь

B · Dissociative identity disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 73,2 in

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Сантиметри у дюйми

h = 186/2,54 = 73,23 ≈ 73,2 in

Відповідь

h = 73,2 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 0,9 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 15 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 15·60/1000 = 0,9 mg/h

Відповідь

D = 0,9 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Об’єм

V = 1/0,1 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 25 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/1000 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1250/50 = 25 mL/h

Відповідь

R = 25 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

90/60 = 1,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Відповідь

R = 90 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

250/250 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

20/1 = 20 mL/h

Швидкість крапання

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1620 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 120 + 200 = 320 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1620 mL

Відповідь

I = 1620 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 17 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося

Друга частина

700/50 = 14 h

Загальний час

t = 3 + 14 = 17 h

Відповідь

t = 17 h

Це приблизно 17 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:30.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 85

Відповідь

MFS = 85
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 70/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions