У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How should an unconscious patient be positioned for mouth care?
AProne with the face in the pillow
BSitting fully upright with the head bent forwards
COn their side with the head turned, with suction ready
DFlat on their back with the head tilted back
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка найчастіша причина переливання крові, несумісної за ABO?
AАлергія на пластиковий пакет
BНеправильне зберігання крові за хибної температури
CПомилки ідентифікації пацієнта чи зразка
DНадто повільне переливання крові
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?
AOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
BTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
CPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
DReach across the field with clean gloves to place the item
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
У пацієнта був MRSA в рані, тепер потрібна зміна пов'язки. Які ЗІЗ доречні?
AЖодних ЗІЗ, якщо потім очистити руки
BЛише стерильні рукавички, без халата чи іншого захисту
CЛише респіратор N95, бо MRSA — стійкий мікроорганізм
DХалат і рукавички, а також захист для очей і маска, якщо ймовірні бризки
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse needs to give report on a patient to a colleague. Which information is the most important to include?
AThe patient’s current condition, recent changes and pending tasks
BDetails of the nurse’s own break times that shift
CPersonal opinions about the patient’s family members and their visiting habits
DThe patient’s favorite television programs and hobbies
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?
ABack blows and chest thrusts
BAbdominal thrusts, as in adults
CHolding the infant upside down by the feet
DA blind finger sweep of the mouth
7.Клінічна сестринська справаСередня
A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?
ARaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
BKeep it secret because it is a family matter
CWait until the patient has been discharged
DConfront the relative directly at the bedside about it
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A nurse teaches a patient with heart failure about self-care. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will weigh myself each morning after passing urine."
B"I only need to weigh myself once a month."
C"I will take my water tablet in the morning."
D"I will report it if I need more pillows to sleep."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?
ACoagulation (citrate) tubes
BFluoride (glucose) tubes
CEDTA (complete blood count) tubes
DBlood culture bottles
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?
ARepeat the antibody test, as a positive test is always false
BGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
CTest for HCV RNA to find out whether infection is current
DTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
11.ФармакологіяСередня
A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?
AOnly if the patient's viral load is above a set level
BAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
CAfter one week, when the risk of infection is clearer
DOnly after the nurse's HIV test turns positive
12.ФармакологіяСкладна
80-річний чоловік зі збільшеною передміхуровою залозою починає приймати оксибутинін від гіперактивного сечового міхура. Він стає сплутаним і не може помочитися. Яке найімовірніше пояснення?
AАлергічна реакція на препарат
BОпіоїдна токсичність
CАнтихолінергічні побічні ефекти
DСеротоніновий синдром
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?
AIt slows the heart rate dangerously
BIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
CIt lowers the blood pressure to very low levels over time
DIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта з механічним протезом мітрального клапана на варфарині МНВ 2,2. Що має врахувати медсестра?
AМНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
BМНВ при механічних клапанах має бути близько 1,0
CМНВ небезпечно високе, і дозу слід утримати
DМНВ у діапазоні для будь-яких показань до варфарину, тож дій не потрібно
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?
AIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
BIt measures glucose directly in the blood every second of the day
CIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
DIt works by giving small doses of insulin automatically
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient taking an SGLT2 inhibitor is booked for major surgery. Which statement is correct?
AIt is usually paused in the days before surgery
BThe drug must be taken right up until the operation starts
CThe dose is usually doubled on the morning of surgery
DSurgery is not possible in patients taking this drug
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?
ARaised blood pressure from pain
BPost-dural puncture headache
CA side effect of the antibiotic
DMigraine caused by hospital lighting
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
After signing the consent form, a patient tells the nurse, "I don't really understand what they are going to do." What should the nurse do?
AReassure the patient that the surgeon knows best
BInform the surgeon so that the procedure can be explained again
CExplain the surgical risks in detail without involving the surgeon
DIgnore the comment because the form is already signed
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why is an indwelling catheter placed before a caesarean birth?
ATo keep the bladder empty during surgery
BTo collect a urine sample for culture
CTo measure the baby's fluid balance
DTo prevent postpartum haemorrhage
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman in her first antenatal visit discloses that her partner hits her. What is the most appropriate nursing action?
ARecord it but avoid discussing it further to protect her privacy
BAsk her partner to join the conversation to hear both sides
CTalk with her alone, assess her safety and offer support
DAdvise her that the violence will probably stop now that she is pregnant
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?
AHigh fever with a stiff neck and a purple rash
BSudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
CChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
DEpisodes of crying with red-currant jelly stools
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
5-тижневе немовля з пілоростенозом заплановане на операцію. Аналізи крові показують низький хлорид і метаболічний алкалоз. Що є пріоритетом перед операцією?
AДати антацид
BНегайно відвезти дитину в операційну
CУсунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
DДавати великі порції молока перед операцією, щоб набрати сили й масу
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
What is the key difference between factitious disorder and malingering?
AIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
BMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
CIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
DThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
За день до виписки пацієнтка з депресією каже: «Скоро я нарешті матиму спокій і нікому не буду тягарем». Що має зробити медсестра?
AПрямо запитати, чи думає вона про суїцид, і повідомити команду, перш ніж виписка відбудеться
BПрипустити, що вона має на увазі полегшення від повернення додому
CСказати, що вдома вона почуватиметься краще
DЗанотувати зауваження в записах і дозволити виписці відбутися за планом без жодних подальших дій
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 38 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.
38 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 22:45 і закінчується о 01:35 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
22:4501:35
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 80 kg, йому призначено 5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Зріст пацієнта 128 cm, маса 48 kg. Призначено 25 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.
128 cm48 kg25 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 500 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 390 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
500 mL / 6 hчерез 2 h: 390 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
40 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 92 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 09:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL100 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · On their side with the head turned, with suction ready
Чому це відповідь
Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.
Відповідь
C · On their side with the head turned, with suction ready
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка
Чому це відповідь
Більшість випадків переливання «не тієї крові» спричинені помилками ідентифікації, наприклад неправильно маркованим зразком чи пропуском перевірки особи біля ліжка. Надійна ідентифікація пацієнта на кожному кроці запобігає їм.
Відповідь
C · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
Чому це відповідь
The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.
Відповідь
A · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Халат і рукавички, а також захист для очей і маска, якщо ймовірні бризки
Чому це відповідь
MRSA поширюється контактом, тому надягають халат і рукавички. Стандартні запобіжні заходи додають захист для очей і обличчя, коли можливі бризки виділень з рани. Респіратор при MRSA в рані не потрібен.
Відповідь
D · Халат і рукавички, а також захист для очей і маска, якщо ймовірні бризки
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
Чому це відповідь
Effective handover covers the current status, changes, risks and outstanding tasks, often using a structure such as SBAR. Opinions and unrelated details distract from what matters.
Відповідь
A · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Back blows and chest thrusts
Чому це відповідь
For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.
Відповідь
A · Back blows and chest thrusts
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
Чому це відповідь
Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.
Відповідь
A · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · "I only need to weigh myself once a month."
Чому це відповідь
Daily weights at the same time with the same scales detect fluid retention early. A rapid gain, worsening breathlessness or needing more pillows should be reported.
Відповідь
B · "I only need to weigh myself once a month."
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Blood culture bottles
Чому це відповідь
Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.
Відповідь
D · Blood culture bottles
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
Чому це відповідь
Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Перевірено за:Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Фармакологія
Відповідь: B · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
Чому це відповідь
Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.
Відповідь
B · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Фармакологія
Відповідь: C · Антихолінергічні побічні ефекти
Чому це відповідь
Антимускаринові препарати зменшують скорочення сечового міхура, що може спричинити затримку сечі в чоловіків зі збільшеною передміхуровою залозою. У літніх людей вони також можуть спричиняти сплутаність, тож їхнє загальне антихолінергічне навантаження слід тримати низьким.
Відповідь
C · Антихолінергічні побічні ефекти
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
Чому це відповідь
Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.
Відповідь
B · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
Чому це відповідь
Механічні серцеві клапани, особливо в мітральній позиції, часто потребують вищої цілі МНВ (наприклад, 2,5–3,5, залежно від типу клапана й факторів ризику). МНВ 2,2 може бути субтерапевтичним, підвищуючи ризик тромбозу клапана та інсульту. Медсестра перевіряє задокументовану ціль і повідомляє призначувача. ПОАК не застосовують при механічних клапанах.
Відповідь
A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
Чому це відповідь
CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.
Відповідь
A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · It is usually paused in the days before surgery
Чому це відповідь
Fasting, surgery and dehydration increase the risk of euglycaemic DKA with SGLT2 inhibitors. Guidance usually advises stopping them in the days before major surgery and restarting when the patient is eating and drinking normally.
Відповідь
A · It is usually paused in the days before surgery
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Post-dural puncture headache
Чому це відповідь
CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.
Відповідь
B · Post-dural puncture headache
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
Чому це відповідь
Valid consent requires understanding. The nurse advocates for the patient and asks the surgeon (who obtains consent) to explain again before surgery goes ahead. The conversation is documented.
Відповідь
B · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · To keep the bladder empty during surgery
Чому це відповідь
An empty bladder reduces the risk of bladder injury during surgery and allows urine output to be monitored. It is usually removed once the woman can walk.
Відповідь
A · To keep the bladder empty during surgery
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Talk with her alone, assess her safety and offer support
Чому це відповідь
Intimate partner violence often begins or worsens in pregnancy. The nurse should talk to her alone, assess safety, document carefully and offer support and local resources, without confronting the partner.
Відповідь
C · Talk with her alone, assess her safety and offer support
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
Чому це відповідь
Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.
Відповідь
C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Усунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
Чому це відповідь
Повторне блювання спричиняє зневоднення та гіпохлоремічний, гіпокаліємічний метаболічний алкалоз. Їх усувають першими, бо анестезія небезпечна, доки рідина й електроліти не нормалізуються. Пілороміотомія не є екстреною операцією.
Відповідь
C · Усунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
Чому це відповідь
In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.
Відповідь
C · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Прямо запитати, чи думає вона про суїцид, і повідомити команду, перш ніж виписка відбудеться
Чому це відповідь
Висловлювання про спокій чи тягар можуть вказувати на суїцидальний намір. Медсестра запитує прямо, оцінює ризик і повідомляє команду, а виписку, можливо, доведеться переглянути.
Відповідь
A · Прямо запитати, чи думає вона про суїцид, і повідомити команду, перш ніж виписка відбудеться
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 100,4 °F
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Помножте на 9/5
38·9/5 = 68,4
Додайте 32
T = 68,4 + 32 = 100,4 °F
Відповідь
T = 100,4 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 170 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
22:45 → 24:00 = 75 min
Після півночі
00:00 → 01:35 = 95 min
Разом
t = 75 + 95 = 170 min
Відповідь
t = 170 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 400 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
5·80 = 400 mg
Відповідь
D = 400 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: D = 32,66 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Площа поверхні тіла
BSA = √(128·48/3600) = √1,707 = 1,306 m²
Доза
D = 25·1,306 = 32,66 mg
Відповідь
D = 32,66 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 97,5 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
500/6 = 83,33 mL/h
Нова швидкість
R = 390/4 = 97,5 mL/h
Відповідь
R = 97,5 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 18,8 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
40·60/60 = 40 mL/h
Залишковий час
t = 750/40 = 18,75 ≈ 18,8 h
Відповідь
t = 18,8 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,53 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
225 + 300 + 200 + 400 = 1125 mL
На кілограм за годину
U = 1125/(92·8) = 1,529 ≈ 1,53 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,53 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 9 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 100 = 900 mL
Час
t = 900/100 = 9 h
Відповідь
t = 9 h
Це приблизно 9 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:30.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 15
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 1 + 4 + 4 + 3 + 1 + 2 = 15
Відповідь
B = 15
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15
Рівень ризику
15 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.