Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AFit them over existing bandages or wounds
  2. BMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
  3. CChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  4. DFit the tightest size available so the stockings give the best effect
2.Основи сестринської справиСкладна

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AChange the bed linen of a patient who is going home
  2. BOrder supplies for the ward store room
  3. CUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  4. DGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. AGive half by IV push and the rest later
  2. BDilute it in a small syringe and push it
  3. CGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
  4. DNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. ARefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
  2. BDiscuss the concern with the patient and let them decide
  3. CState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  4. DCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яке твердження показує правильне розуміння підзвітності при делегуванні?

  1. A«Якщо завдання пішло не так, відповідальний лише помічник».
  2. B«Помічник з догляду підзвітний за те, чи правильно було делегувати завдання».
  3. C«Щойно я делегую завдання, воно більше не моя справа».
  4. D«Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
  2. BA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
  3. CA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
  4. DA patient on a new IV medication that needs frequent titration
7.Клінічна сестринська справаСередня

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. Which category (stage) is this?

  1. ACategory 1
  2. BCategory 4
  3. CCategory 2
  4. DCategory 3
8.Клінічна сестринська справаСкладна

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AStable angina
  2. BPulmonary oedema
  3. CAortic dissection
  4. DPericarditis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA means the patient has a viral infection
  2. BA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
  3. CA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  4. DA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Результат якого пацієнта медсестра має повідомити першим?

  1. AКреатинін 1,6 mg/dL (141 µmol/L) у пацієнта з відомою стабільною ХХН
  2. BГлюкоза 42 mg/dL (2,3 mmol/L) у пацієнта, який пітніє і сплутаний
  3. CHbA1c 7,4% (57 mmol/mol) у пацієнта з діабетом 2 типу
  4. DЗагальний холестерин трохи вище цілі
11.ФармакологіяСередня

Which adverse effect of ciprofloxacin should a patient report at once?

  1. ADarker stools than usual
  2. BA slightly bitter or metallic taste for a while after each dose
  3. CPain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
  4. DMild tiredness in the first few days
12.ФармакологіяСкладна

Літня жінка, якій два тижні тому почали СІЗЗС, тепер сплутана, а натрій у плазмі низький. Який найімовірніший механізм?

  1. AБезпосереднє ураження надниркових залоз
  2. BПосилена секреція альдостерону
  3. CСпричинена СІЗЗС неадекватна секреція АДГ із затримкою води
  4. DВтрата натрію через тяжку діарею, спричинену СІЗЗС
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт із гіпертензією приймає амлодипін. Який побічний ефект медсестра найімовірніше спостерігатиме?

  1. AГіперкаліємію
  2. BСухий, дратівливий кашель
  3. CНабряк щиколоток
  4. DСвистячі хрипи
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient declines enoxaparin for VTE prevention because it is made from pork, which conflicts with their beliefs. What is the best response?

  1. ATell the patient that refusal means they cannot have surgery
  2. BGive the injection anyway without explaining what the medicine is made from
  3. CRespect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
  4. DDocument the refusal in the notes and take no further action at all
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all movement until an MRI scan has been done
  2. BStay as active as possible and use simple pain relief
  3. CWear a rigid back brace all day and night for at least three months
  4. DStay in bed for two weeks until the pain is gone
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ABecause older people cannot use any glucose medicines
  2. BBecause diabetes cannot damage older people
  3. CTo save money on blood tests and drugs
  4. DTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яка пов'язка зазвичай підходить для рани з рясним ексудатом?

  1. AГідрогелевий лист
  2. BАльгінат або піна
  3. CСуха марля, що змінюється щотижня
  4. DТонка прозора плівка
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнту проводять терапію ран негативним тиском. Помпа сигналізує, а пов'язка втратила герметичність. Яка дія найдоречніша?

  1. AВідновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку
  2. BВстановити відсмоктування на максимум, щоб притягнути герметичність
  3. CЗаповнити рану сухою марлею поверх піни та туго приклеїти
  4. DЗалишити піну в рані без відсмоктування на кілька днів до огляду
19.Акушерське медсестринствоСередня

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
  2. BIt carries blood from the aorta back to the placenta
  3. CIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  4. DIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo check that it is complete and nothing is retained
  2. BTo check the mother's blood type and Rh factor
  3. CTo decide whether the baby needs vitamin K
  4. DTo estimate the baby's gestational age from its weight
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Чому кодеїн і трамадол не рекомендують дітям віком до 12 років?

  1. AДеякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання
  2. BЇх можна давати лише внутрішньовенно
  3. CВони завжди спричиняють алергію
  4. DВони надто слабкі, щоб полегшити помірний біль, тож завжди краще сильніші опіоїди
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A toddler has burns on both feet and the buttocks, with sharp "stocking" lines and no splash marks. What should the nurse consider?

  1. APossible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
  2. BSunburn from playing outside in a paddling pool on a hot day
  3. CAn accidental spill from a cup of tea
  4. DA skin infection that looks like a burn
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

How does memantine work in Alzheimer's disease?

  1. AIt blocks dopamine D2 receptors
  2. BIt blocks NMDA glutamate receptors
  3. CIt inhibits the breakdown of acetylcholine
  4. DIt increases serotonin by blocking its reuptake
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A voluntary patient asks to leave the ward now. While talking, he says he plans to jump from a bridge on the way home. What should the nurse do?

  1. AAsk him to promise that he will not jump, and then let him go home on his own
  2. BStay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
  3. CTell him to go home now and come back tomorrow morning when he feels calmer and safer
  4. DLet him leave, because voluntary patients can always go when they want
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111219:35?7:35 PM6:35 PM7:35 AM9:35 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 19:35 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

19:35
  1. 17:35 PM
  2. 26:35 PM
  3. 37:35 AM
  4. 49:35 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tbsp? mL4 fl oz? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 tbsp з рідка добавка, 4 fl oz з сік, 1 tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:10 000ампулаV = ? mL

Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 3300 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

3300 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 10 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1000 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

40 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік100 mLжеле120 mLмолоко100 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча500 mLсеча425 mLсеча325 mLсеча350 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 100 mLжеле: 120 mLмолоко: 100 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 500 mLсеча: 425 mLсеча: 325 mLсеча: 350 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL120 mL/hпочаток 09:3012:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 09:30, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 12:30?

1000 mL120 mL/h09:30 → 12:30
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 90% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 50/min, притомний, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 150HR 50AT 35,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Чому це відповідь

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Відповідь

B · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Чому це відповідь

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Відповідь

D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Чому це відповідь

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Відповідь

D · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Чому це відповідь

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Відповідь

C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».

Чому це відповідь

Медсестра, що делегує, підзвітна за рішення делегувати, а також за нагляд та оцінювання. Виконавець відповідає за правильне виконання завдання в межах своєї компетентності.

Відповідь

D · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care

Чому це відповідь

Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.

Відповідь

A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Category 4

Чому це відповідь

Category 4 involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. Category 3 is full-thickness skin loss without exposed bone or tendon. US (NPIAP) terminology calls these stages rather than categories.

Відповідь

B · Category 4
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Pericarditis

Чому це відповідь

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Відповідь

D · Pericarditis
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Чому це відповідь

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Перевірено за: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Глюкоза 42 mg/dL (2,3 mmol/L) у пацієнта, який пітніє і сплутаний

Чому це відповідь

Симптомна гіпоглікемія може швидко призвести до судом і ураження мозку, тому її лікують негайно за протоколом. Інші результати хронічні або стабільні й можуть бути обговорені пізніше.Перевірено за: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Глюкоза 42 mg/dL (2,3 mmol/L) у пацієнта, який пітніє і сплутаний
11.Фармакологія

Відповідь: C · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon

Чому це відповідь

Fluoroquinolones can cause tendinitis and tendon rupture. Patients should stop exercise and report tendon pain promptly.

Відповідь

C · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
12.Фармакологія

Відповідь: C · Спричинена СІЗЗС неадекватна секреція АДГ із затримкою води

Чому це відповідь

СІЗЗС можуть спричиняти синдром неадекватної секреції антидіуретичного гормону (СНСАДГ), особливо в літніх людей. Затримка води розводить натрій плазми, спричиняючи гіпонатріємію та сплутаність.

Відповідь

C · Спричинена СІЗЗС неадекватна секреція АДГ із затримкою води
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Набряк щиколоток

Чому це відповідь

Дигідропіридинові блокатори кальцієвих каналів, як-от амлодипін, розширюють артеріоли, підвищуючи капілярний тиск і спричиняючи периферичні набряки, почервоніння й головний біль. Сухий кашель типовий для інгібіторів АПФ, а свистячі хрипи — для неселективних бета-блокаторів при астмі.

Відповідь

C · Набряк щиколоток
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options

Чому це відповідь

Most heparins are derived from porcine intestine. Patients have the right to know and to decline. The nurse informs the prescriber, who can consider synthetic alternatives (such as fondaparinux) or mechanical prophylaxis, and documents the discussion.

Відповідь

C · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Stay as active as possible and use simple pain relief

Чому це відповідь

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Відповідь

B · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Чому це відповідь

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Відповідь

D · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Альгінат або піна

Чому це відповідь

Альгінати та піни поглинають великі обсяги ексудату. Гідрогелі додають вологу сухим ранам, плівки підходять для поверхневих ран із малим ексудатом, а суха марля прилипає до ранового ложа. Навколишню шкіру захищають від мацерації.

Відповідь

B · Альгінат або піна
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Відновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку

Чому це відповідь

Терапія ран негативним тиском потребує герметичного прилягання. Якщо герметичність чи відсмоктування втрачено й швидко відновити їх не вдається (багато настанов кажуть — протягом близько 2 годин), піну видаляють і замінюють стандартною пов'язкою, щоб зменшити ризик інфекції. Безпечний інтервал визначають виробник і місцеві настанови.

Відповідь

A · Відновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Чому це відповідь

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Відповідь

A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · To check that it is complete and nothing is retained

Чому це відповідь

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Відповідь

A · To check that it is complete and nothing is retained
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Деякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання

Чому це відповідь

В ультрашвидких метаболізаторів кодеїн швидко перетворюється на морфін, що може спричинити небезпечне для життя пригнічення дихання. Регуляторні органи не радять кодеїн і трамадол дітям до 12 років та після операцій на мигдаликах чи аденоїдах у дітей до 18 років.

Відповідь

A · Деякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure

Чому це відповідь

Symmetrical burns with clear edges on the feet, hands or buttocks, without splash marks, suggest forced immersion in hot water. The nurse documents the findings accurately and follows local safeguarding procedures.

Відповідь

A · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · It blocks NMDA glutamate receptors

Чому це відповідь

Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.

Відповідь

B · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law

Чому це відповідь

A voluntary patient who shows immediate serious risk may need urgent assessment under mental health legislation, which often includes short-term holding powers for nurses. The nurse acts quickly to keep him safe.

Відповідь

B · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 7:35 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

19 − 12 = 7 → PM

Відповідь

7:35 PM

Відповідь

7:35 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 155 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Додайте

V = 30 + 120 + 5 = 155 mL

Відповідь

V = 155 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Об’єм

V = 1/0,1 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,33 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 3300/10000 = 0,33 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,33 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/600 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 2,5 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Залишковий час

t = 400/160 = 2,5 h

Відповідь

t = 2,5 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 220 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 120 + 100 = 320 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1820 mL

Загальне виведення

500 + 425 + 325 + 350 = 1600 mL

Баланс

B = 1820 − 1600 = 220 mL

Відповідь

B = 220 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 640 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

09:30 → 12:30 = 3 h

Введений об’єм

120·3 = 360 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 360 = 640 mL

Відповідь

V = 640 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 45

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Відповідь

MFS = 45
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 50/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions