У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Який правильний порядок фаз загоєння рани?
AПроліферація, запалення, гемостаз, дозрівання
BГемостаз, запалення, проліферація, дозрівання
CДозрівання, проліферація, запалення, гемостаз
DЗапалення, гемостаз, дозрівання, проліферація
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?
AGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
BWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
CGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
DWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?
AAsk the family whether they understood the teaching
BGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
CAsk “Do you understand?” and accept a yes
DAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?
ARed (immediate)
BGreen (minor)
CYellow (delayed)
DBlack (expectant or dead)
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient on hemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which instruction should the nurse give the nursing assistant?
AHelp the patient carry shopping bags on the left arm
BDo not measure blood pressure on the left arm
CMeasure blood pressure on the left arm only, every 4 hours
DKeep the left arm wrapped tightly in a bandage at night
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?
ALevel 1
BLevel 2
CLevel 4
DLevel 5
7.Клінічна сестринська справаСередня
When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?
AJust before or with a meal
BTwo hours after finishing a meal
COnce a week
DOnly at bedtime
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?
AStanding up and walking
BLying on the right side with the legs raised
CSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
DLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта натрій 124 mEq/L, головний біль і нова сплутаність. Який сестринський захід найдоречніший?
AДати наступну дозу призначеного тіазидного діуретика раніше
BЗапровадити заходи безпеки від судом і контролювати неврологічний стан
CЗаохотити пацієнта пити багато чистої води
DТримати пацієнта в горизонтальному положенні й обмежити неврологічні перевірки одним разом за зміну
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?
AIron-deficiency anemia from poor diet
BG6PD deficiency with acute hemolysis
CSickle cell crisis with vaso-occlusion
DVitamin B12 deficiency anemia
11.ФармакологіяСередня
During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?
AA common infusion reaction to amphotericin B
BA sign that the fungal infection is cured
CSevere hypoglycaemia caused by the drug
DA sign that the drug has been given into an artery
12.ФармакологіяСкладна
Which statement about raloxifene for postmenopausal osteoporosis is correct?
AIt acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
BIt has no effect on the risk of blood clots
CIt acts like oestrogen in all tissues, including the breast, and relieves hot flushes
DIt is a bisphosphonate taken weekly with water
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?
AComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
BStopping walking at the very first twinge of pain each time
CSupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
DWalking only on days when the legs feel warm and painless
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient had 40 minutes of chest pain at rest. The ECG shows ST depression without ST elevation, and the troponin is rising. What is the diagnosis?
AST-elevation myocardial infarction (STEMI)
BStable angina
CNon-ST-elevation myocardial infarction
DAcute pericarditis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?
AThey prolong the action of gut incretin hormones
BThey stop the gut from absorbing fat
CThey replace insulin that the pancreas cannot make
DThey block glucose reabsorption in the kidney
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?
AThe potassium, because it may rise
BThe blood glucose, because it may fall
CThe INR, because it may rise
DThe urine output, because it may stop
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?
AThey stop the kidneys from clearing other drugs
BThey can reduce the absorption of many other drugs
CThey destroy other drugs before they are swallowed
DThey make all other drugs much more toxic
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?
AExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
BVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
CIron overload and constipation
DInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
19.Акушерське медсестринствоСередня
How does a port-wine stain differ from a "stork bite" (salmon patch)?
AA stork bite is a raised tumour that grows quickly
BA port-wine stain does not fade with time
CA port-wine stain always disappears within a year
DA stork bite only occurs in preterm babies
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman at 31 weeks with contractions has a negative fetal fibronectin test. What does this result mean?
ABirth will certainly occur within 48 hours
BThe fetus has an infection
CBirth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
DThe membranes have ruptured
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?
ADoing slow breathing exercises with a numeric scale
BReading a detailed leaflet about the procedure
CBlowing bubbles or looking at a pop-up book
DBeing left alone so the child can concentrate
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?
AGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
BWait until the next clinic visit, as fever is common
CGive a cool bath and keep the child at home
DBring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How does conduct disorder differ from oppositional defiant disorder?
AThe two disorders are exactly the same and differ only in the age at which they are diagnosed
BOppositional defiant disorder includes serious physical aggression towards animals
CConduct disorder involves only arguing with adults and losing one's temper
DConduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?
AAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
BThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
CThat the tantrums are caused by a physical illness
DThat the plan has failed and should be stopped immediately
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 32,237 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?
32,237 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 18:35 і закінчується о 06:30 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
18:3506:30
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 6 kg призначено 20 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
6 kg20 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 28 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 125 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
28 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 100 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 10 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
100 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 85 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
85 kg8 hсеча: 175 mLсеча: 475 mLсеча: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 11:30 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL100 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 36,3 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 96%повітряSBP 222HR 58AT 36,3 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Гемостаз, запалення, проліферація, дозрівання
Чому це відповідь
Загоєння починається з гемостазу, потім запалення очищує рану, проліферація будує нову тканину, а дозрівання (ремоделювання) впродовж місяців зміцнює рубець.
Відповідь
B · Гемостаз, запалення, проліферація, дозрівання
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
Чому це відповідь
Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.
Відповідь
C · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
Чому це відповідь
With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.
Відповідь
D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Yellow (delayed)
Чому це відповідь
The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.
Відповідь
C · Yellow (delayed)
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Do not measure blood pressure on the left arm
Чому це відповідь
Blood pressure cuffs, tight bands and heavy loads can damage or block a fistula. The arm with the access is protected, and the nurse checks it for a thrill and bruit.
Відповідь
B · Do not measure blood pressure on the left arm
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Level 2
Чому це відповідь
Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.
Відповідь
B · Level 2
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Just before or with a meal
Чому це відповідь
Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.
Відповідь
A · Just before or with a meal
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
Чому це відповідь
A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.
Відповідь
D · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Запровадити заходи безпеки від судом і контролювати неврологічний стан
Чому це відповідь
Гіпонатріємія може спричинити набряк мозку та судоми. Медсестра контролює неврологічний стан, вживає заходів безпеки від судом і повідомляє результат. Додаткова вода й тіазиди можуть ще знизити натрій.Перевірено за:Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Запровадити заходи безпеки від судом і контролювати неврологічний стан
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · G6PD deficiency with acute hemolysis
Чому це відповідь
G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.
Відповідь
B · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Фармакологія
Відповідь: A · A common infusion reaction to amphotericin B
Чому це відповідь
Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.
Відповідь
A · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Фармакологія
Відповідь: A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
Чому це відповідь
Raloxifene preserves bone density and reduces the risk of oestrogen receptor-positive breast cancer. It can worsen hot flushes and increases the risk of venous thromboembolism.
Відповідь
A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
Чому це відповідь
Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.
Відповідь
C · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Non-ST-elevation myocardial infarction
Чому це відповідь
An NSTEMI is an acute coronary syndrome with myocardial necrosis (rising troponin) but no persistent ST elevation; ST depression or T wave inversion may be seen. It is treated with antiplatelets, anticoagulation and angiography based on risk, rather than emergency reperfusion.
Відповідь
C · Non-ST-elevation myocardial infarction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · They prolong the action of gut incretin hormones
Чому це відповідь
DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.
Відповідь
A · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · The INR, because it may rise
Чому це відповідь
As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.
Відповідь
C · The INR, because it may rise
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · They can reduce the absorption of many other drugs
Чому це відповідь
Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.
Відповідь
B · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
Чому це відповідь
The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.
Відповідь
B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · A port-wine stain does not fade with time
Чому це відповідь
Stork bites on the neck or eyelids are flat pink capillary marks that usually fade. A port-wine stain is a permanent vascular malformation; on the face it may be linked with Sturge–Weber syndrome.
Відповідь
B · A port-wine stain does not fade with time
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
Чому це відповідь
Fetal fibronectin is a protein that binds the membranes to the uterine lining. A negative result has a high negative predictive value, meaning birth within 7 to 14 days is unlikely; a positive result is less predictive.
Відповідь
C · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
Чому це відповідь
Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.
Відповідь
C · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
Чому це відповідь
Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.
Відповідь
D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
Чому це відповідь
Oppositional defiant disorder involves angry, argumentative and defiant behaviour. Conduct disorder is more serious, with aggression, destruction of property, deceit, theft or serious violation of rules.
Відповідь
D · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
Чому це відповідь
When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.
Відповідь
A · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 32 gtt/min
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: одиниці
32.237 → 2
Вирішує лише наступна цифра
32.237 → 2
2 — це 4 або менше, тому 2 залишається.
Подальші цифри (37) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 32 gtt/min
Відповідь
x = 32 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 715 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
18:35 → 24:00 = 325 min
Після півночі
00:00 → 06:30 = 390 min
Разом
t = 325 + 390 = 715 min
Відповідь
t = 715 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 3 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 20·6 = 120 mg
Об’єм
V = 120/40 = 3 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 3 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 5,6 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
5·28 = 140 mg
Об’єм
V = (140/125)·5 = 5,6 mL
Відповідь
V = 5,6 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 30 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
120/60 = 2 mL/min
Швидкість крапання
R = 2·15 = 30 gtt/min
Відповідь
R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 2 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
100/500 = 0,2 mg/mL
Швидкість дозування
D = 0,2·10 = 2 mg/h
Відповідь
D = 2 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,32 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
175 + 475 + 250 = 900 mL
На кілограм за годину
U = 900/(85·8) = 1,324 ≈ 1,32 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,32 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 6,3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
100·3 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося
Друга частина
200/60 = 3,333 h
Загальний час
t = 3 + 3,333 = 6,333 ≈ 6,3 h
Відповідь
t = 6,3 h
Це приблизно 6 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:50.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 90
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90
Відповідь
MFS = 90
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,3 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.