У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Яка оцінка обов'язкова перед компресійною терапією венозної виразки ноги?
AЗагальний аналіз крові та СРБ
BМазок з рани для посіву та чутливості
CРентген грудної клітки й ЕКГ
DЩиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Пацієнтові з гострим загостренням ХОЗЛ і затримкою CO₂ призначено небулайзерні бронхолітики. Чим зазвичай слід приводити в дію небулайзер?
AСтисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю
BКиснем зі швидкістю 15 L/min якомога довше
CБез потоку газу, просячи пацієнта дихати глибоко
DКиснем зі швидкістю 6–8 L/min без моніторингу сатурації
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?
AIt is used only for a few days at a time
BIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
CIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
DIt works within hours by relaxing the bladder muscle
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
У пацієнта з раком легені та СНАДГ натрій 112 mmol/L, і в нього судоми. Яке лікування найдоречніше?
AВнутрішньовенна 5% глюкоза з високою швидкістю, доки не припиняться судоми
BГіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення
CВеликі обсяги води всередину, щоб розбавити сечу
DШвидка корекція до 140 mmol/L протягом перших шести годин
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?
AEat a high-fibre meal the evening before the test
BAvoid all fluids for 24 hours before the test
CDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
DTake the preparation only if the bowels have not opened
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?
AUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
BStop it one week before any operation
CTake a double dose to protect the heart
DTake it only after the operation is finished
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which newborn complication is particularly linked to a forceps birth?
AUmbilical hernia
BFacial nerve palsy
CNeonatal jaundice from ABO incompatibility
DHip dysplasia
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?
AGive IV adrenaline straight away
BStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
CStop ventilation and give oxygen by mask only
DCorrect the ventilation, starting with mask and airway
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Дитину оцінюють за шкалою FLACC. Який діапазон загального балу?
A0–5
B1–20
C0–10
D0–100
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?
ASeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
BNo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
CWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
DGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How does conduct disorder differ from oppositional defiant disorder?
AThe two disorders are exactly the same and differ only in the age at which they are diagnosed
BOppositional defiant disorder includes serious physical aggression towards animals
CConduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
DConduct disorder involves only arguing with adults and losing one's temper
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Невдовзі після введення галоперидолу голова пацієнта повернута вбік, очі зафіксовані вгору, і він скаржиться на відчуття стискання горла. Що має зробити медсестра першою?
AЗаспокоїти його, що це тривога через новий препарат, і залишити спокійно відпочивати самого
BЗаохотити його розтягувати шию
CВвести ще одну дозу галоперидолу
DТерміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,25194 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,25194 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 146 g/L. Виразіть його в g/dL Hb.
146 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт масою 41 kg має площу поверхні тіла 1,31 m². Призначено 135 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.
41 kgBSA = 1,31 m²135 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 5400 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
5400 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 1000 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 20 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
1000 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 21:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL150 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 75/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · It gives the patient time to think and say more
Чому це відповідь
Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.
Відповідь
C · It gives the patient time to think and say more
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Up to 2 hours before
Чому це відповідь
Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.
Відповідь
D · Up to 2 hours before
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Поле забруднене, бо волога може переносити мікроорганізми крізь пелюшку
Чому це відповідь
Рідина, що просочується крізь пелюшку, може переносити мікроорганізми знизу з нестерильної поверхні. Поле вважають забрудненим і розгортають знову.
Відповідь
A · Поле забруднене, бо волога може переносити мікроорганізми крізь пелюшку
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
Чому це відповідь
Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.
Відповідь
C · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Within about 15–30 minutes
Чому це відповідь
IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.
Відповідь
A · Within about 15–30 minutes
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
Чому це відповідь
A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.
Відповідь
C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · To reduce the risk of oral thrush
Чому це відповідь
Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.
Відповідь
D · To reduce the risk of oral thrush
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
Чому це відповідь
Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.
Відповідь
C · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Metformin
Чому це відповідь
Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.
Відповідь
A · Metformin
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
Чому це відповідь
hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Перевірено за:TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Фармакологія
Відповідь: D · Зневоднення
Чому це відповідь
Коли організму бракує води чи натрію, нирки реабсорбують більше літію, тож його рівень зростає. Такий самий ефект можуть мати тіазиди, інгібітори АПФ і НПЗП.
Відповідь
D · Зневоднення
12.Фармакологія
Відповідь: C · Знижує максимальну відповідь
Чому це відповідь
Конкурентний антагоніст зсуває криву праворуч, але вищі дози агоніста досягають того самого максимуму. Неконкурентний знижує максимальну відповідь.
Відповідь
C · Знижує максимальну відповідь
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
Чому це відповідь
Компресія покращує венозне повернення, але може спричинити некроз тканин, якщо артеріальний кровоплин недостатній. ЩПІ порівнює систолічний тиск на щиколотці та на руці; значення нижче приблизно 0,8 (або вище приблизно 1,3, що вказує на кальцифіковані судини) потребує консультації спеціаліста до компресії.
Відповідь
D · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Стисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю
Чому це відповідь
Небулайзерам потрібно близько 6–8 L/min. Приведення їх у дію киснем у пацієнта з гіперкапнічною дихальною недостатністю може надто підняти сатурацію й посилити затримку CO₂. Рекомендовані небулайзери на повітрі з окремим контрольованим киснем, титрованим до 88–92%.
Відповідь
A · Стисненим повітрям, плюс контрольований кисень через носову канюлю
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
Чому це відповідь
Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.
Відповідь
B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Гіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення
Чому це відповідь
Тяжку симптомну гіпонатріємію лікують невеликими болюсами гіпертонічного фізрозчину, щоб підвищити натрій на кілька mmol/L і припинити судоми. Загальну корекцію обмежують (часто не більше приблизно 8–10 mmol/L за 24 години), щоб уникнути синдрому осмотичної демієлінізації. Натрій перевіряють часто.
Відповідь
B · Гіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
Чому це відповідь
Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.
Відповідь
C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
Чому це відповідь
Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.
Відповідь
A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Facial nerve palsy
Чому це відповідь
Pressure from forceps blades on the facial nerve can cause temporary facial palsy, with asymmetry when the baby cries. It usually resolves within weeks.
Відповідь
B · Facial nerve palsy
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
Чому це відповідь
If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.
Відповідь
D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · 0–10
Чому це відповідь
FLACC має п'ять категорій, кожна з яких оцінюється в 0, 1 або 2 бали, тому загальний бал становить 0–10, подібно до числової шкали самооцінки.
Відповідь
C · 0–10
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
Чому це відповідь
Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.
Відповідь
A · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
Чому це відповідь
Oppositional defiant disorder involves angry, argumentative and defiant behaviour. Conduct disorder is more serious, with aggression, destruction of property, deceit, theft or serious violation of rules.
Відповідь
C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Терміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
Чому це відповідь
Гостра дистонія може охоплювати гортань і загрожувати життю. Антихолінергічний засіб, як-от бензтропін чи процикліддин, або дифенгідрамін вводять за призначенням (часто парентерально), а дихальні шляхи контролюють.
Відповідь
D · Терміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,25 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,25194 → 5
Вирішує лише наступна цифра
0,25194 → 1
1 — це 4 або менше, тому 5 залишається.
Подальші цифри (94) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,25 mL
Відповідь
x = 0,25 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: Hb = 14,6 g/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
Hb = 146 g/L × (1 L/10 dL) = 14,6 g/dL
Відповідь
Hb = 14,6 g/dL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 176,8 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Доза
D = 135·1,31 = 176,8 mg
Відповідь
D = 176,8 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,54 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Об’єм
V = 5400/10000 = 0,54 mL
На шприці
На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.
Відповідь
V = 0,54 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 21 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
6·60 = 360 min
Швидкість крапання
R = 500·15/360 = 20,83 ≈ 21 gtt/min
Відповідь
R = 21 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 400 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
1000/50 = 20 mg/mL
Швидкість дозування
D = 20·20 = 400 mg/h
Відповідь
D = 400 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = −235 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 120 + 250 = 370 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·8 = 400 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 870 mL
Загальне виведення
375 + 450 + 200 + 80 = 1105 mL
Баланс
B = 870 − 1105 = −235 mL
Відповідь
B = −235 mL
Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 8,5 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 150 = 850 mL
Час
t = 850/100 = 8,5 h
Відповідь
t = 8,5 h
Це приблизно 8 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 06:00.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 12
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 2 + 2 + 3 + 1 + 1 = 12
Відповідь
B = 12
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 75/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 2 = 8
Інтерпретація
8 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.