У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How should a patient collect a midstream urine sample?
ACollect the last few drops after the bladder is empty
BPass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
CCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
DCollect urine from the toilet bowl after passing it
2.Основи сестринської справиСкладна
Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?
AThe mode of transmission
BThe reservoir
CThe portal of exit
DThe susceptible host
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?
AThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
BThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
COnly doctors may call the rapid response team
DThe family should call emergency services from outside the hospital
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient in a vest restraint has slid down in bed, and the vest is pressing against the neck. What should the nurse do first?
ACall the provider to ask about a different restraint
BRelease the restraint at once and reposition the patient
CTighten the vest so the patient cannot slide down again
DWrite a note about the event in the chart
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?
ARaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
BMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
CEncourage the patient to walk to improve the circulation
DGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Яка ознака у пацієнта неочікувана й потребує дій після трансуретральної резекції простати з безперервним промиванням сечового міхура?
AСвітло-рожева сеча, що проясняється протягом дня
BЛегкі спазми сечового міхура, що слабшають від призначеного спазмолітика
CЯскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
DВідчуття потреби помочитися попри катетер
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which measure helps reduce the risk of surgical site infection?
AShaving the area with a razor the night before surgery
BRemoving hair, if needed, with clippers rather than a razor
CChanging the wound dressing every hour
DLeaving the patient cool during surgery to slow bacterial growth
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with new fast atrial fibrillation has chest pain, a blood pressure of 75/40 mmHg and is confused. What does this indicate?
AA normal response to atrial fibrillation needing no action
BAnxiety about the new diagnosis that will settle with reassurance and rest alone
DA stable rhythm that can safely be reviewed at the next routine ward round
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?
APregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
BPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
CIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
DThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Увечері після операції гемоглобін пацієнта впав з 12,5 g/dL до 8,1 g/dL (125 до 81 g/L), а ЧСС 118/min. Яка найімовірніша проблема?
AНормальне розведення після операції, що не потребує дій
BЗневоднення
CКровотеча
DСтан, що покращується
11.ФармакологіяСередня
Які ліки є антидотом при передозуванні опіоїдів?
AФлумазеніл
BАтропін
CНалоксон
DАцетилцистеїн
12.ФармакологіяСкладна
A malnourished patient with low serum albumin shows nystagmus and unsteady gait. Her total phenytoin level is within range. What is the most likely explanation?
AMore phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
BLow albumin makes phenytoin bind more tightly, so the drug is less active
CThe total level is high, but the laboratory is wrong
DLow albumin speeds up phenytoin metabolism
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A peripheral cannula site is red, warm, tender and swollen along the vein. What should the nurse do?
ALeave it in place, as this is normal after 24 hours
BFlush the cannula hard to clear it
CCover the site and keep using it until it blocks
DRemove the cannula, document and monitor the site
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?
AGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
BEncourage him to walk to ease the back pain
CCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
DArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Пацієнт із інсультом правої півкулі ігнорує їжу з лівого боку тарілки. Як це називається?
AЕкспресивна афазія
BМозочкова атаксія
CДисфагія
DЛівобічне ігнорування (неглект)
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with type 1 diabetes is vomiting at home. Their glucose is 12 mmol/L (216 mg/dL), and blood ketones are 3,5 mmol/L. What advice is correct?
ADrink less fluid to stop the vomiting
BStop insulin until the vomiting has settled
CWait until the glucose is above 20 mmol/L (360 mg/dL)
DSeek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why is thiamine given to patients with alcohol dependence admitted to hospital?
ATo reduce the craving for alcohol
BTo prevent Wernicke's encephalopathy
CTo treat the cirrhosis directly
DTo prevent bleeding from varices
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Пацієнт, що отримує філграстим (G-CSF) після хіміотерапії, питає, якого побічного ефекту очікувати. Який побічний ефект найпоширеніший?
AПовне випадіння волосся протягом кількох днів після першої ін'єкції
BШвидке падіння кількості лейкоцитів
CНиючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок
DНезворотна втрата слуху
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?
AIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
BIt becomes more reliable after the periods return
CIt works for as long as the mother breastfeeds at all
DIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?
AA breast abscess; stop breastfeeding completely
BA blocked duct; keep feeding and vary positions
CMastitis; stop feeding from that breast
DBreast cancer; stop breastfeeding at once
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Який догляд найбільше допомагає немовляті з бронхіолітом?
AУкладання немовляти спати на живіт, щоб виділення могли відходити з дихальних шляхів
BОбережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем
CРутинні антибіотики
DУтримання від усіх годувань, доки немовля не одужає
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Which finding in an infant with suspected reflux needs prompt medical review?
ASpitting up more after a large feed
BHiccups after feeds that settle on their own
CPoor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
DSmall posseting after feeds in a contented, growing baby
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Пацієнта переводять з ІМАО на СІЗЗС. Що є обов'язковим?
AПриймати обидва препарати разом місяць
BПочати СІЗЗС того самого дня
CПодвоїти дозу СІЗЗС на початку
DПеріод вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Невдовзі після введення галоперидолу голова пацієнта повернута вбік, очі зафіксовані вгору, і він скаржиться на відчуття стискання горла. Що має зробити медсестра першою?
AЗаспокоїти його, що це тривога через новий препарат, і залишити спокійно відпочивати самого
BЗаохотити його розтягувати шию
CВвести ще одну дозу галоперидолу
DТерміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 20:10 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
20:10
18:10 PM
27:10 PM
310:10 PM
48:10 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 22:00 і закінчується о 05:15 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
22:0005:15
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 15 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 1000 mL 5% (w/v) розчину з 25% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?
C₁ = 25%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 6 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL6 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1000 mL протягом 12 годин. Через 8 годин ви бачите, що в мішку ще 410 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1000 mL / 12 hчерез 8 h: 410 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 21:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL200 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: повністю нерухомий; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 16SpO₂ 89%повітряSBP 106HR 104AT 37,4 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
Чому це відповідь
After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.
Відповідь
B · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · The susceptible host
Чому це відповідь
Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.
Відповідь
D · The susceptible host
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
Чому це відповідь
Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.
Відповідь
B · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Release the restraint at once and reposition the patient
Чому це відповідь
Patients have died from strangulation when vest restraints moved up to the neck. The nurse frees the patient immediately, checks breathing and repositions them, then reassesses whether the restraint is needed at all.
Відповідь
B · Release the restraint at once and reposition the patient
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
Чому це відповідь
Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.
Відповідь
A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
Чому це відповідь
Яскраво-червона сеча зі згустками вказує на артеріальну кровотечу й може заблокувати катетер, спричинивши розтягнення сечового міхура. Світло-рожева сеча, позиви та легкі спазми поширені після цієї операції.
Відповідь
C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
Чому це відповідь
Razors cause micro-abrasions that increase infection risk, so hair is removed only if necessary with clippers just before surgery. Keeping patients warm and good skin preparation also help.
Відповідь
B · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
A tachyarrhythmia with adverse features such as shock, myocardial ischaemia or reduced consciousness is unstable. Urgent senior help is needed, and synchronised cardioversion is often used.
Відповідь
C · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
Чому це відповідь
In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Перевірено за:Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Відповідь
B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Кровотеча
Чому це відповідь
Падіння більш ніж на 4 g/dL зі швидким пульсом вказує на триваючу крововтрату. Медсестра оцінює рану та дренажі, контролює життєві показники й терміново ескалує. Певне розведення від внутрішньовенних рідин поширене, але не настільки і не з тахікардією.Перевірено за:Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
C · Кровотеча
11.Фармакологія
Відповідь: C · Налоксон
Чому це відповідь
Налоксон усуває спричинене опіоїдами пригнічення дихання. Флумазеніл діє проти бензодіазепінів, ацетилцистеїн — при передозуванні парацетамолу, атропін — при брадикардії чи отруєнні фосфорорганічними сполуками.
Відповідь
C · Налоксон
12.Фармакологія
Відповідь: A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
Чому це відповідь
Phenytoin is highly protein bound. When albumin is low, the free fraction rises, so toxicity can occur with a "normal" total level; a free phenytoin level or corrected level is more useful.
Відповідь
A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Remove the cannula, document and monitor the site
Чому це відповідь
Redness, pain, warmth and swelling along the vein indicate phlebitis. The cannula is removed, the site is observed for infection and the event is documented. Regular visual phlebitis scoring and removing cannulas that are no longer needed reduce the risk.
Відповідь
D · Remove the cannula, document and monitor the site
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
Чому це відповідь
Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.
Відповідь
C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Лівобічне ігнорування (неглект)
Чому це відповідь
Інсульти правої півкулі зазвичай спричиняють ігнорування лівої половини простору й тіла. Медсестрі може знадобитися спонукати пацієнта оглядати ліву сторону, а середовище слід облаштувати безпечно. Афазія типова для ураження лівої півкулі.
Відповідь
D · Лівобічне ігнорування (неглект)
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
Чому це відповідь
Blood ketones above 3 mmol/L, especially with vomiting, mean a high risk of DKA, even if the glucose is only moderately raised. The patient needs urgent assessment. Insulin should not be stopped.
Відповідь
D · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · To prevent Wernicke's encephalopathy
Чому це відповідь
Thiamine deficiency is common in alcohol dependence and can cause Wernicke's encephalopathy (confusion, ataxia, eye signs). Thiamine is given early, ideally before or with glucose, as glucose can worsen deficiency.
Відповідь
B · To prevent Wernicke's encephalopathy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Ниючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок
Чому це відповідь
Гранулоцитарні колонієстимулювальні фактори стимулюють кістковий мозок виробляти нейтрофіли, що часто спричиняє ниючий біль у кістках, особливо в спині, тазі та довгих кістках; його зазвичай контролюють простим знеболенням за призначенням. Рідкісний, але серйозний ефект — розрив селезінки, тож новий біль у лівому верхньому квадранті живота чи в кінчику плеча слід негайно повідомляти.
Відповідь
C · Ниючий біль у кістках, бо стимулюється кістковий мозок
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
Чому це відповідь
LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.
Відповідь
A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
Чому це відповідь
A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.
Відповідь
B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Обережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем
Чому це відповідь
Догляд при бронхіоліті підтримувальний: очищати ніс, підтримувати годування й гідратацію та давати кисень, якщо сатурація низька. Антибіотики не допомагають при вірусному бронхіоліті.
Відповідь
B · Обережне відсмоктування з носа перед годуванням, контроль гідратації та сатурації киснем
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
Чому це відповідь
Many babies regurgitate small amounts and grow well; this needs only reassurance. Faltering growth, feed refusal, blood in the vomit, bilious vomiting or breathing problems suggest complications or another diagnosis.
Відповідь
C · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Період вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС
Чому це відповідь
Поєднання ІМАО з СІЗЗС може спричинити серотоніновий синдром. Після відміни ІМАО зазвичай потрібне вимивання приблизно 2 тижні, а при переході з флуоксетину на ІМАО потрібна триваліша перерва (близько 5 тижнів) через його довгий період напіввиведення.
Відповідь
D · Період вимивання приблизно 2 тижні перед початком СІЗЗС
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Терміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
Чому це відповідь
Гостра дистонія може охоплювати гортань і загрожувати життю. Антихолінергічний засіб, як-от бензтропін чи процикліддин, або дифенгідрамін вводять за призначенням (часто парентерально), а дихальні шляхи контролюють.
Відповідь
D · Терміново залучити лікаря й ввести призначений антихолінергічний засіб, стежачи за дихальними шляхами
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 8:10 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
20 − 12 = 8 → PM
Відповідь
8:10 PM
Відповідь
8:10 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 435 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
22:00 → 24:00 = 120 min
Після півночі
00:00 → 05:15 = 315 min
Разом
t = 120 + 315 = 435 min
Відповідь
t = 435 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 675 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
15·45 = 675 mg
Відповідь
D = 675 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: W = 800 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 5·1000/25 = 200 mL
Вода, яку додають
W = 1000 − 200 = 800 mL
Відповідь
W = 800 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 42 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
6·60 = 360 min
Швидкість крапання
R = 250·60/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Відповідь
R = 42 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 23 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/12 = 83,33 mL/h
Нова швидкість
R = 410/4 = 102,5 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (102,5 − 83,33)/83,33·100% = 23%
Відповідь
Δ = 23%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1150 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 150 + 200 + 150 = 500 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1150 mL
Відповідь
I = 1150 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 3,8 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 200 = 300 mL
Час
t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h
Відповідь
t = 3,8 h
Це приблизно 3 h 45 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:15.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 15
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 4 + 3 + 2 + 1 + 2 + 3 = 15
Відповідь
B = 15
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 1 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.