Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AWash the patient completely yourself to save time and effort
  2. BAsk the patient to wait until a relative visits
  3. CLeave the back and feet unwashed
  4. DLet the patient do what they can and help with the rest
2.Основи сестринської справиСкладна

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. AUrinary retention caused by a full bladder
  2. BFluid overload from drinking too much
  3. CDehydration from fluid loss
  4. DNormal ageing that needs no action
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient with poorly controlled seizures asks about activities at home. Which advice is most important?

  1. AAvoid all forms of exercise
  2. BSleep sitting up in a chair
  3. CAvoid drinking water before bed
  4. DNever swim or bathe alone
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents about safe infant sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will lay the baby on the back for every sleep, including naps.”
  2. B“We will not smoke near the baby.”
  3. C“We will keep the crib in our room, next to our bed, for the first months.”
  4. D“We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Five days after starting heparin, a patient’s platelet count has fallen by more than half. What should the nurse suspect?

  1. AIron deficiency anemia
  2. BAn expected effect that needs no action
  3. CVitamin K deficiency
  4. DHeparin-induced thrombocytopenia
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on a cardiac monitor suddenly becomes unresponsive, and the monitor shows ventricular fibrillation. What is the priority once help has been called?

  1. ADefibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
  2. BCheck the blood potassium level before any shock is considered
  3. CGive an oral antiarrhythmic tablet and recheck the rhythm in five minutes
  4. DRecord a full 12-lead ECG to confirm the rhythm before doing anything else at all
7.Клінічна сестринська справаСередня

У пацієнта у відділенні після першої дози бета-блокатора з'являються свистяче дихання та задишка. Який анамнез робить це найімовірнішим?

  1. AМігрень
  2. BГіпотиреоз
  3. CОстеоартрит
  4. DАстма
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з тяжкою астмою затихає, з'являються «німа легеня», виснаження та зниження частоти дихання. Про що це свідчить?

  1. AНормальне відновлення після небулайзера
  2. BПокращення нападу, коли бронхоспазм вщухає, а дихальні шляхи розслабляються
  3. CЖиттєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання
  4. DЛише тривога
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. ATake the tablet with an antacid to improve absorption
  2. BYour urine will turn bright orange while you take it
  3. CTake each tablet with milk to protect the stomach
  4. DYour stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. ATest for HCV RNA to find out whether infection is current
  2. BGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
  3. CTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
  4. DRepeat the antibody test, as a positive test is always false
11.ФармакологіяСередня

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
  2. BGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
  3. CGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
  4. DGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
12.ФармакологіяСкладна

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
  2. BOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  3. COral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  4. DThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ACPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CCPAP is given only through a tracheostomy
  4. DBilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта з відомою гіпертензією АТ 186/112 mmHg, без симптомів і без ознак ураження органів. Яка реакція найдоречніша?

  1. AПеревірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів
  2. BВикликати команду реанімації й готуватися до інтубації
  3. CВвести внутрішньовенний болюс антигіпертензивного засобу, щоб досягти 120/80 mmHg за 15 хвилин
  4. DНічого не робити, бо пацієнт почувається добре й не має симптомів
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which complication is a particular risk in nephrotic syndrome?

  1. AHypoglycaemia
  2. BBleeding from low platelets
  3. CLow cholesterol
  4. DVenous thrombosis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient's glucose is 6,2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AThe meter is faulty and should be replaced
  2. BThe Somogyi effect from a night-time hypo
  3. CThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  4. DA large snack eaten in the night by mistake
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. ANormal skin colour with diarrhoea and fever
  2. BRed urine, black stools and a high blood glucose
  3. CPale urine, dark stools and a flapping tremor
  4. DJaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

During a nasogastric feed, a patient starts coughing and SpO₂ falls from 96% to 89%. What should the nurse do first?

  1. AStop the feed and assess the airway and breathing
  2. BLay the patient flat to help them rest
  3. CGive a drink of water to clear the throat
  4. DIncrease the feed rate to finish it sooner
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. ATheir uterus contracts and relaxes more irregularly
  2. BThey produce no oxytocin after birth
  3. CThey have a smaller uterus than first-time mothers
  4. DTheir uterus is always infected
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  2. B"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
  3. C"I should report a painful, swollen calf straight away."
  4. D"I should change my pads regularly and wash my hands."
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is threadworm (pinworm) infection usually confirmed?

  1. AA tape test on the skin around the anus first thing in the morning
  2. BA urine sample collected in the evening
  3. CA blood test for worm antibodies taken an hour after an evening meal
  4. DAn abdominal X-ray to look for the worms in the gut
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Двомісячне немовля привели з синцями на обох щоках. Батько чи мати каже, що дитина «б'ється об речі». Що має зробити медсестра?

  1. AОб'єктивно задокументувати знахідки й діяти за процедурою захисту дітей, повідомивши про занепокоєння
  2. BСказати батькам, що буде подано повідомлення, і дозволити їм забрати дитину додому до розгляду
  3. CЗвинуватити батьків у жорстокому поводженні перед іншими родинами
  4. DПрийняти пояснення, бо немовлята часто б'ються об речі
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient in a manic episode makes repeated sexual comments to a nurse. What is the most appropriate response?

  1. ARespond with similar comments to build rapport
  2. BLaugh at the comments so he does not feel rejected
  3. CAvoid the patient for the rest of the shift
  4. DCalmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. AIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  2. BTell the patient that he reminds her of her father
  3. CRecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  4. DAvoid the patient and let other staff do all of his care
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
152 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 152 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.

152 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
150 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 150 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

150 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 38 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

38 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 395 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

395 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 30 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

30 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg250 mL10 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 10 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLмолоко200 mLвода200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча275 mLсеча300 mLсеча350 mLсеча175 mLрановий дренаж120 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

суп: 250 mLмолоко: 200 mLвода: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 275 mLсеча: 300 mLсеча: 350 mLсеча: 175 mLрановий дренаж: 120 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено60 mL/h20:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 20:00 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено60 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 90% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 32SpO₂ 90%повітряSBP 102HR 82AT 37,1 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 7/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 110/min, притомний, температура 38,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 7SpO₂ 97%повітряSBP 142HR 110AT 38,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Let the patient do what they can and help with the rest

Чому це відповідь

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Відповідь

D · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Dehydration from fluid loss

Чому це відповідь

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Відповідь

C · Dehydration from fluid loss
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Never swim or bathe alone

Чому це відповідь

People with uncontrolled seizures are advised not to swim alone, to shower rather than bathe and to follow local laws on driving. Most normal activities can continue with sensible precautions.

Відповідь

D · Never swim or bathe alone
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”

Чому це відповідь

Soft bedding, bumpers and loose blankets increase the risk of suffocation and sudden infant death. The crib should hold only a firm mattress with a fitted sheet.

Відповідь

D · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Heparin-induced thrombocytopenia

Чому це відповідь

Heparin-induced thrombocytopenia usually appears 5–10 days after starting heparin, with a large fall in platelets and a risk of clotting. The nurse reports at once so heparin can be stopped.

Відповідь

D · Heparin-induced thrombocytopenia
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then

Чому це відповідь

Ventricular fibrillation is a shockable cardiac arrest rhythm. Early defibrillation, with high-quality CPR until the shock is given, is the most important treatment.

Відповідь

A · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Астма

Чому це відповідь

Неселективні й навіть кардіоселективні бета-блокатори можуть спричиняти бронхоспазм, тож при астмі їх зазвичай уникають.

Відповідь

D · Астма
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Життєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання

Чому це відповідь

«Німа легеня», виснаження, ціаноз і сплутаність — ознаки загрози життю. Пацієнт потребує негайного залучення старших лікарів і відділення інтенсивної терапії.

Відповідь

C · Життєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Your stools may turn dark green or black

Чому це відповідь

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.

Відповідь

D · Your stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Чому це відповідь

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.

Відповідь

A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Фармакологія

Відповідь: C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Чому це відповідь

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Відповідь

C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Фармакологія

Відповідь: C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Чому це відповідь

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Відповідь

C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Чому це відповідь

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Відповідь

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Перевірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів

Чому це відповідь

Тяжку гіпертензію без гострого ураження органів (іноді називають гіпертензивною ургентністю) ведуть шляхом підтвердження показника, пошуку причин, як-от біль чи пропущені дози, та корекції пероральної терапії для зниження тиску протягом годин-днів. Швидке зниження ризикує ішемією мозку, серця та нирок, але ігнорування теж небезпечне.

Відповідь

A · Перевірити повторно, повідомити й очікувати пероральне лікування протягом годин-днів
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Venous thrombosis

Чому це відповідь

In nephrotic syndrome, anticoagulant proteins such as antithrombin are lost, and clotting factors made by the liver rise, so venous thrombosis is more likely. Infection and high cholesterol are other complications.

Відповідь

D · Venous thrombosis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Чому це відповідь

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Відповідь

C · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Чому це відповідь

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Відповідь

D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Stop the feed and assess the airway and breathing

Чому це відповідь

Coughing and desaturation suggest aspiration or a displaced tube. The feed is stopped, the patient is sat up, oxygen is given as needed, and medical review and checking of tube position follow.

Відповідь

A · Stop the feed and assess the airway and breathing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Чому це відповідь

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Відповідь

A · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Чому це відповідь

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Відповідь

A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning

Чому це відповідь

Clear adhesive tape pressed against the perianal skin on waking, before washing, picks up eggs that can be seen under a microscope. Parents may also see the small white worms around the anus at night.

Відповідь

A · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Об'єктивно задокументувати знахідки й діяти за процедурою захисту дітей, повідомивши про занепокоєння

Чому це відповідь

Синці в немовляти, що ще не рухається, — сильна ознака жорстокого поводження, а анамнез не відповідає розвитку дитини. Медсестра документує факти, забезпечує безпеку дитини та діє за процедурою захисту дітей.

Відповідь

A · Об'єктивно задокументувати знахідки й діяти за процедурою захисту дітей, повідомивши про занепокоєння
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him

Чому це відповідь

Disinhibition is common in mania. Clear, calm limit setting and redirection protect both staff and patient and maintain boundaries without punishing him.

Відповідь

D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Чому це відповідь

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Відповідь

C · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 59,8 in

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Сантиметри у дюйми

h = 152/2,54 = 59,84 ≈ 59,8 in

Відповідь

h = 59,8 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 3,6 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

150 mL/h × 24 h = 3600 mL

У літрах

V = 3600/1000 = 3,6 L

Відповідь

V = 3,6 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 7,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·38 = 190 mg

Об’єм

V = 190/25 = 7,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 7,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,79 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Об’єм

V = 395/500 = 0,79 mL

Відповідь

V = 0,79 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Об’єм

V = 30·4 = 120 mL

Відповідь

V = 120 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 33,33 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Доза за годину

10·200 = 2000 mcg/h

Доза за хвилину

D = 2000/60 = 33,33 mcg/min

Відповідь

D = 33,33 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 130 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 250 + 200 + 200 = 650 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1350 mL

Загальне виведення

275 + 300 + 350 + 175 + 120 = 1220 mL

Баланс

B = 1350 − 1220 = 130 mL

Відповідь

B = 130 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 32/min → 3
SpO₂ 90% → 3
на повітрі → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 7

Відповідь

NEWS2 = 7
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 7/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 110/min → 1
притомний (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions