Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AShaving with a razor the night before
  2. BPlucking the hairs with tweezers
  3. CHair removal cream applied in theatre
  4. DElectric clippers on the day of surgery
2.Основи сестринської справиСкладна

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a patient with capacity makes a decision staff think is unwise. What follows?

  1. AStaff may override any decision they think is unwise
  2. BAn unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
  3. CThe family must be asked to make the decision instead
  4. DAn unwise decision on its own proves that the person lacks capacity
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. ALet go of the belt and run to call for help
  2. BPull the patient backwards quickly toward the bed
  3. CGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  4. DHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient asks for a pain tablet. The record shows none has been given, but the patient says, “The other nurse gave me one earlier.” What should the nurse do?

  1. ATell the patient they must be confused
  2. BGive half a tablet now, to be safe, and the other half later if needed
  3. CGive the tablet, because the record shows none was given
  4. DCheck with the other nurse and the records before giving another dose
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. AGive a drink of water to help the patient wake
  2. BPlace a tongue depressor between the teeth
  3. CHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
  4. DProtect the head and turn the patient on their side when possible
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Пацієнт отримує парентеральне харчування через центральний катетер. Яка знахідка потребує негайних дій?

  1. AГлюкоза 150 mg/dL (8,3 mmol/L) під час інфузії
  2. BСуха непошкоджена пов'язка над катетером
  3. CПітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
  4. DЗбільшення маси на 0,2 kg порівняно з учора
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?

  1. AWithout monitoring oxygen saturation
  2. BDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
  3. COnly with the patient lying flat
  4. DDriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with severe ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the number of stools falls. What complication should be suspected?

  1. ARecovery from the colitis
  2. BCoeliac disease
  3. CConstipation from dehydration
  4. DToxic megacolon
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Притомний пацієнт із глюкозою крові 54 mg/dL (3,0 mmol/L) прийняв 15 g швидкодіючого вуглеводу. Коли слід повторно перевірити глюкозу?

  1. AНаступного ранку
  2. BПриблизно через 15 хвилин
  3. CПід час наступного прийому їжі
  4. DПриблизно через 2 години
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypoglycemia from fasting
  2. BHypovolemic shock
  3. CMalignant hyperthermia
  4. DAcute hemolytic transfusion reaction
11.ФармакологіяСередня

A patient is starting lamotrigine. Which adverse effect should the patient report at once?

  1. AA brief change in taste
  2. BMild headache on the first day
  3. CAny new skin rash
  4. DSlight tiredness in the afternoon
12.ФармакологіяСкладна

Before starting rituximab, patients are tested for hepatitis B. Why?

  1. ARituximab is a vaccine against hepatitis B
  2. BRituximab is made from the hepatitis B virus
  3. CHepatitis B infection makes rituximab completely ineffective
  4. DRituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. AStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
  2. BTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  3. CAvoid all potassium-containing foods
  4. DTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта з механічним протезом мітрального клапана на варфарині МНВ 2,2. Що має врахувати медсестра?

  1. AМНВ при механічних клапанах має бути близько 1,0
  2. BМНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
  3. CМНВ у діапазоні для будь-яких показань до варфарину, тож дій не потрібно
  4. DМНВ небезпечно високе, і дозу слід утримати
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Як слід підігрівати розчин для перитонеального діалізу перед використанням?

  1. AУ мікрохвильовій печі
  2. BУ спеціальному сухому підігрівачі
  3. CУ мисці з гарячою водою з-під крана
  4. DЙого слід використовувати холодним з холодильника
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Яке питання часу прийому ліків важливе для пацієнтів на гемодіалізі?

  1. AПрепарати, що виводяться діалізом, можливо, слід давати після сеансу
  2. BДіаліз не видаляє жодних ліків
  3. CУ дні діалізу жодних ліків приймати не можна
  4. DУсі ліки слід давати безпосередньо перед сеансом
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why is IV hydration given with cisplatin?

  1. ATo protect the kidneys from damage
  2. BTo raise the blood pressure during treatment
  3. CTo make the drug less effective
  4. DTo prevent hair loss
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнтки з раком молочної залози з'являються сплутаність, спрага, запор і поліурія. Яку онкологічну невідкладну ситуацію слід розглянути?

  1. AСиндром лізису пухлини
  2. BГіперкальціємію при злоякісних пухлинах
  3. CГіпоглікемію
  4. DОбструкцію верхньої порожнистої вени
19.Акушерське медсестринствоСередня

Що означає абревіатура HELLP?

  1. AHaemorrhage (кровотеча), Eclampsia (еклампсія), Low pressure (низький тиск)
  2. BHaemolysis (гемоліз), Elevated liver enzymes (підвищені печінкові ферменти), Low platelets (низькі тромбоцити)
  3. CHyperglycaemia (гіперглікемія), Elevated lactate (підвищений лактат), Low potassium (низький калій)
  4. DHypertension (гіпертензія), Elevated lipids (підвищені ліпіди), Low protein (низький білок)
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe baby will be born with diabetes
  2. BThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
  3. CThe baby will need insulin for the first days
  4. DThe baby must not be breastfed in the first week
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding suggests repeated self-induced vomiting?

  1. AA butterfly rash on the cheeks and patchy hair loss
  2. BCalluses on the knuckles and loss of tooth enamel
  3. CYellow skin, itching and dark urine
  4. DSwelling of the ankles and puffy eyes
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AA muscle strain from walking
  2. BAn allergic reaction to steroids
  3. COrdinary oedema from the illness
  4. DDeep vein thrombosis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a person lacks capacity for a decision if they cannot do which of the following?

  1. ARead and write in the language used by the staff
  2. BRemember the decision for more than a year afterwards
  3. CUnderstand, retain and weigh the information, or communicate their decision
  4. DAgree with the decision that the doctor and the rest of the healthcare team recommend for them
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 8-year-old taking methylphenidate for 6 months has dropped from the 50th to the 25th centile for weight. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAdvise giving a double dose at night instead, so that the medicine does not affect his appetite during the day
  2. BReport the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
  3. CStop the medicine immediately without telling the prescriber
  4. DIgnore it, because weight changes in children are always normal
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 36 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

36 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp? mL2 склянок? mL2 fl oz? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 tsp з сироп від кашлю, 2 склянок з чай, 2 fl oz з сік, 2 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,2 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,2 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
69 kg152 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 152 cm, маса 69 kg. Призначено 60 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

152 cm69 kg60 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 6 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
2 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Мішок містить 2 g препарату в 500 mL. Призначено 1,5 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

2 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік120 mLчай240 mLмолоко240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча225 mLсеча325 mLсеча150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 97 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

97 kg8 hсеча: 225 mLсеча: 325 mLсеча: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 100 mL/hпочаток 13:30tусього​ = ? h75 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 13:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 100 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 76/min, реагує лише на біль, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 130HR 76PT 35,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Electric clippers on the day of surgery

Чому це відповідь

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Відповідь

D · Electric clippers on the day of surgery
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity

Чому це відповідь

One of the Act's principles is that a person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision. Staff can explain risks, but the decision is the patient's.

Відповідь

B · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Чому це відповідь

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Відповідь

D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Check with the other nurse and the records before giving another dose

Чому це відповідь

Undocumented doses can lead to double dosing. The nurse checks with colleagues and the dispensing records, then gives the drug only once it is clear whether a dose was given.

Відповідь

D · Check with the other nurse and the records before giving another dose
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Чому це відповідь

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Відповідь

D · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії

Чому це відповідь

Парентеральне харчування містить багато глюкози, і організм відповідає високим рівнем інсуліну. Якщо інфузія раптово припиняється, може настати рикошетна гіпоглікемія. Медсестра лікує низьку глюкозу за протоколом, інформує лікаря та дотримується політики щодо перерваної інфузії. Помірно підвищена глюкоза, непошкоджена пов'язка та невелика зміна ваги очікувані або незначні.

Відповідь

C · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed

Чому це відповідь

Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.

Відповідь

D · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Toxic megacolon

Чому це відповідь

Toxic megacolon is acute dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity, and it can perforate. Reduced stool frequency with worsening distension is a warning sign needing urgent surgical review.

Відповідь

D · Toxic megacolon
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Приблизно через 15 хвилин

Чому це відповідь

Правило 15 — це 15 g швидкодіючого вуглеводу, повторна перевірка через 15 хвилин і повторення, якщо глюкоза все ще нижча за 70 mg/dL (3,9 mmol/L). Потім перекус або їжа допомагають запобігти рецидиву.

Відповідь

B · Приблизно через 15 хвилин
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Malignant hyperthermia

Чому це відповідь

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Відповідь

C · Malignant hyperthermia
11.Фармакологія

Відповідь: C · Any new skin rash

Чому це відповідь

Lamotrigine can cause serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome. The dose is increased slowly, especially with valproate, and any rash must be assessed promptly.

Відповідь

C · Any new skin rash
12.Фармакологія

Відповідь: D · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure

Чому це відповідь

Rituximab destroys CD20-positive B cells, weakening control of latent hepatitis B. Reactivation can cause fulminant hepatitis, so carriers receive monitoring or antiviral prophylaxis.

Відповідь

D · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Чому це відповідь

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Відповідь

D · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити

Чому це відповідь

Механічні серцеві клапани, особливо в мітральній позиції, часто потребують вищої цілі МНВ (наприклад, 2,5–3,5, залежно від типу клапана й факторів ризику). МНВ 2,2 може бути субтерапевтичним, підвищуючи ризик тромбозу клапана та інсульту. Медсестра перевіряє задокументовану ціль і повідомляє призначувача. ПОАК не застосовують при механічних клапанах.

Відповідь

B · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · У спеціальному сухому підігрівачі

Чому це відповідь

Підігрівання діалізату до температури тіла підвищує комфорт. Мікрохвильова піч гріє нерівномірно й може створювати гарячі ділянки; занурення у воду може забруднити порти. Використовують схвалені виробником сухі підігрівачі.

Відповідь

B · У спеціальному сухому підігрівачі
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Препарати, що виводяться діалізом, можливо, слід давати після сеансу

Чому це відповідь

Препарати, що виводяться діалізом (наприклад, деякі антибіотики), можуть вводитися після сеансу, щоб їх не видалило. Антигіпертензивні засоби часто відміняють перед діалізом, щоб уникнути гіпотензії. Час прийому визначають призначувач і фармацевт.

Відповідь

A · Препарати, що виводяться діалізом, можливо, слід давати після сеансу
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · To protect the kidneys from damage

Чому це відповідь

Cisplatin is nephrotoxic, so hydration and electrolyte replacement (especially magnesium) are given. It can also cause ototoxicity, neuropathy and severe nausea.

Відповідь

A · To protect the kidneys from damage
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гіперкальціємію при злоякісних пухлинах

Чому це відповідь

Гіперкальціємія при злоякісних пухлинах спричиняє спрагу, поліурію, зневоднення, запор, нудоту, сплутаність та аритмії. Лікування — внутрішньовенні рідини, потім бісфосфонат, з контролем кальцію та функції нирок. Лізис пухлини спричиняє низький кальцій.

Відповідь

B · Гіперкальціємію при злоякісних пухлинах
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Haemolysis (гемоліз), Elevated liver enzymes (підвищені печінкові ферменти), Low platelets (низькі тромбоцити)

Чому це відповідь

HELLP-синдром — серйозне ускладнення прееклампсії. Типові біль у правому верхньому квадранті або в надчеревній ділянці, нудота й нездужання, а артеріальний тиск не завжди дуже високий.

Відповідь

B · Haemolysis (гемоліз), Elevated liver enzymes (підвищені печінкові ферменти), Low platelets (низькі тромбоцити)
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia

Чому це відповідь

Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.

Відповідь

B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel

Чому це відповідь

Calluses on the knuckles (Russell's sign) from inducing vomiting, enamel erosion, swollen salivary glands and low potassium are signs of repeated vomiting, as in bulimia nervosa.

Відповідь

B · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Deep vein thrombosis

Чому це відповідь

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Відповідь

D · Deep vein thrombosis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Understand, retain and weigh the information, or communicate their decision

Чому це відповідь

The Act's functional test asks whether the person can understand, retain, use or weigh the information, and communicate a decision. Making an unwise decision does not by itself mean a person lacks capacity.

Відповідь

C · Understand, retain and weigh the information, or communicate their decision
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast

Чому це відповідь

Appetite suppression is a common stimulant effect and can affect growth. The prescriber needs to know, and strategies such as giving the dose after breakfast and offering a good evening meal can help.

Відповідь

B · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 96,8 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

36·9/5 = 64,8

Додайте 32

T = 64,8 + 32 = 96,8 °F

Відповідь

T = 96,8 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 575 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 склянок = 2·240 = 480 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Додайте

V = 5 + 480 + 60 + 30 = 575 mL

Відповідь

V = 575 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,2 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,2/1 = 0,2 mL

Відповідь

V = 0,2 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 102,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(152·69/3600) = √2,913 = 1,707 m²

Доза

D = 60·1,707 = 102,4 mg

Відповідь

D = 102,4 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 1500·20/360 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Доза за годину

1,5·60 = 90 mg/h

Швидкість помпи

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,9 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

225 + 325 + 150 = 700 mL

На кілограм за годину

U = 700/(97·8) = 0,9021 ≈ 0,9 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,9 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 10,5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL залишилося

Друга частина

850/100 = 8,5 h

Загальний час

t = 2 + 8,5 = 10,5 h

Відповідь

t = 10,5 h

Це приблизно 10 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 18

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: іноді волога → 3
активність: іноді ходить → 3
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2 = 18

Відповідь

B = 18
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
реагує лише на біль (P) → 3
T 35,5 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 1 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions