Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?

  1. AAsk the patient to walk to the bathroom alone
  2. BGive the patient a large drink of water while standing
  3. CHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
  4. DHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Основи сестринської справиСкладна

While counting an apical pulse, the nurse finds the rhythm is irregularly irregular and the radial rate is lower than the apical rate. Which rhythm is most likely?

  1. ANormal sinus rhythm
  2. BSinus bradycardia
  3. CAtrial fibrillation
  4. DSinus tachycardia
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A new antibiotic is prescribed for a patient. What should the nurse check before giving the first dose?

  1. AOnly the patient’s blood pressure and pulse before giving the drug
  2. BThe patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
  3. CThe patient’s preferred pharmacy
  4. DOnly the time of the patient’s last meal and drink
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнт із тяжкою деменцією вночі самостійно встає з ліжка й падав двічі. Який план найдоречніший?

  1. AПрив'язування пацієнта до крісла на ніч
  2. BНизьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки
  3. CСедативний засіб щоночі, щоб утримати пацієнта в ліжку
  4. DЧотири піднятих бортики з зачиненими вночі дверима для тиші
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Які з запланованих ліків найкритичніші за часом?

  1. AЩоденна таблетка полівітамінів о 08:00
  2. BЩоденна таблетка статину для зниження холестерину під час сніданку о 08:00
  3. CШвидкодіючий інсулін до сніданку, який уже доставили
  4. DЩоденний засіб від закрепу під час сніданку
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У команді є дипломована медсестра, практична медсестра (LPN/LVN) та помічник з догляду. Яке розподілення завдань найдоречніше?

  1. ALPN/LVN: усі первинні оцінки; дипломована медсестра: заплановані ліки; помічник: навчання перед випискою
  2. BПомічник: нова госпіталізація; LPN/LVN: гігієнічний догляд; дипломована медсестра: рутинні життєві показники стабільних пацієнтів
  3. CПомічник: пероральні ліки; LPN/LVN: плани догляду; дипломована медсестра: гігієнічний догляд за стабільними пацієнтами
  4. DДипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справаСередня

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. Which category (stage) is this?

  1. ACategory 2
  2. BCategory 3
  3. CCategory 1
  4. DCategory 4
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта з травмою голови зростає тиск, сповільнюється пульс і дихання стає нерегулярним. Це свідчить про:

  1. AПідвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
  2. BПанічну атаку
  3. CГіповолемічний шок через приховану внутрішню кровотечу
  4. DСепсис
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient's eGFR has fallen to 24 mL/min/1,73 m². Which prescribed drug should the nurse question before giving it?

  1. AMetformin
  2. BLevothyroxine
  3. CInsulin glargine
  4. DAcetaminophen (paracetamol)
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. AHigh calcium and high albumin
  2. BHigh potassium and high hematocrit
  3. CLow potassium and low hematocrit
  4. DLow sodium and low hematocrit
11.ФармакологіяСередня

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
  2. BStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  3. CHalve the hydrocortisone to reduce side effects
  4. DMake no change, as illness does not affect cortisol needs
12.ФармакологіяСкладна

A drug is ordered at 5 micrograms/kg/min for an 80 kg patient. The infusion contains 1,600 micrograms per mL. What rate in mL/h is needed?

  1. A25 mL/h
  2. B150 mL/h
  3. C15 mL/h
  4. D4 mL/h
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. ARemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  2. BKeep a diary of symptoms and activities with the times
  3. CStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. ASit the patient upright with the legs down and give oxygen
  2. BGive a large IV fluid bolus to support the circulation
  3. CLie the patient flat with the legs raised on pillows
  4. DEncourage the patient to walk to ease the breathing
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Чому пацієнти з ХХН часто приймають фосфатзв'язувальні засоби під час їжі?

  1. AВони збільшують всмоктування фосфату з їжі в кишечнику
  2. BВони замінюють відсутній гормон еритропоетин
  3. CВони знижують калій у крові, зв'язуючи його в кишечнику
  4. DВони зв'язують фосфат з їжі, який нирки не можуть вивести
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта епізоди сильного головного болю, пітливості, серцебиття й дуже високого артеріального тиску. Який стан слід розглянути?

  1. AФеохромоцитома
  2. BНецукровий діабет
  3. CХвороба Аддісона
  4. DГіпотиреоз
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which finding means a patient is usually ready to leave recovery for the ward?

  1. AStill drowsy and needing a jaw thrust to breathe
  2. BSystolic BP falling steadily over the last hour, with a rising pulse rate
  3. CAwake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
  4. DPain score 9/10 and vomiting repeatedly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

During radiotherapy to the chest, a patient develops pain on swallowing and is eating less. What is the most likely cause and nursing focus?

  1. AA stomach ulcer; give an antacid after meals only
  2. BNormal ageing; no action needed
  3. CRadiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
  4. DA heart attack; give aspirin and arrange an ECG
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother receiving chemotherapy
  2. BA mother with mastitis
  3. CA mother who had a caesarean birth
  4. DA mother with a common cold
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman had a classical (vertical upper-segment) caesarean in her last pregnancy. She asks about her plan for this birth. Which answer is accurate?

  1. AHer previous incision makes no difference to the plan
  2. BA planned repeat caesarean before labour is advised
  3. CShe should wait until 42 weeks and then decide
  4. DShe should try for a vaginal birth with oxytocin induction
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яка ознака вказує на дисплазію кульшового суглоба в немовляти?

  1. AОднакова довжина ніг, симетричні шкірні складки й повне, вільне відведення обох стегон
  2. BАсиметричні шкірні складки стегон або сідниць і обмежене відведення стегна
  3. CО-подібні ноги в малюка
  4. DГавкаючий кашель
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BHypospadias
  3. CVesicoureteral reflux
  4. DTesticular torsion on both sides
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?

  1. A"Of course not. Only crazy people would ask that."
  2. B"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
  3. C"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
  4. D"Yes, but you're in the right place now."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтові з виснаженням і алкогольною залежністю потрібна внутрішньовенна інфузія глюкози. Яке призначення медсестра має очікувати першим?

  1. AСпершу глюкоза, тіамін через тиждень
  2. BГлюкоза без заміщення вітамінів
  3. CТіамін перед глюкозою або разом з нею
  4. DДіуретик
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
8,1825 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 8,1825 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

8,1825 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
18,9 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 18,9 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.

18,9 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
12 kg25 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 12 kg. Призначена доза — 25 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

12 kg25 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,28 mg. Ампула містить 500 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,28 mg500 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1440 mLзалишилося? mL/h8 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 10 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 1440 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 10 hчерез 2 h: 1440 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 250 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода150 mLсік200 mLжеле120 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча475 mLсеча475 mLсеча275 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 150 mLсік: 200 mLжеле: 120 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL введено80 mL/h09:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 09:00 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL50 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 75/min, відсутню реакцію на подразнення, невелике згинання рук і ніг і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing

Чому це відповідь

After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.

Відповідь

D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Atrial fibrillation

Чому це відповідь

Atrial fibrillation gives an irregularly irregular pulse, and some beats are too weak to be felt at the wrist, causing a pulse deficit. It should be reported and confirmed with an ECG.

Відповідь

C · Atrial fibrillation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient

Чому це відповідь

Before any new drug, the nurse checks recorded allergies and asks the patient directly about past reactions. The patient is then watched closely after the first dose.

Відповідь

B · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Низьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки

Чому це відповідь

Комбіновані заходи найкраще зменшують кількість падінь: низьке ліжко, сигналізація, обходи за графіком і допомога із сечовипусканням, гарне освітлення та протиковзне взуття. Чотири бортики, рутинні седативні й обмеження підвищують ризик травм.

Відповідь

B · Низьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Швидкодіючий інсулін до сніданку, який уже доставили

Чому це відповідь

Швидкодіючий інсулін вводять з їжею; пізнє введення або без їжі може спричинити високу чи низьку глюкозу крові. Інші щоденні ліки можна дати трохи пізніше без шкоди.

Відповідь

C · Швидкодіючий інсулін до сніданку, який уже доставили
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна

Чому це відповідь

Дипломована медсестра проводить оцінки та складний догляд, LPN/LVN доглядає за стабільними пацієнтами й дає рутинні ліки, а помічник виконує рутинну гігієну та вимірювання. Інші варіанти дають завдання поза сферою практики виконавця.

Відповідь

D · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Category 4

Чому це відповідь

Category 4 involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. Category 3 is full-thickness skin loss without exposed bone or tendon. US (NPIAP) terminology calls these stages rather than categories.

Відповідь

D · Category 4
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)

Чому це відповідь

Тріада Кушинга (гіпертензія з широким пульсовим тиском, брадикардія та нерегулярне дихання) — пізня ознака підвищеного внутрішньочерепного тиску, що потребує невідкладного лікування.

Відповідь

A · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Metformin

Чому це відповідь

Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.

Відповідь

A · Metformin
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · High potassium and high hematocrit

Чому це відповідь

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · High potassium and high hematocrit
11.Фармакологія

Відповідь: A · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Чому це відповідь

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Відповідь

A · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Фармакологія

Відповідь: C · 15 mL/h

Чому це відповідь

5 × 80 = 400 micrograms/min, × 60 = 24,000 micrograms/h, ÷ 1,600 micrograms/mL = 15 mL/h. Weight-based infusions are double-checked because errors are easy to make.

Відповідь

C · 15 mL/h
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Чому це відповідь

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Відповідь

B · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Чому це відповідь

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Відповідь

A · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Вони зв'язують фосфат з їжі, який нирки не можуть вивести

Чому це відповідь

При ХХН затримка фосфату призводить до вторинного гіперпаратиреозу, ниркової хвороби кісток та судинної кальцифікації. Фосфатзв'язувальні засоби під час їжі зв'язують харчовий фосфат у кишечнику. Харчовий фосфат також обмежують.

Відповідь

D · Вони зв'язують фосфат з їжі, який нирки не можуть вивести
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Феохромоцитома

Чому це відповідь

Феохромоцитома — пухлина, що секретує катехоламіни, зазвичай мозкової речовини надниркової залози. Вона спричиняє епізодичну гіпертензію, головний біль, пітливість і тахікардію. Перед операцією альфа-блокаду розпочинають до будь-якого бета-блокатора, бо бета-блокада сама по собі може спричинити гіпертензивний криз.

Відповідь

A · Феохромоцитома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain

Чому це відповідь

Discharge criteria include a protected airway, adequate breathing and oxygen saturation, stable vital signs, acceptable pain and nausea control, and no active bleeding, as set by local recovery criteria.

Відповідь

C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support

Чому це відповідь

Radiotherapy to the chest can inflame the oesophagus, causing painful swallowing. Analgesia (sometimes before meals), soft moist food, nutritional supplements, dietitian input and monitoring weight are important.

Відповідь

C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · A mother receiving chemotherapy

Чому це відповідь

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Відповідь

A · A mother receiving chemotherapy
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · A planned repeat caesarean before labour is advised

Чому це відповідь

A classical uterine scar carries a high risk of rupture during labour, so trial of labour is contraindicated. A repeat caesarean is planned before labour starts, and she should come in at once if contractions begin.

Відповідь

B · A planned repeat caesarean before labour is advised
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Асиметричні шкірні складки стегон або сідниць і обмежене відведення стегна

Чому це відповідь

Ознаки включають асиметричні шкірні складки, обмежене відведення, видимо коротшу ногу та позитивні тести Ортолані чи Барлоу. Лікування в немовлячому віці часто проводять стремінцями Павлика.

Відповідь

B · Асиметричні шкірні складки стегон або сідниць і обмежене відведення стегна
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Vesicoureteral reflux

Чому це відповідь

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Відповідь

C · Vesicoureteral reflux
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"

Чому це відповідь

The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.

Відповідь

C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Тіамін перед глюкозою або разом з нею

Чому це відповідь

Введення глюкози пацієнтові з дефіцитом тіаміну може спровокувати або погіршити енцефалопатію Верніке. Тіамін дають перед глюкозою або разом з нею, хоча лікування гіпоглікемії відкладати не можна.

Відповідь

C · Тіамін перед глюкозою або разом з нею
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 8,2 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

8.1825 → 1

Вирішує лише наступна цифра

8,1825 → 8
8 — це 5 або більше, тому 1 округлюємо вгору.
Подальші цифри (25) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 8,2 mL

Відповідь

x = 8,2 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 340 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 18,9·18 = 340,2 ≈ 340 mg/dL

Відповідь

c = 340 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 150 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

25·12 = 300 mg

На одну дозу

D = 300/2 = 150 mg

Відповідь

D = 150 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,56 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,28 mg = 280 mcg

Об’єм

V = 280/500 = 0,56 mL

Відповідь

V = 0,56 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 180 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/10 = 150 mL/h

Нова швидкість

R = 1440/8 = 180 mL/h

Відповідь

R = 180 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 12,8 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/250 = 1,6 mg/mL

Швидкість дозування

D = 1,6·8 = 12,8 mg/h

Відповідь

D = 12,8 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1110 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 200 + 120 = 470 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1110 mL

Відповідь

I = 1110 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 50 = 450 mL

Час

t = 450/80 = 5,625 ≈ 5,6 h

Відповідь

t = 5,6 h

Це приблизно 5 h 38 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:38.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 45

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Відповідь

MFS = 45
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 75/min → 1
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2

Інтерпретація

2 → низький

Відповідь

низький

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions