У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
A patient's hearing aid keeps whistling. What is the most likely cause?
AThe volume is turned right down
BThe battery is completely flat
CIt is not fitted properly in the ear
DThe patient's hearing has improved
2.Основи сестринської справиСкладна
Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?
AGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
BStrict hand hygiene by everyone who enters the room
CTaking the temperature every hour
DKeeping the room door open for fresh air
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
What is the main aim of purposeful hourly rounding?
ATo replace the need for a call light
BTo check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
CTo wake the patient every hour to check orientation
DTo count the patient’s medications every hour and check that none are missing
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
An 84-year-old resident with an indwelling catheter suddenly becomes confused but has no fever. What should the nurse consider?
AAn infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
BA sedative is needed to keep the resident calm
CThe confusion is part of normal aging at this age and needs no further action
DInfection can be ruled out because there is no fever
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?
ALow temperature, fast breathing and a strong appetite
BRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
CFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
DNormal blood pressure, normal pulse and clear speech
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?
AOnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
BWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
CWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
DNo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?
ALow haemoglobin and high platelets
BHigh glucose and high calcium
CLow sodium and high potassium
DHigh sodium and low potassium
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?
ADisseminated intravascular coagulation
BAn allergic reaction to the cannula
CHaemophilia A
DVitamin C deficiency
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?
ASerum amylase
BAbsolute neutrophil count
CSerum lithium level
DInternational normalized ratio
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?
AHypoparathyroidism after neck surgery
BPrimary hyperparathyroidism from a tumor
CVitamin D toxicity from supplements
DSecondary hyperparathyroidism from CKD
11.ФармакологіяСередня
A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?
AMake no change, as illness does not affect cortisol needs
BIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
CHalve the hydrocortisone to reduce side effects
DStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
12.ФармакологіяСкладна
On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?
ATell the patient to stop warfarin permanently
BAssume the omission is intended and do nothing
CGive the patient's own warfarin brought from home without an order
DClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Яке твердження про спейсер для дозованого інгалятора правильне?
AЙого призначено для використання з порошковими інгаляторами
BПотрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
CВін означає, що стероїдний інгалятор базової терапії можна зовсім припинити
DВін робить кожну дозу препарату сильнішою, ніж зазвичай
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?
AEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
BGive a sedative to help the patient tolerate the mask
CRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
DContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?
AKeep the drainage bag above bladder level
BChange the catheter for a new one every day
CDisconnect the bag regularly to empty it
DRemove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient's corrected calcium is 1,7 mmol/L (about 6,8 mg/dL). Which ECG change is most typical?
ATall, peaked T waves
BA shortened QT interval
CA prolonged QT interval
DST elevation in all leads
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
In the SBAR communication tool, what belongs under "A"?
AA list of the patient's allergies only
BThe patient's admission date only
CThe address and phone number of the patient's next of kin
DThe nurse's assessment of what the problem is
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll report heavy bleeding from my bottom."
B"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
C"Some wind and bloating today is expected."
D"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
19.Акушерське медсестринствоСередня
Навіщо жінці з передчасними пологами вводять кортикостероїди, як-от бетаметазон?
AЩоб запобігти інфекції плодових оболонок
BЩоб знизити артеріальний тиск у матері
CЩоб зупинити перейми
DЩоб прискорити дозрівання легень плода
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman says she was told her non-invasive prenatal test (cell-free DNA) is "high chance" for trisomy 21. Which statement by the nurse is accurate?
AThe result is diagnostic and the baby definitely has trisomy 21
BA high-chance result means the test should simply be repeated at birth
CThe test analyses fetal cells from the amniotic fluid
DIt is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Які заходи є ключовими в лікуванні вазооклюзивної (больової) кризи при серпоподібноклітинній анемії?
AРідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
BОбмеження рідини для захисту нирок і холодні компреси на болючі ділянки
CСуворий постільний режим без знеболення
DПрепарати заліза
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
During an insulin infusion for diabetic ketoacidosis, why is potassium monitored closely?
APotassium is needed to dissolve the insulin in the drip
BPotassium has no role in DKA; it is a routine test only
CInsulin causes the kidneys to hold on to potassium, so blood levels rise dangerously
DInsulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?
AAvoidance
BIntrusion symptoms
CChanges in arousal and reactivity
DDissociative amnesia for the trauma
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?
ADelirium
BBrief psychotic disorder in later life
CA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
DNormal ageing with mild forgetfulness
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 36 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.
36 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
1 tspкожні 6 годин5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 60 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
60 kg2 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 90,2 lb. Призначено 5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 50 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?
90,2 lb5 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 60 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
60 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 2 g препарату в 250 mL. Призначено 1,5 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
2 g/250 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 13:15, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 15:45?
1000 mL60 mL/h13:15 → 15:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 92% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,5 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 12SpO₂ 92%повітряSBP 124HR 64AT 36,5 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 26SpO₂ 99%повітряSBP 136HR 82AT 37,2 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · It is not fitted properly in the ear
Чому це відповідь
Whistling is feedback, usually from a poor fit, earwax or a damaged tube. Refitting the aid or checking for wax usually solves it; a flat battery makes it silent.
Відповідь
C · It is not fitted properly in the ear
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
Чому це відповідь
A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.
Відповідь
B · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
Чому це відповідь
Regular, planned rounding that addresses pain, toileting, positioning and possessions within reach reduces falls and call-light use. The call light stays within reach as well.
Відповідь
B · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
Чому це відповідь
In older adults, infections such as urinary tract infection may present with new confusion, falls or reduced appetite rather than fever. Sudden confusion is assessed and reported, not dismissed as aging.
Відповідь
A · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
Чому це відповідь
Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.
Відповідь
B · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
Чому це відповідь
MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.
Відповідь
C · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Low sodium and high potassium
Чому це відповідь
Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.
Відповідь
C · Low sodium and high potassium
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Disseminated intravascular coagulation
Чому це відповідь
In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.
Відповідь
A · Disseminated intravascular coagulation
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Absolute neutrophil count
Чому це відповідь
Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.
Відповідь
B · Absolute neutrophil count
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Secondary hyperparathyroidism from CKD
Чому це відповідь
In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Перевірено за:Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Відповідь
D · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Фармакологія
Відповідь: B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
Чому це відповідь
During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.
Відповідь
B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Фармакологія
Відповідь: D · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
Чому це відповідь
Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.
Відповідь
D · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Потрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
Чому це відповідь
Спейсер уповільнює аерозоль і утримує його, щоб пацієнт міг вдихнути його повільними вдихами. Більше препарату потрапляє до легень, а менше осідає в роті. Його використовують із дозованими аерозольними інгаляторами, а не з порошковими пристроями.
Відповідь
B · Потрібно менше координації, і більше препарату потрапляє до легень
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
Чому це відповідь
Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.
Відповідь
A · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
Чому це відповідь
The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.
Відповідь
D · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · A prolonged QT interval
Чому це відповідь
Hypocalcaemia prolongs the QT interval, which can lead to dangerous arrhythmias. A short QT is seen in hypercalcaemia, and peaked T waves are typical of hyperkalaemia.
Відповідь
C · A prolonged QT interval
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · The nurse's assessment of what the problem is
Чому це відповідь
SBAR is Situation, Background, Assessment and Recommendation. Under Assessment, the nurse gives the findings and their interpretation, for example "I think the patient may be bleeding".
Відповідь
D · The nurse's assessment of what the problem is
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
Чому це відповідь
Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.
Відповідь
B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Щоб прискорити дозрівання легень плода
Чому це відповідь
Антенатальні кортикостероїди посилюють вироблення сурфактанту й зменшують респіраторний дистрес-синдром та інші ускладнення в недоношених дітей. Токолітики використовують для затримки пологів, часто щоб дати час для дії стероїдів.
Відповідь
D · Щоб прискорити дозрівання легень плода
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
Чому це відповідь
Cell-free DNA testing analyses placental DNA in the mother's blood. It is very accurate but remains a screening test, so a high-chance result is confirmed by chorionic villus sampling or amniocentesis.
Відповідь
D · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
Чому це відповідь
Ключові заходи — гідратація, швидке знеболення (часто опіоїдами), тепло та кисень за низької сатурації. Холод спричиняє вазоконстрикцію й може посилити серпоподібну трансформацію.
Відповідь
A · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
Чому це відповідь
Total body potassium is low in DKA, though blood levels may look normal at first. Insulin and correction of acidosis drive potassium into cells, risking hypokalaemia and arrhythmias, so potassium is added to fluids and checked often.
Відповідь
D · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Changes in arousal and reactivity
Чому це відповідь
Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.
Відповідь
C · Changes in arousal and reactivity
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
Чому це відповідь
Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.
Відповідь
C · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 96,8 °F
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Помножте на 9/5
36·9/5 = 64,8
Додайте 32
T = 64,8 + 32 = 96,8 °F
Відповідь
T = 96,8 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 100 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
1 tsp = 1·5 = 5 mL
Увесь курс
V = 5 mL × 4/добу × 5 = 100 mL
Відповідь
V = 100 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 30 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
2·60 = 120 mg
На одну дозу
D = 120/4 = 30 mg
Відповідь
D = 30 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 4,1 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
90,2/2,2 = 41 kg
Доза
5·41 = 205 mg
Об’єм
V = (205/50)·1 = 4,1 mL
Відповідь
V = 4,1 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 15 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
60/60 = 1 mL/min
Швидкість крапання
R = 1·15 = 15 gtt/min
Відповідь
R = 15 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 11,25 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
2000 mg/250 mL = 8 mg/mL
Доза за годину
1,5·60 = 90 mg/h
Швидкість помпи
R = 90/8 = 11,25 mL/h
Відповідь
R = 11,25 mL/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1250 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 150 + 200 = 350 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1250 mL
Відповідь
I = 1250 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 850 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
13:15 → 15:45 = 2,5 h
Введений об’єм
60·2,5 = 150 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 150 = 850 mL
Відповідь
V = 850 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 2
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Відповідь
NEWS2 = 2
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 26/min → 3
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,2 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.