Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AFit the tightest size available so the stockings give the best effect
  2. BMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
  3. CChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  4. DFit them over existing bandages or wounds
2.Основи сестринської справиСкладна

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  2. BGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
  3. COrder supplies for the ward store room
  4. DChange the bed linen of a patient who is going home
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Яку медсестру не слід призначати до пацієнта із закритим радіоактивним імплантом?

  1. AМедсестру, навчену радіаційної безпеки
  2. BМедсестру з дозиметричним бейджем
  3. CМедсестру, яка працює у відділенні два роки
  4. DМедсестру, яка вагітна
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Яке поєднання збудника та запобіжних заходів за шляхом передачі правильне?

  1. AГрип — лише повітряні
  2. BПаротит — краплинні
  3. CC. difficile — повітряні
  4. DКір — лише контактні
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which practice makes a shift handover safest?

  1. AA quick chat in the corridor with no notes taken
  2. BA structured format, such as SBAR, with time for questions
  3. CLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
  4. DHanding over only the patients who had problems during the shift
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. AHolding the infant upside down by the feet
  2. BAbdominal thrusts, as in adults
  3. CBack blows and chest thrusts
  4. DA blind finger sweep of the mouth
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which finding with a groin hernia needs urgent surgical review?

  1. AThe lump disappears completely when the patient lies down flat
  2. BThe lump gets bigger when the patient coughs
  3. CThe lump has become painful and tender and cannot be pushed back
  4. DThe lump has been present for several years without pain
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has a single hot, swollen, very painful knee and a fever. Why is urgent joint aspiration important?

  1. ATo measure the patient's cholesterol
  2. BTo check for rheumatoid arthritis antibodies in the joint fluid
  3. CTo rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
  4. DTo prevent osteoporosis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. AWhite bread
  2. BPlain crackers
  3. CDried apricots
  4. DRice cakes
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  2. BFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
  3. CThalassemia trait inherited from one of the parents
  4. DAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
11.ФармакологіяСередня

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. ACall emergency services after using it, even if symptoms improve
  2. BThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  3. CKeep it at home so it is not lost
  4. DUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
12.ФармакологіяСкладна

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt works by blocking the reuptake of serotonin only
  2. BIt has no effect on dopamine and acts only on histamine
  3. CIt is a full dopamine agonist that increases dopamine activity
  4. DIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Що таке фракція викиду?

  1. AВідсоток крові шлуночка, що викидається при кожному скороченні
  2. BТиск у лівому шлуночку наприкінці діастолічного наповнення
  3. CОб'єм крові, що викидається при кожному серцевому скороченні
  4. DОб'єм крові, який серце викидає щохвилини
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

An older inpatient develops sudden fever, muscle aches and a dry cough during the winter influenza season. Which plan is most appropriate?

  1. AWait a week to see whether the symptoms settle before testing
  2. BLeave them in the open bay and give a course of antibiotics only
  3. CIsolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
  4. DIsolate only if they develop a rash
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  2. BWeakness of both arms with normal strength in the legs
  3. CLoss of all feeling but normal movement on both sides
  4. DParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  2. BA history of high blood pressure
  3. CA previous episode of migraine
  4. DEffects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which rule about the sterile field is correct?

  1. AIf sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
  2. BSterile items can be passed across a non-sterile area freely
  3. CA sterile pack stays sterile even when it is wet
  4. DThe area below a gowned person's waist is sterile
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Which patient has the highest risk of postoperative nausea and vomiting?

  1. AA man with no history of nausea having local anaesthetic only
  2. BA smoker who has never had nausea after surgery
  3. CA male smoker having a short procedure without opioids
  4. DA non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Акушерське медсестринствоСередня

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. AMoro reflex
  2. BRooting reflex
  3. CPalmar grasp reflex
  4. DTonic neck reflex
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. ADo strong straining exercises to strengthen the muscles
  2. BUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
  3. CUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  4. DTake rectal temperatures twice daily
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Чому аспірин застосовують при хворобі Кавасакі, хоча дітям його зазвичай уникають?

  1. AВін лікує інфекцію, що спричиняє хворобу
  2. BЙого використовують лише як знеболювальне при висипці та болю в суглобах і припиняють, щойно минає гарячка
  3. CВін запобігає синдрому Рея
  4. DВін зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. APneumonia
  2. BDiarrhoea
  3. COtitis media
  4. DConjunctivitis
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which information is essential when documenting the use of physical restraint?

  1. AThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
  2. BThe full names of the other patients who saw the incident
  3. COnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
  4. DThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. AAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  2. BTell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  3. CLet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
  4. DWait until he asks to join activities before involving him
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
5 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 5 ft 10 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

5 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tsp? mL2 fl oz? mL3 склянок? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ tsp з сироп від кашлю, 2 fl oz з сік, 3 склянок з чай, ½ tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
114 kgBSA = 2,01 m²100 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 114 kg має площу поверхні тіла 2,01 m². Призначено 100 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

114 kgBSA = 2,01 m²100 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 22 lb. Призначено 10 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 125 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

22 lb10 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 4 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg500 mL15 mL/h? mg/h

Мішок містить 500 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

500 mg/500 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко100 mLчай150 mLвода200 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча175 mLсеча250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

молоко: 100 mLчай: 150 mLвода: 200 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 175 mLсеча: 250 mL
B = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL550 mL введено80 mL/h14:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 14:00 вже введено 550 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL550 mL введено80 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Чому це відповідь

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Відповідь

B · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Чому це відповідь

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Відповідь

B · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Медсестру, яка вагітна

Чому це відповідь

Вагітних працівниць і відвідувачок не призначають до пацієнтів із радіоактивними імплантами. Інший персонал обмежує час поруч із пацієнтом, тримає дистанцію, користується екрануванням і носить дозиметр.

Відповідь

D · Медсестру, яка вагітна
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Паротит — краплинні

Чому це відповідь

Паротит поширюється респіраторними краплями, тому застосовують краплинні запобіжні заходи. Кір передається повітрям, при C. difficile потрібні контактні запобіжні заходи, а при грипі — краплинні.

Відповідь

B · Паротит — краплинні
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Чому це відповідь

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Відповідь

B · A structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Back blows and chest thrusts

Чому це відповідь

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Відповідь

C · Back blows and chest thrusts
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back

Чому це відповідь

An irreducible, painful, tender hernia, especially with vomiting, suggests incarceration or strangulation. This is a surgical emergency because the trapped bowel can become ischaemic.

Відповідь

C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint

Чому це відповідь

Septic arthritis can destroy cartilage within days. Aspiration allows microscopy and culture, and helps distinguish infection from crystal arthritis such as gout.

Відповідь

C · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Dried apricots

Чому це відповідь

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Перевірено за: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

C · Dried apricots
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Чому це відповідь

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Перевірено за: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Фармакологія

Відповідь: A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Чому це відповідь

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Відповідь

A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Фармакологія

Відповідь: D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Чому це відповідь

Aripiprazole is a D2 partial agonist, reducing dopamine activity where it is high and providing some where it is low. It causes less weight gain and prolactin rise than many antipsychotics, but akathisia is common.

Відповідь

D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Відсоток крові шлуночка, що викидається при кожному скороченні

Чому це відповідь

Фракція викиду = ударний об'єм ÷ кінцево-діастолічний об'єм, зазвичай близько 50–70%. Серцеву недостатність зі зниженою фракцією викиду зазвичай визначають як 40% або менше. Серцевий викид — це об'єм за хвилину, а ударний об'єм — об'єм за одне скорочення.

Відповідь

A · Відсоток крові шлуночка, що викидається при кожному скороченні
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals

Чому це відповідь

Influenza spreads mainly by droplets and contact, so the patient is isolated with droplet precautions and tested. Antivirals such as oseltamivir work best if started early, ideally within 48 hours of symptoms, and are recommended for hospitalised and high-risk patients. Vaccination of staff and patients reduces outbreaks.

Відповідь

C · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Чому це відповідь

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Відповідь

A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Чому це відповідь

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Відповідь

D · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated

Чому це відповідь

Sterile technique treats any doubtful item as contaminated. A gown is sterile only from chest to waist in front, and wet packaging can let microorganisms through.

Відповідь

A · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids

Чому це відповідь

Apfel risk factors are female sex, non-smoking status, a history of PONV or motion sickness, and postoperative opioids. Patients with more factors receive more preventive antiemetics.

Відповідь

D · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Tonic neck reflex

Чому це відповідь

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Відповідь

D · Tonic neck reflex
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Чому це відповідь

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Відповідь

B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Він зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця

Чому це відповідь

Хвороба Кавасакі — васкуліт, який може спричинити аневризми коронарних артерій. Її лікують внутрішньовенним імуноглобуліном та аспірином під наглядом фахівця з ехокардіографією для контролю коронарних артерій.

Відповідь

D · Він зменшує запалення та ризик утворення тромбів у коронарних артеріях, під наглядом фахівця
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Pneumonia

Чому це відповідь

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Відповідь

A · Pneumonia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made

Чому це відповідь

Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.

Відповідь

A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Чому це відповідь

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Відповідь

A · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 178 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

5·12 + 10 = 70 in

Дюйми у сантиметри

h = 70·2,54 = 177,8 ≈ 178 cm

Відповідь

h = 178 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 790 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
3 склянок = 3·240 = 720 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Додайте

V = 2,5 + 60 + 720 + 7,5 = 790 mL

Відповідь

V = 790 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 201 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 100·2,01 = 201 mg

Відповідь

D = 201 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

22/2,2 = 10 kg

Доза

10·10 = 100 mg

Об’єм

V = (100/125)·5 = 4 mL

Відповідь

V = 4 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 500·10/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 15 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

500/500 = 1 mg/mL

Швидкість дозування

D = 1·15 = 15 mg/h

Відповідь

D = 15 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 775 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 150 + 200 = 450 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1200 mL

Загальне виведення

175 + 250 = 425 mL

Баланс

B = 1200 − 425 = 775 mL

Відповідь

B = 775 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 550 = 450 mL

Час

t = 450/80 = 5,625 ≈ 5,6 h

Відповідь

t = 5,6 h

Це приблизно 5 h 38 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:38.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 55

Відповідь

MFS = 55
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25

Рівень ризику

25 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions