У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why should reddened skin over a bony area not be massaged?
AMassage is only allowed when done by a physiotherapist
BMassage makes the redness spread to other areas
CMassage hides early signs of infection
DMassage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справиСкладна
Why is the level of sedation a useful early warning in a patient on opioids?
ASedation shows that the pain has completely gone and the dose is right
BSedation only occurs after the breathing has stopped
CIncreasing sedation usually comes before respiratory depression
DSedation means the opioid dose is too low
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?
AРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
BОбережно здути з конектора пил
CШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
DНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?
ATell the patient to make a formal complaint to find out
BTell the patient nothing happened to avoid worry
CBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
DBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with diabetes is unresponsive and has a blood glucose of 40 mg/dL (2,2 mmol/L). What should the nurse do first?
AGive the scheduled dose of insulin
BWait 15 minutes and recheck the glucose
CGive IV dextrose or glucagon as prescribed
DPour orange juice into the patient’s mouth
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?
AFull assessment inside the main department straight away
BPlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
CDecontamination before the victim enters the treatment area
DTaking the victim straight to the X-ray department
7.Клінічна сестринська справаСередня
Що пацієнтові з хронічною хворобою нирок зазвичай слід обмежувати в харчуванні?
AВуглеводи повністю
BКалій і фосфор
CВітамін C і клітковину
DЛише водорозчинні вітаміни
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient is admitted with suspected meningococcal disease. Which infection control measure is usually needed?
AIsolation only after the patient has gone home
BNo precautions, because it is not contagious
CAirborne precautions with a negative-pressure room for the whole hospital stay
DDroplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?
AHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
BSevere heart failure is certainly the cause of the problem
CThe patient has had a myocardial infarction in the past day
DThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?
AA urinary tract infection that has spread to the skin
BPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
CA normal finding in patients with heart murmurs
DContamination of all three samples during collection
11.ФармакологіяСередня
Which drug is used for torsades de pointes?
AOral digoxin
BIntravenous magnesium sulfate
CIntravenous verapamil
DIntravenous adenosine (rapid push)
12.ФармакологіяСкладна
In adult cardiac arrest with shock-refractory ventricular fibrillation, which antiarrhythmic is commonly given?
AAdenosine
BAmiodarone
CVerapamil
DDigoxin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient with an implantable cardioverter-defibrillator asks what to do if it fires. Which teaching is correct?
ARemove the device battery at home if it fires more than once
BIgnore any shock at all, because the device is designed to fire every day and needs no follow-up
COne shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
DDrive straight to hospital alone after any shock so the device can be checked by the team
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Пацієнт із серцевою недостатністю на обмеженні рідини 1,5 L/добу скаржиться на сильну спрагу. Який захід найдоречніший?
AДогляд за ротом, облік шматочків льоду для смоктання та розподіл рідини протягом дня
BНеобмежена вода, бо спрагу завжди треба вгамовувати
CЖодної рідини до зважування наступного ранку
DСолоні закуски, щоб стимулювати слину й зменшити сухість
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?
AA patient with an allergy to latex
BA patient with hypothyroidism
CA patient with heart failure
DA patient with asthma
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?
AStart IV alteplase immediately without further imaging
BNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
CUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
DGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why are laxatives and enemas avoided when appendicitis is suspected?
AThey always cause the appendix to bleed heavily
BThey may increase the risk of perforation
CThey stop antibiotics from being absorbed
DThey make the blood tests impossible to read
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?
AA full-thickness burn
BIncontinence-associated dermatitis
CA category 4 pressure ulcer over the sacrum
DAn arterial ulcer caused by poor circulation
19.Акушерське медсестринствоСередня
After an amniotomy, why is the time of rupture of the membranes recorded?
AInfection risk rises the longer the membranes are ruptured
BIt is used to work out the baby's gestational age
CIt predicts exactly when the placenta will deliver
DIt is needed to calculate the woman's Bishop score
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?
AAvoid using the baby's name to prevent more grief
BTell the parents they can try for another baby soon
COffer the parents time to see and hold their baby
DRemove the baby quickly so the parents are not upset
21.Педіатричне медсестринствоСередня
When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?
AIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
BOnly during the first 2 hours after surgery
COnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
DThe risk stays exactly the same on every day for the first month
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
5-тижневе немовля з пілоростенозом заплановане на операцію. Аналізи крові показують низький хлорид і метаболічний алкалоз. Що є пріоритетом перед операцією?
AДати антацид
BДавати великі порції молока перед операцією, щоб набрати сили й масу
CУсунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
DНегайно відвезти дитину в операційну
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which information is essential when documenting the use of physical restraint?
AThe full names of the other patients who saw the incident
BOnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
CThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
DThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?
A"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
C"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
D"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 132,3116 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?
132,3116 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 6 fl oz з сік, 1½ tsp з сироп від кашлю, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 18 kg. Призначена доза — 10 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
18 kg10 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Зріст пацієнта 162 cm, маса 41 kg. Призначено 100 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.
162 cm41 kg100 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 30 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє?
30 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 88 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
88 kg12 hсеча: 450 mLсеча: 400 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 17:00 вже введено 500 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL500 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Massage can damage the deeper tissues further
Чому це відповідь
Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.
Відповідь
D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
Чому це відповідь
Patients usually become drowsy before their breathing slows dangerously. Checking sedation with a simple scale alongside respiratory rate allows early action.
Відповідь
C · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
Чому це відповідь
«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.
Відповідь
A · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
Чому це відповідь
Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.
Відповідь
C · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
Чому це відповідь
An unconscious patient must not be given anything by mouth because of aspiration risk. IV dextrose or glucagon raises the glucose quickly.
Відповідь
C · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Decontamination before the victim enters the treatment area
Чому це відповідь
A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.
Відповідь
C · Decontamination before the victim enters the treatment area
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Калій і фосфор
Чому це відповідь
Уражені нирки погано виводять калій і фосфор, тому часто потрібні обмеження в харчуванні разом з обмеженням солі, а іноді рідини та білка.
Відповідь
B · Калій і фосфор
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
Чому це відповідь
Neisseria meningitidis spreads through droplets and close contact. Droplet precautions are used until 24 hours of effective antibiotics, and public health arranges prophylaxis for close contacts.
Відповідь
D · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
Чому це відповідь
BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Перевірено за:Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)
Відповідь
A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
Чому це відповідь
Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Перевірено за:Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Фармакологія
Відповідь: B · Intravenous magnesium sulfate
Чому це відповідь
IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.
Відповідь
B · Intravenous magnesium sulfate
12.Фармакологія
Відповідь: B · Amiodarone
Чому це відповідь
Amiodarone is used for VF or pulseless VT that persists after shocks, with lidocaine as an alternative. Adenosine, digoxin and verapamil have no role in VF.
Відповідь
B · Amiodarone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
Чому це відповідь
A single shock with full recovery usually needs a call to the device team. Several shocks in a short time, or a shock with chest pain, breathlessness or collapse, needs emergency help. Patients should not drive themselves after a shock.
Відповідь
C · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Догляд за ротом, облік шматочків льоду для смоктання та розподіл рідини протягом дня
Чому це відповідь
Розподіл рідини протягом дня, використання малих чашок, смоктання шматочків льоду (що враховуються в загальному обсязі), жувальна гумка без цукру та регулярний догляд за ротом допомагають пацієнтам переносити обмеження рідини. Солона їжа посилює спрагу та затримку рідини.
Відповідь
A · Догляд за ротом, облік шматочків льоду для смоктання та розподіл рідини протягом дня
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · A patient with heart failure
Чому це відповідь
Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.
Відповідь
C · A patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
Чому це відповідь
IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.
Відповідь
C · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · They may increase the risk of perforation
Чому це відповідь
Stimulating peristalsis can raise pressure on an inflamed appendix and may lead to rupture and peritonitis. The patient is kept nil by mouth while awaiting surgical assessment.
Відповідь
B · They may increase the risk of perforation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Incontinence-associated dermatitis
Чому це відповідь
Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.
Відповідь
B · Incontinence-associated dermatitis
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured
Чому це відповідь
Once the membranes are ruptured, organisms can ascend into the uterus, and the risk of intra-amniotic infection rises with time. The nurse records the time with the colour, odour and amount of fluid (COAT) and monitors temperature and fetal heart rate.
Відповідь
A · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Offer the parents time to see and hold their baby
Чому це відповідь
Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.
Відповідь
C · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
Чому це відповідь
Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.
Відповідь
A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Усунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
Чому це відповідь
Повторне блювання спричиняє зневоднення та гіпохлоремічний, гіпокаліємічний метаболічний алкалоз. Їх усувають першими, бо анестезія небезпечна, доки рідина й електроліти не нормалізуються. Пілороміотомія не є екстреною операцією.
Відповідь
C · Усунути зневоднення й електролітні порушення внутрішньовенними рідинами за призначенням
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
Чому це відповідь
Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.
Відповідь
C · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
Чому це відповідь
Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.
Відповідь
C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 132,3 kg
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
132.3116 → 3
Вирішує лише наступна цифра
132,3116 → 1
1 — це 4 або менше, тому 3 залишається.
Подальші цифри (16) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 132,3 kg
Відповідь
x = 132,3 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 247,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
Додайте
V = 180 + 7,5 + 60 = 247,5 mL
Відповідь
V = 247,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 90 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
10·18 = 180 mg
На одну дозу
D = 180/2 = 90 mg
Відповідь
D = 90 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: D = 135,8 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Площа поверхні тіла
BSA = √(162·41/3600) = √1,845 = 1,358 m²
Доза
D = 100·1,358 = 135,8 mg
Відповідь
D = 135,8 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 30 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
90/60 = 1,5 mL/min
Швидкість крапання
R = 1,5·20 = 30 gtt/min
Відповідь
R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 5 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
30·60/20 = 90 mL/h
Залишковий час
t = 450/90 = 5 h
Відповідь
t = 5 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 0,8 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
450 + 400 = 850 mL
На кілограм за годину
U = 850/(88·12) = 0,8049 ≈ 0,8 mL/kg/h
Відповідь
U = 0,8 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 5 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 500 = 500 mL
Час
t = 500/100 = 5 h
Відповідь
t = 5 h
Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 22:00.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 80
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80
Відповідь
MFS = 80
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20
Рівень ризику
20 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.