Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яке поєднання ознак свідчить про інфекцію рани?

  1. AНаростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній
  2. BЛегкий свербіж під час закриття країв
  3. CСухий струп без болю
  4. DРожева грануляційна тканина, незначне серозне виділення й зменшення рани
2.Основи сестринської справиСкладна

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a patient with capacity makes a decision staff think is unwise. What follows?

  1. AThe family must be asked to make the decision instead
  2. BStaff may override any decision they think is unwise
  3. CAn unwise decision on its own proves that the person lacks capacity
  4. DAn unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Пацієнт, який приймає діуретик, має високий ризик падіння й часто встає вночі. Який захід найкорисніший?

  1. AДавати діуретик перед сном, щоб він діяв уночі
  2. BСечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності
  3. CТримати палату вночі цілком темною, щоб пацієнт краще спав
  4. DСказати пацієнтові нічого не пити після обіду
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A chemical cloud has been released near the hospital, and authorities order “shelter in place”. What should staff do?

  1. AKeep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
  2. BOpen the windows to let fresh air into the wards and dilute the chemical
  3. CEvacuate all patients into the car park at once
  4. DSend all visitors home through the main entrance
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  2. BGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  3. CTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  4. DGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child can walk without help
  2. BThat the child is passing urine
  3. CThat the child is hungry
  4. DThat the child’s temperature is normal
7.Клінічна сестринська справаСередня

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt strengthens the breathing muscles during the day
  2. BIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
  3. CIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
  4. DIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient going home after chemotherapy is taught about infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will phone the helpline if I have a fever or shivering."
  2. B"I will wash my hands well before eating and after using the toilet."
  3. C"If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
  4. D"I will check my temperature if I feel unwell or shivery at home."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта гематокрит 54%, високий BUN і питома вага сечі 1,034. Що вказує цей патерн?

  1. AПеревантаження рідиною
  2. BНиркову недостатність з розбавленою сечею
  3. CЗневоднення з гемоконцентрацією
  4. DГостру втрату крові з розведенням
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7,4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. ASecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
  2. BHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  3. CFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  4. DPrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.ФармакологіяСередня

Про який серйозний, але рідкісний побічний ефект статинів пацієнти мають повідомляти негайно?

  1. AСухий кашель
  2. BМеталевий присмак
  3. CНез'ясований біль чи слабкість у м'язах
  4. DНабряк щиколоток
12.ФармакологіяСкладна

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. AAdding testosterone injections
  2. BSwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  3. CSwitching to potassium chloride tablets
  4. DDoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?

  1. AA clear runny nose
  2. BA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
  3. CA mild sore throat that lasted for one day only
  4. DAn increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. ALow blood glucose from a reduced appetite
  2. BA side effect of the IV antibiotic on the nerves
  3. CA migraine aura triggered by the fever
  4. DAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. AThe colour of the patient's skin on the face
  2. BSigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  3. CThe patient's appetite at the next meal
  4. DThe temperature every four hours only
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта з раком легені та СНАДГ натрій 112 mmol/L, і в нього судоми. Яке лікування найдоречніше?

  1. AГіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення
  2. BВеликі обсяги води всередину, щоб розбавити сечу
  3. CШвидка корекція до 140 mmol/L протягом перших шести годин
  4. DВнутрішньовенна 5% глюкоза з високою швидкістю, доки не припиняться судоми
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яка фаза загоєння рани включає утворення грануляційної тканини та нових кровоносних судин?

  1. AЗапальна фаза
  2. BФаза гемостазу (зсідання)
  3. CФаза дозрівання
  4. DПроліферативна фаза
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?

  1. AUse a dressing that adds even more moisture
  2. BApply a tight plastic film directly over the wound
  3. CLeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
  4. DProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Акушерське медсестринствоСередня

На 32-му тижні висота стояння дна матки становить 37 см. Яке пояснення слід розглянути?

  1. AЗатримка росту плода
  2. BПлід опустився в таз
  3. CМаловоддя
  4. DБагатоплідна вагітність або багатоводдя
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After treatment for a molar pregnancy, what is the most important teaching point?

  1. AAvoid all physical activity for 6 months
  2. BNo further follow-up is needed once the uterus is empty
  3. CAttend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
  4. DTry to conceive again as soon as possible to reduce recurrence
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which measure is most important in preventing infection in a child with neutropenia?

  1. ACareful hand hygiene by everyone in contact with the child
  2. BGiving routine antibiotics to all family members
  3. CKeeping all visitors, including the parents, out of the child's room
  4. DWearing a mask only when the child has a fever
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

6-річній дитині призначено кодеїн від болю після тонзилектомії. Що має зробити медсестра?

  1. AДати подвійну дозу, бо це слабкий опіоїд
  2. BДати, бо кодеїн безпечний для всіх дітей
  3. CПоставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати
  4. DПодрібнити його в молоко дитини, нікому не кажучи
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AThe patient's 12-year-old son
  2. BA trained professional interpreter
  3. CAnother patient on the ward who speaks the language
  4. DThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

The nurse receives handover for four patients. Which patient should she see first?

  1. AA woman with anorexia nervosa who is due to be weighed and have her blood taken in two hours
  2. BA woman with bipolar disorder who wants to talk about her discharge plans for next week
  3. CA man with schizophrenia who is asking for his PRN laxative
  4. DA newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011123:45 PM?16:4515:4503:4514:45

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 3:45 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

3:45 PM
  1. 116:45
  2. 215:45
  3. 303:45
  4. 414:45
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tsp · 3/добу · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 2 tsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 10 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

2 tspтричі на добу10 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 28 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

28 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
56 kg190 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 190 cm, маса 56 kg. Призначено 175 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

190 cm56 kg175 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg100 mL60 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

100 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 20 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

100 mg/100 mL20 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLжеле100 mLвода350 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча325 mLсеча225 mLсеча250 mLсеча275 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

суп: 250 mLжеле: 100 mLвода: 350 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL650 mL введено100 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 16:30 вже введено 650 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL650 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,7 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 91%повітряSBP 130HR 70AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Наростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній

Чому це відповідь

Почервоніння, що поширюється, жар, набряк, біль, гній чи неприємний запах свідчать про інфекцію, інколи з гарячкою. Рожева грануляційна тканина та свербіж — ознаки нормального загоєння.

Відповідь

A · Наростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity

Чому це відповідь

One of the Act's principles is that a person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision. Staff can explain risks, but the decision is the patient's.

Відповідь

D · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Сечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності

Чому це відповідь

Сечовипускання за графіком і розташування кнопки виклику та допоміжних засобів у межах досяжності зменшують кількість самостійних виходів. Допомагає й прийом діуретика зранку, а не перед сном. Нічник безпечніший за темряву, а обмеження рідини без причини може спричинити зневоднення.

Відповідь

B · Сечовипускання за графіком, з кнопкою виклику та засобом для ходьби в межах досяжності
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake

Чому це відповідь

Sheltering in place keeps people inside, away from the hazard. Windows and doors are closed and ventilation systems that bring in outside air are shut off until the all-clear.

Відповідь

A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Чому це відповідь

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Відповідь

B · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · That the child is passing urine

Чому це відповідь

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Відповідь

B · That the child is passing urine
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Чому це відповідь

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Відповідь

C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."

Чому це відповідь

A fever after chemotherapy may be neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics. Patients should call the oncology helpline straight away rather than masking the fever with paracetamol (acetaminophen).

Відповідь

C · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Зневоднення з гемоконцентрацією

Чому це відповідь

Втрата плазмової води концентрує еритроцити (підвищений гематокрит) і сечу (висока питома вага), а BUN зростає. Перевантаження рідиною дало б протилежну картину.Перевірено за: Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Зневоднення з гемоконцентрацією
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Чому це відповідь

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.Перевірено за: Hypothyroidism - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2024); TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Osmolality blood test - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Фармакологія

Відповідь: C · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах

Чому це відповідь

Статини можуть спричиняти міопатію, яка рідко прогресує до рабдоміолізу з ураженням нирок. Нез'ясований біль у м'язах слід перевірити, наприклад визначенням креатинкінази.

Відповідь

C · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.Фармакологія

Відповідь: B · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Чому це відповідь

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Відповідь

B · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · An increase in purulent (green or yellow) sputum

Чому це відповідь

Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.

Відповідь

D · An increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Чому це відповідь

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Відповідь

D · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Чому це відповідь

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Відповідь

B · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Гіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення

Чому це відповідь

Тяжку симптомну гіпонатріємію лікують невеликими болюсами гіпертонічного фізрозчину, щоб підвищити натрій на кілька mmol/L і припинити судоми. Загальну корекцію обмежують (часто не більше приблизно 8–10 mmol/L за 24 години), щоб уникнути синдрому осмотичної демієлінізації. Натрій перевіряють часто.

Відповідь

A · Гіпертонічний фізрозчин під моніторингом з обмеженою швидкістю підвищення
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Проліферативна фаза

Чому це відповідь

Загоєння має чотири фази, що перекриваються: гемостаз, запалення, проліферація (грануляційна тканина, ангіогенез та епітелізація) і дозрівання (ремоделювання колагену, що може тривати рік і довше).

Відповідь

D · Проліферативна фаза
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing

Чому це відповідь

Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.

Відповідь

D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Багатоплідна вагітність або багатоводдя

Чому це відповідь

Висота дна матки, більша за термін, вказує на багатоплідну вагітність, багатоводдя, великий плід або неправильно визначений термін. Затримка росту, маловоддя та опущення плода зменшують цей вимір.

Відповідь

D · Багатоплідна вагітність або багатоводдя
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up

Чому це відповідь

hCG is followed until it is undetectable because persistent trophoblastic disease or choriocarcinoma can develop. A new pregnancy would raise hCG and hide this, so reliable contraception is advised during follow-up.

Відповідь

C · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child

Чому це відповідь

Thorough hand hygiene by staff, family and the child is the single most important measure. Avoiding contact with people who are unwell, good mouth and skin care and safe food handling also help.

Відповідь

A · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Поставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати

Чому це відповідь

Кодеїн протипоказаний дітям до 12 років і після тонзилектомії чи аденоїдектомії в дітей до 18 років через смертельне пригнічення дихання в ультрашвидких метаболізаторів. Медсестра має поставити призначення під сумнів.

Відповідь

C · Поставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · A trained professional interpreter

Чому це відповідь

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Відповідь

B · A trained professional interpreter
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children

Чому це відповідь

Giving away pets or possessions and writing goodbye letters are warning signs of a suicide plan. This patient needs immediate assessment; the others have needs that can safely wait a little.

Відповідь

D · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 15:45

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

3 PM → 3 + 12 = 15

Відповідь

15:45

Відповідь

15:45
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 300 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Увесь курс

V = 10 mL × 3/добу × 10 = 300 mL

Відповідь

V = 300 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 5,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·28 = 140 mg

Об’єм

V = 140/25 = 5,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 5,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 300,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(190·56/3600) = √2,956 = 1,719 m²

Доза

D = 175·1,719 = 300,9 mg

Відповідь

D = 300,9 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 250·15/360 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100/100 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

20/1 = 20 mL/h

Швидкість крапання

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1570 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 100 + 350 = 700 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1570 mL

Відповідь

I = 1570 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 3,5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 650 = 350 mL

Час

t = 350/100 = 3,5 h

Відповідь

t = 3,5 h

Це приблизно 3 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:00.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Відповідь

NEWS2 = 3
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 70

Рівень ризику

70 → високий ризик

Відповідь

високий ризик

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions