Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt makes the patient's arm grow stronger
  2. BIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  3. CIt can change the results, for example by concentrating the blood
  4. DIt makes the blood turn blue in the tube
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but stop after five minutes
  2. BNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
  3. CStart CPR and call the cardiac arrest team
  4. DLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. AWipe it off with a dry gauze straight away
  2. BFeel for the vein again with an ungloved finger
  3. CBlow on the site so it dries faster
  4. DLet it dry fully and do not touch the site again
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Під час роздачі пероральних ліків пацієнт просить прийняти таблетку пізніше. Медсестра залишає її на приліжковій тумбі. У чому головна проблема безпеки?

  1. AМедсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
  2. BПроблеми безпеки немає, якщо пацієнт притомний
  3. CТаблетки швидко розчиняються на відкритому повітрі
  4. DТаблетка може втратити колір і згодом її буде важко ідентифікувати
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?

  1. ARaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
  2. BGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
  3. CMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
  4. DEncourage the patient to walk to improve the circulation
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has central chest pain that started 30 minutes ago at rest and has not eased with rest or nitroglycerin. What does this suggest?

  1. AMuscle strain that needs a warm compress
  2. BA possible myocardial infarction that needs urgent action
  3. CIndigestion that is best treated with an antacid and a glass of milk
  4. DStable angina that will pass without treatment
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo catch any stone so that it can be analysed
  2. BTo make passing urine less painful
  3. CTo measure the urine's pH and specific gravity
  4. DTo remove bacteria from the urine
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient's hypoglycaemia was caused by a sulfonylurea such as gliclazide or glipizide. Why might they need monitoring for longer than usual?

  1. ASulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
  2. BThe drug causes rebound hyperglycaemia later the same day
  3. CThe drug makes glucose tablets and drinks ineffective
  4. DSulfonylureas only work at night
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AThe glucose will not change
  2. BAt midnight only
  3. CIn the early morning, before the dose
  4. DIn the afternoon and evening
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AA potassium supplement
  2. BAn IV magnesium dose
  3. CMore oral fluid
  4. DUrgent dialysis
11.ФармакологіяСередня

During a rapid infusion of vancomycin, a patient develops flushing and a red rash on the face, neck and upper body. What is the most likely cause and action?

  1. AAn infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
  2. BAcute kidney failure; stop all IV fluids and antibiotics at once
  3. CA sign that the infection is spreading; give a second dose
  4. DA normal effect; increase the infusion rate to finish sooner
12.ФармакологіяСкладна

Препарат з коротким періодом напіввиведення дають з інтервалом дозування, значно довшим за період напіввиведення. Який результат у рівноважному стані?

  1. AПоступове накопичення до токсичних рівнів
  2. BДуже стабільні рівні майже без коливань
  3. CВеликі коливання між піковим і мінімальним рівнями
  4. DРівноважний стан ніколи не досягається
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яка оцінка обов'язкова перед компресійною терапією венозної виразки ноги?

  1. AМазок з рани для посіву та чутливості
  2. BЩиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
  3. CЗагальний аналіз крові та СРБ
  4. DРентген грудної клітки й ЕКГ
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

An older patient's varicose vein bursts at the ankle and bleeds heavily. What is the most effective first aid?

  1. ALie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
  2. BApply a hot compress to the leg to help the vein close up
  3. CStand the patient up so the blood flows away and clots faster
  4. DKeep the leg hanging down over the bed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

During continuous bladder irrigation, 3200 mL drains out in a shift. 2500 mL of irrigation fluid was put in. What is the true urine output?

  1. A3200 mL
  2. B2500 mL
  3. C5700 mL
  4. D700 mL
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

On day 6 after a subarachnoid haemorrhage, a patient becomes newly confused and develops weakness in one arm. The aneurysm was secured on day 1. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after major surgery
  2. BDelayed cerebral ischaemia from vasospasm
  3. CRe-bleeding from the secured aneurysm
  4. DHypoglycaemia from reduced eating
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the left side, to drain the liver
  2. BOn the right side, to press on the puncture site
  3. CSitting upright, with the legs over the edge of the bed
  4. DProne, with the head lower than the feet
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. AAn allergy to the feed formula
  2. BToo little calorie intake
  3. CNormal adjustment to the new feed
  4. DRefeeding syndrome
19.Акушерське медсестринствоСередня

A newborn's anterior fontanelle is sunken. What should the nurse suspect?

  1. ANormal crying
  2. BHydrocephalus
  3. CDehydration
  4. DRaised intracranial pressure
20.Акушерське медсестринствоСкладна

At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?

  1. AStart antibiotics without further assessment
  2. BRemove extra layers and recheck
  3. CGive an antipyretic medicine immediately
  4. DPlace him in a cold bath
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is threadworm (pinworm) infection usually confirmed?

  1. AAn abdominal X-ray to look for the worms in the gut
  2. BA urine sample collected in the evening
  3. CA blood test for worm antibodies taken an hour after an evening meal
  4. DA tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which child should the nurse see first?

  1. AA 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
  2. BA 2-year-old with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  3. CA 6-year-old with asthma whose peak flow is 85% of his best after salbutamol
  4. DA 5-month-old with bronchiolitis who has an oxygen saturation of 95% and is feeding
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

У пацієнта на ламотриджині з приводу біполярного розладу з'являється новий висип. Що має зробити медсестра?

  1. AНегайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції
  2. BПодвоїти дозу
  3. CНанести зволожувач і продовжити препарат як зазвичай, бо висипи поширені
  4. DПроігнорувати, бо висипи завжди нешкідливі
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка з ПТСР раптом виглядає наляканою, дивиться в одну точку, швидко дихає та каже, що «знову там». Що має зробити медсестра першою?

  1. AОдразу попросити її описати кожну деталь травми, щоб вона опрацювала спогад
  2. BВийти з кімнати, щоб вона заспокоїлася сама
  3. CРаптово торкнутися її ззаду, щоб привернути увагу
  4. DГоворити спокійно, звертатися на ім'я та використати техніки заземлення, щоб повернути її увагу в теперішнє
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,4 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 36,4 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

36,4 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3,6 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 3,6 mg/dL. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у µmol/L з точністю до цілого числа.

3,6 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Розрахунок дозСередня
1:10 000ампулаV = ? mL

Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 0,1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?

1:10 0000,1 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 3400 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

3400 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 8 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

40 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
20 000 од.500 mLheparin? mL/h78 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 20 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 78 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

20 000 од./500 mL12 од./kg/h78 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h100 kg2,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 2,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 100 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min100 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода150 mLсуп180 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча250 mLсеча150 mLсеча200 mLсеча450 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 150 mLсуп: 180 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL100 mL введено120 mL/h21:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 21:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL100 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 114/min, притомний, температура 38,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 150HR 114AT 38,0 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 86% на додатковому кисні, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,3 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 86%O₂SBP 222HR 70AT 36,3 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,56PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222619некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,56, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) і HCO₃⁻ 19 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,56PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa) і PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It can change the results, for example by concentrating the blood

Чому це відповідь

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Відповідь

C · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Чому це відповідь

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Відповідь

B · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Let it dry fully and do not touch the site again

Чому це відповідь

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Відповідь

D · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа

Чому це відповідь

Ліки не залишають біля ліжка, якщо немає узгодженого плану самостійного прийому. Медсестра має побачити прийом ліків, щоб правильно задокументувати, а таблетки без нагляду може прийняти інший пацієнт або вони можуть загубитися.

Відповідь

A · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help

Чому це відповідь

Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.

Відповідь

A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A possible myocardial infarction that needs urgent action

Чому це відповідь

Chest pain that lasts and is not relieved by rest or nitroglycerin suggests acute coronary syndrome, possibly a heart attack. The nurse acts at once: ECG, escalation and prescribed treatment.

Відповідь

B · A possible myocardial infarction that needs urgent action
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · To catch any stone so that it can be analysed

Чому це відповідь

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Відповідь

A · To catch any stone so that it can be analysed
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur

Чому це відповідь

Sulfonylureas stimulate insulin release and have a long duration of action. Hypoglycaemia can be prolonged or recur, so glucose is monitored closely after treatment.

Відповідь

A · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · In the afternoon and evening

Чому це відповідь

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.

Відповідь

D · In the afternoon and evening
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Urgent dialysis

Чому це відповідь

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.

Відповідь

D · Urgent dialysis
11.Фармакологія

Відповідь: A · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber

Чому це відповідь

Rapid vancomycin infusion releases histamine, causing flushing and itching of the upper body (formerly called "red man syndrome"). It is managed by stopping or slowing the infusion, and sometimes with an antihistamine.

Відповідь

A · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
12.Фармакологія

Відповідь: C · Великі коливання між піковим і мінімальним рівнями

Чому це відповідь

Коли інтервал довгий порівняно з періодом напіввиведення, більша частина кожної дози виводиться до наступної. Рівні високо зростають після кожної дози й низько падають перед наступною, тож можливі токсичні піки чи неефективні мінімуми.

Відповідь

C · Великі коливання між піковим і мінімальним рівнями
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)

Чому це відповідь

Компресія покращує венозне повернення, але може спричинити некроз тканин, якщо артеріальний кровоплин недостатній. ЩПІ порівнює систолічний тиск на щиколотці та на руці; значення нижче приблизно 0,8 (або вище приблизно 1,3, що вказує на кальцифіковані судини) потребує консультації спеціаліста до компресії.

Відповідь

B · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site

Чому це відповідь

Bleeding from a varicose vein can be dramatic. Lying the patient flat and raising the leg above heart level lowers venous pressure, and firm direct pressure stops most bleeds. Medical review is needed afterwards, as it can recur.

Відповідь

A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · 700 mL

Чому це відповідь

True urine output equals total drainage minus irrigation volume: 3200 − 2500 = 700 mL. If drainage is less than the irrigant volume, the catheter may be blocked and fluid is being retained.

Відповідь

D · 700 mL
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm

Чому це відповідь

Vasospasm of cerebral arteries typically occurs several days after a subarachnoid haemorrhage and causes new focal deficits or confusion. It needs urgent medical review. Normal fluid balance is maintained, and nimodipine is continued.

Відповідь

B · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · On the right side, to press on the puncture site

Чому це відповідь

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Відповідь

B · On the right side, to press on the puncture site
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Refeeding syndrome

Чому це відповідь

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Відповідь

D · Refeeding syndrome
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Dehydration

Чому це відповідь

A sunken fontanelle suggests dehydration. A tense or bulging fontanelle when the baby is calm and upright can indicate raised intracranial pressure, such as from meningitis or hydrocephalus.

Відповідь

C · Dehydration
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Remove extra layers and recheck

Чому це відповідь

Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.

Відповідь

B · Remove extra layers and recheck
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning

Чому це відповідь

Clear adhesive tape pressed against the perianal skin on waking, before washing, picks up eggs that can be seen under a microscope. Parents may also see the small white worms around the anus at night.

Відповідь

D · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths

Чому це відповідь

Being unable to speak in sentences is a sign of severe or life-threatening asthma and needs immediate treatment. The other children have mild illness or are responding to treatment.

Відповідь

A · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Негайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції

Чому це відповідь

Ламотриджин може спричинити синдром Стівенса–Джонсона, особливо на початку лікування або за надто швидкого збільшення дози. Будь-який висип потребує негайного огляду лікаря.

Відповідь

A · Негайно повідомити, бо це може бути початком тяжкої шкірної реакції
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Говорити спокійно, звертатися на ім'я та використати техніки заземлення, щоб повернути її увагу в теперішнє

Чому це відповідь

Під час флешбеку заземлення (орієнтація в теперішньому, використання відчуттів, спокійне заспокоєння) допомагає пацієнтці відновити контакт із реальністю. Докладна робота з травмою належить до запланованої терапії, а раптовий дотик може лякати.

Відповідь

D · Говорити спокійно, звертатися на ім'я та використати техніки заземлення, щоб повернути її увагу в теперішнє
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 97,5 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

36,4·9/5 = 65,52

Додайте 32

T = 65,52 + 32 = 97,52 ≈ 97,5 °F

Відповідь

T = 97,5 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 318 µmol/L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 3,6·88,4 = 318,2 ≈ 318 µmol/L

Відповідь

c = 318 µmol/L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Об’єм

V = 0,1/0,1 = 1 mL

Відповідь

V = 1 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,68 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 3400/5000 = 0,68 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,68 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 31 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Відповідь

R = 31 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 10 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Залишковий час

t = 400/40 = 10 h

Відповідь

t = 10 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 23,4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·78 = 936 од./h

Концентрація

20 000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 936/40 = 23,4 mL/h

Відповідь

R = 23,4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 7,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2,5·100 = 250 mcg/min
250·60 = 15000 mcg/h

Швидкість помпи

R = 15000/2000 = 7,5 mL/h

Відповідь

R = 7,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1350 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 180 = 330 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1350 mL

Відповідь

I = 1350 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 100 = 900 mL

Час

t = 900/120 = 7,5 h

Відповідь

t = 7,5 h

Це приблизно 7 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 114/min → 2
притомний (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на кисні → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,56: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 22 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 7,73 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 44/0,8 = 149,7 − 55 = 94,73 mmHg

Градієнт

A–a = 94,73 − 87 = 7,73 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 7,73 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,4 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,40/∛1,00 = 0,40/1 = 0,4 s

Відповідь

QTc = 0,4 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (400 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 29 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 16 малих клітинок = 0,64 s → 1500 ÷ 16 = 93,75 ≈ 94 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 52 малих клітинок = 2,08 s → 1500 ÷ 52 = 28,85 ≈ 29 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 29 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 29 bpm

Блокада III ступеня із замісним шлуночковим ритмом із широкими комплексами (зазвичай 20–40 за хвилину).

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions