Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?

  1. AAbout 30 seconds
  2. BAs long as it takes to be certain
  3. CNo more than 10 seconds
  4. DAt least one minute
2.Основи сестринської справиСкладна

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. AGive a sip of water to clear the throat
  2. BWait to see whether the gasps become regular
  3. CPlace the patient in the recovery position and keep observing them
  4. DTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should the urethral meatus be cared for in a patient with an indwelling urinary catheter?

  1. AWith routine hygiene, using soap and water during daily washing
  2. BBy sliding the catheter in and out a little to clean it
  3. CWith daily bladder irrigation using an antibiotic solution through the catheter
  4. DWith antiseptic cream applied to the meatus every shift
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?

  1. ABlack (expectant or dead)
  2. BYellow (delayed)
  3. CRed (immediate)
  4. DGreen (minor)
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  2. BA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
  3. CA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  4. DAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. ASweep the mouth blindly with a finger
  2. BGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  3. CEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт після ДТП має тяжку задишку, відсутність дихальних шумів з одного боку, низький тиск і зміщення трахеї в протилежний бік. Який імовірний діагноз?

  1. AПневмонія
  2. BНабряк легень
  3. CАстма
  4. DНапружений пневмоторакс
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Після великої операції в пацієнта знижується тиск, зростає ЧСС, а живіт набряклий і напружений, хоча пов'язка на рані суха. Що слід запідозрити?

  1. AНормальний післяопераційний набряк без приводу для занепокоєння
  2. BІнфекцію сечових шляхів
  3. CЗакреп
  4. DВнутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  4. DAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAcute myocardial infarction
  2. BGallstone blocking the bile duct
  3. CAcute viral hepatitis A
  4. DAlcohol-related liver disease
11.ФармакологіяСередня

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
  2. B"Have you taken paracetamol today?"
  3. C"Have you eaten anything in the last two hours?"
  4. D"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.ФармакологіяСкладна

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt delays or prevents ovulation
  2. BIt ends an established pregnancy
  3. CIt causes an immediate period
  4. DIt kills sperm in the vagina
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient's ankle–brachial pressure index (ABPI) is 0,6. What does this suggest?

  1. AA deep vein thrombosis
  2. BNormal leg circulation
  3. CSignificant peripheral arterial disease
  4. DStiff, calcified arteries that read falsely high
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with pneumonia has a temperature of 39 °C, pain and a sinus tachycardia of 122/min. BP is normal. What is the best way to manage the heart rate?

  1. AGive IV adenosine
  2. BTreat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
  3. CGive a beta-blocker to bring the heart rate below 100/min
  4. DArrange urgent electrical cardioversion to restore a normal rate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why may a person with long-standing diabetes have a heart attack without typical chest pain?

  1. AHigh glucose protects the heart from pain
  2. BInsulin acts as a strong painkiller
  3. CPeople with diabetes do not have heart attacks
  4. DNerve damage can blunt the pain signals
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. ARecheck the BP at the next routine round
  2. BUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  3. CGive extra oral fluids to correct the low urine output
  4. DEncourage a walk to relieve the headache
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  2. BMaking sure they have their glasses and hearing aids
  3. CKeeping the room dark during the day
  4. DGiving a sleeping tablet every night
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient on immunotherapy for melanoma has six watery stools a day and abdominal cramps. What should the nurse do?

  1. AAdvise eating more fibre and fruit to firm up the stools
  2. BGive loperamide and review next week
  3. CEscalate urgently, as immune-related colitis is likely
  4. DReassure that diarrhoea is normal and harmless
19.Акушерське медсестринствоСередня

У новонародженого віком 18 годин з'явилася жовтяниця. Що це означає?

  1. AНормальну фізіологічну жовтяницю, що не потребує подальших дій
  2. BНормальний ефект вітаміну K
  3. CЖовтяницю грудного молока
  4. DПатологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which finding is a sign that the placenta is separating in the third stage of labour?

  1. AImmediate fall in maternal blood pressure
  2. BSudden severe abdominal pain
  3. CThe uterus becomes soft and wide
  4. DA gush of blood and lengthening of the cord
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Як слід захищати мішок новонародженого з мієломенінгоцеле до операції?

  1. AНакрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
  2. BЗалишити відкритим, щоб висох
  3. CНакласти тугу суху пов'язку
  4. DПокласти дитину на спину, навколо мішка підкласти м'яке кільце для підтримки на матраці
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 4-year-old chokes on a sweet but is coughing forcefully and can speak. What should the nurse do?

  1. ADo a finger sweep of the mouth to find the sweet
  2. BGive her a large drink of water to try to wash the sweet down
  3. CGive back blows straight away to dislodge the sweet
  4. DEncourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What is the CIWA-Ar scale used for?

  1. AScreening for dementia in older adults
  2. BMeasuring the depth of sedation in patients on a ventilator in intensive care
  3. CMeasuring the risk of falls in hospital
  4. DRating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт, який рік приймає клозапін, кидає палити сигарети. Чому це важливо?

  1. AЦе зовсім не має значення
  2. BРівні клозапіну можуть зрости, підвищуючи ризик побічних ефектів, як-от седація та судоми
  3. CКлозапін повністю перестає діяти
  4. DРівні клозапіну різко падають, тому дозу зазвичай треба подвоїти, щоб запобігти психотичному рецидиву
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,3 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 38,3 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

38,3 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 3/добу · 5 d? × 100 mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії кожні 8 годин протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 100 mL. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

½ tbspкожні 8 годин5 днів100 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 28 kg призначено 4 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

28 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
250 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 61,6 lb. Призначено 1 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 250 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

61,6 lb1 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
420 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 420 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

500 mL / 6 hчерез 2 h: 420 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
250 mg250 mL60 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

250 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 30 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

250 mg/250 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL70 од./kg · 79 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 79 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg79 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine10 mL/h66 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 10 mL/h. Пацієнт важить 66 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL10 mL/h66 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода240 mLсік120 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча200 mLсеча475 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

вода: 240 mLсік: 120 mLжеле: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 200 mLсеча: 475 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL80 mL/hпочаток 07:0008:00: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 07:00, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:00?

1000 mL80 mL/h07:00 → 08:00
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,14PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222614некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,14, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa) і HCO₃⁻ 14 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,14PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22268адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,20, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,20PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь зі сталим коефіцієнтом провідності. Знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVкардіостимульований ритм, відсутність захопленняатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)ідіовентрикулярний ритм

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4ідіовентрикулярний ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · No more than 10 seconds

Чому це відповідь

Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.

Відповідь

C · No more than 10 seconds
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Чому це відповідь

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Відповідь

D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing

Чому це відповідь

Routine perineal hygiene with soap and water is recommended. Antiseptic creams and routine irrigation do not reduce infection, and moving the catheter in and out carries organisms into the bladder.

Відповідь

A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Yellow (delayed)

Чому це відповідь

The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.

Відповідь

B · Yellow (delayed)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Чому це відповідь

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Відповідь

D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Чому це відповідь

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Відповідь

C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Напружений пневмоторакс

Чому це відповідь

Напружений пневмоторакс загрожує життю й потребує негайної декомпресії. Зміщення трахеї — пізня ознака.

Відповідь

D · Напружений пневмоторакс
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Внутрішню кровотечу

Чому це відповідь

Гемодинамічні ознаки шоку зі здуттям живота свідчать про внутрішньочеревну кровотечу навіть без видимої крововтрати. Потрібен невідкладний огляд хірурга.

Відповідь

D · Внутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Чому це відповідь

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Відповідь

C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Alcohol-related liver disease

Чому це відповідь

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Відповідь

D · Alcohol-related liver disease
11.Фармакологія

Відповідь: D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Чому це відповідь

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Відповідь

D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Фармакологія

Відповідь: A · It delays or prevents ovulation

Чому це відповідь

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Відповідь

A · It delays or prevents ovulation
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Significant peripheral arterial disease

Чому це відповідь

An ABPI of roughly 1,0–1,3 is normal, and below 0,9 indicates peripheral arterial disease; lower values mean more severe disease. A value above about 1,3 suggests calcified, incompressible vessels, common in diabetes, and is unreliable.

Відповідь

C · Significant peripheral arterial disease
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess

Чому це відповідь

Sinus tachycardia is usually a physiological response to fever, pain, hypovolaemia, anxiety, hypoxia or sepsis. Treating the cause (antipyretics, analgesia, fluids, oxygen if needed) is appropriate, while watching for sepsis. Rate-slowing drugs can be harmful by masking compensation.

Відповідь

B · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Nerve damage can blunt the pain signals

Чому це відповідь

Autonomic neuropathy can make a myocardial infarction "silent" or atypical, with breathlessness, fatigue, nausea or sweating rather than chest pain. A low threshold for an ECG is needed.

Відповідь

D · Nerve damage can blunt the pain signals
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Чому це відповідь

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Відповідь

B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Making sure they have their glasses and hearing aids

Чому це відповідь

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Відповідь

B · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Escalate urgently, as immune-related colitis is likely

Чому це відповідь

Severe diarrhoea on checkpoint inhibitors suggests immune-mediated colitis, which can perforate. It needs urgent assessment, infection testing and often high-dose steroids, not only antidiarrhoeals.

Відповідь

C · Escalate urgently, as immune-related colitis is likely
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки

Чому це відповідь

Фізіологічна жовтяниця зазвичай з'являється після 24 годин. Жовтяниця в перші 24 години вказує на гемоліз (наприклад, несумісність за групою крові) або інфекцію й потребує визначення білірубіну та огляду лікаря.

Відповідь

D · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · A gush of blood and lengthening of the cord

Чому це відповідь

Signs of placental separation include a gush of blood, lengthening of the cord at the vulva, and a uterus that rises and becomes firm and globular. Severe pain or collapse suggests a complication such as inversion.

Відповідь

D · A gush of blood and lengthening of the cord
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт

Чому це відповідь

Стерильна волога пов'язка запобігає висиханню та інфекції, а положення на животі знімає тиск з мішка. Запобіжні заходи щодо латексу також важливі, бо в таких дітей часто розвивається алергія на латекс.

Відповідь

A · Накрити його стерильною вологою неприлипною пов'язкою й покласти дитину на живіт
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely

Чому це відповідь

A child who can cough effectively and speak has a partly open airway. Back blows or thrusts are not started, and blind finger sweeps can push the object further in. If the cough becomes ineffective, back blows and abdominal thrusts are given.

Відповідь

D · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment

Чому це відповідь

The Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol, revised (CIWA-Ar), scores withdrawal signs and symptoms. Repeated scores guide symptom-triggered benzodiazepine treatment.

Відповідь

D · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Рівні клозапіну можуть зрости, підвищуючи ризик побічних ефектів, як-от седація та судоми

Чому це відповідь

Дим індукує печінковий фермент CYP1A2, який метаболізує клозапін. Після припинення куріння рівні можуть суттєво зрости, тому лікаря слід поінформувати, а рівні й побічні ефекти контролювати.

Відповідь

B · Рівні клозапіну можуть зрости, підвищуючи ризик побічних ефектів, як-от седація та судоми
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 100,9 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

38,3·9/5 = 68,94

Додайте 32

T = 68,94 + 32 = 100,9 °F

Відповідь

T = 100,9 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 2

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

7,5 mL × 3 × 5 = 112,5 mL

Флакони

112,5/100 = 1,125 → N = 2

Відповідь

N = 2
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 5,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 4·28 = 112 mg

Об’єм

V = 112/20 = 5,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 5,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,56 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

61,6/2,2 = 28 kg

Доза

1·28 = 28 mg

Об’єм

V = (28/250)·5 = 0,56 mL

Відповідь

V = 0,56 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 105 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/6 = 83,33 mL/h

Нова швидкість

R = 420/4 = 105 mL/h

Відповідь

R = 105 mL/h

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

250/250 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

30/1 = 30 mL/h

Швидкість крапання

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,1 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·79 = 5 530 од.

Об’єм

V = 5530/5000 = 1,106 ≈ 1,1 mL

Відповідь

V = 1,1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 4 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

10·1600 = 16000 mcg/h
16000/60 = 266,7 mcg/min

На кілограм

D = 266,7/66 = 4,04 ≈ 4 mcg/kg/min

Відповідь

D = 4 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 405 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 240 + 120 + 120 = 480 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·8 = 400 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1080 mL

Загальне виведення

200 + 475 = 675 mL

Баланс

B = 1080 − 675 = 405 mL

Відповідь

B = 405 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 920 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

07:00 → 08:00 = 1 h

Введений об’єм

80·1 = 80 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 80 = 920 mL

Відповідь

V = 920 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Відповідь

MFS = 85
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Рівень ризику

35 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,14: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 43 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 27–31 mmHg, тож виміряний 43 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Порівняйте

виміряний: 21 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 75 bpm

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1

Відповідь

частота шлуночків = 75 bpm
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 1,00 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).

Інтерпретація

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відповідь

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions