Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep clean
  2. BKeep dry
  3. CKeep moving
  4. DKeep warm
2.Основи сестринської справиСкладна

A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?

  1. ALow perceived susceptibility
  2. BHigh perceived benefits
  3. CHigh self-efficacy
  4. DStrong cues to action
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який спосіб переміщення пацієнтів під час пожежі в лікарні зазвичай уникають?

  1. AПеревезення ліжок через протипожежні двері
  2. BСходи
  3. CЛіфти
  4. DГоризонтальне переміщення в іншу зону того самого поверху за протипожежними дверима
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient punches a nurse during care. The nurse is not seriously hurt. What should the nurse do?

  1. AGet medical assessment and report the assault according to policy
  2. BRefuse to care for any patient for the rest of the week until the patient is moved
  3. CPunch the patient back in self-defense
  4. DSay nothing, because violence is part of the job
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin C (ascorbic acid)
  2. BThiamine (vitamin B1)
  3. CVitamin D (calciferol)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the adhesive tape
  2. BVitamin C deficiency
  3. CNormal bruising from blood tests
  4. DDisseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?

  1. ADull percussion and reduced breath sounds over the lung base
  2. BWheeze heard over both lungs
  3. CNormal breath sounds and normal percussion
  4. DA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Several hours after thyroid surgery, a patient has increasing neck swelling, stridor and difficulty breathing. What is most likely?

  1. ANormal postoperative swelling
  2. BHypocalcaemia from parathyroid damage
  3. CA thyroid storm
  4. DA haematoma compressing the airway
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which blood collection practice helps prevent hemolysis of the sample?

  1. AGently inverting the tubes instead of shaking them
  2. BLeaving the tourniquet on for at least 3 minutes
  3. CUsing the smallest needle available for every patient
  4. DForcing blood quickly through a needle into the tube
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AMore oral fluid
  2. BAn IV magnesium dose
  3. CA potassium supplement
  4. DUrgent dialysis
11.ФармакологіяСередня

Which antihypertensive class can raise blood glucose and uric acid levels, sometimes triggering gout?

  1. AThiazide diuretics
  2. BAngiotensin II receptor blockers
  3. CAlpha-1 blockers
  4. DACE inhibitors
12.ФармакологіяСкладна

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  2. BOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  3. CIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
  4. DOral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt slows the heart rate dangerously
  2. BIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  3. CIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Який підхід до видалення плеврального дренажу зазвичай викладають?

  1. AВидалити, поки відсмоктування працює на повну потужність
  2. BВидалити й залишити місце відкритим для дренування на добу
  3. CВидалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце
  4. DВидаляти повільно, поки пацієнт робить довгий глибокий вдих
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. ARub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  2. BStay in bright sunlight to dry the eyes
  3. CSmoking more will not affect the eyes
  4. DUse lubricating drops and sleep with the head raised
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. AFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
  2. BRupture of the bladder from the catheter
  3. CA rise in blood glucose from the urine
  4. DA urinary infection caused by the high flow of urine
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which infection control measure is correct for a patient with C. difficile diarrhoea?

  1. AA single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
  2. BA face mask for the patient and visitors only
  3. CA shared bay, as long as alcohol gel is used after every contact
  4. DNo special measures once antibiotics have started
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AAssume there is no pain because none is reported
  2. BWait until a relative can confirm the pain
  3. CGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  4. DUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which finding on day 4 after a caesarean suggests a wound infection?

  1. ARedness, warmth and discharge
  2. BA closed incision with intact edges
  3. CMild numbness of the skin near the scar
  4. DMild tenderness without redness
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  2. BGive her usual insulin dose
  3. CWait until her next meal
  4. DCheck the fetal heart rate before any treatment
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Чому кодеїн і трамадол не рекомендують дітям віком до 12 років?

  1. AВони надто слабкі, щоб полегшити помірний біль, тож завжди краще сильніші опіоїди
  2. BДеякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання
  3. CЇх можна давати лише внутрішньовенно
  4. DВони завжди спричиняють алергію
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Дитина з нефротичним синдромом отримує високі дози кортикостероїдів. Яка інструкція для родини найважливіша?

  1. AЗаохочувати дієту з високим вмістом солі
  2. BНегайно повідомляти про гарячку чи ознаки інфекції
  3. CРаптово припинити стероїди, коли зникнуть набряки
  4. DВводити живі вакцини під час лікування
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient with dependent personality disorder asks the nurse to choose her clothes and meals every day. What is an appropriate nursing goal?

  1. AThe patient will avoid contact with others until she feels more confident
  2. BThe patient will move in with a relative who can make decisions for her
  3. CThe patient will let staff make all her decisions while in hospital
  4. DThe patient will make small everyday decisions on her own
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
  2. BThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  3. CThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
  4. DThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
7 lb 1 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 7 lb 1 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

7 lb 1 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 4/добу · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

1 tspчотири рази на добу5 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
39 kgBSA = 1,19 m²75 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 39 kg має площу поверхні тіла 1,19 m². Призначено 75 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

39 kgBSA = 1,19 m²75 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
10%вихідний розчинвода = ? mL

Потрібно приготувати 1000 mL 2% (w/v) розчину з 10% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?

C₁ = 10%C₂ = 2%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
560 mLзалишилося? mL/h2 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 560 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 6 hчерез 4 h: 560 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 40 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

40 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h1,5 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 1,5 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

250 од./250 mL1,5 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine29 mL/h77 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 29 mL/h. Пацієнт важить 77 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL29 mL/h77 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLвода150 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча250 mLсеча500 mLсеча250 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLвода: 150 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено60 mL/h19:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 19:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 39,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 118HR 58AT 39,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова аритміясинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типусинусовий ритм із синусовою зупинкою

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова аритмія
  2. 2синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  4. 4синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Скільки є Зубців P у групі, враховуючи той, що не проводиться (n у блокаді n:(n − 1))?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
Зубців P у групі =

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Keep moving

Чому це відповідь

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Відповідь

C · Keep moving
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Low perceived susceptibility

Чому це відповідь

In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.

Відповідь

A · Low perceived susceptibility
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Ліфти

Чому це відповідь

Під час пожежі ліфтами не користуються, якщо цього не вказала пожежна служба, бо вони можуть зупинитися або заповнитися димом. Пацієнтів зазвичай спершу переміщують горизонтально за протипожежні двері, а потім, за потреби, вниз сходами.

Відповідь

C · Ліфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Get medical assessment and report the assault according to policy

Чому це відповідь

Workplace violence should always be reported. Reporting allows care for the injured staff member, review of risks and changes to the patient’s care plan to protect staff and other patients.

Відповідь

A · Get medical assessment and report the assault according to policy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Thiamine (vitamin B1)

Чому це відповідь

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Відповідь

B · Thiamine (vitamin B1)
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Чому це відповідь

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Відповідь

D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base

Чому це відповідь

Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.

Відповідь

A · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · A haematoma compressing the airway

Чому це відповідь

A rapidly expanding neck haematoma after thyroid surgery is an airway emergency. Call for urgent help; local protocols often require equipment to release the wound clips or sutures to be kept at the bedside.

Відповідь

D · A haematoma compressing the airway
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Gently inverting the tubes instead of shaking them

Чому це відповідь

Hemolysis falsely raises potassium and affects other results. It is reduced by gentle inversion of tubes, avoiding very small needles, avoiding strong suction or forcing blood through a needle, and keeping tourniquet time short.

Відповідь

A · Gently inverting the tubes instead of shaking them
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Urgent dialysis

Чому це відповідь

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Перевірено за: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Urgent dialysis
11.Фармакологія

Відповідь: A · Thiazide diuretics

Чому це відповідь

Thiazide diuretics reduce uric acid excretion and can worsen glucose tolerance. They also cause low potassium and sodium, so electrolytes are monitored.

Відповідь

A · Thiazide diuretics
12.Фармакологія

Відповідь: D · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Чому це відповідь

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Відповідь

D · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Чому це відповідь

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Відповідь

C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Видалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце

Чому це відповідь

Багато настанов радять видаляти трубку наприкінці глибокого вдиху із затримкою дихання (проба Вальсальви) або під час видиху, щоб тиск у грудній клітці був додатним. Рану закривають швом чи оклюзійною пов'язкою, пацієнта спостерігають щодо рецидиву пневмотораксу й за показаннями роблять рентген грудної клітки. Попередня аналгезія — гарна практика.

Відповідь

C · Видалити під час затримки дихання чи на видиху, потім герметизувати місце
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Чому це відповідь

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Відповідь

D · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Чому це відповідь

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Відповідь

A · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing

Чому це відповідь

C. difficile forms spores that resist alcohol gel, so soap and water are used. Patients are isolated with their own toilet, staff use gloves and aprons, and the environment is cleaned with a sporicidal agent such as chlorine.

Відповідь

A · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Чому це відповідь

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Відповідь

D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Redness, warmth and discharge

Чому це відповідь

Redness spreading from the incision, warmth, swelling, purulent discharge, gaping edges and fever suggest infection. Numbness near the scar is common and not a sign of infection.

Відповідь

A · Redness, warmth and discharge
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Чому це відповідь

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Відповідь

A · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Деякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання

Чому це відповідь

В ультрашвидких метаболізаторів кодеїн швидко перетворюється на морфін, що може спричинити небезпечне для життя пригнічення дихання. Регуляторні органи не радять кодеїн і трамадол дітям до 12 років та після операцій на мигдаликах чи аденоїдах у дітей до 18 років.

Відповідь

B · Деякі діти метаболізують їх дуже швидко, що спричиняє небезпечне пригнічення дихання
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Негайно повідомляти про гарячку чи ознаки інфекції

Чому це відповідь

Діти з нефротичним синдромом на стероїдах схильні до тяжких інфекцій, як-от перитоніт і целюліт. Стероїди слід знижувати поступово, а не припиняти раптово, а живі вакцини відкладають під час лікування високими дозами.

Відповідь

B · Негайно повідомляти про гарячку чи ознаки інфекції
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · The patient will make small everyday decisions on her own

Чому це відповідь

People with dependent personality disorder have an excessive need to be cared for and difficulty making decisions. Nursing care encourages and praises small independent decisions to build confidence.

Відповідь

D · The patient will make small everyday decisions on her own
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Чому це відповідь

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Відповідь

A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 3,21 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

1 oz/16 = 0,0625 lb
7 + 0,0625 = 7,063 lb

Фунти в кілограми

m = 7,063/2,2 = 3,21 kg

Відповідь

m = 3,21 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 1

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

5 mL × 4 × 5 = 100 mL

Флакони

100/150 = 0,6667 → N = 1

Відповідь

N = 1
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 89,25 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 75·1,19 = 89,25 mg

Відповідь

D = 89,25 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: W = 800 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 2·1000/10 = 200 mL

Вода, яку додають

W = 1000 − 200 = 800 mL

Відповідь

W = 800 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 280 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 560/2 = 280 mL/h

Відповідь

R = 280 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 6,3 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Залишковий час

t = 750/120 = 6,25 ≈ 6,3 h

Відповідь

t = 6,3 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 1,5 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 1,5/1 = 1,5 mL/h

Відповідь

R = 1,5 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 10 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

29·1600 = 46400 mcg/h
46400/60 = 773,3 mcg/min

На кілограм

D = 773,3/77 = 10,04 ≈ 10 mcg/kg/min

Відповідь

D = 10 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1190 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 150 = 250 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1190 mL

Відповідь

I = 1190 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 70

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 20 + 10 + 15 = 70

Відповідь

MFS = 70
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,9 = 25,9 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 24 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм із синусовою зупинкою

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (R–R 0,92 s), за винятком однієї паузи 2,24 s, що не дорівнює цілому числу циклів P–P.
3. Зубці P: прямі, по одному перед кожним QRS; жодного зубця P під час паузи.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусовий ритм із синусовою зупинкою

Відповідь

синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Зубців P у групі = 3

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 1,00 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s

Відповідь

Зубців P у групі = 3

Блокада Венкебаха 3:2.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions