Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?

  1. AЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
  2. BСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
  3. CМіж ними немає різниці
  4. DЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient asks for a same-sex nurse for intimate care because of their religious beliefs. What should the nurse do?

  1. ARefuse, as all nurses are equally qualified
  2. BAgree, but only if the patient has a written note from a religious leader
  3. CArrange it where possible and record the preference in the care plan
  4. DTell the patient they must accept whoever is on duty
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and an electric razor
  2. BFloss hard each day to keep the gums healthy
  3. CUse a firm toothbrush and a safety razor
  4. DTake rectal temperatures for accuracy
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. ANo reporting is needed because the nurse is immune
  2. BThe nurse must stop all patient care for six months
  3. CHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
  4. DNo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  2. B“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  3. C“I will keep unopened insulin in the fridge.”
  4. D“I will not leave my insulin in a hot car.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. ANothing, if the trip is short
  2. BA fit-tested N95 respirator
  3. CA surgical mask
  4. DGloves and a gown only
7.Клінічна сестринська справаСередня

Compared with a colostomy, a patient with an ileostomy is at greater risk of:

  1. ALow blood glucose after meals
  2. BHard stools, straining and constipation from slow transit
  3. CUrinary retention
  4. DDehydration and electrolyte loss from liquid output
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
  2. BTaking rectal temperatures regularly
  3. CGiving routine intramuscular injections
  4. DKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Яка оцінка найважливіша перед введенням призначеного внутрішньовенного калію хлориду?

  1. AДіурез і функція нирок
  2. BРозмір зіниць і реакція на світло
  3. CТургор шкіри на передпліччі
  4. DСлух у обох вухах
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient receiving IV magnesium sulfate has a respiratory rate of 9/min and absent patellar reflexes. After stopping the infusion, which medication should the nurse expect to give?

  1. APotassium chloride
  2. BSodium bicarbonate
  3. CProtamine sulfate
  4. DCalcium gluconate
11.ФармакологіяСередня

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. ADrowsiness and dizziness
  2. BHair loss and weight loss
  3. CInsomnia and agitation
  4. DCough and runny nose
12.ФармакологіяСкладна

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
  2. BFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  3. COlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
  4. DLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. APhaeochromocytoma
  2. BAortic stenosis
  3. CAsthma
  4. DStable angina
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AThe chest rising on one side only
  2. BA sustained waveform on capnography
  3. CMisting inside the tube
  4. DThe patient's skin colour improving
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. AWashing lowers the glucose in the blood
  2. BSugar on the skin can give a falsely high reading
  3. CWashing prevents all infection from the lancet
  4. DSoap makes the blood flow faster from the finger
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AApply a warm compress to improve the colour of the stoma
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
  4. DChange the bag and check again next week
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AA side effect of the antibiotic
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CRaised blood pressure from pain
  4. DMigraine caused by hospital lighting
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a healing category 4 pressure ulcer
  2. BAs a category 2 pressure ulcer now
  3. CAs a category 1 pressure ulcer now
  4. DAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman is 5 days after birth. She cries often, sleeps poorly when the baby sleeps and feels she is a bad mother. What should the nurse do?

  1. ATell her this is the baby blues and will pass
  2. BTell her partner to take over all baby care
  3. CScreen further for depression and self-harm
  4. DAdvise her to stop breastfeeding to rest
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. AMassage the groin daily to push it down
  2. BArrange emergency surgery on the testis today
  3. CRecord it and arrange follow-up; many descend later
  4. DTell the parents it will never descend
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How should anti-sickness medicine be given to a child receiving chemotherapy that often causes vomiting?

  1. AOnly if the child asks for it
  2. BOnly at night, when the child is asleep
  3. CBefore the chemotherapy starts and then regularly
  4. DOnly after the child has already vomited at least twice
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Two children with cystic fibrosis are admitted to the same ward. Which precaution is important?

  1. APut them in the same room so they can support each other
  2. BLet them share airway clearance equipment to save resources
  3. CKeep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
  4. DAsk them to do their daily physiotherapy sessions together in the playroom
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?

  1. AThe CAGE questionnaire
  2. BThe Confusion Assessment Method (CAM)
  3. CThe CIWA-Ar
  4. DThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with dementia repeatedly walks towards the ward exit, saying he must go to work. What is the most appropriate action?

  1. ATell him firmly that he has been retired for 20 years
  2. BLock him in his room so that he cannot leave
  3. CUse a physical restraint in a chair for the rest of the day so that he stays safe and cannot reach the exit
  4. DWalk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C96,4 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 96,4 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

96,4 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tsp · 4/добу · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 14 днів. Суспензія випускається у флаконах по 100 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

½ tspчотири рази на добу14 днів100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
80 kg25 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 80 kg. Призначена доза — 25 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

80 kg25 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50 kg134 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 134 cm, маса 50 kg. Призначено 60 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

134 cm50 kg60 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
4 g500 mL? mL/h1 mg/min

Мішок містить 4 g препарату в 500 mL. Призначено 1 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

4 g/500 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL70 од./kg · 96 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 96 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg96 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h92 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 92 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min92 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп180 mLчай150 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча425 mLсеча150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 90 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

90 kg12 hсеча: 425 mLсеча: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено60 mL/h07:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 07:00 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 36,7 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 92HR 58AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 85/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,61PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,61, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,61PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) і PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)torsades de pointesтріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція шлуночків

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2torsades de pointes
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4фібриляція шлуночків

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору

Чому це відповідь

Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.

Відповідь

A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Arrange it where possible and record the preference in the care plan

Чому це відповідь

Respecting such preferences supports dignity and trust. The nurse arranges it whenever possible, records it and explains if it cannot be met in an emergency.

Відповідь

C · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Use a soft toothbrush and an electric razor

Чому це відповідь

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Відповідь

A · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Чому це відповідь

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Відповідь

D · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Чому це відповідь

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Відповідь

B · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · A surgical mask

Чому це відповідь

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Відповідь

C · A surgical mask
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Dehydration and electrolyte loss from liquid output

Чому це відповідь

Ileostomy output is liquid because it bypasses the colon, which normally absorbs water and salts. Patients must drink enough and watch for signs of dehydration, especially in hot weather or illness.

Відповідь

D · Dehydration and electrolyte loss from liquid output
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Чому це відповідь

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Відповідь

A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Діурез і функція нирок

Чому це відповідь

Нирки виводять калій, тому поганий діурез або ниркова недостатність можуть призвести до небезпечної гіперкаліємії під час заміщення. Внутрішньовенний калій завжди розводять і вводять інфузійним насосом, ніколи не болюсом.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Діурез і функція нирок
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Calcium gluconate

Чому це відповідь

Absent reflexes and slow breathing indicate magnesium toxicity. The infusion is stopped, the provider is called, the airway and breathing are supported, and IV calcium gluconate is given as prescribed to counteract magnesium.

Відповідь

D · Calcium gluconate
11.Фармакологія

Відповідь: A · Drowsiness and dizziness

Чому це відповідь

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Відповідь

A · Drowsiness and dizziness
12.Фармакологія

Відповідь: B · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Чому це відповідь

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Відповідь

B · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Phaeochromocytoma

Чому це відповідь

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Відповідь

A · Phaeochromocytoma
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A sustained waveform on capnography

Чому це відповідь

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Відповідь

B · A sustained waveform on capnography
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Чому це відповідь

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Відповідь

B · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Чому це відповідь

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Відповідь

C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Post-dural puncture headache

Чому це відповідь

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Відповідь

B · Post-dural puncture headache
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · As a healing category 4 pressure ulcer

Чому це відповідь

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Відповідь

A · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Screen further for depression and self-harm

Чому це відповідь

Insomnia even when the baby sleeps and feelings of worthlessness can point to depression. The nurse should screen further, including asking directly about self-harm, and arrange follow-up.

Відповідь

C · Screen further for depression and self-harm
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Record it and arrange follow-up; many descend later

Чому це відповідь

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Відповідь

C · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Before the chemotherapy starts and then regularly

Чому це відповідь

Antiemetics work best when given before chemotherapy and on a regular schedule, not only after vomiting begins. Uncontrolled vomiting can also cause anticipatory nausea with later treatments.

Відповідь

C · Before the chemotherapy starts and then regularly
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas

Чому це відповідь

People with CF can pass bacteria such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia to each other, worsening lung disease. Children with CF are kept apart in hospital and clinics, and equipment is not shared.

Відповідь

C · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · The Confusion Assessment Method (CAM)

Чому це відповідь

The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.

Відповідь

B · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity

Чому це відповідь

Wandering often has a reason, such as a past routine, boredom or a physical need. Redirection, meaningful activity and a safe environment are preferred over restraint, which increases agitation and the risk of injury.

Відповідь

D · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 35,8 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

96,4 − 32 = 64,4

Помножте на 5/9

T = 64,4·5/9 = 35,78 ≈ 35,8 °C

Відповідь

T = 35,8 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 2

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

2,5 mL × 4 × 14 = 140 mL

Флакони

140/100 = 1,4 → N = 2

Відповідь

N = 2
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 500 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

25·80 = 2000 mg

На одну дозу

D = 2000/4 = 500 mg

Відповідь

D = 500 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 81,85 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(134·50/3600) = √1,861 = 1,364 m²

Доза

D = 60·1,364 = 81,85 mg

Відповідь

D = 81,85 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 50 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1500·20/600 = 50 gtt/min

Відповідь

R = 50 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 7,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Доза за годину

1·60 = 60 mg/h

Швидкість помпи

R = 60/8 = 7,5 mL/h

Відповідь

R = 7,5 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,3 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·96 = 6 720 од.

Об’єм

V = 6720/5000 = 1,344 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 41,4 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·92 = 690 mcg/min
690·60 = 41400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 41400/1000 = 41,4 mL/h

Відповідь

R = 41,4 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,53 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

425 + 150 = 575 mL

На кілограм за годину

U = 575/(90·12) = 0,5324 ≈ 0,53 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,53 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 50 min, тож пакет закінчиться приблизно о 12:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 85/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,61: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 53,23 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 30/0,8 = 149,7 − 37,5 = 112,2 mmHg

Градієнт

A–a = 112,2 − 59 = 53,23 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 53,23 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,76 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

44 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 44 × 0,04 s = 1,76 s

Порівняйте з P–P

1,76 ÷ 0,72 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,76 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions