У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?
ATo stop visitors from bringing any food into hospital
BTo make sure all patients eat the same meal at once
CTo let patients eat without interruptions, with help where needed
DTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка послідовність правильна під час знімання засобів індивідуального захисту?
AЗахист очей, потім маска, потім халат, потім рукавички
BРукавички, потім захист очей, потім халат, потім маска
CХалат, потім маска, потім рукавички, потім захист очей
DРукавички, потім маска, потім халат, потім захист очей
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
The laboratory calls with a critical lab result by phone. What should the nurse do?
AWait for the printed report to arrive before telling the provider about it
BRemember the value and enter it in the chart at the end of the shift
CTell the patient the result first and then call the provider
DWrite it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?
AThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
BEither type is fine, as long as it is given in the morning
CPeople on steroids should never have any influenza vaccine
DThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will use it several times every hour while awake.”
B“I will blow into it as hard and fast as I can.”
C“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
D“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A nursing assistant has twice not reported abnormal vital signs to the RN. What is the RN’s best action?
ASay nothing to the assistant and quietly recheck all of the assistant’s vital signs in secret
BTalk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
CComplain about the assistant to the patients during care
DStop delegating any tasks to the assistant for the rest of the year
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?
ACut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
BKeep using the old patch with the new one
CApply the patch to broken skin for faster effect
DAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?
AHypothermia from the fire service water
BDehydration from sweating
CAirway swelling from inhalation injury
DA minor throat infection
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient taking spironolactone asks about using a salt substitute. What should the nurse explain?
ASalt substitutes are safe because they contain only sodium chloride
BMost salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
CSalt substitutes protect against the potassium loss caused by this drug
DSalt substitutes are fine as long as the patient drinks more water
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?
AAmiodarone-induced hypothyroidism
BA normal response to amiodarone needing no action
CAmiodarone-induced hyperthyroidism
DSecondary hypothyroidism from pituitary failure
11.ФармакологіяСередня
After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?
ANaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
BNaloxone itself causes respiratory depression at high doses
CNaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
DNaloxone makes the opioid stay longer in the body
12.ФармакологіяСкладна
Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?
AIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
BIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
CIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
DIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Which side effect is particularly common with verapamil?
ADry cough
BConstipation
CDiarrhoea
DHair loss
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?
AGive extra opioids so the patient sleeps through the night
BLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
CUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
DNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Чому метформін зазвичай відміняють під час гострого пошкодження нирок або в період введення йодованого контрасту в пацієнтів групи ризику?
AВін спричиняє гіперкаліємію при пошкодженні нирок
BВін спричиняє тяжку гіпоглікемію при одночасному введенні з контрастом
CВін може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу
DВін блокує контраст, тож зображення неможливо прочитати
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The nurse has four renal patients. Which one needs to be seen first?
AA patient with a creatinine slightly above their usual level
BA patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
CA patient with mild itching from uraemia who wants a cream
DA patient with CKD asking about their phosphate binder
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?
APost-dural puncture headache
BMigraine caused by hospital lighting
CA side effect of the antibiotic
DRaised blood pressure from pain
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?
ASimple constipation from low intake
BThe flare is getting better
CHaemorrhoids caused by diarrhoea
DToxic megacolon
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?
ACaesarean birth
BNormal blood loss
CBreastfeeding
DEarly walking after birth
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A mother on day 1 is quiet, lets the nurse change the baby and talks repeatedly about the birth. How should the nurse interpret this?
ANormal taking-in behaviour
BSigns of postpartum psychosis
CRejection of the baby
DNormal letting-go behaviour
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A toddler with hand, foot and mouth disease refuses to drink because of painful mouth sores. What is the priority?
APreventing hair loss
BStarting antibiotics
CTreating the rash with steroid cream
DPreventing dehydration
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A healthy breastfed baby has lost 7% of her birth weight on day 3. What is the best interpretation?
AThis weight loss is only normal in formula-fed babies
BThis shows breastfeeding has failed, so formula should replace breast milk from now on
CThis is within the usual range; observe a feed and follow the weight
DThis is severe dehydration and needs immediate IV fluids
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?
AThe Confusion Assessment Method (CAM)
BThe CAGE questionnaire
CThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
DThe CIWA-Ar
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?
ASmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
BCannabis protects against psychosis and can replace his medicine
CCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
DCannabis has no effect on mental health
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 7 lb 14 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.
7 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 18:45 і закінчується о 04:40 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
18:4504:40
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 15 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 8 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
8 kg15 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 8 годин?
50 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 1240 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1500 mL / 12 hчерез 3 h: 1240 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 69 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.
60 од./kg69 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 82 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min82 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 14:00, його вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 15:00?
500 mL150 mL/h14:00 → 15:00
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 26SpO₂ 97%повітряSBP 118HR 70AT 36,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 8 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 142, Cl⁻ 93 і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.
Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 93 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1синусовий ритм із широким QRS
2ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
4кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · To let patients eat without interruptions, with help where needed
Чому це відповідь
Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.
Відповідь
C · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Рукавички, потім захист очей, потім халат, потім маска
Чому це відповідь
За послідовністю CDC першими знімають рукавички (найбільш забруднені), потім окуляри або захисний щиток, потім халат і насамкінець, після виходу з палати, маску чи респіратор; гігієну рук виконують щоразу, коли руки забруднюються, і наприкінці. Халат і рукавички також можна знімати разом.
Відповідь
B · Рукавички, потім захист очей, потім халат, потім маска
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
Чому це відповідь
Writing down and reading back critical results confirms they were heard correctly. The nurse then reports them promptly to the responsible provider and documents who was told and when.
Відповідь
D · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
Чому це відповідь
The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.
Відповідь
A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
Чому це відповідь
An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.
Відповідь
B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
Чому це відповідь
The RN gives direct, private feedback, restates the reporting limits and increases supervision. If the problem continues, it is escalated to the manager according to policy.
Відповідь
B · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
Чому це відповідь
Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.
Відповідь
D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Airway swelling from inhalation injury
Чому це відповідь
These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.
Відповідь
C · Airway swelling from inhalation injury
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
Чому це відповідь
Spironolactone blocks aldosterone, so the kidneys keep potassium. Many salt substitutes are made of potassium chloride, and combining them with spironolactone can cause dangerous hyperkalemia, especially with kidney disease or ACE inhibitors.Перевірено за:Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018); High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Amiodarone-induced hypothyroidism
Чому це відповідь
Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Перевірено за:Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Фармакологія
Відповідь: A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
Чому це відповідь
Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.
Відповідь
A · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Фармакологія
Відповідь: C · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
Чому це відповідь
Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.
Відповідь
C · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Constipation
Чому це відповідь
Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.
Відповідь
B · Constipation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
Чому це відповідь
Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.
Відповідь
C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу
Чому це відповідь
Метформін виводиться нирками. При ГПН або коли контраст може погіршити функцію нирок, він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу. Його відміняють відповідно до функції нирок та місцевих настанов і відновлюють, коли функція нирок стабільна.
Відповідь
C · Він може накопичуватися й підвищувати ризик лактоацидозу
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
Чому це відповідь
Severe hyperkalaemia with palpitations may lead to life-threatening arrhythmias and needs an urgent ECG, cardiac monitoring and treatment. The other problems are stable or less urgent.
Відповідь
B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Post-dural puncture headache
Чому це відповідь
CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.
Відповідь
A · Post-dural puncture headache
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Toxic megacolon
Чому це відповідь
Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.
Відповідь
D · Toxic megacolon
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Caesarean birth
Чому це відповідь
Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.
Відповідь
A · Caesarean birth
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Normal taking-in behaviour
Чому це відповідь
In the first day or two, dependence, passivity and retelling the birth story are typical of the taking-in phase. The nurse supports rest and comfort and reassesses bonding later.
Відповідь
A · Normal taking-in behaviour
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Preventing dehydration
Чому це відповідь
Hand, foot and mouth disease, usually caused by coxsackievirus, is self-limiting. The main risk is dehydration from painful mouth ulcers, so cool fluids, soft foods and analgesia are given and wet nappies are monitored.
Відповідь
D · Preventing dehydration
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
Чому це відповідь
Newborns commonly lose up to about 7–10% of birth weight in the first days and usually regain it by about 2 weeks. At this level, observing a feed, checking latch and nappy output and rechecking weight are appropriate.
Відповідь
C · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · The Confusion Assessment Method (CAM)
Чому це відповідь
The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.
Відповідь
A · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
Чому це відповідь
Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.
Відповідь
C · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: m = 3,58 kg
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Унції у фунти
14 oz/16 = 0,875 lb
7 + 0,875 = 7,875 lb
Фунти в кілограми
m = 7,875/2,2 = 3,58 kg
Відповідь
m = 3,58 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 595 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
18:45 → 24:00 = 315 min
Після півночі
00:00 → 04:40 = 280 min
Разом
t = 315 + 280 = 595 min
Відповідь
t = 595 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 675 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
15·45 = 675 mg
Відповідь
D = 675 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 6 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
15·8 = 120 mg
Об’єм
V = (120/100)·5 = 6 mL
Відповідь
V = 6 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 400 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
50·60/60 = 50 mL/h
Об’єм
V = 50·8 = 400 mL
Відповідь
V = 400 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 10,22 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1500/12 = 125 mL/h
Нова швидкість
R = 1240/9 = 137,8 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (137,8 − 125)/125·100% = 10,22%
Відповідь
Δ = 10,22%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 4,1 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
60·69 = 4 140 од.
Об’єм
V = 4140/1000 = 4,14 ≈ 4,1 mL
Відповідь
V = 4,1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 36,9 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
7,5·82 = 615 mcg/min
615·60 = 36900 mcg/h
Швидкість помпи
R = 36900/1000 = 36,9 mL/h
Відповідь
R = 36,9 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1180 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 150 + 200 = 350 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1180 mL
Відповідь
I = 1180 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 350 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
14:00 → 15:00 = 1 h
Введений об’єм
150·1 = 150 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 150 = 350 mL
Відповідь
V = 350 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 95
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95
Відповідь
MFS = 95
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 20 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
дальність: 18–22 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 20 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: дельта-співвідношення = 3,167
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 142 − (93 + 18) = 31
Дельта-співвідношення
(31 − 12)/(24 − 18) = 19/6 = 3,167
Відповідь
дельта-співвідношення = 3,167
Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,39 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s
Формула Базетта
QTc = 0,34/√0,76 = 0,34/0,8718 = 0,39 s
Відповідь
QTc = 0,39 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (390 ms)
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: кожен зубець P іде після власного піку стимуляції (передсердна стимуляція).
4. AV-інтервал: другий пік стоїть через 0,16 s після першого (запрограмована AV-затримка).
5. QRS: 0,16 s, широкий, одразу після другого піку (шлуночкова стимуляція).
Інтерпретація
ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
Відповідь
ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.