Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який правильний порядок оцінювання за підходом ABCDE?

  1. AДихальні шляхи, Кровотеча, Свідомість, Харчування, Виділення
  2. BПритомність, Тиск, Кровообіг, Ліки, Обстеження
  3. CОцінка, Дихання, План догляду, Виписка, Аналіз
  4. DДихальні шляхи, Дихання, Кровообіг, Неврологічний стан, Огляд
2.Основи сестринської справиСкладна

Дорослий пацієнт недієздатний вирішувати щодо лікування й не має попереднього рішення. Як слід ухвалити рішення (Англія та Уельс)?

  1. AБезстроково чекати, доки пацієнт відновить дієздатність, хоч як би термінова чи серйозна була потреба в лікуванні
  2. BУ найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми
  3. CОбрати те, що найдешевше для лікарні
  4. DМедсестрою одноосібно, без залучення будь-кого
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse’s hands are dry and cracked from frequent hand hygiene. What is the best approach?

  1. AWear gloves all day instead of cleaning the hands between patients
  2. BUse any lotion from home, whatever its contents
  3. CUse the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
  4. DStop hand hygiene until the skin heals
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнт із тяжким імунодефіцитом після трансплантації стовбурових клітин перебуває в захисному середовищі. Який предмет не слід приносити до палати?

  1. AЧистий продезінфікований планшет
  2. BСвіжі квіти чи кімнатні рослини в горщиках
  3. CВласний чистий одяг пацієнта
  4. DРодинне фото в рамці, яку протерли
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AStay with the patient and coach slow, calm breathing
  2. BGive oxygen at the highest flow and leave the room
  3. CEncourage the patient to breathe even faster
  4. DGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?

  1. AA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
  2. BYellow skin with dark urine on the second day
  3. CRight shoulder pain from the gas used during surgery
  4. DIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
7.Клінічна сестринська справаСередня

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. ASpread butter or oil over the burn
  2. BApply ice directly to the burn until the pain stops completely
  3. CBurst any blisters to release the fluid
  4. DCool it under cool running water for about 20 minutes
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?

  1. AVitamin C deficiency
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CAn allergic reaction to the cannula
  4. DHaemophilia A
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?

  1. AA fall in the mean cell volume (MCV)
  2. BA fall in the white cell count
  3. CA rise in the platelet count
  4. DA rise in the reticulocyte count
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?

  1. AA low serum glucose
  2. BA low ionized calcium
  3. CA high serum magnesium
  4. DA high serum sodium
11.ФармакологіяСередня

Digoxin 0,25 mg is ordered. The tablets available are 0,125 mg. How many tablets should be given?

  1. A1 tablet
  2. B2 tablets
  3. C4 tablets
  4. D0,5 tablet
12.ФармакологіяСкладна

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. AA normal effect that will pass in a day
  2. BPulmonary fibrosis from bleomycin
  3. CHeart failure from bleomycin
  4. DAsthma caused by anxiety
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  2. BStop all monitoring if the patient says they feel better
  3. CReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  4. DWait until the next routine observations in four hours
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A conscious adult in the dining room is suddenly unable to speak, cough or breathe after a mouthful of food. What should the nurse do first?

  1. ALie them down on the floor and start chest compressions immediately
  2. BEncourage them to drink a glass of water to wash the food down
  3. CUp to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
  4. DSweep blindly in the mouth with a finger
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why might a patient taking a beta-blocker not notice a hypoglycaemic episode?

  1. ABeta-blockers make the patient sleep through every hypo
  2. BBeta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
  3. CBeta-blockers raise blood glucose, so hypos cannot happen
  4. DBeta-blockers block the effect of all diabetes medicines
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which statement correctly distinguishes spinal shock from neurogenic shock?

  1. ASpinal shock is low blood pressure; neurogenic shock is the loss of reflexes
  2. BNeurogenic shock is caused by blood loss; spinal shock is caused by infection
  3. CThey are two names for exactly the same condition
  4. DSpinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AConstipation
  2. BHair loss
  3. CHearing loss
  4. DSevere hypoglycaemia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt should be done only for patients with chronic pain
  2. BIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  3. CIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  4. DDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Акушерське медсестринствоСередня

Коли зазвичай проводять скринінг товщини комірцевого простору в першому триместрі?

  1. AПриблизно на 6–8-му тижні
  2. BПриблизно на 11–14-му тижні
  3. CПриблизно на 28–32-му тижні
  4. DПриблизно на 18–22-му тижні
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?

  1. ALet her push with her urge in a position she prefers
  2. BAsk her to push continuously from 7 cm onwards
  3. CTell her not to push until the head is visible
  4. DInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  2. BKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  3. CLift the weights off when the child is uncomfortable
  4. DRemove the traction tapes every hour to check the skin
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. ASudden chest pain during play
  2. BA new high fever lasting several days
  3. CA new purple rash on the legs
  4. DPeeling skin on the fingers and toes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. ASit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
  2. BDrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  3. CStop the medicine if the dizziness happens more than once
  4. DGet up quickly to get the blood flowing to the brain
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт в ізоляції, схоже, спить. Що має зробити медсестра?

  1. AПродовжувати спостереження з потрібною частотою, перевіряючи дихання та самопочуття
  2. BБудити пацієнта кожні 5 хвилин, щоб запитати про самопочуття й перевірити дихання
  3. CПрипинити спостереження, бо пацієнт спить
  4. DЗалишити пацієнта до наступної зміни
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
10 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 10 lb 13 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

10 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ склянка? mL2 fl oz? mL3 tsp? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ склянка з чай, 2 fl oz з сік, 3 tsp з сироп від кашлю, 1½ tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 32 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

32 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
40k од.250 mL? mL/h1200 од./h

Інфузія містить 40000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 1200 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

40000 од./250 mL1200 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
310 mLзалишилося? mL/h3 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 6 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 310 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

500 mL / 6 hчерез 3 h: 310 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h58 kg0,05 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 0,05 units/kg/h пацієнтові масою 58 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL0,05 од./kg/h58 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h65 kg5 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 65 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 5 mcg/min. Пакет містить 25 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

25 mg/250 mL5 mcg/min65 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік100 mLвода150 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча500 mLсеча250 mLсеча450 mLрановий дренаж140 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

сік: 100 mLвода: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 500 mLсеча: 250 mLсеча: 450 mLрановий дренаж: 140 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL100 mL/hпочаток 07:3008:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 07:30, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:30?

500 mL100 mL/h07:30 → 08:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 96%повітряSBP 130HR 76AT 37,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22267некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,15, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) і HCO₃⁻ 7 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,15PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 138, Cl⁻ 91 і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 91 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночкова тахікардіяфібриляція передсердьтріпотіння передсердь, провідність 2:1синусова тахікардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночкова тахікардія
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4синусова тахікардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Дихальні шляхи, Дихання, Кровообіг, Неврологічний стан, Огляд

Чому це відповідь

ABCDE оцінює Airway (дихальні шляхи), Breathing (дихання), Circulation (кровообіг), Disability (неврологічний стан, глюкоза) і Exposure (огляд), усуваючи кожну проблему перед переходом до наступної.

Відповідь

D · Дихальні шляхи, Дихання, Кровообіг, Неврологічний стан, Огляд
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · У найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми

Чому це відповідь

Рішення щодо недієздатних осіб мають ухвалюватися в їхніх найкращих інтересах, з урахуванням минулих і теперішніх побажань, цінностей і переконань та після консультацій з доглядальниками й родиною. Слід обирати найменш обмежувальний варіант.

Відповідь

B · У найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact

Чому це відповідь

Cracked skin is harder to clean and harbors more organisms. Facility-approved lotions help keep the skin healthy without reducing the effect of hand antiseptics such as chlorhexidine.

Відповідь

C · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Свіжі квіти чи кімнатні рослини в горщиках

Чому це відповідь

Свіжі квіти й рослини можуть переносити цвілеві гриби, як-от Aspergillus, та бактерії з води, що можуть спричинити тяжкі інфекції в пацієнтів із вираженим імунодефіцитом. Чисті особисті речі, які можна протерти, зазвичай дозволені.

Відповідь

B · Свіжі квіти чи кімнатні рослини в горщиках
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Чому це відповідь

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Відповідь

A · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Right shoulder pain from the gas used during surgery

Чому це відповідь

Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.

Відповідь

C · Right shoulder pain from the gas used during surgery
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Чому це відповідь

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Відповідь

D · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Disseminated intravascular coagulation

Чому це відповідь

In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.

Відповідь

B · Disseminated intravascular coagulation
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · A rise in the reticulocyte count

Чому це відповідь

Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Перевірено за: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · A rise in the reticulocyte count
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A low ionized calcium

Чому це відповідь

Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.

Відповідь

B · A low ionized calcium
11.Фармакологія

Відповідь: B · 2 tablets

Чому це відповідь

0,25 mg ÷ 0,125 mg = 2 tablets. Doses that need more than a few tablets or unusual fractions should be double-checked.

Відповідь

B · 2 tablets
12.Фармакологія

Відповідь: B · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Чому це відповідь

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Відповідь

B · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Чому це відповідь

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Відповідь

C · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed

Чому це відповідь

For a conscious adult with severe choking, current UK, European and AHA (2025) guidance teach up to five back blows, then up to five abdominal thrusts, repeated until the obstruction clears; some older courses used abdominal thrusts alone. If the person becomes unconscious, CPR is started. Blind finger sweeps can push the object further in.

Відповідь

C · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo

Чому це відповідь

Beta-blockers blunt adrenergic warning symptoms such as palpitations and tremor. Sweating is often preserved. Patients should check their glucose when they feel unwell, rather than relying on symptoms alone.

Відповідь

B · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse

Чому це відповідь

Spinal shock is the temporary loss of reflexes and tone below the injury. Neurogenic shock is hypotension and bradycardia caused by loss of sympathetic tone, usually with injuries at T6 or above. The two can occur together.

Відповідь

D · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Constipation

Чому це відповідь

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Відповідь

A · Constipation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Чому це відповідь

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Відповідь

D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Приблизно на 11–14-му тижні

Чому це відповідь

Товщину комірцевого простору вимірюють приблизно між 11-м і 14-м тижнем, часто разом із біохімічними маркерами. Детальне УЗД анатомії плода проводять приблизно на 18–22-му тижні.

Відповідь

B · Приблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Let her push with her urge in a position she prefers

Чому це відповідь

Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.

Відповідь

A · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Чому це відповідь

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Відповідь

B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Peeling skin on the fingers and toes

Чому це відповідь

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Відповідь

D · Peeling skin on the fingers and toes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Чому це відповідь

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Відповідь

A · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Продовжувати спостереження з потрібною частотою, перевіряючи дихання та самопочуття

Чому це відповідь

Пацієнти в ізоляції потребують безперервного або частого спостереження згідно з політикою, зокрема щодо нормального дихання, особливо після седації. Ізоляцію припиняють, щойно вона більше не потрібна.

Відповідь

A · Продовжувати спостереження з потрібною частотою, перевіряючи дихання та самопочуття
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 4,91 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

13 oz/16 = 0,8125 lb
10 + 0,8125 = 10,81 lb

Фунти в кілограми

m = 10,81/2,2 = 4,915 ≈ 4,91 kg

Відповідь

m = 4,91 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 217,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Додайте

V = 120 + 60 + 15 + 22,5 = 217,5 mL

Відповідь

V = 217,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 2·32 = 64 mg

Об’єм

V = 64/10 = 6,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 6,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 7,5 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

40000/250 = 160 од./mL

Швидкість помпи

R = 1200/160 = 7,5 mL/h

Відповідь

R = 7,5 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 103,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/6 = 83,33 mL/h

Нова швидкість

R = 310/3 = 103,3 mL/h

Відповідь

R = 103,3 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 18 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Залишковий час

t = 450/25 = 18 h

Відповідь

t = 18 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 2,9 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,05·58 = 2,9 од./h

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 2,9/1 = 2,9 mL/h

Відповідь

R = 2,9 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 3 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

25 000/250 = 100 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

5·60 = 300 mcg/h

Швидкість помпи

R = 300/100 = 3 mL/h

Відповідь

R = 3 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = −90 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 150 = 250 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1250 mL

Загальне виведення

500 + 250 + 450 + 140 = 1340 mL

Баланс

B = 1250 − 1340 = −90 mL

Відповідь

B = −90 mL

Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 400 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

07:30 → 08:30 = 1 h

Введений об’єм

100·1 = 100 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 100 = 400 mL

Відповідь

V = 400 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання) → 4

Додайте

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Тяжкість

GCS 12 → помірна

Відповідь

помірна
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,15: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 21 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 7 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 16,5–20,5 mmHg, тож виміряний 21 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 2,833

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (91 + 18) = 29

Дельта-співвідношення

(29 − 12)/(24 − 18) = 17/6 = 2,833

Відповідь

дельта-співвідношення = 2,833

Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,45 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Формула Базетта

QTc = 0,36/√0,64 = 0,36/0,8 = 0,45 s

Відповідь

QTc = 0,45 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (450 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночкова тахікардія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

шлуночкова тахікардія

Відповідь

шлуночкова тахікардія

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions