Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey lose less water through the skin
  2. BTheir sense of thirst is often reduced
  3. CThey usually drink more than younger adults
  4. DTheir kidneys hold on to more water
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  2. BAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  3. CPatients with anaemia always have a low true saturation
  4. DThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?

  1. ALocking the bathroom door for privacy
  2. BBath oil to help the person slide in and out
  3. CA shower chair, grab bars and a non-slip mat
  4. DA loose rug beside the tub to stand on
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. AAssess the patient for injury before moving them
  2. BTelephone the family to tell them about the fall
  3. CLift the patient back into bed with a colleague
  4. DComplete an incident report while the details are fresh
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Пацієнт питає помічника з догляду про побічні ефекти нових ліків. Що має зробити помічник?

  1. AЗаспокоїти пацієнта, що побічні ефекти рідкісні
  2. BПояснити побічні ефекти, наведені в інструкції для пацієнта
  3. CСказати, що прийде медсестра відповісти, і повідомити медсестру
  4. DПошукати препарат в інтернеті й зачитати, що там написано
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. AHypoglycemia with rebound
  2. BStress-induced mild hyperglycemia
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state
  4. DDiabetic ketoacidosis
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. APolyuria, thirst and weight loss
  2. BBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  3. CHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  4. DSevere loin pain and fever
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  2. BA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  3. CA patient with asthma who can only speak in single words
  4. DA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
  2. BIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  3. CIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  4. DIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2,9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. APrimary adrenal insufficiency
  2. BPrimary hyperaldosteronism
  3. CSyndrome of inappropriate ADH
  4. DCentral diabetes insipidus
11.ФармакологіяСередня

When should a patient take a once-daily proton pump inhibitor such as omeprazole?

  1. AWith a glass of milk at bedtime, when acid output is highest
  2. BAbout 30–60 minutes before the first meal of the day
  3. COnly when heartburn is severe
  4. DStraight after a large evening meal
12.ФармакологіяСкладна

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. ALower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  2. BHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  3. CNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
  4. DLower potassium only, with no effect on glucose
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Камера водяного замка плеврального дренажу бульбашкує постійно, навіть коли пацієнт не кашляє. Про що це свідчить?

  1. AЛегеня повністю розправилася, і дренаж готовий до видалення
  2. BВитік повітря з легені або із системи дренування
  3. CДжерело відсмоктування вимкнено
  4. DДренаж закупорений згустком у трубці
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse looked after a patient for a shift before smear-positive pulmonary TB was diagnosed, without wearing a respirator. What should happen?

  1. AStay off work for six months in case symptoms develop
  2. BTake no action, as healthcare workers are immune to TB
  3. CReport it so occupational health can arrange follow-up screening
  4. DStart a full six-month course of TB drugs at once without any tests
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
  2. BCloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
  3. CBlood-stained fluid that clears in later tubes
  4. DClear fluid with normal cells, glucose and protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
  2. BA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  3. CA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  4. DA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?

  1. AFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
  2. BLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
  3. CBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
  4. DNo mouth care, to avoid disturbing the patient
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

An older patient on regular opioids has small amounts of liquid stool leaking all day, but has not had a formed bowel movement for 6 days. What is the most likely cause?

  1. AAcute infective gastroenteritis
  2. BNormal stool pattern on opioids
  3. CA flare of ulcerative colitis
  4. DFaecal impaction with overflow
19.Акушерське медсестринствоСередня

A pregnant woman takes warfarin for a mechanical heart valve. Why is she usually switched to heparin for much of the pregnancy?

  1. AWarfarin crosses the placenta and can harm the fetus
  2. BHeparin crosses the placenta better and also protects the fetus
  3. CWarfarin is ineffective in pregnancy
  4. DHeparin can be taken as a tablet once a day
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
  2. B"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
  3. C"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
  4. D"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
21.Педіатричне медсестринствоСередня

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ANever give both vaccines in the same year
  2. BSeparate them by at least 4 weeks
  3. CGive the second within 24 hours of the first
  4. DSeparate them by at least 1 week
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 6-year-old has threadworms. Which plan is correct?

  1. ATreat only if the child also has a fever
  2. BTreat only the child and keep him off school for two weeks until the itching settles
  3. CThrow away all the child's clothes and bedding
  4. DTreat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A child repeatedly eats paint flakes, soil and paper for more than a month. What is this called, and what is a key risk?

  1. ABulimia; severe hypokalaemia from vomiting
  2. BPica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
  3. CARFID; the risk of choking on food
  4. DAnorexia; dangerously low body weight and bradycardia
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 80-year-old patient taking a benzodiazepine for sleep fell at night on the way to the toilet. After checking her for injury, what is the most appropriate next step?

  1. AGive an extra dose so that she sleeps through the night without getting up
  2. BReport the fall, put falls precautions in place and ask for a review of her sleep medicine
  3. CDo nothing more, because falls are normal in older people
  4. DUse bed rails and a restraint every night to keep her safely in bed until the morning
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,6 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 39,6 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

39,6 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 3/добу · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії кожні 8 годин протягом 5 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tbspкожні 8 годин5 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,5 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2 mg. Ампула містить 4000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1100 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 1100 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 6 hчерез 2 h: 1100 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
300 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
20 000 од.500 mLheparin? mL/h91 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 20 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 91 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

20 000 од./500 mL12 од./kg/h91 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine21 mL/h65 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 21 mL/h. Пацієнт важить 65 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL21 mL/h65 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLвода250 mLсуп150 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча175 mLсеча275 mLсеча175 mLрановий дренаж30 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLвода: 250 mLсуп: 150 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL80 mL/hпочаток 12:4516:15: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 12:45, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:15?

1000 mL80 mL/h12:45 → 16:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354548HCO₃⁻mmol/L222631некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,43, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) і HCO₃⁻ 31 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,43PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222638гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,31PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Виміряйте інтервал PR останнього проведеного скорочення перед зубцем P, що не проводиться (найдовший PR), у секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
найдовший PR = s

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Their sense of thirst is often reduced

Чому це відповідь

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Відповідь

B · Their sense of thirst is often reduced
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Чому це відповідь

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Відповідь

D · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · A shower chair, grab bars and a non-slip mat

Чому це відповідь

Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.

Відповідь

C · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Assess the patient for injury before moving them

Чому це відповідь

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Відповідь

A · Assess the patient for injury before moving them
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Сказати, що прийде медсестра відповісти, і повідомити медсестру

Чому це відповідь

Навчання пацієнта щодо ліків — відповідальність медсестри. Помічник передає запитання медсестрі, щоб пацієнт отримав точну інформацію, що відповідає його ситуації.

Відповідь

C · Сказати, що прийде медсестра відповісти, і повідомити медсестру
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Hyperosmolar hyperglycemic state

Чому це відповідь

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Відповідь

C · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Чому це відповідь

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Відповідь

C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A patient with asthma who can only speak in single words

Чому це відповідь

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Відповідь

C · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Чому це відповідь

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Відповідь

B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Primary hyperaldosteronism

Чому це відповідь

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.Перевірено за: Primary and secondary hyperaldosteronism · MedlinePlus (NIH) (2025); Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

B · Primary hyperaldosteronism
11.Фармакологія

Відповідь: B · About 30–60 minutes before the first meal of the day

Чому це відповідь

Proton pump inhibitors block pumps that are active, so they work best when taken before breakfast. Food then activates the pumps when the drug level is high.

Відповідь

B · About 30–60 minutes before the first meal of the day
12.Фармакологія

Відповідь: B · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Чому це відповідь

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Відповідь

B · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Витік повітря з легені або із системи дренування

Чому це відповідь

Періодичне бульбашкування на видиху чи при кашлі очікуване, доки дренується пневмоторакс. Постійне бульбашкування свідчить про стійкий витік повітря з легені (наприклад, бронхоплевральна нориця) або з нещільного з'єднання чи трубки, що зсунулася. Перевіряють систему від пацієнта донизу та повідомляють.

Відповідь

B · Витік повітря з легені або із системи дренування
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening

Чому це відповідь

Contact tracing includes staff exposed without respiratory protection. Occupational health assesses the risk, checks for symptoms and arranges testing (for example IGRA) at suitable intervals. Treatment is offered for latent infection if found. Exposed people do not usually need to stop work unless they become unwell.

Відповідь

C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Чому це відповідь

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Відповідь

B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Чому це відповідь

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Відповідь

A · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips

Чому це відповідь

Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.

Відповідь

A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Faecal impaction with overflow

Чому це відповідь

Overflow diarrhoea occurs when liquid stool leaks around impacted faeces. Antidiarrhoeal drugs would worsen it; the nurse escalates for assessment, and treatment includes laxatives or enemas and review of the opioids.

Відповідь

D · Faecal impaction with overflow
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus

Чому це відповідь

Warfarin crosses the placenta and is teratogenic and can cause fetal bleeding. Heparins are large molecules that do not cross the placenta, so low molecular weight heparin is commonly used instead.

Відповідь

A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."

Чому це відповідь

Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.

Відповідь

B · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Separate them by at least 4 weeks

Чому це відповідь

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Відповідь

B · Separate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash

Чому це відповідь

Threadworm eggs spread easily within households, so all members are usually treated at the same time. Hygiene measures break the cycle of reinfection; exclusion from school is not needed.

Відповідь

D · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction

Чому це відповідь

Pica is persistent eating of non-food substances, inappropriate for the person's developmental level. Risks include lead poisoning, infections, dental damage and intestinal obstruction.

Відповідь

B · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Report the fall, put falls precautions in place and ask for a review of her sleep medicine

Чому це відповідь

Benzodiazepines increase the risk of falls in older adults. After a fall, the nurse reports it, reduces risks such as poor lighting and the distance to the toilet, and asks for a medication review.

Відповідь

B · Report the fall, put falls precautions in place and ask for a review of her sleep medicine
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 103,3 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

39,6·9/5 = 71,28

Додайте 32

T = 71,28 + 32 = 103,3 °F

Відповідь

T = 103,3 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 112,5 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Увесь курс

V = 7,5 mL × 3/добу × 5 = 112,5 mL

Відповідь

V = 112,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Відповідь

V = 0,5 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,5 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

2 mg = 2000 mcg

Об’єм

V = 2000/4000 = 0,5 mL

Відповідь

V = 0,5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 275 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 1100/4 = 275 mL/h

Відповідь

R = 275 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Залишковий час

t = 300/75 = 4 h

Відповідь

t = 4 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 27,3 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·91 = 1 092 од./h

Концентрація

20 000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 1092/40 = 27,3 mL/h

Відповідь

R = 27,3 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 8,6 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

21·1600 = 33600 mcg/h
33600/60 = 560 mcg/min

На кілограм

D = 560/65 = 8,615 ≈ 8,6 mcg/kg/min

Відповідь

D = 8,6 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 2020 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 250 + 150 = 500 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 2020 mL

Відповідь

I = 2020 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 720 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

12:45 → 16:15 = 3,5 h

Введений об’єм

80·3,5 = 280 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 280 = 720 mL

Відповідь

V = 720 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Відповідь

MFS = 55
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,43: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 48 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, тож виміряний 48 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·3,9 = 27,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·3,9 = 37,65 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 38 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,487 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,50/∛1,08 = 0,50/1,026 = 0,487 s

Відповідь

QTc = 0,487 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (487 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: найдовший PR = 0,3 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,88 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s

Відповідь

найдовший PR = 0,3 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions