Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. ANothing, as two hours without urine is normal
  2. BThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  3. CWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APop any blisters to let the heat escape
  2. BCover it with butter or a greasy cream
  3. CCool the burn under cool running water for about 20 minutes
  4. DPut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should a newborn be moved through hospital corridors?

  1. AOn the mother’s lap in a wheelchair, without staff
  2. BCarried in the nurse’s arms for comfort
  3. CIn a bassinet, not carried in the arms
  4. DIn the arms of any visitor who offers to help
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. APull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
  2. BThrow water over the lamp to stop the current
  3. CStart chest compressions straight away
  4. DSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. ATurn the patient onto their side
  2. BRaise the legs above the heart
  3. CGive a drink of water
  4. DGive an oral anti-sickness tablet
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AIgnore it, because older people bruise easily
  2. BTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  3. CAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  4. DEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Клінічна сестринська справаСередня

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. AGastric ulcer
  2. BDiverticulitis
  3. CAppendicitis
  4. DBiliary colic
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADehydration, managed with an IV fluid bolus
  2. BSIADH, often managed first with fluid restriction
  3. CDiabetes insipidus, managed with extra fluids
  4. DCushing's syndrome, managed with potassium
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнт отримує підшкірно еноксапарин (низькомолекулярний гепарин). Яке твердження про моніторинг правильне?

  1. AАЧТЧ треба перевіряти кожні 6 годин для корекції дози
  2. BМНВ використовують для корекції кожної дози, як з варфарином
  3. CРутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок
  4. DЖодних аналізів крові ніколи не потрібно
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. ALow potassium and low sodium from urine losses
  2. BNo changes, because the kidneys are now normal
  3. CHigh calcium and high phosphate from bone loss
  4. DHigh potassium and high sodium from retention
11.ФармакологіяСередня

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. ASlight nausea in the first few weeks
  2. BLight spotting between periods early on
  3. CMild breast tenderness in the first month
  4. DA painful, swollen calf or sudden chest pain
12.ФармакологіяСкладна

A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?

  1. ATimolol activates histamine receptors in the lungs
  2. BThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
  3. CThe wheeze is unrelated to the eye drops
  4. DTimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю починає приймати спіронолактон на додачу до інгібітора АПФ. Який показник крові потребує ретельного контролю?

  1. AГлюкоза, бо обидва препарати можуть спричинити гіпоглікемію
  2. BКалій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
  3. CГемоглобін, бо обидва препарати можуть спричинити кровотечу
  4. DКальцій, бо обидва препарати можуть його знижувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Which instruction from the registered nurse to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) caring for a patient with COPD is most appropriate?

  1. A"Teach him how to use his new inhaler this afternoon after his rest."
  2. B"Turn his oxygen up to whatever he needs if he looks short of breath."
  3. C"Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
  4. D"Listen to his chest after lunch and let me know what you can hear."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo treat a urinary infection after the operation
  2. BTo stop blood clots from blocking the catheter
  3. CTo measure the size of the bladder
  4. DTo give the patient extra fluids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with hypothyroidism asking when to take levothyroxine
  2. BA patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L
  3. CA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in two hours
  4. DA patient with stable CKD waiting for a renal diet review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo make the bowels open before the operation
  2. BTo reduce insulin resistance and improve recovery
  3. CTo raise the blood pressure during the anaesthetic
  4. DTo replace the need for any IV fluids afterwards
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт, якому два місяці тому встановили коронарний стент, приймає аспірин і клопідогрел; його госпіталізовано з меленою, тепер він стабільний. Який підхід до антиагрегантів найдоречніший?

  1. AПовідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
  2. BПродовжити обидва препарати без змін і не згадувати про кровотечу команді
  3. CПодвоїти обидві дози, бо кровотеча означає більший ризик тромбозу стента
  4. DОстаточно відмінити обидва препарати, бо будь-яка кровотеча означає, що вони більше не безпечні
19.Акушерське медсестринствоСередня

У країнах, де застосовують універсальний скринінг на стрептокок групи B, коли зазвичай беруть вагінально-ректальний мазок?

  1. AПриблизно на 36–37-му тижні
  2. BПриблизно на 20-му тижні
  3. CПісля розриву плодових оболонок у пологах
  4. DНа першому дородовому візиті
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A deceleration lasts 3 minutes before the baseline recovers. How is this classified?

  1. AA change of baseline
  2. BA prolonged deceleration
  3. CAn early deceleration
  4. DA variable acceleration
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child has impetigo. Which advice helps to stop it spreading?

  1. AShare flannels and towels so the whole family is treated
  2. BPick the crusts off daily so the skin heals faster
  3. CCover the crusts with a thick layer of petroleum jelly and leave them
  4. DUse separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. ANo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
  2. BWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
  3. CSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
  4. DGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. AEnabling by the healthcare team
  2. BCodependency
  3. CLearned helplessness in the patient
  4. DDelirium tremens
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient in DBT feels a strong urge to self-harm after a distressing phone call. Which DBT skill module is designed to help her get through this moment without making things worse?

  1. AInterpersonal effectiveness
  2. BCognitive restructuring of core beliefs
  3. CDistress tolerance
  4. DSystematic desensitisation
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111211:30 PM?22:3000:3011:3023:30

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 11:30 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

11:30 PM
  1. 122:30
  2. 200:30
  3. 311:30
  4. 423:30
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
8 fl oz? mL2 tsp? mL3 tbsp? mL1 склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 8 fl oz з сік, 2 tsp з сироп від кашлю, 3 tbsp з рідка добавка, 1 склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 20 kg призначено 10 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

20 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
10%вихідний розчинV₁ = ? mL

Потрібно приготувати 200 mL 1% (w/v) розчину з 10% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?

C₁ = 10%C₂ = 1%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

20 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
370 mLзалишилося? mL/h7 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 10 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 370 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

500 mL / 10 hчерез 3 h: 370 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h89 kg16 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 16 units/kg/h пацієнтові масою 89 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL16 од./kg/h89 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h60 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 60 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min60 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода120 mLсік120 mLчай200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча400 mLсеча375 mLрановий дренаж110 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 120 mLсік: 120 mLчай: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL100 mL введено150 mL/h20:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 20:00 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 75/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222613адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,31PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Чому це відповідь

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Відповідь

B · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Чому це відповідь

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Відповідь

C · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · In a bassinet, not carried in the arms

Чому це відповідь

Infants are moved in a bassinet through corridors. This prevents drops and makes abduction easier to spot, because carrying a baby in the arms in a hallway is unusual.

Відповідь

C · In a bassinet, not carried in the arms
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Чому це відповідь

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Відповідь

D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Turn the patient onto their side

Чому це відповідь

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Відповідь

A · Turn the patient onto their side
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Чому це відповідь

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Відповідь

D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Diverticulitis

Чому це відповідь

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Відповідь

B · Diverticulitis
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · SIADH, often managed first with fluid restriction

Чому це відповідь

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Відповідь

B · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Рутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок

Чому це відповідь

Еноксапарин має передбачуваний ефект, тому АЧТЧ для його моніторингу не використовують. Кількість тромбоцитів допомагає виявити гепарин-індуковану тромбоцитопенію, а функція нирок має значення, бо препарат виводиться нирками. Рівні анти-Xa можуть застосовувати при вагітності, ожирінні чи хворобі нирок.

Відповідь

C · Рутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Low potassium and low sodium from urine losses

Чому це відповідь

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Перевірено за: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Фармакологія

Відповідь: D · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Чому це відповідь

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Відповідь

D · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Фармакологія

Відповідь: D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways

Чому це відповідь

Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.

Відповідь

D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати

Чому це відповідь

Інгібітори АПФ зменшують вироблення альдостерону, а спіронолактон блокує його рецептор, тож обидва зменшують виведення калію. Разом вони можуть спричинити небезпечну гіперкаліємію, особливо при порушеній функції нирок. Контролюють калій і функцію нирок, а добавок калію зазвичай уникають.

Відповідь

B · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."

Чому це відповідь

Delegated tasks should come with specific parameters for reporting. Changing oxygen therapy, chest assessment and patient teaching need a registered nurse's knowledge and judgement. Clear reporting instructions keep the patient safe.

Відповідь

C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · To stop blood clots from blocking the catheter

Чому це відповідь

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Відповідь

B · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · A patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L

Чому це відповідь

Insulin drives potassium into cells, and a potassium of 2,9 mmol/L during DKA treatment can cause life-threatening arrhythmias. The insulin rate and potassium replacement need urgent review under the protocol. The other patients are stable.

Відповідь

B · A patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · To reduce insulin resistance and improve recovery

Чому це відповідь

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Відповідь

B · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента

Чому це відповідь

Рано після коронарного стентування припинення подвійної антиагрегантної терапії несе високий ризик тромбозу стента й інфаркту, тоді як продовження підвищує кровотечу. Рішення ухвалює лікарська команда, ідеально за участі кардіолога та гастроентеролога; часто аспірин продовжують, а другий засіб ненадовго призупиняють або продовжують залежно від тяжкості кровотечі та ендоскопічних знахідок.

Відповідь

A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Приблизно на 36–37-му тижні

Чому це відповідь

Колонізація може з'являтися й зникати, тому мазок беруть наприкінці вагітності, ближче до пологів. Позитивний результат потребує внутрішньопологової антибіотикопрофілактики для захисту новонародженого. Деякі країни натомість застосовують підхід на основі факторів ризику.

Відповідь

A · Приблизно на 36–37-му тижні
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · A prolonged deceleration

Чому це відповідь

A prolonged deceleration lasts at least 2 minutes but less than 10. A decrease of 10 minutes or more is a baseline change. The cause, such as hypotension or tachysystole, should be found and corrected.

Відповідь

B · A prolonged deceleration
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short

Чому це відповідь

Impetigo spreads easily by touch. Good hand hygiene, separate towels, short nails and avoiding scratching or picking reduce spread, along with the prescribed antibiotic or antiseptic treatment.

Відповідь

D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Чому це відповідь

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Відповідь

C · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Codependency

Чому це відповідь

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Відповідь

B · Codependency
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Distress tolerance

Чому це відповідь

Distress tolerance skills help a person cope with intense emotion in a crisis without acting on harmful urges, for example through distraction, self-soothing or changing body temperature.

Відповідь

C · Distress tolerance
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 23:30

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

11 PM → 11 + 12 = 23

Відповідь

23:30

Відповідь

23:30
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 535 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL

Додайте

V = 240 + 10 + 45 + 240 = 535 mL

Відповідь

V = 535 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 10·20 = 200 mg

Об’єм

V = 200/25 = 8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 1·200/10 = 20 mL

Відповідь

V₁ = 20 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Об’єм

V = 60·4 = 240 mL

Відповідь

V = 240 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 5,714 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/10 = 50 mL/h

Нова швидкість

R = 370/7 = 52,86 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (52,86 − 50)/50·100% = 5,714%

Відповідь

Δ = 5,714%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 28,5 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

16·89 = 1 424 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1424/50 = 28,48 ≈ 28,5 mL/h

Відповідь

R = 28,5 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·60 = 600 mcg/min
600·60 = 36000 mcg/h

Швидкість помпи

R = 36000/1600 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1740 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 120 + 120 + 200 = 440 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1740 mL

Відповідь

I = 1740 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 2,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 100 = 400 mL

Час

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Відповідь

t = 2,7 h

Це приблизно 2 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 22:40.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 80

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80

Відповідь

MFS = 80
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 75/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7

Інтерпретація

7 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,1 = 25,1 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 27 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,471 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Формула Базетта

QTc = 0,40/√0,72 = 0,40/0,8485 = 0,471 s

Відповідь

QTc = 0,471 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (471 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 38 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 15 малих клітинок = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 ≈ 100 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 40 малих клітинок = 1,60 s → 1500 ÷ 40 = 37,5 ≈ 38 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 38 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 38 bpm

Блокада III ступеня із замісним шлуночковим ритмом із широкими комплексами (зазвичай 20–40 за хвилину).

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions