У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?
AThe pulse and breathing rates are always the same number
BCounting breaths is only accurate when the wrist is held
CPatients who know their breathing is watched tend to change it
DIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
2.Основи сестринської справиСкладна
A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?
AParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
BThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
CParacetamol makes the body produce more heat
DParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Коли зазвичай припиняють краплинні запобіжні заходи для пацієнта з Neisseria meningitidis?
AПісля 24 годин ефективної антибіотикотерапії
BЧерез годину після зникнення гарячки
CЩойно введено першу дозу антибіотика
DЛише після виписки пацієнта
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?
AApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
BHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
CExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
DLock the doors so the patient cannot leave
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?
AA new bowel infection that has caused the diarrhea
BThe constipation has fully resolved
CA side effect of drinking too much water
DFecal impaction with liquid stool passing around it
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Пацієнт 45 хвилин тому раптово втратив здатність говорити. Яка дія має найвищий пріоритет?
AНегайно дати аспірин всередину, щоб обмежити тромб
BЧекати, поки невролог зможе оглянути пацієнта на ранковому обході
CАктивувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
DДати воду, щоб пацієнт міг прийняти звичні ранкові ліки
7.Клінічна сестринська справаСередня
A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. Which category (stage) is this?
ACategory 4
BCategory 2
CCategory 1
DCategory 3
8.Клінічна сестринська справаСкладна
During a general anaesthetic, a patient develops a rapidly rising temperature, muscle rigidity and rising carbon dioxide levels. What should be suspected?
AA normal response to surgery
BNeuroleptic malignant syndrome from antipsychotics
CMalignant hyperthermia
DPostoperative infection
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?
ABlood glucose, because hypoglycemia can occur
BSerum sodium, because it rises quickly
CHemoglobin, because insulin causes red cell loss
DSerum calcium, because it falls sharply
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?
ARestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
BFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it
CDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
DKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.ФармакологіяСередня
Як метформін переважно знижує глюкозу крові?
AВін стимулює вивільнення інсуліну з підшлункової залози
BВін зменшує утворення глюкози печінкою
CВін замінює інсулін, якого бракує
DВін блокує всмоктування глюкози в нирках
12.ФармакологіяСкладна
A patient has SIADH with mild hyponatraemia and no neurological symptoms. What is usually the first-line treatment?
AFluid restriction
BLarge volumes of IV glucose 5%
CDesmopressin
DA rapid bolus of hypertonic saline
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?
AA clear runny nose
BAn increase in purulent (green or yellow) sputum
CA mild sore throat that lasted for one day only
DA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient taking warfarin for AF falls and hits their head. An hour later they are drowsy and have vomited. What is the priority?
AUrgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
BWithhold tonight's warfarin and review tomorrow
CGive paracetamol (acetaminophen) and a light meal
DEncourage sleep and check observations at the next routine time
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
An 82-year-old taking apixaban fell three weeks ago. Since then their family has noticed increasing confusion and headaches. Which condition is most likely?
AChronic subdural haematoma
BAcute extradural haematoma
CNormal ageing with mild memory loss
DSubarachnoid haemorrhage from an aneurysm
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Пацієнт на ШВЛ має черепно-мозкову травму. Яку ціль PaCO₂ зазвичай ставлять, якщо немає неминучого вклинення?
AНизький PaCO₂ від тривалої гіпервентиляції
BВисокий PaCO₂, щоб розкрити мозкові судини
CНормальний PaCO₂ (нормокапнія)
DБудь-який PaCO₂, бо він не впливає на ВЧТ
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?
ASoak the feet in very hot water every evening
BCheck the feet every day and never walk barefoot
CWear tight shoes to support the ankles
DCut corns off at home with a sharp blade
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?
ARising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
BReduced intake, mottled skin and changes in breathing
CClearer thinking and increased movement
DHigh blood pressure and very fast weight gain
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which finding on day 4 after a caesarean suggests a wound infection?
AMild tenderness without redness
BRedness, warmth and discharge
CA closed incision with intact edges
DMild numbness of the skin near the scar
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Яку породіллю медсестра має оглянути першою?
A3-тя доба: повні, щільні, болючі молочні залози
BЧерез годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
C2-га доба: переймоподібний біль під час грудного вигодовування
D1-ша доба: помірні lochia rubra з кількома згустками, меншими за монету
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?
AOffer a limited choice, such as the cup or the syringe
BAsk him whether he wants to take his medicine or not
CWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
DTell him he is a bad boy for refusing
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?
AAnxiety; distract the child with play
BNormal pain after a fracture; give more time
CCompartment syndrome; report it at once
DItching under the cast; give an antihistamine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Який побічний ефект клозапіну може бути небезпечним для життя й часто залишається непоміченим?
AНезначне збільшення ваги
BСонливість
CТяжкий закреп, що призводить до непрохідності кишечника
DПосилене слиновиділення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?
AStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
BCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
CCrush all his tablets into his food without telling him
DAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 2:00 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.
2:00 AM
101:00
202:00
314:00
403:00
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 18,1 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.
18,1 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 45 kg. Призначена доза — 30 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
45 kg30 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 385 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
385 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 250 mL за 8 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Інфузія 50 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 10 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?
50 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 50 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.
60 од./kg50 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 92 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 15 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
50 mg/250 mL15 mcg/min92 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 102 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 11:15, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 12:15?
1000 mL100 mL/h11:15 → 12:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 25/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 38,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 25SpO₂ 96%повітряSBP 130HR 76AT 38,4 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,60, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa) і HCO₃⁻ 40 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,60PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,23, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,23PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
2вузловий ритм
3ідіовентрикулярний ритм
4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Patients who know their breathing is watched tend to change it
Чому це відповідь
Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.
Відповідь
C · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
Чому це відповідь
In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.
Відповідь
B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії
Чому це відповідь
Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії пацієнта більше не вважають заразним, тож краплинні запобіжні заходи можна припинити згідно з місцевим протоколом.
Відповідь
A · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
Чому це відповідь
Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.
Відповідь
C · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Fecal impaction with liquid stool passing around it
Чому це відповідь
In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.
Відповідь
D · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Активувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
Чому це відповідь
Тромболізис залежить від часу й потребує попередньої візуалізації для виключення кровотечі. Час, коли пацієнт востаннє був здоровим, визначає придатність. Аспірин не дають до візуалізації, і нічого не дають через рот, доки не проведено скринінг ковтання.
Відповідь
C · Активувати команду з інсульту для термінової візуалізації, зафіксувавши час, коли пацієнт востаннє був здоровим
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Category 4
Чому це відповідь
Category 4 involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. Category 3 is full-thickness skin loss without exposed bone or tendon. US (NPIAP) terminology calls these stages rather than categories.
Відповідь
A · Category 4
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Malignant hyperthermia
Чому це відповідь
Malignant hyperthermia is a hypermetabolic reaction triggered by volatile anaesthetics or suxamethonium (succinylcholine) in susceptible people. It is treated urgently with dantrolene, cooling and stopping the trigger.
Відповідь
C · Malignant hyperthermia
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
Чому це відповідь
Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Перевірено за:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
Чому це відповідь
These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Перевірено за:Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.Фармакологія
Відповідь: B · Він зменшує утворення глюкози печінкою
Чому це відповідь
Метформін переважно зменшує печінковий глюконеогенез і покращує чутливість до інсуліну. Оскільки він не стимулює вивільнення інсуліну, гіпоглікемія в монотерапії рідкісна.
Відповідь
B · Він зменшує утворення глюкози печінкою
12.Фармакологія
Відповідь: A · Fluid restriction
Чому це відповідь
In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water. Restricting fluid intake raises sodium gradually; hypertonic saline is kept for severe symptomatic cases, and hypotonic fluids and desmopressin would worsen it.
Відповідь
A · Fluid restriction
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · An increase in purulent (green or yellow) sputum
Чому це відповідь
Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.
Відповідь
B · An increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
Чому це відповідь
Head injury in an anticoagulated patient with drowsiness or vomiting suggests intracranial haemorrhage. Urgent CT, neurological observations, an INR and rapid reversal (for warfarin, prothrombin complex concentrate and IV vitamin K) are needed.
Відповідь
A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Chronic subdural haematoma
Чому це відповідь
Older people have brain atrophy that stretches the bridging veins, and anticoagulants increase bleeding. A slow venous bleed can cause gradual confusion, headache or weakness over weeks. A CT scan is needed.
Відповідь
A · Chronic subdural haematoma
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Нормальний PaCO₂ (нормокапнія)
Чому це відповідь
Високий CO₂ розширює мозкові судини й підвищує ВЧТ, тоді як гіпервентиляція звужує їх і може спричинити ішемію мозку. Зазвичай прагнуть нормокапнії (близько 4,7–5,3 kPa або 35–40 mmHg); коротка гіпервентиляція зарезервована для ознак неминучого вклинення як міст до остаточного лікування.
Відповідь
C · Нормальний PaCO₂ (нормокапнія)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Check the feet every day and never walk barefoot
Чому це відповідь
Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.
Відповідь
B · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
Чому це відповідь
Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.
Відповідь
B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Redness, warmth and discharge
Чому це відповідь
Redness spreading from the incision, warmth, swelling, purulent discharge, gaping edges and fever suggest infection. Numbness near the scar is common and not a sign of infection.
Відповідь
B · Redness, warmth and discharge
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
Чому це відповідь
«Розслаблена» матка з тахікардією в першу годину вказує на кровотечу й потребує негайної оцінки. Дрібні згустки на 1-шу добу, післяпологові болі та нагрубання на 3-тю добу очікувані.
Відповідь
B · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
Чому це відповідь
Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.
Відповідь
A · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Compartment syndrome; report it at once
Чому це відповідь
Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.
Відповідь
C · Compartment syndrome; report it at once
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Тяжкий закреп, що призводить до непрохідності кишечника
Чому це відповідь
Гіпомоторика шлунково-кишкового тракту, спричинена клозапіном, може призвести до ілеусу та перфорації кишки. Про випорожнення слід питати регулярно, а закреп лікувати рано.
Відповідь
C · Тяжкий закреп, що призводить до непрохідності кишечника
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
Чому це відповідь
Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.
Відповідь
B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 02:00
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
2 AM → 02
Відповідь
02:00
Відповідь
02:00
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: c = 326 mg/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
c = 18,1·18 = 325,8 ≈ 326 mg/dL
Відповідь
c = 326 mg/dL
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 450 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
30·45 = 1350 mg
На одну дозу
D = 1350/3 = 450 mg
Відповідь
D = 450 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,77 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,5 mg/mL = 500 mcg/mL
Об’єм
V = 385/500 = 0,77 mL
Відповідь
V = 0,77 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 31 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
8·60 = 480 min
Швидкість крапання
R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min
Відповідь
R = 31 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 33,33 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL
Доза за годину
10·200 = 2000 mcg/h
Доза за хвилину
D = 2000/60 = 33,33 mcg/min
Відповідь
D = 33,33 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 3 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
60·50 = 3 000 од.
Об’єм
V = 3000/1000 = 3 mL
Відповідь
V = 3 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 4,5 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
50 000/250 = 200 mcg/mL
Доза за годину
Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.
15·60 = 900 mcg/h
Швидкість помпи
R = 900/200 = 4,5 mL/h
Відповідь
R = 4,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,06 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
500 + 325 + 200 + 275 = 1300 mL
На кілограм за годину
U = 1300/(102·12) = 1,062 ≈ 1,06 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,06 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 900 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
11:15 → 12:15 = 1 h
Введений об’єм
100·1 = 100 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 100 = 900 mL
Відповідь
V = 900 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 90
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 90
Відповідь
MFS = 90
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,4 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,60: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 42 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 47–51 mmHg, тож виміряний 42 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий на тлі хронічного
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 33 mmol/L → гострий на тлі хронічного
Відповідь
гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: пауза = 1,72 s
Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
Виміряйте
43 малих клітинок від R до R через паузу
Перетворити
пауза = 43 × 0,04 s = 1,72 s
Порівняйте з P–P
1,72 ÷ 0,72 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число
Відповідь
пауза = 1,72 s
У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: кожен зубець P іде після власного піку стимуляції (передсердна стимуляція).
4. AV-інтервал: другий пік стоїть через 0,16 s після першого (запрограмована AV-затримка).
5. QRS: 0,14 s, широкий, одразу після другого піку (шлуночкова стимуляція).
Інтерпретація
ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
Відповідь
ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.