Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients have a legal right to request access to their records
  2. BPatients can only see their records once they have been discharged
  3. CPatients can see their records only with a court order
  4. DOnly doctors are allowed to see health records
2.Основи сестринської справиСкладна

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. ATaking the temperature every hour
  2. BGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  3. CStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  4. DKeeping the room door open for fresh air
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. ASoft cotton socks
  2. BLooped cords on window blinds
  3. CA plastic picture book
  4. DA large wooden building block
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  2. B“I will check my temperature and call if I have a fever.”
  3. C“I will avoid crowds and people who have colds.”
  4. D“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with a fractured wrist
  2. BA patient after a hip replacement
  3. CA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
  4. DA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the adhesive tape
  2. BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  3. CNormal bruising from blood tests
  4. DVitamin C deficiency
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo measure the size of the ventricles
  2. BTo check for brain tumours only
  3. CTo rule out bleeding in the brain
  4. DTo confirm the patient's age
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта з центральним венозним катетером раптово з'являються задишка та гіпотензія під час від'єднання лінії, коли пацієнт сидить. Яке ускладнення найімовірніше?

  1. AФлебіт
  2. BПневмонія
  3. CГіпоглікемія
  4. DПовітряна емболія
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AAbout 6 hours after the change
  2. BAbout 3 days after the change
  3. COnly after the infusion is stopped
  4. DAbout 30 minutes after the change
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з давнім захворюванням легень бікарбонат у сироватці 32 mEq/L, артеріальний PaCO₂ стабільно високий, а pH 7,36. Який стан найкраще відповідає?

  1. AГостра тяжка діарея з великими втратами бікарбонату
  2. BХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
  3. CГостре передозування аспірину зі швидким диханням
  4. DГострий діабетичний кетоацидоз з тяжким зневодненням і блюванням
11.ФармакологіяСередня

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. ANausea, diarrhoea and a slow heart rate
  2. BDry mouth, constipation and a fast heart rate
  3. CHair loss and skin pigmentation
  4. DWeight gain and high blood glucose
12.ФармакологіяСкладна

A postoperative patient using morphine PCA is very drowsy, hard to rouse and has a respiratory rate of 7 per minute. What should the nurse do first?

  1. AStop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
  2. BLet the patient sleep and recheck in one hour
  3. CEncourage the patient to press the button only when awake and in pain
  4. DReduce the PCA dose and leave the pump running
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?

  1. ADehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
  2. BLow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
  3. CDehydration is the cause of the inherited condition
  4. DFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

On day 2 after a surgical tracheostomy, the tube falls out. The patient is breathing but distressed. What should the nurse do first?

  1. AForce the tube back through the stoma immediately with firm pressure
  2. BCall for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
  3. CCover the stoma completely with a sealed dressing and wait for help
  4. DLeave the patient alone while fetching a new tube
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?

  1. ADehydration from drinking too little
  2. BA sign that the dose is too low
  3. CLiver toxicity from valproate
  4. DA normal adjustment reaction to the drug
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AAmlodipine, simvastatin and aspirin
  2. BRamipril, spironolactone and trimethoprim
  3. CParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  4. DFurosemide, salbutamol and insulin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound must be closed with sutures again
  2. BThe swab result means the wound is infected
  3. CThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  4. DThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AA catheter-related deep vein thrombosis
  2. BLymphoedema from a previous operation
  3. CAn allergy to the dressing
  4. DNormal swelling after line insertion
19.Акушерське медсестринствоСередня

Яка ознака свідчить про токсичність сульфату магнію?

  1. AВідсутність глибоких сухожилкових рефлексів
  2. BЧастота дихання 18/min
  3. CЖваві рефлекси з клонусом
  4. DДіурез 60 mL/h
20.Акушерське медсестринствоСкладна

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. ARenal agenesis
  2. BOesophageal atresia
  3. CPost-term pregnancy
  4. DFetal growth from maternal diabetes only
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A39,5 °C (103,1 °F) or higher
  2. B37,5 °C (99,5 °F) or higher
  3. C37,0 °C (98,6 °F) or higher
  4. D38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A baby born at 28 weeks is now 6 months old. He is not yet sitting without support. How should the nurse interpret this?

  1. AHe is clearly delayed and needs urgent neurological referral
  2. BMilestones are always judged by chronological age, so he is 3 months behind
  3. CMilestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
  4. DPreterm babies never reach normal milestones, so no follow-up is needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Який лікарський засіб найімовірніше підвищить рівень літію в пацієнта?

  1. AПарацетамол
  2. BАмоксицилін
  3. CІбупрофен
  4. DОмепразол
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient in a manic episode starts taking off her clothes in the busy day room. What is the most appropriate action?

  1. ACalmly cover her and guide her to her room or a quiet area
  2. BAsk the other patients to ignore her and carry on
  3. CCall security to remove her from the ward
  4. DTell her loudly in front of everyone that she must stop
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C96,6 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 96,6 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

96,6 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
125 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 125 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

125 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
1%w/vV = ? mL

Потрібна доза 40 mg з 1 % (w/v) розчину. Який об’єм V містить цю дозу?

40 mg1% w/v
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 1 mg. Ампула містить 4000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

1 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg100 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

100 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 100 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

100 mg/100 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії7,5 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL іде зі швидкістю 7,5 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

100 од./100 mL7,5 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine? mL/h79 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 400 mg в 250 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 79 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min79 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLсік100 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча300 mLсеча250 mLсеча375 mLсеча275 mLрановий дренаж150 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 100 mLсік: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 300 mLсеча: 250 mLсеча: 375 mLсеча: 275 mLрановий дренаж: 150 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL150 mL введено75 mL/h10:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 10:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL150 mL введено75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: повністю нерухомий; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 70/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222628гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,17, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,17PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьсинусова брадикардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)синусова тахікардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3надшлуночкова тахікардія (SVT)
  4. 4синусова тахікардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Patients have a legal right to request access to their records

Чому це відповідь

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Відповідь

A · Patients have a legal right to request access to their records
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Чому це відповідь

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Відповідь

C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Looped cords on window blinds

Чому це відповідь

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Відповідь

B · Looped cords on window blinds
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Чому це відповідь

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Відповідь

D · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Чому це відповідь

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Відповідь

C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Чому це відповідь

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Відповідь

B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To rule out bleeding in the brain

Чому це відповідь

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Відповідь

C · To rule out bleeding in the brain
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Повітряна емболія

Чому це відповідь

Повітряна емболія може виникнути, коли центральна лінія відкрита до повітря. Перетисніть лінію, покладіть пацієнта на лівий бік з опущеною головою, якщо можливо, дайте високопотоковий кисень і покличте допомогу.

Відповідь

D · Повітряна емболія
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · About 6 hours after the change

Чому це відповідь

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Відповідь

A · About 6 hours after the change
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією

Чому це відповідь

При хронічній затримці CO₂, як-от при тяжкому ХОЗЛ, нирки протягом днів затримують бікарбонат і повертають pH до норми, часто до нижньої межі діапазону. Кетоацидоз і діарея знижують бікарбонат, а передозування аспірину спричиняє швидке дихання, що знижує PaCO₂.Перевірено за: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Відповідь

B · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
11.Фармакологія

Відповідь: A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Чому це відповідь

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Відповідь

A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Фармакологія

Відповідь: A · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol

Чому це відповідь

Excessive sedation and a low respiratory rate signal opioid-induced respiratory depression. The opioid is stopped, the patient is stimulated and supported with oxygen, naloxone is given as per protocol and help is called.

Відповідь

A · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart

Чому це відповідь

In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.

Відповідь

B · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma

Чому це відповідь

In the first days after a tracheostomy, the tract is immature and the tube can easily be misplaced into the tissues. Emergency guidance is to call for an airway expert, apply oxygen to face and stoma and assess breathing. Reinsertion is done only by trained staff.

Відповідь

B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Liver toxicity from valproate

Чому це відповідь

Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.

Відповідь

C · Liver toxicity from valproate
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Чому це відповідь

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Відповідь

B · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Чому це відповідь

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Відповідь

C · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · A catheter-related deep vein thrombosis

Чому це відповідь

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Відповідь

A · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Відсутність глибоких сухожилкових рефлексів

Чому це відповідь

Зникнення колінного рефлексу — рання ознака токсичності, далі настають пригнічення дихання та порушення свідомості. Жваві рефлекси з клонусом вказують на погіршення прееклампсії, а не на токсичність магнію.

Відповідь

A · Відсутність глибоких сухожилкових рефлексів
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Oesophageal atresia

Чому це відповідь

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Відповідь

B · Oesophageal atresia
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Чому це відповідь

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Відповідь

D · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected

Чому це відповідь

Born 12 weeks early, his corrected age is about 3 months, when sitting is not expected. Corrected age is used for development and growth in preterm babies, usually until about 2 years, while vaccines follow chronological age.

Відповідь

C · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Ібупрофен

Чому це відповідь

НПЗП, тіазидні діуретики та інгібітори АПФ зменшують кліренс літію й можуть спричинити токсичність. Для легкого болю в пацієнтів на літії зазвичай віддають перевагу парацетамолу.

Відповідь

C · Ібупрофен
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area

Чому це відповідь

Disinhibition in mania can lead to embarrassment and exploitation. The nurse protects her privacy and dignity quietly and moves her to a less stimulating environment.

Відповідь

A · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 35,9 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

96,6 − 32 = 64,6

Помножте на 5/9

T = 64,6·5/9 = 35,89 ≈ 35,9 °C

Відповідь

T = 35,9 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 3 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

125 mL/h × 24 h = 3000 mL

У літрах

V = 3000/1000 = 3 L

Відповідь

V = 3 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1% = 10 mg/mL

Об’єм

V = 40/10 = 4 mL

Відповідь

V = 4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,25 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

1 mg = 1000 mcg

Об’єм

V = 1000/4000 = 0,25 mL

Відповідь

V = 0,25 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 28 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1000·20/720 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Відповідь

R = 28 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 28 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100/100 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

100/1 = 100 mL/h

Швидкість крапання

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Відповідь

R = 100 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 7,5 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Units за годину

D = 7,5·1 = 7,5 од./h

Відповідь

D = 7,5 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 29,6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·79 = 790 mcg/min
790·60 = 47400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 47400/1600 = 29,63 ≈ 29,6 mL/h

Відповідь

R = 29,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = −190 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 100 = 200 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·12 = 960 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1260 mL

Загальне виведення

300 + 250 + 375 + 275 + 150 + 100 = 1450 mL

Баланс

B = 1260 − 1450 = −190 mL

Відповідь

B = −190 mL

Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 11,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 150 = 850 mL

Час

t = 850/75 = 11,33 ≈ 11,3 h

Відповідь

t = 11,3 h

Це приблизно 11 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 1 + 4 + 1 + 3 + 2 = 13

Відповідь

B = 13
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 70/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 28 mmol/L → гострий

Відповідь

гострий
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова тахікардія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 13 малих клітинок, 1500 ÷ 13 ≈ 115 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,52 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова тахікардія

Відповідь

синусова тахікардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,16 → 0,28 → 0,36 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions