Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on their back with arms by their sides
  2. BAvoid coughing completely until the stitches have been removed
  3. CHold a pillow firmly against the wound while coughing
  4. DCough while bending forward with no support
2.Основи сестринської справиСкладна

An older woman with severe arthritis has normal bladder control but wets herself because she cannot reach the toilet in time. Which type of incontinence is this?

  1. AUrge incontinence
  2. BOverflow incontinence
  3. CFunctional incontinence
  4. DStress incontinence
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. ACarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  2. BHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
  3. CShake it out first to check for lost items
  4. DPut it on the floor until the bed is made
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ACover the area with a dressing and report later
  2. BRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  3. CFinish hanging the infusion and then wash the skin
  4. DWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. AClamp the tube for the rest of the shift
  2. BRemove the tube and cover the site
  3. CPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  4. DWait for the provider to arrive before doing anything else
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
  2. BGive thickened fluids without checking the swallow
  3. CCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  4. DGive the water through a straw so it goes down slowly
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AHigh blood pressure
  2. BDiarrhoea
  3. CConstipation
  4. DExcessive hunger
8.Клінічна сестринська справаСкладна

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AAortic dissection
  2. BPericarditis
  3. CPulmonary oedema
  4. DStable angina
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?

  1. AHemoglobin A1c
  2. BBlood glucose
  3. CThyroid hormones
  4. DSerum lipase
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Which patient's result should the nurse act on first?

  1. AHemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
  2. BHemoglobin 9,6 g/dL (96 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  3. CFerritin 15 ng/mL in a well patient with known iron-deficiency anemia on oral iron
  4. DPlatelets 140 × 10³/µL in a patient with mild chronic liver disease
11.ФармакологіяСередня

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a corticosteroid inhaler at the same time of day. Which order is usually taught?

  1. AUse the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
  2. BThe order does not matter and no waiting is needed
  3. CUse both in the same breath to save time
  4. DUse the steroid first, then the salbutamol right after without any gap
12.ФармакологіяСкладна

Why must several weeks pass before starting an MAO inhibitor after stopping fluoxetine?

  1. AFluoxetine must first be converted into an MAO inhibitor
  2. BFluoxetine permanently and irreversibly blocks MAO enzymes
  3. CFluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
  4. DMAO inhibitors are absorbed only after fluoxetine is gone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA non-selective beta-blocker such as propranolol
  2. BAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
  3. CA loop diuretic such as furosemide
  4. DA nitrate such as isosorbide mononitrate
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнтові, який приймає апіксабан при фібриляції передсердь, призначено планову операцію. Яке твердження відображає правильну практику?

  1. AПризупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок
  2. BЙого відміняють, а потім усувають дію пероральним вітаміном K
  3. CВідмінити за два тижні до операції та замінити варфарином
  4. DЙого завжди продовжують до ранку операції
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Як обчислюють церебральний перфузійний тиск (ЦПТ)?

  1. AСередній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск
  2. BСистолічний артеріальний тиск плюс внутрішньочерепний тиск
  3. CСередній артеріальний тиск, поділений на ЧСС
  4. DДіастолічний тиск мінус центральний венозний тиск
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?

  1. AContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
  2. BStand the patient up to improve the blood flow to the legs
  3. CLower the patient back towards lying, then raise them gradually later
  4. DGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

When is cold therapy most useful for pain?

  1. AOver numb areas where sensation is lost
  2. BSoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
  3. CFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
  4. DDirectly on skin with poor circulation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A 62-year-old with known reflux reports burning central chest pain with sweating and breathlessness that began while walking. What should the nurse do first?

  1. ARecord a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
  2. BGive an antacid and reassess the pain in an hour
  3. CAdvise the patient to avoid spicy food at future meals
  4. DBook a routine endoscopy for later in the week
19.Акушерське медсестринствоСередня

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt carries blood from the aorta back to the placenta
  2. BIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
  3. CIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  4. DIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Акушерське медсестринствоСкладна

На 38-му тижні жінка телефонує й повідомляє, що з учорашнього дня дитина ворушиться значно менше, ніж зазвичай. Яка найкраща порада?

  1. AПрийти сьогодні для оцінки серцебиття плода
  2. BПочекати до наступного планового прийому наступного тижня
  3. CВипити холодний солодкий напій і дзвонити, лише якщо рухів немає 3 дні
  4. DЗменшення рухів нормальне ближче до терміну й не потребує дій
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?

  1. AEpisodes of crying with red-currant jelly stools
  2. BSudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
  3. CHigh fever with a stiff neck and a purple rash
  4. DChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 4-year-old has had pallor, tiredness, bruising, bone pain and fevers for 3 weeks. What is the most important next step?

  1. AA course of antibiotics for a viral infection
  2. BReassurance that these are growing pains that will pass with time
  3. CIron supplements for 3 months, then review
  4. DAn urgent full blood count to look for leukaemia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who feels lonely and wants more visitors
  2. BA patient who wants to find a new hobby
  3. CA patient who wants to improve her self-esteem
  4. DA patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка, яка рік щодня приймала високу дозу бензодіазепіну, розповідає, що раптово припинила прийом 2 дні тому. Який головний ризик?

  1. AСудоми абстиненції
  2. BЗбільшення ваги
  3. CВипадіння волосся
  4. DГіпоглікемія
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111216:45?4:45 PM4:45 AM3:45 PM6:45 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 16:45 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

16:45
  1. 14:45 PM
  2. 24:45 AM
  3. 33:45 PM
  4. 46:45 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 4/добу · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

1 tspкожні 6 годин5 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 36 kg призначено 4 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

36 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 550 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

550 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
870 mLзалишилося? mL/h6 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 6 годин ви бачите, що в мішку ще 870 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 12 hчерез 6 h: 870 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
380 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 380 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

500 mL / 6 hчерез 2 h: 380 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
50 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h5 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 50 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 5 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 од./100 mL5 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h67 kg2 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 2 mcg/kg/min пацієнтові масою 67 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min67 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле120 mLвода250 mLсуп200 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча500 mLсеча425 mLсеча400 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 103 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

103 kg12 hсеча: 500 mLсеча: 425 mLсеча: 400 mLрановий дренаж: 90 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL600 mL введено80 mL/h14:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 14:00 вже введено 600 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL600 mL введено80 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222616некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,38, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,38PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 146, Cl⁻ 99 і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 99 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьtorsades de pointesшлуночкова тахікардіясинусова тахікардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2torsades de pointes
  3. 3шлуночкова тахікардія
  4. 4синусова тахікардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Чому це відповідь

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.

Відповідь

C · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Functional incontinence

Чому це відповідь

Functional incontinence is caused by problems outside the urinary tract, such as poor mobility or confusion. A commode near the bed, easy clothing and regular toileting help.

Відповідь

C · Functional incontinence
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Чому це відповідь

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Відповідь

B · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Чому це відповідь

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Відповідь

B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Чому це відповідь

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Відповідь

C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Чому це відповідь

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Відповідь

C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Constipation

Чому це відповідь

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Відповідь

C · Constipation
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Pericarditis

Чому це відповідь

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Відповідь

B · Pericarditis
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Blood glucose

Чому це відповідь

PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.

Відповідь

B · Blood glucose
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min

Чому це відповідь

Severe anemia with chest pain and tachycardia suggests the heart is not receiving enough oxygen, which needs urgent action, often including transfusion. The other results are mildly abnormal but expected or stable.

Відповідь

A · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
11.Фармакологія

Відповідь: A · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid

Чому це відповідь

The bronchodilator opens the airways so that the inhaled steroid can reach further into the lungs. A short wait between the inhalers is usually advised.

Відповідь

A · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.Фармакологія

Відповідь: C · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives

Чому це відповідь

Norfluoxetine, the active metabolite of fluoxetine, stays in the body for weeks. A long washout is needed before an MAOI to avoid serotonin syndrome.

Відповідь

C · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Чому це відповідь

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Відповідь

B · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Призупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок

Чому це відповідь

Оскільки дія ПОАК минає за кілька днів, їх зазвичай призупиняють на визначений період перед операцією (часто 1–3 дні) залежно від ризику кровотечі при втручанні та функції нирок; «місток» із гепарином зазвичай не потрібен. Вітамін K не усуває дію ПОАК.

Відповідь

A · Призупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Середній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск

Чому це відповідь

ЦПТ = САТ − ВЧТ. У дорослих з травмою мозку зазвичай прагнуть ЦПТ щонайменше близько 60 mmHg. Якщо ВЧТ зростає чи САТ падає, ЦПТ знижується, і мозок стає ішемізованим.

Відповідь

A · Середній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later

Чому це відповідь

Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.

Відповідь

C · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling

Чому це відповідь

Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.

Відповідь

B · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain

Чому це відповідь

Cardiac pain can feel like heartburn. Exertional pain with sweating and breathlessness must be treated as possible acute coronary syndrome until excluded, so an ECG and urgent review come first.

Відповідь

A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Чому це відповідь

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Відповідь

D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Прийти сьогодні для оцінки серцебиття плода

Чому це відповідь

Зменшення рухів плода може бути попередженням про страждання плода. Її слід оглянути невідкладно, зазвичай того ж дня, перевіривши серцебиття плода і, за потреби, провівши додаткові дослідження. Біля терміну пологів рухи зазвичай не зменшуються.

Відповідь

A · Прийти сьогодні для оцінки серцебиття плода
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain

Чому це відповідь

Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.

Відповідь

D · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · An urgent full blood count to look for leukaemia

Чому це відповідь

Pallor (low red cells), bruising (low platelets), infections or fever (abnormal white cells) and bone pain from marrow expansion together suggest leukaemia. An urgent full blood count and blood film are needed.

Відповідь

D · An urgent full blood count to look for leukaemia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Чому це відповідь

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Відповідь

D · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Судоми абстиненції

Чому це відповідь

Раптова відміна після тривалого застосування високих доз може спричинити тяжку тривогу, тремор, порушення сприйняття та судоми. Лікаря слід поінформувати й розглянути поступове зниження дози під наглядом.

Відповідь

A · Судоми абстиненції
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 4:45 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

16 − 12 = 4 → PM

Відповідь

4:45 PM

Відповідь

4:45 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 1

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

5 mL × 4 × 5 = 100 mL

Флакони

100/150 = 0,6667 → N = 1

Відповідь

N = 1
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 4·36 = 144 mg

Об’єм

V = 144/40 = 3,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 3,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,11 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 550/5000 = 0,11 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,11 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 145 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/12 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 870/6 = 145 mL/h

Відповідь

R = 145 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 14 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/6 = 83,33 mL/h

Нова швидкість

R = 380/4 = 95 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (95 − 83,33)/83,33·100% = 14%

Відповідь

Δ = 14%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 10 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50/100 = 0,5 од./mL

Швидкість помпи

R = 5/0,5 = 10 mL/h

Відповідь

R = 10 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2·67 = 134 mcg/min
134·60 = 8040 mcg/h

Швидкість помпи

R = 8040/1600 = 5,025 ≈ 5 mL/h

Відповідь

R = 5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,07 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

500 + 425 + 400 = 1325 mL

На кілограм за годину

U = 1325/(103·12) = 1,072 ≈ 1,07 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,07 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 600 = 400 mL

Час

t = 400/80 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 70

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Відповідь

MFS = 70
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 2 + 1 + 2 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,38: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 28 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 30–34 mmHg, тож виміряний 28 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 2,833

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 146 − (99 + 18) = 29

Дельта-співвідношення

(29 − 12)/(24 − 18) = 17/6 = 2,833

Відповідь

дельта-співвідношення = 2,833

Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,371 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,32/∛0,64 = 0,32/0,8618 = 0,371 s

Відповідь

QTc = 0,371 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (371 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночкова тахікардія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

шлуночкова тахікардія

Відповідь

шлуночкова тахікардія

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions