Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  2. BMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  3. CMove the stick and the right leg together, then the left leg
  4. DMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Основи сестринської справиСкладна

Why are a patient's observations checked about 15 minutes after a blood transfusion starts?

  1. AReactions only ever occur after the transfusion ends
  2. BSerious reactions often happen early in a transfusion
  3. CIt is only for record-keeping purposes
  4. DIt is the time the blood takes to warm up
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient has eaten a large meal recently
  2. BWhether the patient has had a hearing test this year
  3. CWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
  4. DWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. ARemove one restraint each day to test the patient’s behavior
  2. BKeep the restraints until the order expires
  3. CKeep the restraints until the next provider visit
  4. DRemove the restraints, because the reason for them has ended
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?

  1. APlace the patient on a cardiac monitor
  2. BGive the patient’s scheduled potassium supplement
  3. CRecheck the level next week
  4. DEncourage foods high in potassium
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient arrives one hour after the start of stroke symptoms. Which step must happen before a thrombolytic drug can be given?

  1. AAn echocardiogram to look for clots
  2. BA brain scan to rule out bleeding
  3. CA swallow test with a cup of water
  4. DA full lipid profile to check cholesterol
7.Клінічна сестринська справаСередня

Нова колостома на другий післяопераційний день темно-фіолетова чи чорна. Про що це свідчить?

  1. AМожлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду
  2. BНормальний післяопераційний синець стоми, що не потребує дій
  3. CЗакреп
  4. DНормальна здорова стома
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  2. BThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  3. CPharmacists cannot dispense insulin written that way
  4. DIt changes the type of insulin given
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ARepeat the test after the surgery is finished
  2. BReport it to the surgical team before surgery
  3. CSend the patient to surgery without comment
  4. DGive an oral potassium dose without a prescription
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2,9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. APrimary hyperaldosteronism
  2. BSyndrome of inappropriate ADH
  3. CPrimary adrenal insufficiency
  4. DCentral diabetes insipidus
11.ФармакологіяСередня

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 100 drops per minute
  2. BAbout 67 drops per minute
  3. CAbout 20 drops per minute
  4. DAbout 33 drops per minute
12.ФармакологіяСкладна

Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?

  1. ATheir liver changes the cream into a much stronger form
  2. BInfants do not absorb topical drugs at all
  3. CTheir skin contains no blood vessels
  4. DThey have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification prevents the cuff from deflating
  2. BHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
  3. CDry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  4. DThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with a large pericardial effusion has a systolic pressure that falls by more than 10 mmHg during inspiration. What is this finding called?

  1. AA pulse deficit
  2. BPulsus alternans
  3. CA collapsing pulse
  4. DPulsus paradoxus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why are tacrolimus blood levels checked regularly?

  1. AThe levels show how much urine the kidney is making
  2. BToo high harms the kidney; too low risks rejection
  3. CThe drug only works if levels are as high as possible
  4. DThe levels show whether the patient has diabetes
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102,2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AStrong pain relief alone, then discharge
  2. BOral antibiotics and waiting for the stone to pass
  3. CA fluid restriction to reduce the swelling
  4. DUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AFluid restriction and a thiazide diuretic
  2. BA high-calcium diet with extra milk
  3. COral calcium tablets and vitamin D
  4. DIV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with small cell lung cancer is confused and drowsy. Sodium is 118 mmol/L and the urine is highly concentrated. Which complication is likely?

  1. AHypercalcaemia of malignancy
  2. BSIADH
  3. CTumour lysis syndrome
  4. DDiabetes insipidus
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman's cultural practice involves eating only warm foods after birth. How should the nurse respond?

  1. AInsist that she eat the standard hospital diet
  2. BTell her the practice is harmful and must stop
  3. CIgnore her requests to save time
  4. DRespect it and offer suitable warm foods
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Після масажу дна матки вона залишається «розслабленою», а кровотеча рясна. Яка пріоритетна наступна дія?

  1. AПокликати на допомогу й ввести призначений утеротонік, наприклад окситоцин, за протоколом
  2. BЗапропонувати пити й повторно перевірити за годину
  3. CСамостійно сильно масажувати дно матки 30 хвилин, перш ніж кликати команду
  4. DПосадити жінку у високе положення Фаулера
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яка дія медсестри захищає шов після пластики заячої губи?

  1. AДозволити дитині одразу смоктати пустушку
  2. BКласти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота
  3. CКласти дитину спати на живіт
  4. DКілька разів на день очищати шов сухою грубою тканиною, щоб прибрати кірки
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
  2. BTo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
  3. CTo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  4. DTo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Про що пацієнта, який приймає клозапін, слід навчити повідомляти негайно?

  1. AПро легку сонливість після вечірньої дози
  2. BПро гарячку, біль у горлі чи інші ознаки інфекції
  3. CПро бажання їсти більше
  4. DПро посилене слиновиділення вночі
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"Yes, I think you'd be happier without him."
  2. B"What are your thoughts about the options you have?"
  3. C"No, divorce would only make things worse for you."
  4. D"You should ask your doctor what to do about it."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,3 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 40,3 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

40,3 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3 fl oz? mL2 tsp? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 3 fl oz з сік, 2 tsp з сироп від кашлю, 1½ tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 16 kg призначено 7,5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

16 kg7,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
25k од.1000 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

25000 од./1000 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 10 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h72 kg14 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 14 units/kg/h пацієнтові масою 72 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL14 од./kg/h72 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h76 kg2,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 2,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 76 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай200 mLсік200 mLсуп150 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча375 mLсеча300 mLсеча200 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 99 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

99 kg8 hсеча: 375 mLсеча: 300 mLсеча: 200 mLрановий дренаж: 90 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL/hпочаток 10:1511:15: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 10:15, його вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 11:15?

500 mL150 mL/h10:15 → 11:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: виконує команди. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 134, Cl⁻ 110, HCO₃⁻ 12 mmol/L і альбумін 34 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 110 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lальбумін 34 g/L
AGc = mmol/L
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Чому це відповідь

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Відповідь

D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Serious reactions often happen early in a transfusion

Чому це відповідь

Severe reactions, such as ABO incompatibility and anaphylaxis, often appear soon after starting. Observations before, at about 15 minutes and at the end, plus close watching, allow early action.

Відповідь

B · Serious reactions often happen early in a transfusion
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Чому це відповідь

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Відповідь

C · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Чому це відповідь

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Відповідь

D · Remove the restraints, because the reason for them has ended
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Place the patient on a cardiac monitor

Чому це відповідь

Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.

Відповідь

A · Place the patient on a cardiac monitor
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A brain scan to rule out bleeding

Чому це відповідь

Thrombolytics dissolve clots and would worsen a hemorrhagic stroke. A brain CT (or MRI) is needed first to rule out bleeding, and it must be done quickly.

Відповідь

B · A brain scan to rule out bleeding
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Можлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду

Чому це відповідь

Синюшна чи чорна стома свідчить про погане кровопостачання та можливий некроз, і про це треба негайно повідомити хірургічну команду.

Відповідь

A · Можлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Чому це відповідь

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Відповідь

B · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Report it to the surgical team before surgery

Чому це відповідь

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Перевірено за: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Відповідь

B · Report it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Primary hyperaldosteronism

Чому це відповідь

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.Перевірено за: Primary and secondary hyperaldosteronism · MedlinePlus (NIH) (2025); Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

A · Primary hyperaldosteronism
11.Фармакологія

Відповідь: B · About 67 drops per minute

Чому це відповідь

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Відповідь

B · About 67 drops per minute
12.Фармакологія

Відповідь: D · They have more skin area per kilogram and thinner skin

Чому це відповідь

Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.

Відповідь

D · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Чому це відповідь

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Відповідь

D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Pulsus paradoxus

Чому це відповідь

Pulsus paradoxus is an exaggerated inspiratory fall in systolic pressure (more than 10 mmHg). In tamponade, the right ventricle fills on inspiration and pushes the septum left, reducing left ventricular output. It also occurs in severe asthma. A collapsing pulse suggests aortic regurgitation.

Відповідь

D · Pulsus paradoxus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Too high harms the kidney; too low risks rejection

Чому це відповідь

Tacrolimus has a narrow therapeutic range and many interactions. High levels can cause nephrotoxicity, tremor and high glucose, while low levels risk rejection. Trough levels are taken before the morning dose.

Відповідь

B · Too high harms the kidney; too low risks rejection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Чому це відповідь

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Відповідь

D · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Чому це відповідь

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Відповідь

D · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · SIADH

Чому це відповідь

Small cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention, dilutional hyponatraemia and inappropriately concentrated urine. Management includes fluid restriction and careful correction of sodium to avoid osmotic demyelination.

Відповідь

B · SIADH
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Respect it and offer suitable warm foods

Чому це відповідь

Many cultures have postnatal dietary customs, such as warm foods. When a practice is not harmful, the nurse respects it and adapts care, which builds trust and supports recovery.

Відповідь

D · Respect it and offer suitable warm foods
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Покликати на допомогу й ввести призначений утеротонік, наприклад окситоцин, за протоколом

Чому це відповідь

Тривала кровотеча зі слабким тонусом потребує негайного залучення допомоги й утеротоніків, при цьому продовжують масаж, спорожняють сечовий міхур, контролюють життєві показники, зберігають внутрішньовенний доступ і вимірюють крововтрату. Зволікання з допомогою — найнебезпечніший варіант.

Відповідь

A · Покликати на допомогу й ввести призначений утеротонік, наприклад окситоцин, за протоколом
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Класти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота

Чому це відповідь

Після пластики губи уникайте положення на животі й усього, що треться об шов. За вказівками хірурга можуть використовувати шини для ліктів. Годуйте методом, який рекомендує команда.

Відповідь

B · Класти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Чому це відповідь

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Відповідь

D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Про гарячку, біль у горлі чи інші ознаки інфекції

Чому це відповідь

Гарячка, біль у горлі чи грипоподібні симптоми можуть бути першими ознаками агранулоцитозу й потребують термінового аналізу крові. Седація та гіперсалівація — поширені побічні ефекти.

Відповідь

B · Про гарячку, біль у горлі чи інші ознаки інфекції
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "What are your thoughts about the options you have?"

Чому це відповідь

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Відповідь

B · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 104,5 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

40,3·9/5 = 72,54

Додайте 32

T = 72,54 + 32 = 104,5 °F

Відповідь

T = 104,5 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 122,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

3 fl oz = 3·30 = 90 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Додайте

V = 90 + 10 + 22,5 = 122,5 mL

Відповідь

V = 122,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 7,5·16 = 120 mg

Об’єм

V = 120/50 = 2,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 60 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

25000/1000 = 25 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/25 = 60 mL/h

Відповідь

R = 60 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 13 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 500·15/600 = 12,5 ≈ 13 gtt/min

Відповідь

R = 13 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 13 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 3,2 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Залишковий час

t = 400/126 = 3,175 ≈ 3,2 h

Відповідь

t = 3,2 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 20,2 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

14·72 = 1 008 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1008/50 = 20,16 ≈ 20,2 mL/h

Відповідь

R = 20,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 11,4 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2,5·76 = 190 mcg/min
190·60 = 11400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 11400/1000 = 11,4 mL/h

Відповідь

R = 11,4 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,1 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

375 + 300 + 200 = 875 mL

На кілограм за годину

U = 875/(99·8) = 1,105 ≈ 1,1 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,1 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 350 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

10:15 → 11:15 = 1 h

Введений об’єм

150·1 = 150 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 150 = 350 mL

Відповідь

V = 350 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: орієнтований у особі, місці та часі → 5
M: виконує команди → 6

Додайте

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Тяжкість

GCS 15 → легка

Відповідь

легка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Рівень ризику

45 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 20,2 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|21 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,9 = 20,2 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 20,2 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 13,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 134 − (110 + 12) = 12

Поправка на альбумін

12 + 0,25·(40 − 34) = 13,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 13,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,49 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Формула Базетта

QTc = 0,48/√0,96 = 0,48/0,9798 = 0,49 s

Відповідь

QTc = 0,49 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (490 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота передсердь = 79 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 19 малих клітинок = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 38 малих клітинок = 1,52 s → 1500 ÷ 38 = 39,47 ≈ 39 за хвилину

Відповідь

частота передсердь = 79 bpm

Відповідь

частота передсердь = 79 bpm

Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions