Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Що оцінює універсальний інструмент скринінгу недоїдання (MUST)?

  1. AРизик падіння
  2. BРизик недоїдання
  3. CЗдатність ковтати
  4. DРівень болю
2.Основи сестринської справиСкладна

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
  2. BConfusion is always caused by infection in older adults
  3. COlder adults often have a weaker fever response to infection
  4. DOlder adults normally have a higher body temperature
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used straight away if it looks new
  2. BIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  3. CIt can be plugged into an extension lead under the bed
  4. DIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  2. B“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  3. C“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  4. D“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?

  1. AAntihypertensive drugs
  2. BInhaled bronchodilators
  3. CTopical skin creams
  4. DEye drops for glaucoma
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ANeurogenic shock
  2. BHypovolemic shock
  3. CSeptic shock
  4. DCardiac tamponade
7.Клінічна сестринська справаСередня

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails stop staff from taking observations
  2. BBed rails always make patients more confused, but only during the day
  3. CPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
  4. DBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?

  1. AStable angina
  2. BAortic dissection
  3. CPericarditis
  4. DGastro-oesophageal reflux
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. AKidney function (creatinine clearance)
  2. BLipase, to rule out an inflamed pancreas first
  3. CTSH, to rule out an overactive thyroid gland
  4. DINR, to set the dose of the anticoagulant
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. APost-streptococcal glomerulonephritis
  2. BKidney stone in the ureter
  3. CLower urinary tract infection (cystitis)
  4. DPrerenal acute kidney injury
11.ФармакологіяСередня

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt forms a protective coating over the ulcer base
  2. BIt kills Helicobacter pylori directly
  3. CIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  4. DIt neutralises acid by releasing bicarbonate
12.ФармакологіяСкладна

Morphine 4 mg IV is ordered. The ampoule contains 10 mg/mL. What volume should be drawn up?

  1. A2,5 mL
  2. B0,4 mL
  3. C4 mL
  4. D0,04 mL
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why is a raised serum lactate concerning in a patient with shock?

  1. AIt means the kidneys are working harder than normal to clear fluid
  2. BIt confirms a bacterial infection is present
  3. CIt suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
  4. DIt shows only that the patient has eaten a large meal in the past hour
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse looked after a patient for a shift before smear-positive pulmonary TB was diagnosed, without wearing a respirator. What should happen?

  1. AStay off work for six months in case symptoms develop
  2. BStart a full six-month course of TB drugs at once without any tests
  3. CReport it so occupational health can arrange follow-up screening
  4. DTake no action, as healthcare workers are immune to TB
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo help diagnose Cushing's syndrome
  2. BTo measure kidney function
  3. CTo check thyroid function
  4. DTo diagnose diabetes insipidus
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AAtonic (drop) seizure with a fall
  2. BFocal impaired awareness seizure
  3. CMyoclonic seizure
  4. DAbsence seizure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яку ділянку використовують для швидкої оцінки 1% площі поверхні тіла при малих чи розсіяних опіках?

  1. AКисть і передпліччя пацієнта
  2. BДолоня пацієнта з пальцями
  3. CНіготь великого пальця пацієнта
  4. DДолоня обстежувача з пальцями
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  2. BIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  3. CIt causes the surgical wound to bleed more
  4. DIt makes the patient's potassium dangerously high
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which placental hormone causes insulin resistance in the second half of pregnancy?

  1. ARelaxin
  2. BHuman placental lactogen (hPL)
  3. COxytocin
  4. DHuman chorionic gonadotrophin (hCG)
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. AA breast abscess; stop breastfeeding completely
  2. BBreast cancer; stop breastfeeding at once
  3. CA blocked duct; keep feeding and vary positions
  4. DMastitis; stop feeding from that breast
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Why should a child with rubella avoid contact with pregnant women?

  1. ARubella in early pregnancy can cause serious birth defects
  2. BThe child may catch a pregnancy-related infection
  3. CRubella causes pregnant women to go into labour early
  4. DPregnant women always develop severe pneumonia if they catch rubella
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. AGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  2. BWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
  3. CSit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  4. DGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which information is essential when documenting the use of physical restraint?

  1. AThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
  2. BOnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
  3. CThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
  4. DThe full names of the other patients who saw the incident
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Рівень літію в пацієнта 1,8 mmol/L. Він каже, що почувається добре, крім легкої нудоти. Що має зробити медсестра?

  1. AДати наступну дозу, бо він почувається добре
  2. BУтримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря
  3. CПовторити тест через 1 місяць
  4. DЗбільшити дозу, щоб запобігти рецидиву
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C95,9 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 95,9 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

95,9 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 3/добу · 14 d? × 100 mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 14 днів. Суспензія випускається у флаконах по 100 mL. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

½ tbspтричі на добу14 днів100 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 11 kg призначено 15 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

11 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,88 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,88 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min2 h

Крапельниця працює зі швидкістю 75 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 2 годин?

75 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 5 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h52 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 52 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL12 од./kg/h52 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h58 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 58 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min58 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода300 mLсік150 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча375 mLсеча500 mLсеча200 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 300 mLсік: 150 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 375 mLсеча: 500 mLсеча: 200 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 50 mL/hпочаток 17:00tусього​ = ? h75 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 17:00 зі швидкістю 75 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 92% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 50/min, не реагує, температура 35,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 92%повітряSBP 112HR 50UT 35,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 45 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)фібриляція передсердьатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада I ступеня
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3фібриляція передсердь
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Ризик недоїдання

Чому це відповідь

MUST поєднує індекс маси тіла, незаплановану втрату маси та вплив гострої хвороби в бал, що показує ризик недоїдання і спрямовує нутритивний догляд.

Відповідь

B · Ризик недоїдання
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Older adults often have a weaker fever response to infection

Чому це відповідь

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Відповідь

C · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Чому це відповідь

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Відповідь

B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Чому це відповідь

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Відповідь

D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Antihypertensive drugs

Чому це відповідь

Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.

Відповідь

A · Antihypertensive drugs
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Neurogenic shock

Чому це відповідь

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Відповідь

A · Neurogenic shock
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Чому це відповідь

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Відповідь

C · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Aortic dissection

Чому це відповідь

Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.

Відповідь

B · Aortic dissection
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Kidney function (creatinine clearance)

Чому це відповідь

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Перевірено за: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Kidney function (creatinine clearance)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Post-streptococcal glomerulonephritis

Чому це відповідь

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Перевірено за: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Post-streptococcal glomerulonephritis
11.Фармакологія

Відповідь: A · It forms a protective coating over the ulcer base

Чому це відповідь

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Відповідь

A · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Фармакологія

Відповідь: B · 0,4 mL

Чому це відповідь

4 mg ÷ 10 mg/mL = 0,4 mL. The unused remainder of a controlled drug is discarded with a witness.

Відповідь

B · 0,4 mL
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism

Чому це відповідь

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate is a marker of tissue hypoperfusion and severity in sepsis and shock. Repeated measurements show whether treatment is working.

Відповідь

C · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening

Чому це відповідь

Contact tracing includes staff exposed without respiratory protection. Occupational health assesses the risk, checks for symptoms and arranges testing (for example IGRA) at suitable intervals. Treatment is offered for latent infection if found. Exposed people do not usually need to stop work unless they become unwell.

Відповідь

C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · To help diagnose Cushing's syndrome

Чому це відповідь

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Відповідь

A · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Focal impaired awareness seizure

Чому це відповідь

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Відповідь

B · Focal impaired awareness seizure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Долоня пацієнта з пальцями

Чому це відповідь

Долоня пацієнта зі зімкнутими пальцями становить близько 1% загальної площі поверхні його тіла. Це корисно для малих чи нерівномірних опіків. Проста еритема (поверхневі опіки) до загальної суми не входить.

Відповідь

B · Долоня пацієнта з пальцями
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Чому це відповідь

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Відповідь

A · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Human placental lactogen (hPL)

Чому це відповідь

Human placental lactogen, together with other placental hormones, reduces maternal insulin sensitivity so more glucose is available to the fetus. This is why gestational diabetes usually appears in the second half of pregnancy.

Відповідь

B · Human placental lactogen (hPL)
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Чому це відповідь

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Відповідь

C · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects

Чому це відповідь

Congenital rubella syndrome can cause deafness, eye defects such as cataracts, heart defects and developmental problems, especially when infection occurs early in pregnancy. MMR vaccination protects against this.

Відповідь

A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Чому це відповідь

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Відповідь

D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made

Чому це відповідь

Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.

Відповідь

A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Утримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря

Чому це відповідь

Рівень 1,8 mmol/L вище терапевтичного діапазону, і токсичність може швидко посилитися. Медсестра утримує дозу, шукає ознаки токсичності й повідомляє лікаря.

Відповідь

B · Утримати наступну дозу й невідкладно повідомити лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 35,5 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

95,9 − 32 = 63,9

Помножте на 5/9

T = 63,9·5/9 = 35,5 °C

Відповідь

T = 35,5 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 4

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

7,5 mL × 3 × 14 = 315 mL

Флакони

315/100 = 3,15 → N = 4

Відповідь

N = 4
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 15·11 = 165 mg

Об’єм

V = 165/25 = 6,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 6,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,88 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,88 mg = 880 mcg

Об’єм

V = 880/1000 = 0,88 mL

Відповідь

V = 0,88 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 150 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

75·60/60 = 75 mL/h

Об’єм

V = 75·2 = 150 mL

Відповідь

V = 150 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 66,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

5·800 = 4000 mcg/h

Доза за хвилину

D = 4000/60 = 66,67 mcg/min

Відповідь

D = 66,67 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 12,5 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·52 = 624 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 624/50 = 12,48 ≈ 12,5 mL/h

Відповідь

R = 12,5 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 8,7 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·58 = 290 mcg/min
290·60 = 17400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 17400/2000 = 8,7 mL/h

Відповідь

R = 8,7 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 135 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 300 + 150 = 450 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1210 mL

Загальне виведення

375 + 500 + 200 = 1075 mL

Баланс

B = 1210 − 1075 = 135 mL

Відповідь

B = 135 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 18 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·4 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося

Друга частина

700/50 = 14 h

Загальний час

t = 4 + 14 = 18 h

Відповідь

t = 18 h

Це приблизно 18 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 45

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 15 = 45

Відповідь

MFS = 45
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 50/min → 1
не реагує (U) → 3
T 35,2 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 1 + 3 + 1 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 52,5 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·45 + 21 = 52,5 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 52,5 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,96 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

49 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 49 × 0,04 s = 1,96 s

Порівняйте з P–P

1,96 ÷ 0,84 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,96 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 1,00 s, 60 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,20 → 0,32 → 0,38 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions