Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AAirway and breathing
  2. BPain score
  3. CFluid balance chart
  4. DThe wound dressing
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт має гостру діарею, і є підозра на Clostridioides difficile. Яке поєднання заходів правильне?

  1. AЧекати результату лабораторії, перш ніж вживати будь-яких заходів
  2. BІзолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
  3. CВикористовувати лише спиртовий антисептик і тримати пацієнта в спільній палаті із засунутими завісами
  4. DНосити лише респіратор без рукавичок
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. ATwo nurses lifting the patient under the arms
  2. BA mechanical lift used by enough trained staff
  3. COne nurse doing a standing pivot transfer
  4. DAsking the patient to stand and try their best
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?

  1. ARed (immediate)
  2. BYellow (delayed)
  3. CGreen (minor)
  4. DBlack (expectant or dead)
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe out slowly through pursed lips.”
  2. B“I will breathe in slowly through my nose.”
  3. C“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  4. D“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on peritoneal dialysis has cloudy fluid draining out and abdominal pain. What does this most likely mean?

  1. AConstipation that will settle with a laxative later today or tomorrow
  2. BPeritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
  3. CToo much fluid left in the abdomen after the drain
  4. DA normal finding at the end of each exchange
7.Клінічна сестринська справаСередня

What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?

  1. AA cure for the disease within months
  2. BBetter exercise capacity and quality of life
  3. CNo further need for inhalers
  4. DReversal of the lung damage caused by smoking
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ATell only the patient's family
  2. BSay nothing, because no harm reached the patient
  3. CDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  4. DReport it as a near miss through the incident reporting system
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A healthy patient's result is slightly outside the laboratory reference range, and all other results are normal. Which statement best explains why this can happen?

  1. ARanges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
  2. BReference ranges are the same in every laboratory worldwide
  3. CAny result outside the range always means disease is present
  4. DReference ranges include every healthy person without exception
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?

  1. AAcute pyelonephritis
  2. BSimple cystitis
  3. CGlomerulonephritis
  4. DNephrotic syndrome
11.ФармакологіяСередня

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. AThe drugs work only if a nurse is present
  2. BTreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  3. CPatients with TB cannot swallow tablets
  4. DTB drugs must always be given intravenously in hospital
12.ФармакологіяСкладна

Which statement about raloxifene for postmenopausal osteoporosis is correct?

  1. AIt acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
  2. BIt is a bisphosphonate taken weekly with water
  3. CIt has no effect on the risk of blood clots
  4. DIt acts like oestrogen in all tissues, including the breast, and relieves hot flushes
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

У пацієнта з периферичною артеріальною хворобою вночі болить нога. Яке положення може полегшити біль?

  1. AЗвісити ноги з краю ліжка
  2. BПрикласти грілку безпосередньо до стоп
  3. CОбмотати ноги компресійними бинтами
  4. DПідняти ноги на подушках вище рівня серця
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A conscious adult in the dining room is suddenly unable to speak, cough or breathe after a mouthful of food. What should the nurse do first?

  1. ALie them down on the floor and start chest compressions immediately
  2. BEncourage them to drink a glass of water to wash the food down
  3. CSweep blindly in the mouth with a finger
  4. DUp to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient takes levodopa for Parkinson's disease. Which teaching point is correct?

  1. ALarge high-protein meals can reduce how well the drug works
  2. BThe tablets work best taken with a large steak dinner
  3. CStop the drug for a day each week to avoid tolerance
  4. DThe drug cures the disease if taken for a full year
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта епізоди сильного головного болю, пітливості, серцебиття й дуже високого артеріального тиску. Який стан слід розглянути?

  1. AНецукровий діабет
  2. BХвороба Аддісона
  3. CФеохромоцитома
  4. DГіпотиреоз
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

How is an uncomplicated sigmoid volvulus often first treated?

  1. AHigh-dose laxatives taken by mouth
  2. BEating a large high-fibre meal
  3. CA barium meal given by mouth to untwist the bowel slowly
  4. DDecompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After a high-voltage electrical injury, a patient's urine is dark red-brown. What does this suggest and what is the usual aim?

  1. AMyoglobin from muscle damage; a higher urine output target
  2. BA urinary infection; send a sample and wait for the result
  3. CBleeding from the bladder; stop all fluids
  4. DNormal concentrated urine; restrict fluids
19.Акушерське медсестринствоСередня

A newborn baby girl has a small amount of blood-tinged vaginal discharge on day 3. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt is caused by maternal hormones
  2. BIt means the baby has a bleeding disorder
  3. CIt is a sign of sexual abuse
  4. DIt shows a urinary tract infection
20.Акушерське медсестринствоСкладна

У жінки, яка намагається народити природним шляхом після попереднього кесаревого розтину, раптово виникає сильний біль у животі, серцебиття плода різко сповільнюється, а передлежачу частину більше не відчувають. Що найімовірніше?

  1. AРозрив матки
  2. BРанні децелерації через стиснення голівки
  3. CНормальний перехід у другий період
  4. DПередлежання плаценти
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A newborn with suspected oesophageal atresia is drooling frothy saliva. What is the immediate nursing care?

  1. ALay the baby flat and give the next feed slowly through a teat
  2. BGive a full feed by bottle and observe for vomiting afterwards
  3. CKeep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
  4. DOffer small sips of sterile water to check whether the baby can swallow
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will put her on her back for every sleep, including naps."
  2. B"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
  3. C"Nobody will smoke in the house or in the car."
  4. D"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt is against the law in mental health settings
  2. BIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
  3. CIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
  4. DIt shows that the nurse is not listening at all
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. ARecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  2. BTell the patient that he reminds her of her father
  3. CAvoid the patient and let other staff do all of his care
  4. DIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,5 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 40,5 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

40,5 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3,8 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 3,8 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.

3,8 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 18 kg призначено 20 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

18 kg20 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
53 kg137 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 137 cm, маса 53 kg. Призначено 175 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

137 cm53 kg175 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 4 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg500 mL15 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 15 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/500 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL80 од./kg · 63 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 63 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg63 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h82 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 82 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min82 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLмолоко200 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча450 mLсеча250 mLсеча275 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLмолоко: 200 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 450 mLсеча: 250 mLсеча: 275 mLрановий дренаж: 90 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL400 mL введено120 mL/h14:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 14:30 вже введено 400 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL400 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: рідко волога; активність: іноді ходить; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 95/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222612адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,15, PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,15PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Airway and breathing

Чому це відповідь

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Відповідь

A · Airway and breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом

Чому це відповідь

Підозра на C. difficile потребує негайної ізоляції з контактними заходами. Спирт не знищує спори, тож руки миють водою з милом, а довкілля прибирають спороцидним засобом, як-от хлорвмісним.

Відповідь

B · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · A mechanical lift used by enough trained staff

Чому це відповідь

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Відповідь

B · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Yellow (delayed)

Чому це відповідь

The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.

Відповідь

B · Yellow (delayed)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Чому це відповідь

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Відповідь

D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample

Чому це відповідь

Cloudy effluent with abdominal pain is a classic sign of peritonitis, a serious complication of peritoneal dialysis. The nurse reports it and sends a sample as prescribed so antibiotics can start.

Відповідь

B · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Better exercise capacity and quality of life

Чому це відповідь

Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.

Відповідь

B · Better exercise capacity and quality of life
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Report it as a near miss through the incident reporting system

Чому це відповідь

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Відповідь

D · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside

Чому це відповідь

A reference range is usually the central 95% of results from a healthy population, so about 1 in 20 healthy people will have a value just outside it. The result is interpreted with the clinical picture and previous values, and repeated if needed.Перевірено за: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Acute pyelonephritis

Чому це відповідь

White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Перевірено за: Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Acute pyelonephritis
11.Фармакологія

Відповідь: B · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Чому це відповідь

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Відповідь

B · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Фармакологія

Відповідь: A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk

Чому це відповідь

Raloxifene preserves bone density and reduces the risk of oestrogen receptor-positive breast cancer. It can worsen hot flushes and increases the risk of venous thromboembolism.

Відповідь

A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Звісити ноги з краю ліжка

Чому це відповідь

Ішемічний біль у спокої часто полегшується опусканням ніг, що покращує артеріальний кровоплин завдяки гравітації. Підняття ніг погіршує ішемію. Компресія протипоказана при значній артеріальній хворобі, а пряме тепло може обпекти нечутливу ішемізовану шкіру.

Відповідь

A · Звісити ноги з краю ліжка
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed

Чому це відповідь

For a conscious adult with severe choking, current UK, European and AHA (2025) guidance teach up to five back blows, then up to five abdominal thrusts, repeated until the obstruction clears; some older courses used abdominal thrusts alone. If the person becomes unconscious, CPR is started. Blind finger sweeps can push the object further in.

Відповідь

D · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Large high-protein meals can reduce how well the drug works

Чому це відповідь

Protein-rich meals can compete with levodopa for absorption and entry into the brain, which reduces its effect. Patients are often advised to take doses at consistent times relative to meals. Levodopa controls symptoms but does not stop the disease.

Відповідь

A · Large high-protein meals can reduce how well the drug works
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Феохромоцитома

Чому це відповідь

Феохромоцитома — пухлина, що секретує катехоламіни, зазвичай мозкової речовини надниркової залози. Вона спричиняє епізодичну гіпертензію, головний біль, пітливість і тахікардію. Перед операцією альфа-блокаду розпочинають до будь-якого бета-блокатора, бо бета-блокада сама по собі може спричинити гіпертензивний криз.

Відповідь

C · Феохромоцитома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube

Чому це відповідь

Endoscopic decompression often untwists a sigmoid volvulus. Recurrence is common, so elective surgery may follow. Signs of ischaemia or perforation need emergency surgery.

Відповідь

D · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target

Чому це відповідь

Electrical injury can cause extensive muscle breakdown, releasing myoglobin that can damage the kidneys. A higher urine output target is set, with fluids titrated and creatine kinase and kidney function monitored.

Відповідь

A · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It is caused by maternal hormones

Чому це відповідь

Pseudomenstruation is caused by withdrawal of maternal hormones after birth and resolves within days. Swollen breasts in either sex have the same cause.

Відповідь

A · It is caused by maternal hormones
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Розрив матки

Чому це відповідь

Раптовий біль, брадикардія плода та втрата станції — класичні ознаки розриву матки, рідкісної, але небезпечної для життя невідкладності, що потребує негайної операції.

Відповідь

A · Розрив матки
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed

Чому це відповідь

Nothing is given by mouth because it would pool and be inhaled. The head is raised and a tube in the upper pouch is used for continuous or frequent suction, while the baby is prepared for surgery.

Відповідь

C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Чому це відповідь

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Відповідь

B · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Чому це відповідь

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Відповідь

C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Чому це відповідь

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Відповідь

A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 104,9 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

40,5·9/5 = 72,9

Додайте 32

T = 72,9 + 32 = 104,9 °F

Відповідь

T = 104,9 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 68 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 3,8·18 = 68,4 ≈ 68 mg/dL

Відповідь

c = 68 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 20·18 = 360 mg

Об’єм

V = 360/40 = 9 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 9 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 248,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(137·53/3600) = √2,017 = 1,42 m²

Доза

D = 175·1,42 = 248,5 mg

Відповідь

D = 248,5 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 25 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Доза за годину

15·100 = 1500 mcg/h

Доза за хвилину

D = 1500/60 = 25 mcg/min

Відповідь

D = 25 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·63 = 5 040 од.

Об’єм

V = 5040/5000 = 1,008 ≈ 1 mL

Відповідь

V = 1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 49,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·82 = 820 mcg/min
820·60 = 49200 mcg/h

Швидкість помпи

R = 49200/1000 = 49,2 mL/h

Відповідь

R = 49,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 175 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 200 = 300 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1240 mL

Загальне виведення

450 + 250 + 275 + 90 = 1065 mL

Баланс

B = 1240 − 1065 = 175 mL

Відповідь

B = 175 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 400 = 600 mL

Час

t = 600/120 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: рідко волога → 4
активність: іноді ходить → 3
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 4 + 3 + 1 + 1 + 1 = 13

Відповідь

B = 13
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірно порушений

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 95/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Інтерпретація

4 → помірно порушений

Відповідь

помірно порушений

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 20,4 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|22 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,8 = 20,4 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 20,4 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Порівняйте

виміряний: 36 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,96 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

49 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 49 × 0,04 s = 1,96 s

Порівняйте з P–P

1,96 ÷ 0,80 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,96 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Тривалість QRS

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Перший ненормальний крок

Тривалість QRS → синусовий ритм із широким QRS

Відповідь

Тривалість QRS

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions