У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?
AInspection, auscultation, percussion, palpation
BInspection, palpation, percussion, auscultation
CAuscultation, palpation, inspection, percussion
DPalpation, inspection, auscultation, percussion
2.Основи сестринської справиСкладна
Пролежень має втрату шкіри на повну товщину з видимим жиром, але кістка, сухожилля чи м'яз не оголені. Яка це категорія?
AКатегорія 4
BКатегорія 2
CКатегорія 1
DКатегорія 3
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?
AWrap latex items in plastic before use
BGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
CUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
DUse latex gloves only for short procedures
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?
APulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
BConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
CThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
DPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?
A“I will carry the tablets with me when I go out.”
B“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
C“I will sit or lie down when I take a tablet.”
D“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?
ALeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
BRefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
CTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
DAccept the full assignment without comment to avoid conflict
7.Клінічна сестринська справаСередня
Чому в пацієнта з підозрою на сепсис вимірюють лактат сироватки?
AВін підтверджує, який антибіотик призначити
BПідвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик
CВін показує, чи має пацієнт інфекцію сечових шляхів
DВін вимірює рівень глюкози в крові пацієнта
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Помираючий пацієнт без свідомості має шумне, клекотливе дихання через секрет у горлі. Який підхід доречний?
AПочати швидку внутрішньовенну інфузію, щоб розрідити й вивести секрет
BСказати родині, що пацієнт задихається й потребує вентиляції
CЗмінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
DРозпочати глибоку орофарингеальну аспірацію кожні 10 хвилин усю ніч
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?
AThyroid hormones
BHemoglobin A1c
CBlood glucose
DSerum lipase
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?
AHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
BThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
CThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
DHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.ФармакологіяСередня
How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?
APull the pinna up and back
BLeave the ear untouched and drop into the canal
CPull the pinna down and back
DPush the pinna forward and up
12.ФармакологіяСкладна
A patient on disulfiram becomes flushed, nauseated and has palpitations after using a mouthwash. What is the most likely cause?
ALow blood glucose from skipping breakfast
BAn allergy to mint flavouring in the mouthwash
CDisulfiram toxicity from taking too many tablets by mistake
DAlcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Why is a beta-blocker started at a low dose and increased slowly in heart failure?
AIt can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
BIt must be stopped as soon as symptoms improve
CIt works only if the dose is never changed after the first day
DIt is safe only at the highest possible dose from the very start
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?
ASeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
BPack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
CLeave it open and give a nebuliser
DCover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Яка оцінка за шкалою коми Глазго зазвичай вказує, що пацієнт може не захистити власні дихальні шляхи?
A15
B13 або нижче
C8 або нижче
D11 або вище
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?
AIndigestion from phosphate binders
BA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
CUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
DA rib fracture from coughing
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Що таке синдром лізису пухлини?
AПовільно зростаюча пухлина, що тисне на нерви
BМетаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин
CШкірна реакція в ділянці, нещодавно опроміненій
DАлергічна реакція на інфузію хіміотерапії
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?
AReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
BUse a heat pad to speed healing
CScrub the area with soap to prevent infection
DApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
19.Акушерське медсестринствоСередня
Метилергометрин при післяпологовій кровотечі не слід вводити жінці з:
AАстмою
BАнемією
CЦукровим діабетом 1 типу
DВисоким артеріальним тиском
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?
AWeigh the used pads and record the total
BDocument the estimated blood loss in the notes
CGive the baby a bath to free the mother's time
DMassage the fundus and look for the source
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child has just spilled hot tea on his arm. What is the correct first aid?
ASpread butter or toothpaste on the burn
BCool the burn under cool running water for about 20 minutes
CBurst any blisters to let the heat out
DHold ice directly on the burn for about an hour to stop the pain
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Притомне 6-місячне немовля вдавилося й не може плакати чи кашляти. Яка техніка доречна?
AВсліпу очистити рот пальцем
BДо 5 ударів по спині, потім до 5 поштовхів у грудну клітку
CАбдомінальні поштовхи
DТримати дитину догори ногами за кісточки й трусити
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
In a therapy group, one member talks constantly and interrupts others. What should the group leader do?
ACriticise the member in front of the whole group so that she learns to stay quiet
BAcknowledge the member's contribution and invite others to share their views
CAsk the member to leave the group permanently so that others can speak
DLet the member continue, because she has a lot to say
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A new nurse delegates several tasks to a healthcare assistant. Which delegation shows a need for further teaching?
AAsking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
BAsking the assistant to help a patient with personal hygiene
CAsking the assistant to sit with a calm patient during a group art activity and report any concerns
DAsking the assistant to take routine vital signs of a stable patient
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 96,8 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
96,8 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 2 tsp пероральної суспензії кожні 8 годин протягом 10 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
2 tspкожні 8 годин10 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 9 kg призначено 10 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
9 kg10 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 0,45 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
0,45 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?
20 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1000 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 760 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1000 mL / 6 hчерез 2 h: 760 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 1 unit/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
100 од./100 mL1 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 2,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 96 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min96 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 06:15, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 10:15?
500 mL50 mL/h06:15 → 10:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: повністю нерухомий; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,37, PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa) і HCO₃⁻ 10 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,37PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) і HCO₃⁻ 14 mmol/L, з Na⁺ 141 і Cl⁻ 109 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1синусова брадикардія
2AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Inspection, auscultation, percussion, palpation
Чому це відповідь
In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.
Відповідь
A · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Категорія 3
Чому це відповідь
Категорія 3 — втрата шкіри на повну товщину з видимою підшкірною жировою клітковиною. Категорія 2 — втрата на часткову товщину, а при категорії 4 оголені кістка, сухожилля чи м'яз.
Відповідь
D · Категорія 3
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
Чому це відповідь
Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.
Відповідь
C · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
Чому це відповідь
Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.
Відповідь
D · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
Чому це відповідь
Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.
Відповідь
D · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
Чому це відповідь
A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.
Відповідь
C · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Підвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик
Чому це відповідь
Лактат зростає, коли тканини погано перфузуються. Високий лактат при сепсисі свідчить про більшу тяжкість і використовується для спрямування інфузійної ресусцитації.
Відповідь
B · Підвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
Чому це відповідь
«Передсмертний хрип» усувають зміною положення, доглядом за ротовою порожниною та інколи препаратами, що зменшують секрецію. Пояснення родичам зменшує їхній дистрес.
Відповідь
C · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Blood glucose
Чому це відповідь
PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.
Відповідь
C · Blood glucose
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
Чому це відповідь
Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Перевірено за:Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
D · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Фармакологія
Відповідь: C · Pull the pinna down and back
Чому це відповідь
In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.
Відповідь
C · Pull the pinna down and back
12.Фармакологія
Відповідь: D · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
Чому це відповідь
Disulfiram reactions can occur with small amounts of alcohol in mouthwash, cough syrups, sauces or aftershave. Patients are taught to check labels and avoid all alcohol-containing products.
Відповідь
D · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
Чому це відповідь
Beta-blockers improve survival in heart failure with reduced ejection fraction, but they can cause tiredness, low blood pressure, bradycardia and fluid retention when first started. They are therefore started low and increased gradually in stable patients, with monitoring of weight, pulse and BP.
Відповідь
A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
Чому це відповідь
An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.
Відповідь
D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · 8 або нижче
Чому це відповідь
ШКГ 8 і менше зазвичай свідчить про кому та ризик того, що пацієнт не може підтримувати чи захищати дихальні шляхи, тому потрібен терміновий огляд старшого лікаря та анестезіолога. Оцінка коливається від 3 до 15, а компоненти (E, V, M) слід повідомляти окремо.
Відповідь
C · 8 або нижче
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
Чому це відповідь
Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.
Відповідь
C · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Метаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин
Чому це відповідь
Швидка загибель пухлинних клітин, зазвичай після початку лікування швидкозростаючих раків, як-от гострий лейкоз чи лімфома високого ступеня, вивільняє калій, фосфат та нуклеїнові кислоти (що перетворюються на сечову кислоту). Це може спричинити ГПН та аритмії.
Відповідь
B · Метаболічна невідкладність через швидкий розпад ракових клітин
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
Чому це відповідь
Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.
Відповідь
A · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Високим артеріальним тиском
Чому це відповідь
Алкалоїди ріжків спричиняють вазоконстрикцію й можуть небезпечно підвищити артеріальний тиск, тому їх уникають при гіпертензії та прееклампсії. Препарат, якого слід уникати при астмі, — карбопрост.
Відповідь
D · Високим артеріальним тиском
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Massage the fundus and look for the source
Чому це відповідь
The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.
Відповідь
D · Massage the fundus and look for the source
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
Чому це відповідь
Cool running water for about 20 minutes, within the first hours, limits burn depth and pain. Ice can cause further tissue damage and hypothermia, butter or toothpaste trap heat and add infection risk, and blisters should be left intact.
Відповідь
B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · До 5 ударів по спині, потім до 5 поштовхів у грудну клітку
Чому це відповідь
Для немовлят до 1 року чергують удари по спині з поштовхами в грудну клітку, тримаючи немовля головою донизу вздовж передпліччя. Абдомінальні поштовхи немовлятам не виконують.
Відповідь
B · До 5 ударів по спині, потім до 5 поштовхів у грудну клітку
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
Чому це відповідь
The leader manages a monopolising member by acknowledging her and redirecting to others, and may discuss it privately. This keeps the group safe and gives everyone a chance to take part.
Відповідь
B · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
Чому це відповідь
Evaluating the effect of a medicine and deciding on further doses require clinical assessment and cannot be delegated. The other tasks are routine and suitable for a trained assistant.
Відповідь
A · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 36 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
96,8 − 32 = 64,8
Помножте на 5/9
T = 64,8·5/9 = 36 °C
Відповідь
T = 36 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 300 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
2 tsp = 2·5 = 10 mL
Увесь курс
V = 10 mL × 3/добу × 10 = 300 mL
Відповідь
V = 300 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 9 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 10·9 = 90 mg
Об’єм
V = 90/10 = 9 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 9 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,45 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,45 mg = 450 mcg
Об’єм
V = 450/1000 = 0,45 mL
Відповідь
V = 0,45 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 240 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
20·60/20 = 60 mL/h
Об’єм
V = 60·4 = 240 mL
Відповідь
V = 240 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 14 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/6 = 166,7 mL/h
Нова швидкість
R = 760/4 = 190 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (190 − 166,7)/166,7·100% = 14%
Відповідь
Δ = 14%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 1 mL/h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
100/100 = 1 од./mL
Швидкість помпи
R = 1/1 = 1 mL/h
Відповідь
R = 1 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 7,2 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
2,5·96 = 240 mcg/min
240·60 = 14400 mcg/h
Швидкість помпи
R = 14400/2000 = 7,2 mL/h
Відповідь
R = 7,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 980 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 150 + 300 = 450 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 980 mL
Відповідь
I = 980 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 300 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
06:15 → 10:15 = 4 h
Введений об’єм
50·4 = 200 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 200 = 300 mL
Відповідь
V = 300 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 10
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 3 + 1 + 1 + 2 + 1 = 10
Відповідь
B = 10
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 11
Рівень ризику
11 → високий ризик
Відповідь
високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,37: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 18 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 10 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 21–25 mmHg, тож виміряний 18 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 141 − (109 + 14) = 18
Дельта-співвідношення
(18 − 12)/(24 − 14) = 0,6
додатковий ацидоз з нормальною різницею
Відповідь
додатковий ацидоз з нормальною різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,49 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s
Формула Базетта
QTc = 0,46/√0,88 = 0,46/0,9381 = 0,49 s
Відповідь
QTc = 0,49 s
Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (490 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 38 малих клітинок, 1500 ÷ 38 ≈ 39 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,52 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,16 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Чому тип залишається невизначеним
Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
Відповідь
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.