Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Що відбувається на етапі оцінки результатів сестринського процесу?

  1. AМедсестра пише лікареві виписку
  2. BМедсестра перевіряє, чи досягнуто цілей, і коригує план
  3. CМедсестра виконує заплановані втручання
  4. DМедсестра вперше збирає анамнез пацієнта та вихідні показники
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. ADehydration only
  2. BA normal post-meal result
  3. CAn infection or significant inflammation
  4. DA low risk of infection because the count is high
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. ALock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
  2. BLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
  3. CPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  4. DPlace it at the foot of the bed, facing away
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнт з активним туберкульозом легень просить пустити відвідувачів. Яка відповідь найкраща?

  1. AЗаборонити будь-який контакт назавжди, включно з телефонними дзвінками
  2. BПопросити відвідувачів стояти у відчинених дверях замість входу в палату
  3. CПускати будь-якого відвідувача без жодних запобіжних заходів, щоб підтримати пацієнта
  4. DПояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

У змішаному терапевтичному відділенні якого пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта з легким головним болем напруги, який просить парацетамол
  2. BПацієнта з гіпертензією, чий артеріальний тиск 136/84 mmHg
  3. CПацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду
  4. DПацієнта, який просить письмову інформацію про завтрашню виписку
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У катастрофі з дуже обмеженими ресурсами постраждалого з тяжкими опіками майже всього тіла позначено чорним. Який принцип пояснює це рішення?

  1. AЛікувати найтяжче пораненого першим
  2. BЗробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
  3. CЛікувати наймолодших постраждалих першими
  4. DЛікувати постраждалих у порядку їх надходження
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AAn air leak, from the lung or from the drainage system
  2. BThe drain is working normally for a fluid collection only
  3. CThe drain is blocked
  4. DThe lung has fully re-expanded
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта на ентеральному зондовому харчуванні після тривалого голодування розвиваються низький фосфат, низький калій та аритмії. Що найімовірніше?

  1. AГіпертиреоз
  2. BДіабетичний кетоацидоз
  3. CСиндром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
  4. DДемпінг-синдром
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A pregnant woman's blood type is O Rh-negative, and her antibody screen (indirect Coombs test) is negative. What is usually offered at about 28 weeks?

  1. ADaily oral iron and folic acid supplements only
  2. BA transfusion of group O Rh-positive red cells
  3. CAnti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
  4. DAn IV dose of vitamin K given for the fetus
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will have my INR checked as often as I am told to"
  2. B"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  3. C"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
  4. D"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.ФармакологіяСередня

During a rapid infusion of vancomycin, a patient develops flushing and a red rash on the face, neck and upper body. What is the most likely cause and action?

  1. AA sign that the infection is spreading; give a second dose
  2. BAcute kidney failure; stop all IV fluids and antibiotics at once
  3. CA normal effect; increase the infusion rate to finish sooner
  4. DAn infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
12.ФармакологіяСкладна

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AA single dose of an antibiotic given intravenously
  2. BAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  3. CAn H2 blocker taken only when pain occurs
  4. DAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AThe patient has fasted for 12 hours
  2. BThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
  3. CA chest drain is in place
  4. DAn accurate, recent body weight is recorded
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with an inferior myocardial infarction develops complete heart block with a heart rate of 38/min. What is the most likely reason?

  1. AHeart block is caused by the thrombolytic drug
  2. BThe left anterior descending artery supplies the SA node only
  3. CInferior infarcts always destroy the bundle of His permanently
  4. DThe right coronary artery usually supplies the AV node
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BAvoid all movement until an MRI scan has been done
  3. CWear a rigid back brace all day and night for at least three months
  4. DStay in bed for two weeks until the pain is gone
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which patient on a stroke unit is most at risk of falling?

  1. AA patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
  2. BA patient with mild dysarthria who walks steadily with a frame
  3. CA patient with a TIA whose symptoms resolved completely yesterday
  4. DA patient with a left-hemisphere stroke who has expressive aphasia and waits for help
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why is the Lund and Browder chart preferred to the rule of nines for children?

  1. AIt adjusts for body proportions that change with age
  2. BIt is used only for burns of the hands
  3. CIt is faster to use than any other method of estimation
  4. DIt counts superficial burns as well
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

During a nasogastric feed, a patient starts coughing and SpO₂ falls from 96% to 89%. What should the nurse do first?

  1. AStop the feed and assess the airway and breathing
  2. BLay the patient flat to help them rest
  3. CIncrease the feed rate to finish it sooner
  4. DGive a drink of water to clear the throat
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?

  1. AMembranes that have ruptured
  2. BA cephalic presentation
  3. CMaternal HIV infection
  4. DCervical dilation of 4 cm
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Аксилярна температура новонародженого 36,0 °C. Яка найдоречніша перша дія?

  1. AОдразу дати дитині теплу ванну
  2. BПокласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку
  3. CПочекати до наступного рутинного вимірювання
  4. DЗалишити дитину роздягненою в ліжечку, щоб уважно спостерігати колір шкіри
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Дитина шкільного віку з астмою щодня користується інгаляційним кортикостероїдом. Чого має навчити медсестра?

  1. AПолоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером
  2. BПрипиняти його, щойно симптоми покращаться
  3. CКовтати порошок, запиваючи водою
  4. DКористуватися ним лише під час нападу астми
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Several family members, including the children, have had headaches, nausea and drowsiness all winter. They feel better when away from home. What should the nurse suspect?

  1. ACarbon monoxide poisoning
  2. BFood poisoning
  3. CSeasonal influenza
  4. DMigraine that runs in the family
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. AIt is only important during the termination phase
  2. BBody language matters only when patients cannot speak the same language
  3. CPatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
  4. DPatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. ACarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  2. BEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  3. CAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
  4. DTeaching a patient about the side effects of lithium
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111207:45?9:45 AM7:45 AM6:45 AM7:45 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 07:45 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

07:45
  1. 19:45 AM
  2. 27:45 AM
  3. 36:45 AM
  4. 47:45 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 4/добу · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 14 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tbspкожні 6 годин14 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:10 000ампулаV = ? mL

Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 135 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

135 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min3 h

Крапельниця працює зі швидкістю 25 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 3 годин?

25 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 150 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
20 000 од.500 mLheparin? mL/h78 kg14 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 20 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 14 units/kg/h пацієнтові масою 78 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

20 000 од./500 mL14 од./kg/h78 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine7 mL/h109 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 7 mL/h. Пацієнт важить 109 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL7 mL/h109 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай240 mLсік120 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча375 mLсеча225 mLсеча225 mLрановий дренаж30 mLблювання200 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 52 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

52 kg12 hсеча: 375 mLсеча: 225 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 30 mLблювання: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено60 mL/h11:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 11:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 38,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 118HR 88AT 38,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнормальний синусовий ритмсинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада I ступенявузловий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1нормальний синусовий ритм
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Медсестра перевіряє, чи досягнуто цілей, і коригує план

Чому це відповідь

Оцінка результатів порівнює стан пацієнта із запланованими цілями. Якщо цілей не досягнуто, медсестра проводить повторне оцінювання та змінює план догляду.

Відповідь

B · Медсестра перевіряє, чи досягнуто цілей, і коригує план
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · An infection or significant inflammation

Чому це відповідь

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Відповідь

C · An infection or significant inflammation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Чому це відповідь

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Відповідь

A · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом

Чому це відповідь

Візити обмежують і підтримують навчанням та захистом згідно з протоколом, а пацієнт залишається в закритій палаті з від'ємним тиском. Візит біля відчинених дверей нівелює від'ємний тиск.

Відповідь

D · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду

Чому це відповідь

Роздавання речей і наявність плану — попереджувальні ознаки суїциду, безпосередньої загрози безпеці. Інші пацієнти стабільні, і їхні потреби можуть зачекати.

Відповідь

C · Пацієнта з депресією, який роздав свої речі й має план суїциду
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей

Чому це відповідь

У події з масовими ураженнями ресурси використовують там, де вони врятують найбільше життів. Постраждалому, який навряд чи виживе навіть за повного лікування, надають паліативну допомогу, а персонал лікує тих, кого можна врятувати. У повсякденному тріажі найтяжчого пацієнта зазвичай оглядають першим.

Відповідь

B · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · An air leak, from the lung or from the drainage system

Чому це відповідь

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Відповідь

A · An air leak, from the lung or from the drainage system
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)

Чому це відповідь

Рефідинг-синдром виникає через швидке переміщення фосфату, калію та магнію в клітини, коли харчування відновлюється. Пацієнтам високого ризику починають повільно з моніторингом електролітів і тіаміном.

Відповідь

C · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)

Чому це відповідь

An Rh-negative mother can form anti-D antibodies if Rh-positive fetal blood enters her circulation, which can cause hemolytic disease in a later pregnancy. Anti-D immunoglobulin at about 28 weeks and after delivery of an Rh-positive baby prevents this sensitization.

Відповідь

C · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Чому це відповідь

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.

Відповідь

D · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Фармакологія

Відповідь: D · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber

Чому це відповідь

Rapid vancomycin infusion releases histamine, causing flushing and itching of the upper body (formerly called "red man syndrome"). It is managed by stopping or slowing the infusion, and sometimes with an antihistamine.

Відповідь

D · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
12.Фармакологія

Відповідь: B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Чому це відповідь

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Відповідь

B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · An accurate, recent body weight is recorded

Чому це відповідь

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Відповідь

D · An accurate, recent body weight is recorded
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · The right coronary artery usually supplies the AV node

Чому це відповідь

In most people the right coronary artery supplies the inferior wall and the AV node, so inferior MI can cause AV block. It is often temporary and may respond to atropine, but symptomatic or persistent block may need temporary pacing.

Відповідь

D · The right coronary artery usually supplies the AV node
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Чому це відповідь

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Відповідь

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness

Чому це відповідь

Right-hemisphere strokes often cause left-sided neglect, poor judgement, impulsivity and denial of the deficit. These patients may try to get up alone. Patients with left-hemisphere strokes are often more cautious.

Відповідь

A · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · It adjusts for body proportions that change with age

Чому це відповідь

The Lund and Browder chart gives different percentages for the head and legs at different ages, so it is more accurate in children and is also widely used in adults.

Відповідь

A · It adjusts for body proportions that change with age
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Stop the feed and assess the airway and breathing

Чому це відповідь

Coughing and desaturation suggest aspiration or a displaced tube. The feed is stopped, the patient is sat up, oxygen is given as needed, and medical review and checking of tube position follow.

Відповідь

A · Stop the feed and assess the airway and breathing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Maternal HIV infection

Чому це відповідь

A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.

Відповідь

C · Maternal HIV infection
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Покласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку

Чому це відповідь

Температура нижче приблизно 36,5 °C знижена. Контакт «шкіра до шкіри» з ковдрою та шапочкою зігріває дитину. Повторно перевірте температуру та глюкозу, бо холодовий стрес витрачає глюкозу й може спричинити гіпоглікемію. Ванна збільшила б втрату тепла.

Відповідь

B · Покласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Полоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером

Чому це відповідь

Інгаляційні кортикостероїди — це профілактичні засоби для щоденного застосування. Полоскання рота зменшує ризик молочниці та захриплості, а спейсер покращує доставку до легень. Для нападів використовують короткодіючий засіб швидкої дії.

Відповідь

A · Полоскати рот після кожної дози й користуватися спейсером
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Carbon monoxide poisoning

Чому це відповідь

Carbon monoxide from faulty heaters or boilers causes headache, nausea, dizziness and drowsiness that improve away from the source. Pulse oximetry can look falsely normal. Treatment is removal from the source and high-flow oxygen; the appliance must be checked.

Відповідь

A · Carbon monoxide poisoning
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Чому це відповідь

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Відповідь

C · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Чому це відповідь

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Відповідь

C · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 7:45 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

07 → 7 AM

Відповідь

7:45 AM

Відповідь

7:45 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 420 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Увесь курс

V = 7,5 mL × 4/добу × 14 = 420 mL

Відповідь

V = 420 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Об’єм

V = 1/0,1 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,27 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Об’єм

V = 135/500 = 0,27 mL

Відповідь

V = 0,27 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 225 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Об’єм

V = 75·3 = 225 mL

Відповідь

V = 225 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

1000/500 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

150/2 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 27,3 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

14·78 = 1 092 од./h

Концентрація

20 000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 1092/40 = 27,3 mL/h

Відповідь

R = 27,3 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 1,7 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

7·1600 = 11200 mcg/h
11200/60 = 186,7 mcg/min

На кілограм

D = 186,7/109 = 1,713 ≈ 1,7 mcg/kg/min

Відповідь

D = 1,7 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,32 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

375 + 225 + 225 = 825 mL

На кілограм за годину

U = 825/(52·12) = 1,322 ≈ 1,32 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,32 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 50 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:20.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 1 + 1 + 3 = 5

Тяжкість

GCS 5 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|64 − 40| = 24 mmHg → 2,4 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Порівняйте

виміряний: 20 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: вузловий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 32 малих клітинок, 1500 ÷ 32 ≈ 47 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,28 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо після кожного QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

вузловий ритм

Відповідь

вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,64 до 0,98 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → фібриляція передсердь

Відповідь

ритм

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions