Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  2. BTo measure the temperature inside the wound
  3. CTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  4. DTo keep the wound edges apart until it heals
2.Основи сестринської справиСкладна

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ARemove any oxygen because the reading must be wrong
  2. BRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  3. CCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
  4. DIgnore the reading because the patient looks well
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який засіб для прибирання рекомендують для палати пацієнта з Clostridioides difficile?

  1. AСпороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору
  2. BСпиртові серветки для кожної поверхні двічі на день
  3. CЗвичайна вода й чиста серветка з мікрофібри
  4. DАроматизований спрей-освіжувач повітря
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Два схожі флакони різних препаратів зберігаються поруч, і медсестра ледь не взяла не той. Яка відповідь найкраще відображає справедливу культуру?

  1. AСказати медсестрі бути уважнішою й більше нічого не робити
  2. BПовідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони
  3. CЗамовчати випадок, щоб зберегти репутацію відділення
  4. DПокарати медсестру, яка ледь не взяла не той флакон
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ADrinking thin fluids quickly through a straw between bites
  2. BLying flat with the head tilted back
  3. CTalking while eating to stay alert
  4. DSitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. ADantrolene
  2. BAtropine
  3. CNaloxone
  4. DFlumazenil
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with anaphylaxis is hypotensive but has no breathing difficulty. How should they be positioned?

  1. ALying flat, with the legs raised
  2. BStanding up and walking around
  3. CLying face down
  4. DSitting upright with the legs dangling
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. ALying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  2. BFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  3. CTilting the patient head-down
  4. DRaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A pregnant woman's blood type is O Rh-negative, and her antibody screen (indirect Coombs test) is negative. What is usually offered at about 28 weeks?

  1. AA transfusion of group O Rh-positive red cells
  2. BDaily oral iron and folic acid supplements only
  3. CAnti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
  4. DAn IV dose of vitamin K given for the fetus
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з давнім захворюванням легень бікарбонат у сироватці 32 mEq/L, артеріальний PaCO₂ стабільно високий, а pH 7,36. Який стан найкраще відповідає?

  1. AХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
  2. BГострий діабетичний кетоацидоз з тяжким зневодненням і блюванням
  3. CГостра тяжка діарея з великими втратами бікарбонату
  4. DГостре передозування аспірину зі швидким диханням
11.ФармакологіяСередня

Ліки пригнічують печінковий фермент CYP3A4. Що може статися з іншими ліками, які переважно метаболізуються CYP3A4?

  1. AЇхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів
  2. BНирки виводять їх швидше
  3. CЇхній рівень у плазмі падає, і вони можуть перестати діяти у звичайній дозі
  4. DНічого, бо ферменти не впливають на інші ліки
12.ФармакологіяСкладна

Which statement about raloxifene for postmenopausal osteoporosis is correct?

  1. AIt acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
  2. BIt is a bisphosphonate taken weekly with water
  3. CIt has no effect on the risk of blood clots
  4. DIt acts like oestrogen in all tissues, including the breast, and relieves hot flushes
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. APhaeochromocytoma
  2. BStable angina
  3. CAortic stenosis
  4. DAsthma
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Медсестра планує догляд за чотирма пацієнтами. Якого пацієнта слід оцінити першим?

  1. AПацієнта з контрольованою гіпертензією, який питає про сіль
  2. BПацієнта із ХОЗЛ, у якого SpO₂ впала з 90% до 83% і з'явилася сонливість
  3. CПацієнта з венозною виразкою, якому настав час змінити пов'язку
  4. DПацієнта зі стабільною серцевою недостатністю, який чекає щоденного зважування
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt works by giving small doses of insulin automatically
  2. BIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  3. CIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  4. DIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?

  1. AA patient with an injury at L3
  2. BA patient with an injury at S2
  3. CA patient with an injury at L5
  4. DA patient with an injury at T4
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. ADrinking more coffee
  2. BEating more red meat
  3. CStopping smoking
  4. DAvoiding all exercise
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a category 1 pressure ulcer now
  2. BAs a category 2 pressure ulcer now
  3. CAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
  4. DAs a healing category 4 pressure ulcer
19.Акушерське медсестринствоСередня

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. ADrink fizzy drinks to bring up the gas
  2. BStay in bed until the pain stops
  3. CUse straws to drink fluids
  4. DWalk around regularly
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. AIntrahepatic cholestasis of pregnancy
  2. BPre-eclampsia only
  3. CAn allergy to washing detergents
  4. DNormal stretching of the abdominal skin
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. ACover the right eye with a patch at home without review
  2. BReassure the parents that this always resolves by school age
  3. CRefer the baby to an eye specialist
  4. DAdvise them to wait until the child can read letters
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
  2. BGrowing pains in the legs
  3. CA simple urinary infection causing tiredness
  4. DAtlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Коли після останнього вживання алкоголю найімовірніше починається біла гарячка?

  1. AПротягом 1–2 годин
  2. BПриблизно через 2–4 доби (48–96 годин)
  3. CЧерез 2 місяці
  4. DЧерез 2 тижні
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 82-year-old started amitriptyline last week. Which finding is most concerning?

  1. AA slightly dry mouth
  2. BMild constipation that responds to extra fluids and fibre in the diet
  3. CNew confusion and difficulty passing urine
  4. DFeeling a little drowsy in the evening
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 4 lb 12 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

4 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tbsp? mL6 fl oz? mL2½ tsp? mL1 склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tbsp з рідка добавка, 6 fl oz з сік, 2½ tsp з сироп від кашлю, 1 склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Флакон містить 1 g порошку. На етикетці: додайте 4,2 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 5 mL. Призначено 400 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL400 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 1,18 mg. Ампула містить 2000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

1,18 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 100 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

100 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 28 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

28 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL80 од./kg · 59 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 59 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg59 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h76 kg10 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 76 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 10 mcg/min. Пакет містить 25 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

25 mg/250 mL10 mcg/min76 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко100 mLчай150 mLсуп200 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча300 mLсеча450 mLсеча500 mLрановий дренаж30 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

молоко: 100 mLчай: 150 mLсуп: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 300 mLсеча: 450 mLсеча: 500 mLрановий дренаж: 30 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено150 mL/h19:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 19:30 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 170/min, крик, кашель або чхання на подразнення, невелике згинання рук і ніг і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 128 ммоль/л, глюкоза 27,3 ммоль/л і сечовина 19,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 128 mmol/Lглюкоза 27,3 mmol/Lсечовина 19,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) і PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Чому це відповідь

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Відповідь

C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Чому це відповідь

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Відповідь

C · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Спороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору

Чому це відповідь

Спори C. difficile стійкі до спирту й багатьох стандартних дезінфектантів, тому для середовища й обладнання використовують спороцидний засіб, наприклад препарат на основі хлору.

Відповідь

A · Спороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Повідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони

Чому це відповідь

Справедлива культура визнає, що людські помилки часто спричинені конструкцією системи. Розділення схожих препаратів, етикетки та написання Tall Man запобігають повторенню. Звинувачення самої лише людини залишає небезпеку на місці.

Відповідь

B · Повідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Чому це відповідь

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Відповідь

D · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Dantrolene

Чому це відповідь

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Відповідь

A · Dantrolene
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Lying flat, with the legs raised

Чому це відповідь

Lying flat with the legs raised supports circulation in anaphylactic shock. Patients with breathing difficulty may prefer to sit up, but should not stand or walk, as this can cause collapse.

Відповідь

A · Lying flat, with the legs raised
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Чому це відповідь

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Відповідь

D · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)

Чому це відповідь

An Rh-negative mother can form anti-D antibodies if Rh-positive fetal blood enters her circulation, which can cause hemolytic disease in a later pregnancy. Anti-D immunoglobulin at about 28 weeks and after delivery of an Rh-positive baby prevents this sensitization.Перевірено за: Red Blood Cell Antibody Screen · MedlinePlus (NIH) (2025); Hemolytic disease of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією

Чому це відповідь

При хронічній затримці CO₂, як-от при тяжкому ХОЗЛ, нирки протягом днів затримують бікарбонат і повертають pH до норми, часто до нижньої межі діапазону. Кетоацидоз і діарея знижують бікарбонат, а передозування аспірину спричиняє швидке дихання, що знижує PaCO₂.Перевірено за: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Відповідь

A · ХОЗЛ з хронічною затримкою CO₂ та метаболічною компенсацією
11.Фармакологія

Відповідь: A · Їхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів

Чому це відповідь

Інгібітори ферментів (наприклад, кларитроміцин чи грейпфрутовий сік для CYP3A4) сповільнюють метаболізм, і другі ліки накопичуються. Індуктори ферментів діють навпаки.

Відповідь

A · Їхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів
12.Фармакологія

Відповідь: A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk

Чому це відповідь

Raloxifene preserves bone density and reduces the risk of oestrogen receptor-positive breast cancer. It can worsen hot flushes and increases the risk of venous thromboembolism.

Відповідь

A · It acts like oestrogen on bone but blocks oestrogen in the breast, and raises clot risk
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Phaeochromocytoma

Чому це відповідь

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Відповідь

A · Phaeochromocytoma
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Пацієнта із ХОЗЛ, у якого SpO₂ впала з 90% до 83% і з'явилася сонливість

Чому це відповідь

Падіння сатурації з новою сонливістю вказує на гостру дихальну недостатність, можливо з гіперкапнією, і потребує негайної оцінки. Інші пацієнти стабільні, і їхні потреби можуть трохи зачекати.

Відповідь

B · Пацієнта із ХОЗЛ, у якого SpO₂ впала з 90% до 83% і з'явилася сонливість
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Чому це відповідь

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Відповідь

C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A patient with an injury at T4

Чому це відповідь

Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.

Відповідь

D · A patient with an injury at T4
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Stopping smoking

Чому це відповідь

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Відповідь

C · Stopping smoking
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · As a healing category 4 pressure ulcer

Чому це відповідь

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Відповідь

D · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Walk around regularly

Чому це відповідь

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Відповідь

D · Walk around regularly
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Чому це відповідь

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Відповідь

A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Refer the baby to an eye specialist

Чому це відповідь

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Відповідь

C · Refer the baby to an eye specialist
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Чому це відповідь

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Відповідь

D · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Приблизно через 2–4 доби (48–96 годин)

Чому це відповідь

Типова хронологія: тремор і тривога приблизно з 6–24 годин, судоми абстиненції приблизно з 12–48 годин, а біла гарячка приблизно з 48–96 годин. Часові межі різняться в пацієнтів.

Відповідь

B · Приблизно через 2–4 доби (48–96 годин)
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · New confusion and difficulty passing urine

Чому це відповідь

Tricyclic antidepressants have strong anticholinergic effects. In older adults these can cause urinary retention, delirium and falls, which need prompt review.

Відповідь

C · New confusion and difficulty passing urine
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 2,16 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

12 oz/16 = 0,75 lb
4 + 0,75 = 4,75 lb

Фунти в кілограми

m = 4,75/2,2 = 2,159 ≈ 2,16 kg

Відповідь

m = 2,16 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 455 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL

Додайте

V = 22,5 + 180 + 12,5 + 240 = 455 mL

Відповідь

V = 455 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Об’єм

V = 400/200 = 2 mL

Відповідь

V = 2 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,59 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

1,18 mg = 1180 mcg

Об’єм

V = 1180/2000 = 0,59 mL

Відповідь

V = 0,59 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 100 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

100/60 = 1,667 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,667·60 = 100 gtt/min

Відповідь

R = 100 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4,8 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Залишковий час

t = 400/84 = 4,762 ≈ 4,8 h

Відповідь

t = 4,8 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 4,7 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·59 = 4 720 од.

Об’єм

V = 4720/1000 = 4,72 ≈ 4,7 mL

Відповідь

V = 4,7 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

25 000/250 = 100 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

10·60 = 600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 600/100 = 6 mL/h

Відповідь

R = 6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 270 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 150 + 200 = 450 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1550 mL

Загальне виведення

300 + 450 + 500 + 30 = 1280 mL

Баланс

B = 1550 − 1280 = 270 mL

Відповідь

B = 270 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/150 = 1,333 ≈ 1,3 h

Відповідь

t = 1,3 h

Це приблизно 1 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 21

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 4 + 4 + 4 + 3 + 2 = 21

Відповідь

B = 21
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 170/min → 2
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Інтерпретація

9 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 303 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·128 + 27,3 + 19,5 = 302,8 ≈ 303 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 303 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 141,5 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 36/0,8 = 249,5 − 45 = 204,5 mmHg

Градієнт

A–a = 204,5 − 63 = 141,5 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 141,5 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,379 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,34/∛0,72 = 0,34/0,8963 = 0,379 s

Відповідь

QTc = 0,379 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (379 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Тривалість QRS

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 16 малих клітинок, 1500 ÷ 16 ≈ 94 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,64 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Перший ненормальний крок

Тривалість QRS → синусовий ритм із широким QRS

Відповідь

Тривалість QRS

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions