Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. AWeak opioids only, such as codeine
  2. BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  3. CStrong opioids such as morphine
  4. DNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Основи сестринської справиСкладна

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  2. BKeeping the room door open for fresh air
  3. CGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  4. DTaking the temperature every hour
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який спосіб переміщення пацієнтів під час пожежі в лікарні зазвичай уникають?

  1. AСходи
  2. BПеревезення ліжок через протипожежні двері
  3. CГоризонтальне переміщення в іншу зону того самого поверху за протипожежними дверима
  4. DЛіфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  2. BNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  3. CThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  4. DHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A conscious patient with hypoglycemia drank juice 15 minutes ago. The glucose is now 62 mg/dL (3,4 mmol/L). What should the nurse do next?

  1. ARecord the result and recheck the glucose at the usual time before the evening meal
  2. BGive the next scheduled dose of rapid-acting insulin with the meal
  3. CGive another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  4. DWait another hour, because juice can take a long time to work
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxytocin rate
  2. BPlace the patient flat on her back
  3. CEncourage the patient to start pushing
  4. DStop the oxytocin infusion
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why should a urinary catheter drainage bag be kept below the level of the bladder?

  1. ATo keep the urine warm
  2. BTo prevent urine flowing back into the bladder
  3. CTo make the bag easier for the nurse to empty
  4. DTo stop the catheter from falling out
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
  2. BKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
  3. CGiving routine intramuscular injections
  4. DTaking rectal temperatures regularly
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?

  1. AThe patient has developed a new infection
  2. BThe inflammation is settling with treatment
  3. CThe infection has spread to another organ
  4. DThe antibiotic is causing liver damage
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. AHigh calcium and high albumin
  2. BLow potassium and low hematocrit
  3. CLow sodium and low hematocrit
  4. DHigh potassium and high hematocrit
11.ФармакологіяСередня

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
  2. BGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
  3. CGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
  4. DGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
12.ФармакологіяСкладна

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. ABronchospasm
  2. BSevere hypertension and a pounding headache
  3. CSymptomatic low blood pressure and fainting
  4. DHyperkalaemia
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
  2. BThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
  3. CThey directly inhibit thrombin in the plasma
  4. DThey dissolve fibrin in existing clots
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

An adult inhales a peanut while laughing and now has a persistent cough and wheeze on one side. Where is the peanut most likely to have lodged?

  1. AThe nasal cavity
  2. BThe right main bronchus
  3. CThe left main bronchus
  4. DThe oesophagus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Яке твердження про базальний інсулін тривалої дії, як-от гларгін, правильне?

  1. AВін має різкий пік дії приблизно через 30 хвилин після ін'єкції
  2. BЙого змішують з інсуліном швидкої дії в одному шприці
  3. CПри діабеті 1 типу його продовжують, навіть коли пацієнт не їсть
  4. DЙого вводять лише після рясних прийомів їжі, щоб покрити вуглеводи
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
  2. BA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  3. CA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  4. DA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

During the first infusion of a monoclonal antibody such as rituximab, which problem is most important to watch for?

  1. AAn infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
  2. BA rise in platelet count above normal
  3. CSudden hair loss during the infusion
  4. DSevere constipation within the first hour of starting the infusion
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Під час загальної анестезії у пацієнта з'являються ригідність щелепи, зростання кінцево-видихового CO₂ та тахікардія, а потім швидко зростає температура. Який препарат є специфічним лікуванням?

  1. AПарацетамол
  2. BНалоксон
  3. CДантролен
  4. DСуксаметоній
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman on day 3 after a caesarean has calf pain, swelling and warmth in one leg. What should the nurse do?

  1. AMassage the calf to relieve the cramp
  2. BApply a heating pad and reassess tomorrow
  3. CReport it promptly and avoid massaging the leg
  4. DEncourage her to do vigorous leg exercises
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo check that it is complete and nothing is retained
  2. BTo decide whether the baby needs vitamin K
  3. CTo estimate the baby's gestational age from its weight
  4. DTo check the mother's blood type and Rh factor
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. AAdvise them to wait until the child can read letters
  2. BCover the right eye with a patch at home without review
  3. CReassure the parents that this always resolves by school age
  4. DRefer the baby to an eye specialist
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Two weeks after a ventriculoperitoneal shunt was inserted, an infant has a fever, irritability and redness along the shunt tract. What should the nurse suspect?

  1. ATeething, which explains the fever and the irritability
  2. BAn allergy to the hospital soap
  3. CNormal healing; no action needed
  4. DShunt infection; report it urgently
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"Your mother will visit you later this afternoon."
  2. B"You're thinking about your mother. Tell me about her."
  3. C"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  4. D"Your mother died 30 years ago. You know that."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка з дієздатністю підписала згоду на курс ЕСТ. Після двох сеансів вона каже, що хоче припинити. Що правильно?

  1. AВона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду
  2. BВона має завершити курс після підписання
  3. CВона може припинити, лише якщо родина погодиться
  4. DЇї підписана згода стає обов'язковою після першого сеансу, тож узгоджений курс тепер слід завершити
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,5 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 35,5 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

35,5 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tbsp? mL6 fl oz? mL2 склянок? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 tbsp з рідка добавка, 6 fl oz з сік, 2 склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg5 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 5 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg5 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
20%вихідний розчинV₁ = ? mL

Потрібно приготувати 250 mL 2,5% (w/v) розчину з 20% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?

C₁ = 20%C₂ = 2,5%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 6 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
980 mLзалишилося? mL/h6 h залишилося

Призначено 1000 mL протягом 8 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 980 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1000 mL / 8 hчерез 2 h: 980 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL80 од./kg · 77 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 77 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg77 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h77 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 77 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min77 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай240 mLсік150 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча175 mLсеча500 mLсеча375 mLрановий дренаж80 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 65 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

65 kg12 hсеча: 175 mLсеча: 500 mLсеча: 375 mLрановий дренаж: 80 mLблювання: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 75 mL/hпочаток 06:00tусього​ = ? h80 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 06:00 зі швидкістю 80 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL80 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 142HR 82AT 36,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,51PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,51, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,51PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 34 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Чому це відповідь

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Відповідь

D · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Чому це відповідь

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Відповідь

A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Ліфти

Чому це відповідь

Під час пожежі ліфтами не користуються, якщо цього не вказала пожежна служба, бо вони можуть зупинитися або заповнитися димом. Пацієнтів зазвичай спершу переміщують горизонтально за протипожежні двері, а потім, за потреби, вниз сходами.

Відповідь

D · Ліфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Чому це відповідь

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Відповідь

A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes

Чому це відповідь

If the glucose is still below the hypoglycemia threshold after treatment (70 mg/dL in US guidance, 4,0 mmol/L in UK guidance), the fast-acting carbohydrate is repeated and the glucose rechecked. Once it is normal, a snack or meal helps keep it stable.

Відповідь

C · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Stop the oxytocin infusion

Чому це відповідь

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Відповідь

D · Stop the oxytocin infusion
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To prevent urine flowing back into the bladder

Чому це відповідь

Keeping the bag below the bladder allows drainage and prevents backflow, which reduces infection risk. The bag should also not touch the floor.

Відповідь

B · To prevent urine flowing back into the bladder
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Чому це відповідь

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Відповідь

A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · The inflammation is settling with treatment

Чому це відповідь

CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.Перевірено за: C-reactive protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · The inflammation is settling with treatment
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · High potassium and high hematocrit

Чому це відповідь

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · High potassium and high hematocrit
11.Фармакологія

Відповідь: C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Чому це відповідь

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Відповідь

C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Фармакологія

Відповідь: C · Symptomatic low blood pressure and fainting

Чому це відповідь

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Відповідь

C · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Чому це відповідь

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Відповідь

B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · The right main bronchus

Чому це відповідь

Inhaled foreign bodies most often enter the right main bronchus and right lower lobe, because the right bronchus is wider, shorter and more vertical. Signs include a unilateral wheeze, reduced breath sounds and recurrent infection. Bronchoscopy is used for removal.

Відповідь

B · The right main bronchus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · При діабеті 1 типу його продовжують, навіть коли пацієнт не їсть

Чому це відповідь

Базальний інсулін покриває фонові потреби і має плоский профіль. При діабеті 1 типу його слід продовжувати під час хвороби чи голодування (дозу можна коригувати), щоб запобігти ДКА. Гларгін не можна змішувати з іншими інсулінами.

Відповідь

C · При діабеті 1 типу його продовжують, навіть коли пацієнт не їсть
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Чому це відповідь

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Відповідь

A · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness

Чому це відповідь

Infusion-related reactions are most common with the first dose. Premedication, a slow starting rate, close monitoring and readiness to stop the infusion and treat anaphylaxis are standard.

Відповідь

A · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Дантролен

Чому це відповідь

Злоякісну гіпертермію лікують припиненням тригерних агентів, гіпервентиляцією 100% киснем, внутрішньовенним дантроленом (який зменшує вивільнення кальцію з саркоплазматичного ретикулума), активним охолодженням та лікуванням гіперкаліємії й аритмій. Суксаметоній є тригером.

Відповідь

C · Дантролен
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Report it promptly and avoid massaging the leg

Чому це відповідь

One-sided calf pain, swelling and warmth suggest deep vein thrombosis, and the postnatal period is a high-risk time. The leg should not be massaged, and the provider should be informed for urgent assessment.

Відповідь

C · Report it promptly and avoid massaging the leg
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · To check that it is complete and nothing is retained

Чому це відповідь

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Відповідь

A · To check that it is complete and nothing is retained
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Refer the baby to an eye specialist

Чому це відповідь

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Відповідь

D · Refer the baby to an eye specialist
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Shunt infection; report it urgently

Чому це відповідь

Shunt infections usually occur within the first months after surgery and may show fever, redness or swelling along the tract, poor feeding and irritability, sometimes with signs of shunt blockage. Urgent assessment, cultures and antibiotics are needed.

Відповідь

D · Shunt infection; report it urgently
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Чому це відповідь

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Відповідь

B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Вона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду

Чому це відповідь

Особа з дієздатністю може відкликати згоду будь-коли. Медсестра повідомляє команду, яка обговорює рішення з нею. Лікування без згоди можливе лише за особливих юридичних умов.

Відповідь

A · Вона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 95,9 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

35,5·9/5 = 63,9

Додайте 32

T = 63,9 + 32 = 95,9 °F

Відповідь

T = 95,9 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 690 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
2 склянок = 2·240 = 480 mL

Додайте

V = 30 + 180 + 480 = 690 mL

Відповідь

V = 690 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 55 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

5·22 = 110 mg

На одну дозу

D = 110/2 = 55 mg

Відповідь

D = 55 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V₁ = 31,25 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 2,5·250/20 = 31,25 mL

Відповідь

V₁ = 31,25 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 14 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 250·20/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Відповідь

R = 14 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 14 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 30,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1000/8 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 980/6 = 163,3 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (163,3 − 125)/125·100% = 30,67%

Відповідь

Δ = 30,67%

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 6,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·77 = 6 160 од.

Об’єм

V = 6160/1000 = 6,16 ≈ 6,2 mL

Відповідь

V = 6,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 17,3 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·77 = 577,5 mcg/min
577,5·60 = 34650 mcg/h

Швидкість помпи

R = 34650/2000 = 17,32 ≈ 17,3 mL/h

Відповідь

R = 17,3 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,35 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

175 + 500 + 375 = 1050 mL

На кілограм за годину

U = 1050/(65·12) = 1,346 ≈ 1,35 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,35 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 13,1 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL залишилося

Друга частина

680/75 = 9,067 h

Загальний час

t = 4 + 9,067 = 13,07 ≈ 13,1 h

Відповідь

t = 13,1 h

Це приблизно 13 h 04 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:04.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 22

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 4 + 4 + 4 + 4 + 3 = 22

Відповідь

B = 22
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,51: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 31 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 44,8 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 44,8 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,447 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Формула Базетта

QTc = 0,40/√0,80 = 0,40/0,8944 = 0,447 s

Відповідь

QTc = 0,447 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (447 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: зубці P регулярні; R–R регулярний, окрім довгої паузи там, де немає QRS.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions