Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AOne long session with all the information at once
  2. BShort sessions, large-print materials and repeating key points
  3. CTeaching only the family and not the patient
  4. DA detailed leaflet in small print for them to read later at home
2.Основи сестринської справиСкладна

An older woman has been lying on the floor at home all night after a fall. Which complications should the nurse look for in particular?

  1. ASunburn and dehydration from sweating
  2. BHair loss and nail damage
  3. CPressure damage, hypothermia and muscle breakdown
  4. DHigh blood sugar and a raised temperature from lying still
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  2. BIt means the drug must be given by mouth only
  3. CIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
  4. DIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?

  1. AYellow (delayed)
  2. BRed (immediate)
  3. CGreen (minor)
  4. DBlack (expectant or dead)
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAsk the nursing assistant to reposition the patient
  2. BTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  3. CGive the strongest analgesic on the chart straight away
  4. DAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. AGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  2. BCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  3. CPotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт з нейтропенією після хіміотерапії має температуру 38,3 °C. Що є пріоритетом?

  1. AЗаохотити пацієнта прогулятися
  2. BЛікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики
  3. CЧекати 24 години, чи минеться гарячка
  4. DДати лише парацетамол і знову перевірити температуру завтра
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Яка ознака в пацієнта після операції найсильніше вказує на тромбоемболію легеневої артерії?

  1. AПовільний пульс із високим тиском
  2. BПоступова поява кашлю з жовтим харкотинням і невисокою гарячкою протягом тижня
  3. CРаптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
  4. DСвистяче дихання, що минає після сальбутамолу
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA rise in serum potassium
  2. BA fall in the white cell count
  3. CA rise in blood glucose
  4. DA fall in serum sodium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. ASudden massive internal bleeding
  2. BA normal day-to-day variation in Hb
  3. CA sample taken from the wrong patient
  4. DAcute bone marrow failure overnight
11.ФармакологіяСередня

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo make sure the injection site does not bruise
  2. BTo measure the person's temperature for fever
  3. CTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  4. DTo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.ФармакологіяСкладна

Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?

  1. AThey cause grey baby syndrome in infants
  2. BThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
  3. CThey cause severe hearing loss in children
  4. DThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely low
  2. BThe reading will be falsely high
  3. COnly the pulse rate will be affected
  4. DThe reading will be accurate but slower
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A ventilated patient is coughing, and the high-pressure alarm sounds. Coarse sounds are heard over the trachea. What should the nurse do first?

  1. ATurn the alarm off and reassess the patient in an hour
  2. BAssess the patient and suction if secretions are present
  3. CIncrease the tidal volume on the ventilator to overcome it
  4. DDeflate the endotracheal tube cuff fully
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  2. BTo stop the thyroid gland from making any more hormones
  3. CTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with myasthenia gravis is admitted with pneumonia. Which newly prescribed antibiotic should the nurse question?

  1. AAmoxicillin
  2. BCeftriaxone
  3. CGentamicin
  4. DBenzylpenicillin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яка електролітна проблема може виникати при тяжкому гострому панкреатиті?

  1. AГіпернатріємія
  2. BГіпокальціємія
  3. CГіперкальціємія
  4. DГіперкаліємія
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. AStop it one week before any operation
  2. BTake a double dose to protect the heart
  3. CUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
  4. DTake it only after the operation is finished
19.Акушерське медсестринствоСередня

Жінка з прееклампсією скаржиться на сильний головний біль і спалахи перед очима. Про що це свідчить?

  1. AНормальні ефекти сульфату магнію
  2. BГоловний біль напруги, який у пізній вагітності поширений і нешкідливий
  3. CПрееклампсію з тяжкими ознаками, з ризиком еклампсії
  4. DНизький рівень глюкози в крові
20.Акушерське медсестринствоСкладна

На 2-гу добу після кесаревого розтину в жінки температура 38,4 °C, болюча матка й лохії з неприємним запахом. Що найімовірніше?

  1. AПісляпологова хандра
  2. BНагрубання молочних залоз
  3. CНормальне післяпологове відновлення
  4. DЕндометрит
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. AOnly if the parents give written permission first
  2. BNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
  3. CYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  4. DNo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

15-річна дівчина з цукровим діабетом 1 типу схудла, а її HbA1c різко зріс. Вона зізнається, що пропускає дози інсуліну. Що має врахувати медсестра?

  1. AЇй просто потрібна менша доза інсуліну
  2. BВона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки
  3. CГлюкометр, напевно, зламаний
  4. DВтрата ваги — добрий знак кращого контролю, тож дозу інсуліну тепер можна ще знизити
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
  2. BThe corridor, so that the interview can be done quickly
  3. CA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  4. DA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт у маніакальному епізоді перебиває інших пацієнтів і дедалі голосніше говорить у загальній кімнаті. Яка дія медсестри найдоречніша?

  1. AУвімкнути музику гучніше, щоб відвернути групу
  2. BЗаохотити змагальну групову гру, щоб витратити енергію
  3. CСперечатися з пацієнтом про його поведінку перед усіма, доки він не погодиться припинити
  4. DСпокійно відвести пацієнта в тихіше місце з меншою стимуляцією та встановити чіткі прості межі
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
11,0706 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 11,0706 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

11,0706 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 3/добу · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії кожні 8 годин протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tspкожні 8 годин5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
30 kg7,5 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 30 kg. Призначена доза — 7,5 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

30 kg7,5 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 520 одиниць препарату, який випускають по 1000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

520 units1000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 8 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h8 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 8 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./250 mL8 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine8 mL/h86 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 8 mL/h. Пацієнт важить 86 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL8 mL/h86 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода240 mLсуп180 mLсік150 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча350 mLсеча375 mLсеча175 mLсеча275 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 240 mLсуп: 180 mLсік: 150 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 350 mLсеча: 375 mLсеча: 175 mLсеча: 275 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 125 mL/hпочаток 13:30tусього​ = ? h80 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 13:30 зі швидкістю 80 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL80 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 93% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 48/min, притомний, температура 37,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 93%повітряSBP 78HR 48AT 37,3 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 16 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,19PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222616адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,19, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,19PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Чому це відповідь

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Відповідь

B · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown

Чому це відповідь

A long lie causes pressure injury, hypothermia, dehydration and rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. The patient is assessed carefully for these as well as for fractures.

Відповідь

C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Чому це відповідь

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Відповідь

A · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Yellow (delayed)

Чому це відповідь

The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.

Відповідь

A · Yellow (delayed)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Чому це відповідь

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Відповідь

D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Чому це відповідь

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Відповідь

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Лікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики

Чому це відповідь

Нейтропенічний сепсис — онкологічний невідкладний стан. Внутрішньовенні антибіотики широкого спектра слід ввести протягом години, не чекаючи результатів аналізів.

Відповідь

B · Лікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією

Чому це відповідь

ТЕЛА зазвичай проявляється раптовою задишкою, болем у грудях під час дихання, тахікардією, низькою сатурацією, іноді кровохарканням або непритомністю.

Відповідь

C · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A rise in blood glucose

Чому це відповідь

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.

Відповідь

C · A rise in blood glucose
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A sample taken from the wrong patient

Чому це відповідь

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Відповідь

C · A sample taken from the wrong patient
11.Фармакологія

Відповідь: D · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Чому це відповідь

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Відповідь

D · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Фармакологія

Відповідь: D · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently

Чому це відповідь

Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.

Відповідь

D · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · The reading will be falsely high

Чому це відповідь

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Відповідь

B · The reading will be falsely high
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Assess the patient and suction if secretions are present

Чому це відповідь

High-pressure alarms are caused by secretions, coughing, biting the tube, kinked tubing or bronchospasm. With secretions heard, suctioning is the logical first step after a quick assessment. Low-pressure alarms suggest a leak or disconnection. Alarms must never be silenced without finding the cause.

Відповідь

B · Assess the patient and suction if secretions are present
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Чому це відповідь

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Відповідь

C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Gentamicin

Чому це відповідь

Aminoglycosides such as gentamicin can impair neuromuscular transmission and trigger a myasthenic crisis. Fluoroquinolones, magnesium and some other drugs carry similar warnings. The nurse checks with the prescriber before giving it.

Відповідь

C · Gentamicin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гіпокальціємія

Чому це відповідь

Жировий некроз вивільняє жирні кислоти, що зв'язують кальцій (омилення), знижуючи кальцій у сироватці. Гіпокальціємія — маркер тяжкості й може спричинити тетанію та аритмії. Натомість гіперкальціємія може бути причиною панкреатиту.

Відповідь

B · Гіпокальціємія
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Чому це відповідь

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Відповідь

C · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Прееклампсію з тяжкими ознаками, з ризиком еклампсії

Чому це відповідь

Новий сильний головний біль і порушення зору — церебральні ознаки тяжкої прееклампсії, що можуть передувати нападу судом. Вони потребують термінового залучення лікаря.

Відповідь

C · Прееклампсію з тяжкими ознаками, з ризиком еклампсії
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Ендометрит

Чому це відповідь

Гарячка, болючість матки й лохії з неприємним запахом вказують на ендометрит, який частіший після кесаревого розтину. Про це повідомляють для оцінки та антибіотикотерапії.

Відповідь

D · Ендометрит
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Чому це відповідь

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Відповідь

C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Вона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки

Чому це відповідь

Навмисне пропускання інсуліну для схуднення — відома поведінка при розладах харчової поведінки у молодих людей з діабетом 1 типу. Воно підвищує ризик діабетичного кетоацидозу та ускладнень і потребує делікатної оцінки та направлення до фахівця.

Відповідь

B · Вона може пропускати інсулін, щоб схуднути, — форма порушення харчової поведінки, що потребує оцінки
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Чому це відповідь

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Відповідь

D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Спокійно відвести пацієнта в тихіше місце з меншою стимуляцією та встановити чіткі прості межі

Чому це відповідь

Пацієнтам з манією допомагають спокійне середовище з малою стимуляцією, тверді й послідовні межі та прості неконкурентні заняття.

Відповідь

D · Спокійно відвести пацієнта в тихіше місце з меншою стимуляцією та встановити чіткі прості межі
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 11,1 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

11.0706 → 0

Вирішує лише наступна цифра

11,0706 → 7
7 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (06) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 11,1 mL

Відповідь

x = 11,1 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 75 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Увесь курс

V = 5 mL × 3/добу × 5 = 75 mL

Відповідь

V = 75 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 112,5 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

7,5·30 = 225 mg

На одну дозу

D = 225/2 = 112,5 mg

Відповідь

D = 112,5 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,52 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 520/1000 = 0,52 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,52 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 500·10/480 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 6 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Залишковий час

t = 750/126 = 5,952 ≈ 6 h

Відповідь

t = 6 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 20 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/250 = 0,4 од./mL

Швидкість помпи

R = 8/0,4 = 20 mL/h

Відповідь

R = 20 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 2,5 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

8·1600 = 12800 mcg/h
12800/60 = 213,3 mcg/min

На кілограм

D = 213,3/86 = 2,481 ≈ 2,5 mcg/kg/min

Відповідь

D = 2,5 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 615 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 240 + 180 + 150 = 570 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1790 mL

Загальне виведення

350 + 375 + 175 + 275 = 1175 mL

Баланс

B = 1790 − 1175 = 615 mL

Відповідь

B = 615 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL залишилося

Друга частина

340/125 = 2,72 h

Загальний час

t = 2 + 2,72 = 4,72 ≈ 4,7 h

Відповідь

t = 4,7 h

Це приблизно 4 h 43 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:13.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 93% → 2
на повітрі → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 48/min → 1
притомний (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 1 + 2 + 3 + 1 + 1 = 10

Рівень ризику

10 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 32 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
дальність: 30–34 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Порівняйте

виміряний: 43 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 2,08 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

52 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 52 × 0,04 s = 2,08 s

Порівняйте з P–P

2,08 ÷ 0,88 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 2,08 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,68 до 0,96 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → фібриляція передсердь

Відповідь

ритм

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions