У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яку мету пацієнта сформульовано за принципом SMART?
AПацієнт незабаром почуватиметься краще
BПацієнт намагатиметься їсти більше
CПацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
DПацієнт покращить мобільність
2.Основи сестринської справиСкладна
An older woman has been lying on the floor at home all night after a fall. Which complications should the nurse look for in particular?
ASunburn and dehydration from sweating
BHigh blood sugar and a raised temperature from lying still
CPressure damage, hypothermia and muscle breakdown
DHair loss and nail damage
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?
ARecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
BLay it on the medication tray and discard it later
CActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
DBend the needle to make it unusable, then discard it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse teaches parents of a toddler about drowning prevention. Which statement shows a need for further teaching?
A“I stay within arm’s reach of my child whenever we are near any water.”
B“We keep the gate in the pool fence closed and locked at all times.”
C“I empty buckets of water as soon as I have used them.”
D“I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Стабільний дорослий з нормальними життєвими показниками має різану рану на руці, яка потребує швів, і нічого більше. Який рівень ESI підходить?
AРівень 5
BРівень 3
CРівень 4
DРівень 2
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?
AA laboratory error that should be ignored
BThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
CRespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
DThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?
AThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
BStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
CStopping causes immediate kidney failure
DStopping causes severe low blood pressure
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?
ADisseminated intravascular coagulation
BAn allergic reaction to the cannula
CHaemophilia A
DVitamin C deficiency
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?
ARemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
BEncourage oral fluids and record the fever in the chart
CReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
DGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient's creatinine was 0,9 mg/dL (80 µmol/L) on admission and is 1,3 mg/dL (115 µmol/L) 36 hours later. Using the common KDIGO criteria, what does this show?
AAcute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
BA laboratory error, because creatinine cannot change within 2 days
CChronic kidney disease, because creatinine has risen above baseline
DNo kidney injury, because the creatinine is still within the normal range
11.ФармакологіяСередня
Which drug is used for torsades de pointes?
AIntravenous magnesium sulfate
BOral digoxin
CIntravenous adenosine (rapid push)
DIntravenous verapamil
12.ФармакологіяСкладна
Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?
AThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
BThey cause severe hearing loss in children
CThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
DThey cause grey baby syndrome in infants
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Монітор показує фібриляцію шлуночків. Пацієнт не реагує й не дихає нормально. Яке ключове лікування?
AСинхронізована кардіоверсія під глибокою седацією
BСЛР і дефібриляція якомога швидше
CВнутрішньовенний атропін і зовнішня стимуляція
DШвидкий внутрішньовенний аденозин із наступним промиванням
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?
ACall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
CGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
DEncourage him to walk to ease the back pain
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Яка ознака сечі найкраще відрізняє нецукровий діабет від СНАДГ?
AНД дає глюкозу в сечі; СНАДГ — білок
BОбидва стани дають дуже концентровану сечу
CНД дає концентровану сечу; СНАДГ — розбавлену
DНД дає розбавлену сечу; СНАДГ — концентровану
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Після операції діурез пацієнта 15 mL/год протягом 3 годин, пульс 110/хв, АТ 96/58 mmHg і сухі слизові оболонки. Яка найімовірніша причина низького діурезу?
AСНАДГ, спричинений операцією
BПреренальне ГПН через гіповолемію
CПеревантаження рідиною від внутрішньовенних рідин
DНецукровий діабет після анестезії
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?
ATell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
BAsk a relative to sign instead of the patient
CSign the form on the patient's behalf as a witness
DAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?
ALactulose
BParacetamol
CPhenytoin
DOmeprazole liquid
19.Акушерське медсестринствоСередня
На кардіотокограмі породіллі видно варіабельні децелерації. Яку дію медсестра має виконати першою?
AЗбільшити інфузію окситоцину
BЗмінити положення жінки
CОдразу почати потуги
DПокласти її рівно на спину
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?
AAvoid using the baby's name to prevent more grief
BRemove the baby quickly so the parents are not upset
COffer the parents time to see and hold their baby
DTell the parents they can try for another baby soon
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Дитину оцінюють за шкалою FLACC. Який діапазон загального балу?
A1–20
B0–10
C0–5
D0–100
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?
A"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
B"I use my spacer with my inhaler, even at school."
C"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
D"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Пацієнт на антипсихотику постійно ходить туди-сюди й каже, що не може всидіти на місці. Як це називають?
AКаталепсія
BПізня дискінезія
CАкатизія
DПсевдопаркінсонізм
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?
A"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
B"You obviously weren't serious about stopping."
C"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
D"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 0 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 18:45 і закінчується о 04:55 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.
18:4504:55
t = h
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 10 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
45 kg10 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 250 mL 2,5% (w/v) розчину з 25% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?
C₁ = 25%C₂ = 2,5%V₂ = 250 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 2 g препарату в 250 mL. Призначено 1 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
2 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 98 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.
70 од./kg98 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (250 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 32 mL/h. Пацієнт важить 102 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.
250 mg/250 mL32 mL/h102 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 06:30 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL200 mL введено50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 21/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 35,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 21SpO₂ 97%O₂SBP 124HR 82AT 35,8 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 65/min, відсутню реакцію на подразнення, невелике згинання рук і ніг і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,44, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) і HCO₃⁻ 13 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,44PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa) і PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У пацієнта без пульсу, що промацується, на моніторі цей організований ритм (електрична активність без пульсу). Яке лікування для нього називають настанови з реанімації дорослих? Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1синхронізована кардіоверсія
2негайна дефібриляція
3СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
4черезшкірна стимуляція
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
Чому це відповідь
SMART-мета точно визначає, чого очікують, як це вимірюватимуть і до якого терміну. «Пройти 20 метрів із ходунками до п'ятниці» можна перевірити; «почуватися краще» — ні.
Відповідь
C · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown
Чому це відповідь
A long lie causes pressure injury, hypothermia, dehydration and rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. The patient is assessed carefully for these as well as for fractures.
Відповідь
C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
Чому це відповідь
Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.
Відповідь
C · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
Чому це відповідь
A toddler should never be left alone in the bath, even for a moment and even in shallow water. Fencing pools, constant close supervision and emptying containers are correct.
Відповідь
D · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Рівень 4
Чому це відповідь
Для стабільного пацієнта рівні ESI 3–5 залежать від очікуваних ресурсів: два чи більше — рівень 3, один — рівень 4, жодного — рівень 5. Просте накладання швів вважається одним ресурсом, тож це рівень 4.
Відповідь
C · Рівень 4
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
Чому це відповідь
Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.
Відповідь
C · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
Чому це відповідь
Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.
Відповідь
B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Disseminated intravascular coagulation
Чому це відповідь
In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.
Відповідь
A · Disseminated intravascular coagulation
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
Чому це відповідь
Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Перевірено за:Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC
Відповідь
C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
Чому це відповідь
KDIGO defines AKI as a creatinine rise of at least 0,3 mg/dL (26,5 µmol/L) within 48 hours, a rise to 1,5 times baseline within 7 days, or urine output below 0,5 mL/kg/h for 6 hours. A result inside the reference range can still be a significant rise.
Відповідь
A · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
11.Фармакологія
Відповідь: A · Intravenous magnesium sulfate
Чому це відповідь
IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.
Відповідь
A · Intravenous magnesium sulfate
12.Фармакологія
Відповідь: A · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
Чому це відповідь
Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.
Відповідь
A · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · СЛР і дефібриляція якомога швидше
Чому це відповідь
Фібриляція шлуночків — ритм зупинки серця. Якісна СЛР і рання несинхронізована дефібриляція — втручання, що покращують виживання. Синхронізована кардіоверсія застосовується при тахіаритміях із пульсом; атропін і стимуляція — при брадикардії.
Відповідь
B · СЛР і дефібриляція якомога швидше
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
Чому це відповідь
Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.
Відповідь
A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · НД дає розбавлену сечу; СНАДГ — концентровану
Чому це відповідь
При НД відсутність дії АДГ спричиняє великі обсяги розбавленої сечі (питома вага часто нижче 1,005) з високим натрієм у сироватці. При СНАДГ надлишок АДГ спричиняє низький діурез із концентрованою сечею й низьким натрієм у сироватці.
Відповідь
D · НД дає розбавлену сечу; СНАДГ — концентровану
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Преренальне ГПН через гіповолемію
Чому це відповідь
Тахікардія, низький артеріальний тиск і сухі слизові оболонки вказують на гіповолемію, що знижує перфузію нирок. Медсестра перевіряє прохідність катетера й ескалює; команда зазвичай призначає болюс рідини й шукає причину, як-от кровотеча чи великі втрати.
Відповідь
B · Преренальне ГПН через гіповолемію
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
Чому це відповідь
Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.
Відповідь
A · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Phenytoin
Чому це відповідь
Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.
Відповідь
C · Phenytoin
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Змінити положення жінки
Чому це відповідь
Зміна положення (з боку на бік або на колінах і долонях) часто усуває стиснення пуповини. Якщо децелерації тривають, повідомляють лікаря. Положення лежачи на спині додає стиснення нижньої порожнистої вени.
Відповідь
B · Змінити положення жінки
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Offer the parents time to see and hold their baby
Чому це відповідь
Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.
Відповідь
C · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · 0–10
Чому це відповідь
FLACC має п'ять категорій, кожна з яких оцінюється в 0, 1 або 2 бали, тому загальний бал становить 0–10, подібно до числової шкали самооцінки.
Відповідь
B · 0–10
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
Чому це відповідь
Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.
Відповідь
C · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Акатизія
Чому це відповідь
Акатизія — внутрішній неспокій із потребою рухатися. Вона виснажлива, її можна сплутати з ажитацією чи тривогою, і вона пов'язана з відмовою від лікування та підвищеним ризиком суїциду.
Відповідь
C · Акатизія
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
Чому це відповідь
Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.
Відповідь
A · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 122 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
4·12 + 0 = 48 in
Дюйми у сантиметри
h = 48·2,54 = 121,9 ≈ 122 cm
Відповідь
h = 122 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 10,17 h
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
18:45 → 24:00 = 315 min
Після півночі
00:00 → 04:55 = 295 min
Разом
315 + 295 = 610 min
t = 610/60 = 10,17 h
Відповідь
t = 10,17 h
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 450 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
10·45 = 450 mg
Відповідь
D = 450 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: W = 225 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 2,5·250/25 = 25 mL
Вода, яку додають
W = 250 − 25 = 225 mL
Відповідь
W = 225 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 120 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
120/60 = 2 mL/min
Швидкість крапання
R = 2·60 = 120 gtt/min
Відповідь
R = 120 gtt/min
Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 7,5 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
2000 mg/250 mL = 8 mg/mL
Доза за годину
1·60 = 60 mg/h
Швидкість помпи
R = 60/8 = 7,5 mL/h
Відповідь
R = 7,5 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 1,4 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
70·98 = 6 860 од.
Об’єм
V = 6860/5000 = 1,372 ≈ 1,4 mL
Відповідь
V = 1,4 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 5,2 mcg/kg/min
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Мікрограми за хвилину
32·1000 = 32000 mcg/h
32000/60 = 533,3 mcg/min
На кілограм
D = 533,3/102 = 5,229 ≈ 5,2 mcg/kg/min
Відповідь
D = 5,2 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 545 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 200 + 120 = 320 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1520 mL
Загальне виведення
450 + 425 + 100 = 975 mL
Баланс
B = 1520 − 975 = 545 mL
Відповідь
B = 545 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 200 = 300 mL
Час
t = 300/50 = 6 h
Відповідь
t = 6 h
Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 12:30.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 21/min → 2
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1
Додайте
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 5
Відповідь
NEWS2 = 5
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 65/min → 1
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: відсутність дихання → 0
Додайте
APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2
Інтерпретація
2 → низький
Відповідь
низький
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,44: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 20 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 13 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 46,62 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s
Формула Базетта
QTc = 0,42/√0,96 = 0,42/0,9798 = 0,429 s
Відповідь
QTc = 0,429 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (429 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.
Що показує стрічка
1. Частота: R–R = 14 малих клітинок, 1500 ÷ 14 ≈ 107 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,56 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).
синусова тахікардія
Що показує пацієнт
немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.