Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. ARecord the goal as not met and review the plan
  2. BChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  3. CWait until the next day to evaluate again
  4. DRecord the goal as met, as the pain has gone down
2.Основи сестринської справиСкладна

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe result may be falsely high and the test should be repeated
  2. BThe result is accurate and needs no follow-up
  3. CThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
  4. DThe patient definitely has low potassium
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?

  1. ALet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
  2. BKeep the door closed at all times so the patient has privacy
  3. CAllow glass bottles if the patient seems calm
  4. DRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AAbdominal thrusts
  2. BBlind finger sweeps
  3. CChest thrusts
  4. DBack blows only
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
  2. BEncourage the patient to breathe even faster
  3. CGive oxygen at the highest flow and leave the room
  4. DStay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Під час тріажу START дорослий не дихає. Дихальні шляхи перепозиціонували, і постраждалий усе ще не дихає. Яка правильна категорія?

  1. AЧорна (мертвий або очікування)
  2. BЧервона, і негайно почати СЛР
  3. CЖовта, і повернутися пізніше
  4. DЧервона, бо відсутність дихання — найтерміновіша знахідка
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?

  1. ATo lower the blood glucose
  2. BTo stop bleeding from varices
  3. CTo reduce the absorption of ammonia from the gut
  4. DTo increase the liver's production of albumin
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з гострою шлунково-кишковою кровотечею має ЧСС 120/min і тиск 90/60 mmHg. Який сестринський пріоритет після виклику допомоги?

  1. AВідкласти дії, доки не перевірять колір випорожнень
  2. BДати рясну їжу для відновлення енергії
  3. CЗаохотити самостійно дійти до туалету
  4. DЗабезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AReferral for colonoscopy
  2. BRepeat the test in 10 years
  3. CStart an iron supplement only
  4. DNo action if there are no symptoms
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypoglycemia from fasting
  2. BMalignant hyperthermia
  3. CAcute hemolytic transfusion reaction
  4. DHypovolemic shock
11.ФармакологіяСередня

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. ALeave the ear untouched and drop into the canal
  2. BPull the pinna up and back
  3. CPush the pinna forward and up
  4. DPull the pinna down and back
12.ФармакологіяСкладна

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. AA very high creatine kinase
  2. BRapid onset with hyperreflexia and clonus
  3. CRecent start of an antipsychotic drug
  4. DSlow onset over days with lead-pipe rigidity
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient takes both digoxin and furosemide. Why does the nurse watch the potassium level closely?

  1. ALow potassium makes digoxin stop working completely
  2. BPotassium has no link with either medicine
  3. CLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  4. DHigh potassium is the main effect of furosemide
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта з відомою периферичною артеріальною хворобою раптово з'являється холодна, біла, болюча стопа без пульсу з онімінням пальців. Що в пріоритеті?

  1. AНакласти компресійний бинт для покращення кровообігу
  2. BЗаохочувати ходьбу, щоб відкрити колатеральний кровообіг
  3. CНегайно ескалювати як невідкладний випадок; тримати ногу горизонтально, без тепла
  4. DПідняти ногу на подушках і зігріти стопу грілкою
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey replace insulin that the pancreas cannot make
  2. BThey prolong the action of gut incretin hormones
  3. CThey block glucose reabsorption in the kidney
  4. DThey stop the gut from absorbing fat
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with type 1 diabetes has a seizure on the ward. Their capillary glucose is 1,9 mmol/L (34 mg/dL). They cannot swallow. What is the most appropriate treatment?

  1. AA rapid-acting insulin dose to stabilise the glucose
  2. BIV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
  3. CAn antiepileptic drug only, because seizures need seizure treatment
  4. DGlucose gel squeezed into the mouth during the seizure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which nerve is at risk if the arm is poorly padded at the elbow during surgery?

  1. AFacial nerve
  2. BFemoral nerve
  3. CSciatic nerve
  4. DUlnar nerve
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with diabetes on continuous enteral feeding and an insulin regimen has the feed stopped for a procedure. What is the main concern?

  1. ADiarrhoea from stopping the feed suddenly
  2. BHyperglycaemia because the stomach is empty
  3. CHypoglycaemia if insulin continues without the feed
  4. DRefeeding syndrome from too much glucose
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman with pre-eclampsia is on magnesium sulfate. Why does the nurse monitor her urine output closely?

  1. AMagnesium causes a large diuresis that leads to dehydration
  2. BUrine output tells the nurse exactly when to stop the infusion after the birth
  3. CMagnesium is cleared by the kidneys, so oliguria raises the risk of toxicity
  4. DLow urine output shows that the magnesium is working
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Fluid leaking from the vagina is tested. Which result supports rupture of the membranes?

  1. AFluid that smells of ammonia
  2. BFluid that contains glucose on a urine dipstick
  3. CA nitrazine test that turns yellow, showing acidic fluid
  4. DA ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. ARefer the baby to an eye specialist
  2. BReassure the parents that this always resolves by school age
  3. CAdvise them to wait until the child can read letters
  4. DCover the right eye with a patch at home without review
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?

  1. AWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
  2. BFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
  3. CWanting to exercise every day
  4. DMissing one menstrual period after starting a new diet
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which action reflects trauma-informed care?

  1. AAsking the patient to repeat the full trauma story to each new staff member
  2. BUsing physical restraint early to prevent any loss of control
  3. CExplaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
  4. DMaking all decisions for the patient so that she does not feel burdened
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
  2. BEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  3. CAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
  4. DAgree that he is the religious leader so that he feels respected
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
8 lb 10 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 8 lb 10 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

8 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 mcg/kg/min? mg/h46 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 1 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 46 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

1 mcg/kg/min46 kg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
10%2 mLm = ? mg

Скільки міліграмів препарату m міститься в 2 mL 10 % (w/v) розчину?

10% w/v2 mL
m = mg
28.Розрахунок дозСкладна
44 kg121 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 121 cm, маса 44 kg. Призначено 25 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

121 cm44 kg25 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 200 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Мішок містить 200 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 25 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

200 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
50 од.50 mLінсулін короткої дії5 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 50 units інсуліну короткої дії в 50 mL іде зі швидкістю 5 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

50 од./50 mL5 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h108 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 108 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min108 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода300 mLмолоко240 mLсуп200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча300 mLсеча250 mLрановий дренаж50 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 300 mLмолоко: 240 mLсуп: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 75 mL/hпочаток 07:30tусього​ = ? h125 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 07:30 зі швидкістю 125 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL125 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 146, Cl⁻ 115 і HCO₃⁻ 14 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція шлуночківtorsades de pointesнадшлуночкова тахікардія (SVT)

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  2. 2фібриляція шлуночків
  3. 3torsades de pointes
  4. 4надшлуночкова тахікардія (SVT)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Record the goal as not met and review the plan

Чому це відповідь

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Відповідь

A · Record the goal as not met and review the plan
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The result may be falsely high and the test should be repeated

Чому це відповідь

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Відповідь

A · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords

Чому це відповідь

Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.

Відповідь

D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Chest thrusts

Чому це відповідь

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Відповідь

C · Chest thrusts
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Чому це відповідь

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Відповідь

D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Чорна (мертвий або очікування)

Чому це відповідь

За START постраждалого, який не дихає після перепозиціонування дихальних шляхів, позначають чорним. СЛР для однієї людини відволікла б рятувальників від багатьох інших, які могли б вижити. Якщо дихання починається після перепозиціонування, постраждалий червоний.

Відповідь

A · Чорна (мертвий або очікування)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To reduce the absorption of ammonia from the gut

Чому це відповідь

Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.

Відповідь

C · To reduce the absorption of ammonia from the gut
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Забезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові

Чому це відповідь

Тахікардія та гіпотензія свідчать про значну крововтрату. Насамперед — оцінка за ABCDE, широкопросвітний внутрішньовенний доступ, аналізи крові, зокрема на сумісність, і ресусцитація, а потім ендоскопія.

Відповідь

D · Забезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Referral for colonoscopy

Чому це відповідь

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Перевірено за: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Referral for colonoscopy
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Malignant hyperthermia

Чому це відповідь

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Відповідь

B · Malignant hyperthermia
11.Фармакологія

Відповідь: D · Pull the pinna down and back

Чому це відповідь

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Відповідь

D · Pull the pinna down and back
12.Фармакологія

Відповідь: B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Чому це відповідь

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Відповідь

B · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Чому це відповідь

Digoxin binds to the Na⁺/K⁺-ATPase pump at the site potassium normally uses. When potassium is low, more digoxin binds, so toxicity and arrhythmias become more likely. Loop diuretics commonly cause hypokalaemia, so the combination needs monitoring.

Відповідь

C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Негайно ескалювати як невідкладний випадок; тримати ногу горизонтально, без тепла

Чому це відповідь

Біль (pain), блідість (pallor), відсутність пульсу (pulselessness), парестезії (paraesthesia), параліч (paralysis) і крижана кінцівка (perishingly cold) вказують на гостру ішемію кінцівки, зазвичай через емболію чи тромбоз. Реваскуляризація протягом годин потрібна, щоб урятувати кінцівку. Тепло підвищує метаболічну потребу й може обпекти, підняття ноги знижує артеріальний кровоплин, а компресія шкідлива.

Відповідь

C · Негайно ескалювати як невідкладний випадок; тримати ногу горизонтально, без тепла
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · They prolong the action of gut incretin hormones

Чому це відповідь

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Відповідь

B · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose

Чому це відповідь

Severe hypoglycaemia can cause seizures. A patient who cannot swallow needs IV glucose, or IM glucagon if there is no IV access. Nothing should be put in the mouth of a fitting or unconscious patient. Glucose is rechecked and a long-acting carbohydrate is given when safe.

Відповідь

B · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Ulnar nerve

Чому це відповідь

The ulnar nerve runs superficially at the elbow and is a common site of positioning injury. Careful padding and avoiding pressure on the elbow help prevent numbness and weakness of the hand.

Відповідь

D · Ulnar nerve
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed

Чому це відповідь

When feed stops but insulin continues, blood glucose can fall sharply. The insulin plan is reviewed with the team, glucose is checked frequently, and a glucose infusion may be needed.

Відповідь

C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Magnesium is cleared by the kidneys, so oliguria raises the risk of toxicity

Чому це відповідь

Magnesium is cleared by the kidneys, so oliguria, which is common in pre-eclampsia, allows levels to rise. The nurse also monitors reflexes, respiratory rate and level of consciousness.

Відповідь

C · Magnesium is cleared by the kidneys, so oliguria raises the risk of toxicity
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · A ferning pattern on a dried slide under the microscope

Чому це відповідь

Amniotic fluid forms a fern-like pattern when dried and turns nitrazine paper blue because it is alkaline. Vaginal secretions and urine are usually acidic. Blood, semen and infection can give false positives on nitrazine testing.

Відповідь

D · A ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Refer the baby to an eye specialist

Чому це відповідь

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Відповідь

A · Refer the baby to an eye specialist
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium

Чому це відповідь

Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.

Відповідь

B · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible

Чому це відповідь

Trauma-informed care assumes that many patients have trauma histories. It focuses on safety, trust, choice and collaboration, and on avoiding practices that can re-traumatise, such as unnecessary restraint.

Відповідь

C · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Чому це відповідь

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Відповідь

A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 3,92 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

10 oz/16 = 0,625 lb
8 + 0,625 = 8,625 lb

Фунти в кілограми

m = 8,625/2,2 = 3,92 kg

Відповідь

m = 3,92 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 2,76 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 1 mcg/kg/min × 46 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 1·46·60/1000 = 2,76 mg/h

Відповідь

D = 2,76 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: m = 200 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Маса препарату

m = 100·2 = 200 mg

Відповідь

m = 200 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 30,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(121·44/3600) = √1,479 = 1,216 m²

Доза

D = 25·1,216 = 30,4 mg

Відповідь

D = 30,4 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 200 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

200/60 = 3,333 mL/min

Швидкість крапання

R = 3,333·60 = 200 gtt/min

Відповідь

R = 200 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 100 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

200/50 = 4 mg/mL

Швидкість дозування

D = 4·25 = 100 mg/h

Відповідь

D = 100 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 5 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50/50 = 1 од./mL

Units за годину

D = 5·1 = 5 од./h

Відповідь

D = 5 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 16,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·108 = 540 mcg/min
540·60 = 32400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 32400/2000 = 16,2 mL/h

Відповідь

R = 16,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1320 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 300 + 240 + 200 = 740 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1320 mL

Відповідь

I = 1320 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 10,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL залишилося

Друга частина

500/75 = 6,667 h

Загальний час

t = 4 + 6,667 = 10,67 ≈ 10,7 h

Відповідь

t = 10,7 h

Це приблизно 10 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:10.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 30

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Відповідь

MFS = 30
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 27,3 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|73 − 40| = 33 mmHg → 3,3 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,3 = 27,3 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 27,3 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 0,5

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 146 − (115 + 14) = 17

Дельта-співвідношення

(17 − 12)/(24 − 14) = 5/10 = 0,5

Відповідь

дельта-співвідношення = 0,5

Нижче за 1: додатковий ацидоз з нормальною аніонною різницею.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,388 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Формула Базетта

QTc = 0,32/√0,68 = 0,32/0,8246 = 0,388 s

Відповідь

QTc = 0,388 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (388 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions