Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient's hearing aid keeps whistling. What is the most likely cause?

  1. AThe battery is completely flat
  2. BIt is not fitted properly in the ear
  3. CThe volume is turned right down
  4. DThe patient's hearing has improved
2.Основи сестринської справиСкладна

Літній пацієнт має нез'ясовані синці різної давності, а доглядальник завжди відповідає на запитання замість нього. Що має зробити медсестра?

  1. AКонфронтувати з доглядальником і звинуватити його в насильстві
  2. BОбговорити це лише із сусідами пацієнта
  3. CНе звертати уваги, бо в літніх людей легко з'являються синці, а особа, що доглядає, здається уважною
  4. DЗадокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який спосіб переміщення пацієнтів під час пожежі в лікарні зазвичай уникають?

  1. AЛіфти
  2. BГоризонтальне переміщення в іншу зону того самого поверху за протипожежними дверима
  3. CПеревезення ліжок через протипожежні двері
  4. DСходи
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on contact precautions for MRSA has become withdrawn and says, “Everyone avoids me.” What is the best nursing action?

  1. AExplain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
  2. BKeep visits short to limit the risk of spreading MRSA
  3. CAsk the provider for a sedative to help the patient cope
  4. DStop the precautions for a few days so the patient feels less isolated and alone
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Під час тріажу START дорослий, що не ходить, дихає 36 разів на хвилину. До якої категорії його відносять?

  1. AЗелена (незначні)
  2. BЧервона (негайно)
  3. CЖовта (відкладено)
  4. DЧорна (очікування)
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?

  1. AGive her a sugary drink and keep her flat
  2. BSit her upright with her head between her knees
  3. CRaise her legs while she stays on her back
  4. DTurn her onto her left side
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AAdvise more vigorous exercise to work through it
  2. BTell them to double the dose
  3. CReport it, as statins can cause muscle damage
  4. DReassure them that this is a sign the drug is working
8.Клінічна сестринська справаСкладна

An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?

  1. AIncrease the oxygen further to build up a reserve
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
  3. CStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
  4. DReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA fall in serum sodium
  2. BA rise in blood glucose
  3. CA rise in serum potassium
  4. DA fall in the white cell count
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has sudden episodes of severe headache, sweating, palpitations and very high blood pressure. Which test is most useful to look for the cause?

  1. ASerum calcium only
  2. BFasting lipid profile
  3. CSerum TSH and free T4
  4. DPlasma free metanephrines
11.ФармакологіяСередня

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AGive the drug without recording the order
  2. BWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  3. CRemember it and write it in the chart at the end of the shift
  4. DAsk another nurse to remember the order
12.ФармакологіяСкладна

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. ALow serum glucose
  2. BHigh serum calcium
  3. CHigh serum sodium
  4. DLow serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt dilates the arteries throughout the body
  2. BIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  3. CIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  4. DIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

During CPR on an adult, a nurse notices a colleague compressing at about 140/min and leaning on the chest between compressions. Which correction is most appropriate?

  1. APress more gently, to a depth of about 2 cm
  2. BStop compressions until a pulse is felt
  3. CSpeed up to about 160/min to improve the blood flow
  4. DSlow to 100–120/min and allow full chest recoil
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

The day after a thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. Why might this happen?

  1. AThe anaesthetic has caused an allergic reaction
  2. BThe parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
  3. CThe thyroid hormone level has risen too high after surgery
  4. DThe patient is breathing too slowly after the operation
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of the inner half of the field in both eyes
  2. BLoss of central vision in both eyes
  3. CLoss of the outer half of the field in both eyes
  4. DComplete blindness in one eye only
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo make the bowels open before the operation
  2. BTo raise the blood pressure during the anaesthetic
  3. CTo replace the need for any IV fluids afterwards
  4. DTo reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

An older patient on regular opioids has small amounts of liquid stool leaking all day, but has not had a formed bowel movement for 6 days. What is the most likely cause?

  1. AFaecal impaction with overflow
  2. BNormal stool pattern on opioids
  3. CA flare of ulcerative colitis
  4. DAcute infective gastroenteritis
19.Акушерське медсестринствоСередня

The fetus is in the left occiput anterior position. Where is the fetal heart usually heard best?

  1. ABelow the umbilicus on the mother's left side
  2. BAbove the umbilicus on the mother's left side
  3. CAbove the umbilicus on the mother's right side
  4. DDirectly over the fundus
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Після розриву плодових оболонок медсестра бачить пуповину, що виступає з піхви. Яка перша дія?

  1. AОбережно заштовхнути пуповину назад у піхву
  2. BПопросити жінку тужитися під час наступної перейми
  3. CНакрити пуповину сухим рушником, залишити жінку лежати рівно й чекати лікаря
  4. DПокликати на допомогу й рукою в рукавичці підняти передлеглу частину з пуповини
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. ANormal stools with occasional itching around the anus at night
  2. BChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
  3. CFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  4. DPale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Яка ознака у 3-місячного немовляти з бронхіолітом потребує негайного реагування?

  1. AПаузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%
  2. BТрохи менше годування, ніж зазвичай, але з мокрими підгузками
  3. CНежить і легкий кашель
  4. DСвист, що вислуховується при аускультації
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient in a manic episode makes repeated sexual comments to a nurse. What is the most appropriate response?

  1. ALaugh at the comments so he does not feel rejected
  2. BRespond with similar comments to build rapport
  3. CAvoid the patient for the rest of the shift
  4. DCalmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?

  1. ATell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
  2. BAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
  3. CLock and unlock the door in front of him each time he asks
  4. DReassure him every time he asks, as often as he needs
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4,5937 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 4,5937 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

4,5937 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 fl oz? mL1½ tsp? mL3 склянок? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 fl oz з сік, 1½ tsp з сироп від кашлю, 3 склянок з чай, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
90 kg10 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 90 kg. Призначена доза — 10 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

90 kg10 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
20k од.500 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

20000 од./500 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 4 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg250 mL3 mL/h? mcg/min

Інфузія 100 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 3 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

100 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h64 kg0,05 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 0,05 units/kg/h пацієнтові масою 64 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

250 од./250 mL0,05 од./kg/h64 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h72 kg40 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 72 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 40 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 mg/250 mL40 mcg/min72 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLсік200 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча425 mLсеча450 mLрановий дренаж110 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 120 mLсік: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 425 mLсеча: 450 mLрановий дренаж: 110 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL100 mL/hпочаток 07:3008:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 07:30, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:30?

1000 mL100 mL/h07:30 → 08:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 110/min, притомний, температура 36,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 91%повітряSBP 136HR 110AT 36,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354555HCO₃⁻mmol/L222630некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,36, PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) і HCO₃⁻ 30 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,36PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVчерезшкірна стимуляціяСЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)синхронізована кардіоверсіянегайна дефібриляція

У пацієнта без пульсу, що промацується, на моніторі цей організований ритм (електрична активність без пульсу). Яке лікування для нього називають настанови з реанімації дорослих? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1черезшкірна стимуляція
  2. 2СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
  3. 3синхронізована кардіоверсія
  4. 4негайна дефібриляція

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · It is not fitted properly in the ear

Чому це відповідь

Whistling is feedback, usually from a poor fit, earwax or a damaged tube. Refitting the aid or checking for wax usually solves it; a flat battery makes it silent.

Відповідь

B · It is not fitted properly in the ear
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб

Чому це відповідь

Синці різної давності та контролюючий доглядальник можуть бути ознаками насильства. Медсестра має, якщо можливо, поговорити з пацієнтом наодинці, точно задокументувати факти й повідомити через процедури захисту.

Відповідь

D · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Ліфти

Чому це відповідь

Під час пожежі ліфтами не користуються, якщо цього не вказала пожежна служба, бо вони можуть зупинитися або заповнитися димом. Пацієнтів зазвичай спершу переміщують горизонтально за протипожежні двері, а потім, за потреби, вниз сходами.

Відповідь

A · Ліфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room

Чому це відповідь

Isolation can cause loneliness, anxiety and depression, and patients in isolation may get less contact with staff. The nurse explains the reason for the precautions, spends planned time with the patient and supports visits from people who follow the precautions.

Відповідь

A · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Червона (негайно)

Чому це відповідь

За START частота дихання понад 30/min означає, що постраждалого позначають як негайного (червоний). Частоту 30 або менше переводять до перевірки перфузії та психічного стану.

Відповідь

B · Червона (негайно)
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Turn her onto her left side

Чому це відповідь

Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.

Відповідь

D · Turn her onto her left side
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Report it, as statins can cause muscle damage

Чому це відповідь

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Відповідь

C · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range

Чому це відповідь

Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.

Відповідь

D · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A rise in blood glucose

Чому це відповідь

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Перевірено за: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · A rise in blood glucose
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Plasma free metanephrines

Чому це відповідь

These episodes suggest pheochromocytoma, a tumor of the adrenal medulla that releases catecholamines. Plasma free metanephrines (or 24-hour urine metanephrines) are the main screening tests. Hyperthyroidism can cause similar symptoms but usually without these bursts of severe hypertension.Перевірено за: Pheochromocytoma · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Plasma free metanephrines
11.Фармакологія

Відповідь: B · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Чому це відповідь

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Відповідь

B · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Фармакологія

Відповідь: D · Low serum magnesium

Чому це відповідь

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Відповідь

D · Low serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Чому це відповідь

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Відповідь

C · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil

Чому це відповідь

High-quality adult CPR uses a rate of 100–120/min, a depth of 5–6 cm, full recoil after each compression and minimal interruptions. Leaning prevents the chest from re-expanding, so the heart fills less. Compressors should swap about every 2 minutes to avoid fatigue.

Відповідь

D · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium

Чому це відповідь

The parathyroid glands lie behind the thyroid and can be damaged or removed during surgery. Low PTH leads to hypocalcaemia, causing tingling, cramps and, if severe, tetany or arrhythmias. Calcium is checked after surgery.

Відповідь

B · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Loss of the outer half of the field in both eyes

Чому це відповідь

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Відповідь

C · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · To reduce insulin resistance and improve recovery

Чому це відповідь

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Відповідь

D · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Faecal impaction with overflow

Чому це відповідь

Overflow diarrhoea occurs when liquid stool leaks around impacted faeces. Antidiarrhoeal drugs would worsen it; the nurse escalates for assessment, and treatment includes laxatives or enemas and review of the opioids.

Відповідь

A · Faecal impaction with overflow
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Below the umbilicus on the mother's left side

Чому це відповідь

The fetal heart is heard most clearly through the fetal back. In a cephalic LOA position, that is in the lower left quadrant. In breech presentations, it is usually heard above the umbilicus.

Відповідь

A · Below the umbilicus on the mother's left side
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Покликати на допомогу й рукою в рукавичці підняти передлеглу частину з пуповини

Чому це відповідь

Зніміть тиск на пуповину, утримуючи передлеглу частину від неї, терміново кличте на допомогу й використайте колінно-ліктьове або положення головою вниз. Не намагайтеся вправити пуповину; якщо вона зовні, її можна накрити теплою вологою марлею із фізіологічним розчином. Пологи зазвичай прискорюють.

Відповідь

D · Покликати на допомогу й рукою в рукавичці підняти передлеглу частину з пуповини
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Чому це відповідь

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Відповідь

B · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Паузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%

Чому це відповідь

Апное та низька сатурація киснем — ознаки тяжкого бронхіоліту, що потребують термінової оцінки та підтримки. Інші ознаки типові для легкого бронхіоліту.

Відповідь

A · Паузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him

Чому це відповідь

Disinhibition is common in mania. Clear, calm limit setting and redirection protect both staff and patient and maintain boundaries without punishing him.

Відповідь

D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance

Чому це відповідь

Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.

Відповідь

B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 4,6 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

4.5937 → 5

Вирішує лише наступна цифра

4,5937 → 9
9 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (37) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 4,6 mL

Відповідь

x = 4,6 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 817,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 склянок = 3·240 = 720 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Додайте

V = 30 + 7,5 + 720 + 60 = 817,5 mL

Відповідь

V = 817,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 225 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

10·90 = 900 mg

На одну дозу

D = 900/4 = 225 mg

Відповідь

D = 225 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 37,5 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

20000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/40 = 37,5 mL/h

Відповідь

R = 37,5 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Доза за годину

3·400 = 1200 mcg/h

Доза за хвилину

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Відповідь

D = 20 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 3,2 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,05·64 = 3,2 од./h

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 3,2/1 = 3,2 mL/h

Відповідь

R = 3,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 12 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50 000/250 = 200 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

40·60 = 2400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 2400/200 = 12 mL/h

Відповідь

R = 12 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 535 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 120 + 200 = 320 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1520 mL

Загальне виведення

425 + 450 + 110 = 985 mL

Баланс

B = 1520 − 985 = 535 mL

Відповідь

B = 535 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 900 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

07:30 → 08:30 = 1 h

Введений об’єм

100·1 = 100 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 100 = 900 mL

Відповідь

V = 900 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 65

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 65

Відповідь

MFS = 65
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 110/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,36: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 55 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Порівняйте

виміряний: 31 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,5 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Формула Базетта

QTc = 0,48/√0,92 = 0,48/0,9592 = 0,5 s

Відповідь

QTc = 0,5 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (500 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 12 малих клітинок, 1500 ÷ 12 ≈ 125 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,48 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
синусова тахікардія

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

Відповідь

СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions