Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка головна причина документувати догляд у момент його надання?

  1. AТочні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу
  2. BДокументування необов'язкове, якщо сам догляд було надано правильно й безпечно
  3. CЗаписи потрібні лише для оплати
  4. DТак зміна минає швидше
2.Основи сестринської справиСкладна

Why must concentrated potassium chloride never be given as a quick intravenous injection?

  1. AIt can cause a fatal cardiac arrest
  2. BIt makes the potassium inactive in the blood
  3. CIt makes the vein turn blue for a week
  4. DIt stops the kidneys from working at once
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Пацієнта з активним туберкульозом легень потрібно відвезти у відділення радіології. Як його слід транспортувати?

  1. AУ хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
  2. BУ рукавичках і халаті, маска не потрібна
  3. CУ респіраторі N95, що не пройшов тест на щільність прилягання
  4. DБез маски, бо коридор добре провітрюваний і короткий
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  2. B“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse needs to give report on a patient to a colleague. Which information is the most important to include?

  1. AThe patient’s favorite television programs and hobbies
  2. BDetails of the nurse’s own break times that shift
  3. CPersonal opinions about the patient’s family members and their visiting habits
  4. DThe patient’s current condition, recent changes and pending tasks
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Помічник з догляду виміряв життєві показники через 15 хвилин після першої дози морфіну пацієнта. Він повідомляє частоту дихання 10/min і каже, що пацієнта важко розбудити. Що має зробити медсестра?

  1. AПопросити помічника повторно виміряти частоту дихання за 15 хвилин і доповісти
  2. BЗателефонувати лікареві по призначення, перш ніж іти до пацієнта
  3. CНегайно піти, розбудити пацієнта, підтримати дихання та підготувати налоксон за призначенням
  4. DЗадокументувати знахідки й повідомити лікаря на наступному плановому обході
7.Клінічна сестринська справаСередня

Яке спостереження найважливіше перевірити перед введенням бета-блокатора?

  1. AЧастоту серцевих скорочень і артеріальний тиск
  2. BЛише глюкозу крові
  3. CЛише температуру
  4. DВипорожнення
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has a painful, punched-out ulcer on the toes, with a cold, pale foot and weak foot pulses. Which type of ulcer is most likely?

  1. AA pressure ulcer from bed rest
  2. BA venous ulcer
  3. CA burn
  4. DAn arterial ulcer
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. AThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
  2. BPregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  3. CPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
  4. DIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Рівень літію 1,0 mEq/L було взято через 2 години після ранкової дози пацієнта, і лікар планує збільшити дозу. На що має вказати медсестра?

  1. AЗразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень
  2. BРівень токсичний, тому літій слід остаточно припинити
  3. CРівень надто низький, тож велике збільшення очевидно безпечне
  4. DРівні літію можна брати в будь-який час доби без впливу на результат
11.ФармакологіяСередня

A patient is starting lamotrigine. Which adverse effect should the patient report at once?

  1. ASlight tiredness in the afternoon
  2. BMild headache on the first day
  3. CAny new skin rash
  4. DA brief change in taste
12.ФармакологіяСкладна

Який протиепілептичний препарат має найвищий відомий ризик дефектів нервової трубки та порушень розвитку при прийомі під час вагітності?

  1. AГабапентин
  2. BЛамотриджин
  3. CЛеветирацетам
  4. DВальпроат натрію
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AWait until the next routine observations in four hours
  2. BStop all monitoring if the patient says they feel better
  3. CStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  4. DReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AFlat and prone for the whole of the first day after surgery
  2. BOn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
  3. CHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
  4. DFully on the non-operated side, to help drain the empty space
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey prolong the action of gut incretin hormones
  2. BThey block glucose reabsorption in the kidney
  3. CThey stop the gut from absorbing fat
  4. DThey replace insulin that the pancreas cannot make
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?

  1. ABacterial meningitis from the procedure
  2. BA migraine triggered by stress
  3. CA subarachnoid haemorrhage
  4. DPost-dural puncture headache
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. ARaised blood pressure from pain
  2. BA side effect of the antibiotic
  3. CPost-dural puncture headache
  4. DMigraine caused by hospital lighting
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. AHepatorenal syndrome
  2. BPolycystic kidney disease
  3. CNephrotic syndrome
  4. DUrinary tract infection
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman on day 3 after a caesarean has calf pain, swelling and warmth in one leg. What should the nurse do?

  1. AEncourage her to do vigorous leg exercises
  2. BReport it promptly and avoid massaging the leg
  3. CMassage the calf to relieve the cramp
  4. DApply a heating pad and reassess tomorrow
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AThe opioid's effect on the fetal brain
  2. BSevere fetal anaemia from Rh disease
  3. CProlapse of the umbilical cord
  4. DPlacental abruption
21.Педіатричне медсестринствоСередня

3-річна дівчинка, яка раніше говорила короткими реченнями, перестала розмовляти й більше не реагує на своє ім'я. Що найважливіше?

  1. AЦе нормальна регресія в цьому віці
  2. BЦе означає, що дитина втомилася, і її слід оглянути за рік
  3. CМова розвивається стрибками, тож це очікувано
  4. DВтрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

After cardiac catheterisation through the femoral artery, the nurse sees blood soaking through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARemove the dressing to look at the wound more closely
  2. BApply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
  3. CRecord the amount of blood and recheck in 30 minutes
  4. DLift the leg up and bend the knee and hip to slow the blood flow to the site
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
  2. B"The man will go away if you ignore him."
  3. C"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
  4. D"What does the man in the corner look like?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A nurse posts on social media about a "funny" patient on her ward, without giving his name. What is correct?

  1. AIt is acceptable because his name was not used
  2. BIt is only a problem if the patient finds the post himself
  3. CIt breaches confidentiality, because he could still be identified
  4. DIt is acceptable if the post is set to "friends only"
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
43,7275 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 43,7275 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

43,7275 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 2/добу · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії кожні 12 годин протягом 10 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tspкожні 12 годин10 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:10 000ампулаV = ? mL

Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
20%вихідний розчинвода = ? mL

Потрібно приготувати 500 mL 1% (w/v) розчину з 20% (w/v) вихідного розчину. Скільки води W треба додати до вихідного розчину?

C₁ = 20%C₂ = 1%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
490 mLзалишилося? mL/h10 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 12 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 490 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

500 mL / 12 hчерез 2 h: 490 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 24 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL70 од./kg · 83 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 83 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg83 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h87 kg15 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 87 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 15 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 mg/250 mL15 mcg/min87 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік150 mLжеле100 mLсуп250 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча325 mLсеча425 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 150 mLжеле: 100 mLсуп: 250 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL введено50 mL/h22:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 22:00 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL50 mL введено50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 75/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 132 ммоль/л, глюкоза 10,9 ммоль/л і сечовина 16,1 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 132 mmol/Lглюкоза 10,9 mmol/Lсечовина 16,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222630гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,27, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,27PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада I ступеняAV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Точні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу

Чому це відповідь

Своєчасні записи повідомляють команді про стан пацієнта, підтримують рішення та є юридичним доказом наданого догляду.

Відповідь

A · Точні записи забезпечують безпечну безперервність догляду й мають юридичну силу
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · It can cause a fatal cardiac arrest

Чому це відповідь

A sudden rise in blood potassium can stop the heart. IV potassium is given diluted, by a controlled infusion and following strict policy, which is why concentrated forms are tightly controlled.

Відповідь

A · It can cause a fatal cardiac arrest
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію

Чому це відповідь

Під час транспортування пацієнт носить хірургічну маску, щоб утримати респіраторні частинки, а приймальне відділення попереджають, щоб воно могло захистити персонал та інших пацієнтів. Персонал, що доглядає за пацієнтом, носить респіратори, підібрані за тестом на щільність прилягання.

Відповідь

A · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Чому це відповідь

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Відповідь

A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks

Чому це відповідь

Effective handover covers the current status, changes, risks and outstanding tasks, often using a structure such as SBAR. Opinions and unrelated details distract from what matters.

Відповідь

D · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Негайно піти, розбудити пацієнта, підтримати дихання та підготувати налоксон за призначенням

Чому це відповідь

Повільне дихання та складність пробудження вказують на опіоїдне пригнічення дихання. Медсестра негайно оцінює пацієнта, стимулює його, підтримує дихання, вводить налоксон за призначенням і ескалує. Очікування чи дзвінок, не побачивши пацієнта, марнує критичні хвилини.

Відповідь

C · Негайно піти, розбудити пацієнта, підтримати дихання та підготувати налоксон за призначенням
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск

Чому це відповідь

Бета-блокатори знижують частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, тож при брадикардії чи гіпотензії може знадобитися утриматися від дози й повідомити лікаря, що призначив препарат.

Відповідь

A · Частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · An arterial ulcer

Чому це відповідь

Arterial ulcers are usually on the feet or toes, painful and punched-out, with signs of poor perfusion. Venous ulcers are usually around the ankle, shallow and associated with swelling and skin staining.

Відповідь

D · An arterial ulcer
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Чому це відповідь

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Перевірено за: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень

Чому це відповідь

Рівні літію стандартизовані приблизно через 12 годин після останньої дози, зазвичай безпосередньо перед ранковою дозою. Зразок через 2 години після дози вловлює пік всмоктування й не порівнюваний із цільовим діапазоном, тому дозу не слід змінювати на його основі.

Відповідь

A · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень
11.Фармакологія

Відповідь: C · Any new skin rash

Чому це відповідь

Lamotrigine can cause serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome. The dose is increased slowly, especially with valproate, and any rash must be assessed promptly.

Відповідь

C · Any new skin rash
12.Фармакологія

Відповідь: D · Вальпроат натрію

Чому це відповідь

Вальпроат є сильним тератогеном, спричиняє дефекти нервової трубки та інші вади розвитку й впливає на нервовий розвиток. Його слід уникати під час вагітності, якщо не діє жодна альтернатива.

Відповідь

D · Вальпроат натрію
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Чому це відповідь

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Відповідь

D · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Чому це відповідь

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Відповідь

B · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · They prolong the action of gut incretin hormones

Чому це відповідь

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Відповідь

A · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Post-dural puncture headache

Чому це відповідь

A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.

Відповідь

D · Post-dural puncture headache
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Post-dural puncture headache

Чому це відповідь

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Відповідь

C · Post-dural puncture headache
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Hepatorenal syndrome

Чому це відповідь

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Відповідь

A · Hepatorenal syndrome
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Report it promptly and avoid massaging the leg

Чому це відповідь

One-sided calf pain, swelling and warmth suggest deep vein thrombosis, and the postnatal period is a high-risk time. The leg should not be massaged, and the provider should be informed for urgent assessment.

Відповідь

B · Report it promptly and avoid massaging the leg
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · The opioid's effect on the fetal brain

Чому це відповідь

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Відповідь

A · The opioid's effect on the fetal brain
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Втрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки

Чому це відповідь

Регресія, тобто втрата мовних, соціальних або моторних навичок, завжди є тривожною ознакою й потребує негайної оцінки розвитку та медичного обстеження.

Відповідь

D · Втрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help

Чому це відповідь

Bleeding from an arterial puncture is controlled by firm pressure just above the site (over the artery), while help is called. The child is kept still with the leg straight, and vital signs and the limb are assessed.

Відповідь

B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Чому це відповідь

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Відповідь

C · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · It breaches confidentiality, because he could still be identified

Чому це відповідь

Sharing patient information on social media, even without a name, can identify the patient and breaches confidentiality and dignity. Professional codes prohibit it.

Відповідь

C · It breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 43,7 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

43.7275 → 7

Вирішує лише наступна цифра

43,7275 → 2
2 — це 4 або менше, тому 7 залишається.
Подальші цифри (75) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 43,7 kg

Відповідь

x = 43,7 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 100 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Увесь курс

V = 5 mL × 2/добу × 10 = 100 mL

Відповідь

V = 100 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Об’єм

V = 1/0,1 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: W = 475 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 1·500/20 = 25 mL

Вода, яку додають

W = 500 − 25 = 475 mL

Відповідь

W = 475 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 49 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/12 = 41,67 mL/h

Нова швидкість

R = 490/10 = 49 mL/h

Відповідь

R = 49 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 80 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Доза за годину

24·200 = 4800 mcg/h

Доза за хвилину

D = 4800/60 = 80 mcg/min

Відповідь

D = 80 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·83 = 5 810 од.

Об’єм

V = 5810/5000 = 1,162 ≈ 1,2 mL

Відповідь

V = 1,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 4,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50 000/250 = 200 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

15·60 = 900 mcg/h

Швидкість помпи

R = 900/200 = 4,5 mL/h

Відповідь

R = 4,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1390 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 100 + 250 = 500 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1390 mL

Відповідь

I = 1390 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 50 = 450 mL

Час

t = 450/50 = 9 h

Відповідь

t = 9 h

Це приблизно 9 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 07:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 15

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Відповідь

MFS = 15
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 75/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7

Інтерпретація

7 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 291 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·132 + 10,9 + 16,1 = 291 ≈ 291 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 291 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,8 = 26,8 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,8 = 33,8 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 30 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,462 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,48/∛1,12 = 0,48/1,038 = 0,462 s

Відповідь

QTc = 0,462 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (462 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 40 малих клітинок, 1500 ÷ 40 ≈ 38 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,60 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,80 s, 75 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,16 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions