Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Як розраховують індекс маси тіла (ІМТ)?

  1. AОбхват талії, поділений на обхват стегон
  2. BМаса в кілограмах, помножена на зріст у метрах у квадраті
  3. CЗріст у сантиметрах, поділений на масу в кілограмах
  4. DМаса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт має гостру діарею, і є підозра на Clostridioides difficile. Яке поєднання заходів правильне?

  1. AЧекати результату лабораторії, перш ніж вживати будь-яких заходів
  2. BВикористовувати лише спиртовий антисептик і тримати пацієнта в спільній палаті із засунутими завісами
  3. CНосити лише респіратор без рукавичок
  4. DІзолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?

  1. AHave the patient slide across without help or a slide sheet
  2. BLock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
  3. CLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
  4. DLower the stretcher side rails during transport
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. AHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
  2. BNo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  3. CThe nurse must stop all patient care for six months
  4. DNo reporting is needed because the nurse is immune
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?

  1. ALevel 5
  2. BLevel 4
  3. CLevel 1
  4. DLevel 2
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?

  1. APlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
  2. BTaking the victim straight to the X-ray department
  3. CFull assessment inside the main department straight away
  4. DDecontamination before the victim enters the treatment area
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. ACalcium
  2. BSodium
  3. CGlucose
  4. DUrea (blood urea nitrogen)
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Госпіталізовано пацієнта з опіком 30% площі поверхні тіла. Яке раннє ускладнення найбільше непокоїть у перші 24 години?

  1. AГіповолемічний шок через втрату рідини
  2. BРубці та контрактури
  3. CЗакреп
  4. DПролежні через тривалу знерухомленість
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which blood collection practice helps prevent hemolysis of the sample?

  1. AUsing the smallest needle available for every patient
  2. BGently inverting the tubes instead of shaking them
  3. CLeaving the tourniquet on for at least 3 minutes
  4. DForcing blood quickly through a needle into the tube
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BAnemia of chronic disease
  3. CHereditary hemochromatosis
  4. DAcute viral hepatitis A
11.ФармакологіяСередня

A patient is starting lisinopril. Which rare but serious adverse effect should the nurse teach the patient to report immediately?

  1. AA harmless rash on the palms of the hands
  2. BDarker skin after exposure to sunlight
  3. CSwelling of the lips, tongue or face
  4. DAn increase in appetite in the evening
12.ФармакологіяСкладна

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. AHigh serum calcium
  2. BLow serum glucose
  3. CHigh serum sodium
  4. DLow serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Який лабораторний тест використовують для коригування інфузії нефракціонованого гепарину?

  1. AМНВ (міжнародне нормалізоване відношення)
  2. BРівень D-димеру
  3. CРівень фібриногену в сироватці
  4. DАЧТЧ (або рівень анти-Xa)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. APEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
  2. BPEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
  3. CPEEP lowers the blood oxygen level
  4. DHigher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Яке твердження про внутрішньовенне введення фенітоїну правильне?

  1. AВін не потребує моніторингу серцевого ритму чи артеріального тиску
  2. BЙого слід вводити швидко за кілька секунд
  3. CЙого вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом
  4. DЙого можна змішувати з будь-якою інфузією глюкози
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with diabetes insipidus after head trauma needs hourly urine output measurement. Which task can be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AInterpreting the serum sodium results
  2. BAssessing the patient's level of consciousness
  3. CMeasuring hourly urine and reporting results above a set amount
  4. DDeciding whether to give the next desmopressin dose
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
  2. BAsk a relative to sign instead of the patient
  3. CSign the form on the patient's behalf as a witness
  4. DTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with gastric outlet obstruction has vomited repeatedly for several days. Which blood picture is most likely?

  1. AHigh calcium, high sodium and respiratory acidosis
  2. BHigh chloride, high potassium and metabolic acidosis
  3. CLow chloride, low potassium and metabolic alkalosis
  4. DNormal electrolytes with respiratory alkalosis
19.Акушерське медсестринствоСередня

A preterm baby on feeds develops a swollen abdomen, bloody stools and feeding intolerance. Which condition is suspected?

  1. AHirschsprung disease
  2. BInfantile pyloric stenosis
  3. CNecrotising enterocolitis
  4. DCow's milk protein allergy
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Why does the ductus arteriosus normally close after birth?

  1. AThe cord is cut, which closes it directly
  2. BPressure in the pulmonary artery rises
  3. CRising prostaglandins and falling oxygen levels
  4. DRising oxygen levels and falling prostaglandins
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AWorsening mood or new suicidal thoughts
  2. BWeight gain of more than 10 kg in the first month
  3. CA drop in the platelet count
  4. DA sudden rise in blood glucose
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA pain crisis in the abdominal muscles
  2. BA simple viral infection with mild anaemia
  3. CSplenic sequestration crisis, an emergency
  4. DConstipation causing abdominal swelling and discomfort
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Яка поведінка є попереджувальною ознакою можливого суїцидального наміру в пацієнта з депресією?

  1. AРозмова про улюблену музику
  2. BРоздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність
  3. CПланування сімейної відпустки
  4. DПрохання допомогти із заявою на роботу на період після виписки
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнта знаходять без реакції з частотою дихання 6/min та звуженими зіницями. Що має зробити медсестра першою?

  1. AДати велику склянку води
  2. BПокликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом
  3. CВвести флумазеніл
  4. DПокласти пацієнта в стабільне бічне положення й чекати, поки він сам прокинеться, перш ніж когось кликати
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C97 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 97 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

97 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tsp? mL4 tbsp? mL½ склянка? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tsp з сироп від кашлю, 4 tbsp з рідка добавка, ½ склянка з чай, 8 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
15 kg25 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 15 kg. Призначена доза — 25 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

15 kg25 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
40 mg/1 mLV = ? mL

Дитині масою 24 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 40 mg в 1 mL. Який об’єм V ви даєте?

24 kg10 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 12 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
300 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL60 од./kg · 82 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 82 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg82 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h54 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 54 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min54 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсуп150 mLмолоко240 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча425 mLсеча150 mLсеча200 mLсеча325 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 66 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

66 kg8 hсеча: 425 mLсеча: 150 mLсеча: 200 mLсеча: 325 mLрановий дренаж: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL100 mL введено125 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 125 mL/h. О 16:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL введено125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі на звернення, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 6 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,13PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L22269адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,13, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,13PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночкова бігемініяатріовентрикулярна блокада I ступеняфібриляція передсердьсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночкова бігемінія
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3фібриляція передсердь
  4. 4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). На скільки збільшується інтервал PR від першого до другого скорочення групи (ΔPR), у секундах?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
ΔPR = s

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті

Чому це відповідь

ІМТ = маса (kg) ÷ зріст² (m²). Наприклад, 70 kg і 1,75 m дають близько 22,9 kg/m². Це скринінговий показник, і він не відображає склад тіла.

Відповідь

D · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом

Чому це відповідь

Підозра на C. difficile потребує негайної ізоляції з контактними заходами. Спирт не знищує спори, тож руки миють водою з милом, а довкілля прибирають спороцидним засобом, як-от хлорвмісним.

Відповідь

D · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient

Чому це відповідь

Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.

Відповідь

B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Чому це відповідь

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Відповідь

B · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Level 2

Чому це відповідь

Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.

Відповідь

D · Level 2
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Decontamination before the victim enters the treatment area

Чому це відповідь

A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.

Відповідь

D · Decontamination before the victim enters the treatment area
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Urea (blood urea nitrogen)

Чому це відповідь

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Відповідь

D · Urea (blood urea nitrogen)
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Гіповолемічний шок через втрату рідини

Чому це відповідь

Великі опіки спричиняють вихід рідини з кровообігу, тож ключові — внутрішньовенна інфузійна ресусцитація за формулою та контроль діурезу. Ще одна рання небезпека — опіки дихальних шляхів.

Відповідь

A · Гіповолемічний шок через втрату рідини
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Gently inverting the tubes instead of shaking them

Чому це відповідь

Hemolysis falsely raises potassium and affects other results. It is reduced by gentle inversion of tubes, avoiding very small needles, avoiding strong suction or forcing blood through a needle, and keeping tourniquet time short.

Відповідь

B · Gently inverting the tubes instead of shaking them
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Hereditary hemochromatosis

Чому це відповідь

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Перевірено за: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Hereditary hemochromatosis
11.Фармакологія

Відповідь: C · Swelling of the lips, tongue or face

Чому це відповідь

ACE inhibitors can cause angioedema, which can obstruct the airway and needs emergency care. It is linked to raised bradykinin levels and can occur even after long use.

Відповідь

C · Swelling of the lips, tongue or face
12.Фармакологія

Відповідь: D · Low serum magnesium

Чому це відповідь

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Відповідь

D · Low serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · АЧТЧ (або рівень анти-Xa)

Чому це відповідь

Внутрішньовенний нефракціонований гепарин має змінний ефект, і його титрують за АЧТЧ (або рівнем анти-Xa) згідно з призначеним протоколом. Також перевіряють кількість тромбоцитів, щоб виявити гепарин-індуковану тромбоцитопенію. D-димер допомагає виключити тромбоз, а не контролювати лікування.

Відповідь

D · АЧТЧ (або рівень анти-Xa)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Чому це відповідь

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Відповідь

D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Його вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом

Чому це відповідь

Фенітоїн випадає в осад у розчинах із глюкозою, тому його вводять у 0,9% натрію хлориді, зазвичай через вбудований фільтр. Надто швидка інфузія може спричинити гіпотензію, брадикардію та аритмії, тож швидкість обмежують, а ЕКГ і артеріальний тиск моніторують.

Відповідь

C · Його вводять у 0,9% натрію хлориді з кардіомоніторингом
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Measuring hourly urine and reporting results above a set amount

Чому це відповідь

Measuring and recording urine output with clear instructions on when to report is suitable for a trained assistant. Medication decisions, neurological assessment and interpreting results stay with the registered nurse.

Відповідь

C · Measuring hourly urine and reporting results above a set amount
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Чому це відповідь

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Відповідь

D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Low chloride, low potassium and metabolic alkalosis

Чому це відповідь

Loss of gastric acid causes a hypochloraemic metabolic alkalosis. Hypokalaemia follows from vomiting and kidney potassium loss as the body tries to save volume. Treatment includes IV saline with potassium.

Відповідь

C · Low chloride, low potassium and metabolic alkalosis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Necrotising enterocolitis

Чому це відповідь

Necrotising enterocolitis mainly affects preterm babies. Signs include abdominal distension, bilious aspirates, bloody stools and instability. Feeds are stopped and the baby is urgently reviewed. Breast milk lowers the risk.

Відповідь

C · Necrotising enterocolitis
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Rising oxygen levels and falling prostaglandins

Чому це відповідь

Higher blood oxygen and lower prostaglandin levels after birth cause the ductus arteriosus to constrict. Prostaglandin infusions are used to keep it open in duct-dependent heart defects.

Відповідь

D · Rising oxygen levels and falling prostaglandins
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Worsening mood or new suicidal thoughts

Чому це відповідь

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Відповідь

A · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Splenic sequestration crisis, an emergency

Чому це відповідь

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Відповідь

C · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Роздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність

Чому це відповідь

Попереджувальні ознаки включають розмови про смерть, роздавання речей, прощання, раптове покращення настрою після глибокої депресії та пошук засобів.

Відповідь

B · Роздавання цінних речей і раптова на вигляд спокійність
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Покликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом

Чому це відповідь

Спершу підтримка дихальних шляхів і дихання, з введенням налоксону для усунення дії опіоїдів. Пацієнта уважно спостерігають, бо налоксон може перестати діяти раніше за опіоїд.

Відповідь

B · Покликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,1 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

97 − 32 = 65

Помножте на 5/9

T = 65·5/9 = 36,11 ≈ 36,1 °C

Відповідь

T = 36,1 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 427,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Додайте

V = 7,5 + 60 + 120 + 240 = 427,5 mL

Відповідь

V = 427,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 187,5 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

25·15 = 375 mg

На одну дозу

D = 375/2 = 187,5 mg

Відповідь

D = 187,5 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

10·24 = 240 mg

Об’єм

V = (240/40)·1 = 6 mL

Відповідь

V = 6 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 500·15/720 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 3 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Залишковий час

t = 300/100 = 3 h

Відповідь

t = 3 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 4,9 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·82 = 4 920 од.

Об’єм

V = 4920/1000 = 4,92 ≈ 4,9 mL

Відповідь

V = 4,9 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 16,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·54 = 540 mcg/min
540·60 = 32400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 32400/2000 = 16,2 mL/h

Відповідь

R = 16,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,08 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

425 + 150 + 200 + 325 = 1100 mL

На кілограм за годину

U = 1100/(66·8) = 2,083 ≈ 2,08 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,08 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 3,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 100 = 400 mL

Час

t = 400/125 = 3,2 h

Відповідь

t = 3,2 h

Це приблизно 3 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 19:42.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі на звернення → 3
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5

Додайте

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Тяжкість

GCS 12 → помірна

Відповідь

помірна
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 3 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 17 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
дальність: 15–19 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 28 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,88 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,16 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Відповідь

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ΔPR = 0,12 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,96 s, регулярний; один зубець P із кожних 4 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,38 s

Відповідь

ΔPR = 0,12 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions