У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?
AStrong opioids such as morphine
BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
CNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
DWeak opioids only, such as codeine
2.Основи сестринської справиСкладна
While counting an apical pulse, the nurse finds the rhythm is irregularly irregular and the radial rate is lower than the apical rate. Which rhythm is most likely?
ASinus bradycardia
BAtrial fibrillation
CNormal sinus rhythm
DSinus tachycardia
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?
AIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
BIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
CThis is a good idea and makes giving medicine easier
DDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?
AAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
BObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
CKeep the restraints on without an order until the patient is calm
DAsk the family to sign a consent form instead of an order
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра, яка зазвичай працює в акушерстві, тимчасово переведена до терапевтичного відділення для дорослих. Якого пацієнта найдоречніше доручити цій медсестрі?
AПацієнта на безперервній інфузії інсуліну з приводу діабетичного кетоацидозу
BПацієнта з новою трахеостомою
CПацієнта з активною кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
DПацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?
AA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
BA full recovery, so observation can be reduced
CThat she is getting ready for discharge as planned
DA raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?
ABreathe in quickly through the nose while pressing the canister
BBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
CPress the canister and wait one minute before breathing in
DPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Which finding suggests hypocalcaemia?
ASpasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm
BA slow, irregular pulse with nausea and yellow-tinged vision
CA flapping tremor of the outstretched hands
DSevere thirst with a large urine output and constipation
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта з шлуночковою аритмією на моніторі видно закручувальний патерн (torsades de pointes). Який електроліт зазвичай вводять внутрішньовенно як лікування?
AКалію фосфат
BМагнію сульфат
CКальцію карбонат
DНатрію бікарбонат
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has sudden episodes of severe headache, sweating, palpitations and very high blood pressure. Which test is most useful to look for the cause?
ASerum calcium only
BPlasma free metanephrines
CSerum TSH and free T4
DFasting lipid profile
11.ФармакологіяСередня
Про який серйозний, але рідкісний побічний ефект статинів пацієнти мають повідомляти негайно?
AСухий кашель
BНез'ясований біль чи слабкість у м'язах
CМеталевий присмак
DНабряк щиколоток
12.ФармакологіяСкладна
Чому інгібітор АПФ може спричинити гостре ураження нирок у пацієнта з двобічним стенозом ниркових артерій?
AПрепарат кристалізується в ниркових канальцях
BШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II
CІнгібітори АПФ звужують аферентну артеріолу
DІнгібітори АПФ безпосередньо токсичні для клітин проксимальних канальців нирки
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient is starting long-term amiodarone. Which teaching and monitoring are most important?
AEat extra salt and stop the drug as soon as the pulse is regular
BExpect orange urine and no need for blood tests
CProtect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks
DAvoid dairy products and have the INR checked once at the start
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?
AHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
BFully on the non-operated side, to help drain the empty space
CFlat and prone for the whole of the first day after surgery
DOn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Пацієнт після інсульту розуміє сказане, але насилу підбирає слова й говорить короткими фразами з зусиллям. Який це тип афазії?
AГлобальна афазія без розуміння
BЕкспресивна (Брока) афазія
CРецептивна (Верніке) афазія
DДизартрія через слабкість м'язів обличчя
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Літній пацієнт із діабетом 2 типу має глюкозу 48 mmol/L, осмолярність 365 mOsm/kg, без значущих кетонів і зі сплутаністю. Що в першому пріоритеті?
AСуворе обмеження рідини, щоб уникнути набряку мозку
BПероральна глюкоза для запобігання гіпоглікемії під час лікування
CОбережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози
DВеликий внутрішньовенний болюс інсуліну, щоб нормалізувати глюкозу протягом години
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
What is achalasia?
AA tear at the junction of the oesophagus and the stomach
BFailure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
CInflammation of the oesophagus caused by a fungal infection
DWeakness of the lower oesophageal sphincter that allows reflux
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?
A27%
B36%
C18%
D45%
19.Акушерське медсестринствоСередня
Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?
AA cephalic presentation
BCervical dilation of 4 cm
CMaternal HIV infection
DMembranes that have ruptured
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A preterm infant receiving oxygen has saturations that are consistently 100%. What should the nurse do?
AIncrease the oxygen to provide a safety margin
BRemove the saturation probe to save the skin
CLeave it unchanged because 100% is ideal
DWean the oxygen to the target saturation range
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?
AReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
BArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
CClean the eye with breast milk and review in a week
DApply an over-the-counter steroid eye ointment
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
У 7-річної дитини гарячка, біль у суглобах, що мігрує від суглоба до суглоба, і новий серцевий шум через три тижні після болю в горлі. Що має запідозрити медсестра?
AГостру ревматичну гарячку
BБіль росту
CЮвенільний ідіопатичний артрит без зв'язку з болем у горлі
DХворобу Кавасакі
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
What is assertive community treatment (ACT)?
ACompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
BA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
CA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
DIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient in a catatonic stupor has not eaten or drunk anything for 24 hours and does not respond to speech. What is the priority nursing concern?
ATeaching him about his medicines
BExploring the meaning of his silence with open questions
CEncouraging him to join group therapy
DFluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 1 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.
4 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 склянка з чай, 2 tbsp з рідка добавка, 1½ tsp з сироп від кашлю, 3 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Флакон містить 500 mg порошку. На етикетці: додайте 4,6 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 5 mL. Призначено 120 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?
500 mg+ 4,6 mL → 5 mL120 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 2000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
25000 од./1000 mL2000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 6 годин?
50 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 30 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
100 mg/100 mL30 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL іде зі швидкістю 20 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?
100 од./250 mL20 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 400 mg в 250 mL. Призначено 15 mcg/kg/min пацієнтові масою 82 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
400 mg/250 mL15 mcg/kg/min82 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 10:30 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL450 mL введено50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 140 ммоль/л, глюкоза 31 ммоль/л і сечовина 20,2 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,29PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
2фібриляція передсердь
3синусова аритмія
4шлуночкова бігемінія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1torsades de pointes
2надшлуночкова тахікардія (SVT)
3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
4фібриляція шлуночків
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
Чому це відповідь
The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.
Відповідь
C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Atrial fibrillation
Чому це відповідь
Atrial fibrillation gives an irregularly irregular pulse, and some beats are too weak to be felt at the wrist, causing a pulse deficit. It should be reported and confirmed with an ECG.
Відповідь
B · Atrial fibrillation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
Чому це відповідь
Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.
Відповідь
D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
Чому це відповідь
Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.
Відповідь
B · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
Чому це відповідь
Тимчасово переведена медсестра має отримувати стабільних пацієнтів, чий догляд потребує загальних навичок. Нова трахеостома, активна кровотеча та інфузія інсуліну при кетоацидозі потребують досвіду відділення та ретельного моніторингу.
Відповідь
D · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
Чому це відповідь
A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.
Відповідь
D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
Чому це відповідь
The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.
Відповідь
B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Spasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm
Чому це відповідь
Trousseau's sign, carpal spasm during cuff inflation, and Chvostek's sign, facial twitching on tapping the facial nerve, indicate neuromuscular irritability from low calcium.
Відповідь
A · Spasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Магнію сульфат
Чому це відповідь
Внутрішньовенний магнію сульфат — стандартне медикаментозне лікування torsades de pointes, навіть коли магній у сироватці нормальний. Низький магній і низький калій обидва подовжують інтервал QT і підвищують ризик.
Відповідь
B · Магнію сульфат
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Plasma free metanephrines
Чому це відповідь
These episodes suggest pheochromocytoma, a tumor of the adrenal medulla that releases catecholamines. Plasma free metanephrines (or 24-hour urine metanephrines) are the main screening tests. Hyperthyroidism can cause similar symptoms but usually without these bursts of severe hypertension.Перевірено за:Pheochromocytoma · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · Plasma free metanephrines
11.Фармакологія
Відповідь: B · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
Чому це відповідь
Статини можуть спричиняти міопатію, яка рідко прогресує до рабдоміолізу з ураженням нирок. Нез'ясований біль у м'язах слід перевірити, наприклад визначенням креатинкінази.
Відповідь
B · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.Фармакологія
Відповідь: B · ШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II
Чому це відповідь
Коли ниркова перфузія низька, ангіотензин II звужує еферентну артеріолу, щоб підтримати клубочковий тиск. Його блокування дає тиску й ШКФ знизитися, тож функція нирок може різко погіршитися.
Відповідь
B · ШКФ залежить від звуження еферентної артеріоли ангіотензином II
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Protect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks
Чому це відповідь
Amiodarone causes photosensitivity, thyroid dysfunction (it contains iodine), liver toxicity, pulmonary fibrosis and corneal deposits. Patients use high-factor sunscreen and have regular thyroid and liver tests and reviews for cough or breathlessness. It also interacts with warfarin and digoxin.
Відповідь
C · Protect skin from sunlight and have thyroid, liver and lung checks
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
Чому це відповідь
After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.
Відповідь
D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Експресивна (Брока) афазія
Чому це відповідь
Експресивна афазія внаслідок ураження зони Брока в лобовій частці спричиняє нефлюентне, зусильне мовлення з відносно збереженим розумінням. Рецептивна афазія дає плавне, але беззмістовне мовлення і погане розуміння. Дизартрія — руховий мовленнєвий розлад зі збереженою мовою.
Відповідь
B · Експресивна (Брока) афазія
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Обережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози
Чому це відповідь
ГГС спершу лікують внутрішньовенними рідинами, які самі часто знижують глюкозу. Швидке падіння осмолярності загрожує набряком мозку, тому її знижують поступово. Інсулін додають із низькою швидкістю, якщо є кетони або глюкоза перестає падати з рідинами. Профілактика ВТЕ важлива через високий ризик тромбоутворення.
Відповідь
C · Обережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
Чому це відповідь
In achalasia, peristalsis is lost and the lower oesophageal sphincter does not relax, causing dysphagia to both solids and liquids, regurgitation and weight loss. Treatments include dilatation and surgical myotomy.
Відповідь
B · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · 27%
Чому це відповідь
The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.
Відповідь
A · 27%
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Maternal HIV infection
Чому це відповідь
A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.
Відповідь
C · Maternal HIV infection
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Wean the oxygen to the target saturation range
Чому це відповідь
Hyperoxia increases the risk of retinopathy of prematurity and lung injury. Oxygen is titrated to the prescribed target saturation range rather than to 100%.
Відповідь
D · Wean the oxygen to the target saturation range
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
Чому це відповідь
Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.
Відповідь
B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Гостру ревматичну гарячку
Чому це відповідь
Гостра ревматична гарячка виникає після фарингіту, спричиненого стрептококом групи A, і проявляється мігруючим поліартритом, кардитом, висипом і хореєю. Кардит може призвести до ревматичної хвороби серця. Лікування стрептококової ангіни запобігає їй.
Відповідь
A · Гостру ревматичну гарячку
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
Чому це відповідь
ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.
Відповідь
D · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
Чому це відповідь
In catatonic stupor, the patient may not eat, drink, move or pass urine normally. Dehydration, malnutrition, pressure injuries and blood clots are real risks, so physical care is the priority while medical treatment is started.
Відповідь
D · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 124 cm
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Зріст у дюймах
4·12 + 1 = 49 in
Дюйми у сантиметри
h = 49·2,54 = 124,5 ≈ 124 cm
Відповідь
h = 124 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 367,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
1 склянка = 1·240 = 240 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
Додайте
V = 240 + 30 + 7,5 + 90 = 367,5 mL
Відповідь
V = 367,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 1,2 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Концентрація після змішування
500 mg/5 mL = 100 mg/mL
Об’єм
V = 120/100 = 1,2 mL
Відповідь
V = 1,2 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 80 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
25000/1000 = 25 од./mL
Швидкість помпи
R = 2000/25 = 80 mL/h
Відповідь
R = 80 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 300 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
50·60/60 = 50 mL/h
Об’єм
V = 50·6 = 300 mL
Відповідь
V = 300 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 10 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
100/100 = 1 mg/mL
Об’єм за годину
30/1 = 30 mL/h
Швидкість крапання
R = 30·20/60 = 10 gtt/min
Відповідь
R = 10 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 8 од./h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
100/250 = 0,4 од./mL
Units за годину
D = 20·0,4 = 8 од./h
Відповідь
D = 8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 46,1 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
15·82 = 1230 mcg/min
1230·60 = 73800 mcg/h
Швидкість помпи
R = 73800/1600 = 46,13 ≈ 46,1 mL/h
Відповідь
R = 46,1 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1990 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 350 + 120 + 100 = 570 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1990 mL
Відповідь
I = 1990 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 11 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 450 = 550 mL
Час
t = 550/50 = 11 h
Відповідь
t = 11 h
Це приблизно 11 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:30.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 75
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 75
Відповідь
MFS = 75
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20
Рівень ризику
20 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 331 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·140 + 31 + 20,2 = 331,2 ≈ 331 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 331 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий на тлі хронічного
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 30 mmol/L → гострий на тлі хронічного
Відповідь
гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночкова бігемінія
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, короткий і довгий R–R чергуються (0,44 s і 1,08 s).
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,16 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.
Інтерпретація
шлуночкова бігемінія
Відповідь
шлуночкова бігемінія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: torsades de pointes
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.
Інтерпретація
torsades de pointes
Відповідь
torsades de pointes
Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.