Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AThe wound dressing
  2. BPain score
  3. CAirway and breathing
  4. DFluid balance chart
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  3. CHelp the patient sit or lie down safely
  4. DEncourage the patient to keep walking to build strength
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AArrange a new fit test
  2. BWear a surgical mask underneath it
  3. CMoisten the edges so it seals better
  4. DPerform a user seal check
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  2. BThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  3. CThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  4. DThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра знаходить пацієнта на підлозі біля ліжка. Яка перша дія?

  1. AОцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
  2. BСкласти звіт про інцидент, поки деталі свіжі
  3. CЗателефонувати родині пацієнта й пояснити, що сталося
  4. DДопомогти пацієнтові одразу повернутися в ліжко за допомогою колеги
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AActivate the rapid response team
  2. BAsk the patient’s family to call the provider
  3. CDocument the concern and continue routine care
  4. DWait another hour and call the provider again
7.Клінічна сестринська справаСередня

Літній пацієнт у відділенні має високий ризик падінь. Яка сестринська дія найдоречніша?

  1. AЗабрати в пацієнта окуляри, щоб вони не розбилися
  2. BПостійно тримати пацієнта в ліжку
  3. CТримати кнопку виклику та особисті речі в зоні досяжності й переглянути ліки, що спричиняють сонливість
  4. DАвтоматично використовувати бокові поручні ліжка для кожного пацієнта
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з тяжкою астмою затихає, з'являються «німа легеня», виснаження та зниження частоти дихання. Про що це свідчить?

  1. AЛише тривога
  2. BНормальне відновлення після небулайзера
  3. CЖиттєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання
  4. DПокращення нападу, коли бронхоспазм вщухає, а дихальні шляхи розслабляються
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Глюкоза натщесерце в пацієнта сьогодні 98 mg/dL (5,4 mmol/L), але HbA1c 8,9% (74 mmol/mol). Яке тлумачення найкраще?

  1. AСьогоднішній добрий результат показує, що діабет добре контрольований
  2. BУ пацієнта немає діабету
  3. CКонтроль глюкози був поганим протягом останніх 2–3 місяців
  4. DHbA1c відображає лише останні 24 години
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A 68-year-old man has fatigue, a hemoglobin of 9,8 g/dL (98 g/L), an MCV of 72 fL and a low ferritin. He eats a normal diet. What is the most important next step?

  1. AStart vitamin B12 injections
  2. BLook for a source of blood loss in the gut
  3. CGive iron and do no further tests at all
  4. DRepeat the blood count in one year
11.ФармакологіяСередня

Макроліди, як-от кларитроміцин, діють, тим що:

  1. AПригнічують синтез клітинної стінки
  2. BПригнічують ДНК-гіразу
  3. CЗв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
  4. DБлокують синтез фолієвої кислоти
12.ФармакологіяСкладна

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  2. BParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  3. CWait 48 hours to see whether the fever settles
  4. DStart oral antibiotics only if a rash develops
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with chest pain has a first troponin result within the normal range one hour after the pain started. Why is a repeat test arranged?

  1. ATroponin falls during an MI, so a lower value confirms it
  2. BThe first sample is always contaminated
  3. CThe repeat test is only needed for patients over 80
  4. DTroponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Which instruction from the registered nurse to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) caring for a patient with COPD is most appropriate?

  1. A"Listen to his chest after lunch and let me know what you can hear."
  2. B"Turn his oxygen up to whatever he needs if he looks short of breath."
  3. C"Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
  4. D"Teach him how to use his new inhaler this afternoon after his rest."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Before a haemodialysis catheter is used, why is the lock solution withdrawn from each lumen?

  1. AIt contains the patient's urine
  2. BIt contains a strong antibiotic that must be kept
  3. CIt contains concentrated anticoagulant
  4. DIt contains air that keeps the line open
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take a shower rather than a bath."
  2. B"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
  3. C"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  4. D"I will keep a record of any seizures I have."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are urinary catheters removed as early as possible after surgery?

  1. ABecause catheters always cause kidney stones
  2. BBecause the catheter stops the bowel working
  3. CBecause patients cannot drink normally while a catheter is in place
  4. DTo reduce the risk of catheter-associated infection
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. AInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
  2. BSay nothing, since toast is a light food
  3. CGive a large drink to wash the food through
  4. DAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
19.Акушерське медсестринствоСередня

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 30 weeks is in a minor car accident. She feels fine and has no bleeding. What should the nurse advise?

  1. AStay at home because there is no bleeding
  2. BCome in only if she bleeds within a week
  3. CCome in for fetal monitoring even without symptoms
  4. DTake a warm bath and rest
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which advice best prevents dog bites in young children?

  1. ANever leave a young child alone with a dog, even the family pet
  2. BTeach the child to stare into the dog's eyes to show who is in charge
  3. CLet the child hug the dog while it eats so it gets used to children
  4. DChoose a small breed, as small dogs never bite
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  2. BA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Яка група ознак вказує на злоякісний нейролептичний синдром?

  1. AВисока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
  2. BГіперрефлексія, клонус, діарея, розширені зіниці та збудження протягом годин після нового серотонінергічного препарату
  3. CЗбільшення ваги й підвищена глюкоза крові
  4. DДрібний тремор і посилена спрага
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
  2. BStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
  3. CSharing is fine as long as the friends are the same age
  4. DStop the medicine so that there is no risk of sharing
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,3 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 37,3 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

37,3 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 fl oz? mL2 tbsp? mL2 склянок? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 fl oz з сік, 2 tbsp з рідка добавка, 2 склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
5%5 mLm = ? mg

Скільки міліграмів препарату m міститься в 5 mL 5 % (w/v) розчину?

5% w/v5 mL
m = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2,08 mg. Ампула містить 4000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2,08 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 8 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
480 mLзалишилося? mL/h10 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 12 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 480 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

500 mL / 12 hчерез 2 h: 480 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h60 kg0,1 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 0,1 units/kg/h пацієнтові масою 60 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL0,1 од./kg/h60 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine? mL/h106 kg8 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 400 mg в 250 mL. Призначено 8 mcg/kg/min пацієнтові масою 106 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL8 mcg/kg/min106 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле100 mLсік120 mLсуп150 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча150 mLсеча425 mLсеча375 mLсеча475 mLрановий дренаж50 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 106 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

106 kg8 hсеча: 150 mLсеча: 425 mLсеча: 375 mLсеча: 475 mLрановий дренаж: 50 mLблювання: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL250 mL введено125 mL/h09:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 125 mL/h. О 09:00 вже введено 250 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL250 mL введено125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 64/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 39,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 97%повітряSBP 92HR 64CT 39,6 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 9/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 9SpO₂ 98%повітряSBP 78HR 82AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222617некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,38, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 17 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,38PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 40 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)асистоліявузловий ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3асистолія
  4. 4вузловий ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Airway and breathing

Чому це відповідь

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Відповідь

C · Airway and breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Help the patient sit or lie down safely

Чому це відповідь

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Відповідь

C · Help the patient sit or lie down safely
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Perform a user seal check

Чому це відповідь

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Відповідь

D · Perform a user seal check
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Чому це відповідь

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Відповідь

C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати

Чому це відповідь

Медсестра спершу перевіряє реакцію, дихання та травми, як-от травма голови чи перелом стегна. Лише потім пацієнта безпечно переміщують з допомогою. Лікаря інформують, а звіт складають після цього.

Відповідь

A · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Activate the rapid response team

Чому це відповідь

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Відповідь

A · Activate the rapid response team
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Тримати кнопку виклику та особисті речі в зоні досяжності й переглянути ліки, що спричиняють сонливість

Чому це відповідь

Профілактика падінь охоплює оцінку чинників ризику, перегляд седативних препаратів, забезпечення окулярами, взуттям і засобами для ходьби, утримання необхідних речей у зоні досяжності та допомогу з відвідуванням туалету.

Відповідь

C · Тримати кнопку виклику та особисті речі в зоні досяжності й переглянути ліки, що спричиняють сонливість
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Життєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання

Чому це відповідь

«Німа легеня», виснаження, ціаноз і сплутаність — ознаки загрози життю. Пацієнт потребує негайного залучення старших лікарів і відділення інтенсивної терапії.

Відповідь

C · Життєзагрозлива астма з неминучою зупинкою дихання
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Контроль глюкози був поганим протягом останніх 2–3 місяців

Чому це відповідь

HbA1c показує середню глюкозу приблизно за 2–3 місяці. Одне нормальне значення натщесерце не показує довгостроковий контроль. HbA1c 8,9% значно вище поширених цілей, як-от нижче 7%.Перевірено за: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Контроль глюкози був поганим протягом останніх 2–3 місяців
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Look for a source of blood loss in the gut

Чому це відповідь

Iron deficiency in an older man or a postmenopausal woman suggests chronic blood loss, often from the gastrointestinal tract, including colorectal cancer. Iron is started, but endoscopy or colonoscopy is needed to find the cause.

Відповідь

B · Look for a source of blood loss in the gut
11.Фармакологія

Відповідь: C · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка

Чому це відповідь

Макроліди зв'язують 50S-субодиницю бактеріальної рибосоми й блокують синтез білка. Фторхінолони пригнічують ДНК-гіразу, а бета-лактами — клітинну стінку.

Відповідь

C · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
12.Фармакологія

Відповідь: A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Чому це відповідь

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Відповідь

A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage

Чому це відповідь

Troponin starts to rise within hours of myocardial injury, so a very early result can be normal. Protocols use serial measurements at set intervals, with the ECG and clinical picture, to diagnose or exclude MI. A rising pattern supports acute injury.

Відповідь

D · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."

Чому це відповідь

Delegated tasks should come with specific parameters for reporting. Changing oxygen therapy, chest assessment and patient teaching need a registered nurse's knowledge and judgement. Clear reporting instructions keep the patient safe.

Відповідь

C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · It contains concentrated anticoagulant

Чому це відповідь

Dialysis catheter lumens are filled with a concentrated heparin or citrate lock. If it is flushed into the patient, it can cause bleeding or other effects. Catheters are usually accessed only by trained staff.

Відповідь

C · It contains concentrated anticoagulant
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Чому це відповідь

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Відповідь

C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · To reduce the risk of catheter-associated infection

Чому це відповідь

The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.

Відповідь

D · To reduce the risk of catheter-associated infection
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Чому це відповідь

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Відповідь

A · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Чому це відповідь

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Відповідь

A · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Come in for fetal monitoring even without symptoms

Чому це відповідь

Even minor trauma can cause placental abruption, sometimes without bleeding. Pregnant women after trauma are usually monitored with CTG for several hours. Rh-negative women may need anti-D.

Відповідь

C · Come in for fetal monitoring even without symptoms
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet

Чому це відповідь

Most dog bites to young children are from familiar dogs, often to the face. Constant supervision, teaching children not to disturb dogs that are eating or sleeping and not to hug or stare at dogs reduces the risk.

Відповідь

A · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Чому це відповідь

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Відповідь

B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа

Чому це відповідь

Злоякісний нейролептичний синдром зазвичай розвивається протягом днів з гіпертермією, ригідністю, порушенням свідомості, вегетативною нестабільністю та підвищеною креатинкіназою. Антипсихотик відміняють і надають термінову медичну допомогу.

Відповідь

A · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Чому це відповідь

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Відповідь

B · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 99,1 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

37,3·9/5 = 67,14

Додайте 32

T = 67,14 + 32 = 99,14 ≈ 99,1 °F

Відповідь

T = 99,1 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 540 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
2 склянок = 2·240 = 480 mL

Додайте

V = 30 + 30 + 480 = 540 mL

Відповідь

V = 540 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: m = 250 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

5% = 5 g/100 mL = 50 mg/mL

Маса препарату

m = 50·5 = 250 mg

Відповідь

m = 250 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,52 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

2,08 mg = 2080 mcg

Об’єм

V = 2080/4000 = 0,52 mL

Відповідь

V = 0,52 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 31 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Відповідь

R = 31 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 15,2 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/12 = 41,67 mL/h

Нова швидкість

R = 480/10 = 48 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (48 − 41,67)/41,67·100% = 15,2%

Відповідь

Δ = 15,2%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,1·60 = 6 од./h

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 6/1 = 6 mL/h

Відповідь

R = 6 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 31,8 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

8·106 = 848 mcg/min
848·60 = 50880 mcg/h

Швидкість помпи

R = 50880/1600 = 31,8 mL/h

Відповідь

R = 31,8 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,68 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

150 + 425 + 375 + 475 = 1425 mL

На кілограм за годину

U = 1425/(106·8) = 1,68 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,68 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 250 = 750 mL

Час

t = 750/125 = 6 h

Відповідь

t = 6 h

Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 15:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 64/min → 0
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 39,6 °C → 2

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 2 = 7

Відповідь

NEWS2 = 7
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 9/min → 1
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,38: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 31,5–35,5 mmHg, тож виміряний 30 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 49 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·40 + 21 = 49 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 49 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 2,2 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

55 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 55 × 0,04 s = 2,2 s

Порівняйте з P–P

2,20 ÷ 0,88 ≈ 2,5 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 2,2 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions