У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Притомний пацієнт з діабетом має низьку глюкозу крові й може безпечно ковтати. Який перший крок?
AНічого не давати до приходу лікаря
BОдразу дати рясну їжу й перевірити глюкозу наступного ранку
CВвести наступну дозу інсуліну
DДати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
2.Основи сестринської справиСкладна
Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
ATaking routine observations on a stable patient
BRecording a patient's oral fluid intake
CAssessing a patient who reports new chest pain
DHelping a patient with a morning wash
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?
AFloss hard each day to keep the gums healthy
BUse a soft toothbrush and an electric razor
CTake rectal temperatures for accuracy
DUse a firm toothbrush and a safety razor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient is on contact precautions. Which task is appropriate for the nurse to delegate to assistive personnel?
AHelping the patient bathe while wearing a gown and gloves
BDeciding when the precautions can be stopped
CAssessing the wound for new signs of infection during the bath
DTeaching the family how to follow the precautions
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Під час тріажу START дорослий, що не ходить, дихає 22 рази на хвилину, має пульс на променевій артерії та виконує прості команди, але має очевидний перелом ноги. До якої категорії його відносять?
AЗелена (незначні)
BЧервона (негайно)
CЖовта (відкладено)
DЧорна (очікування)
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?
AA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
BNo further action is needed once the fracture is treated
CThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
DInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
7.Клінічна сестринська справаСередня
Яка оцінка найкраще виявляє компартмент-синдром після накладання гіпсу на зламану ногу?
AСильний пульс на стопі
BБіль, непропорційний травмі, особливо під час пасивного розтягнення
CТепла рожева стопа
DЛегкий свербіж під гіпсом
8.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта з травмою спинного мозку на рівні T4 раптово з'являються пульсівний головний біль, дуже високий тиск і пітливість вище рівня ураження. Яка перша дія?
AПокласти пацієнта рівно й підняти ноги, щоб покращити перфузію мозку
BДати заспокійливе й повторно виміряти тиск через чотири години
CВвести великий болюс внутрішньовенної рідини й повторно виміряти тиск
DПосадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with a low clinical probability of deep vein thrombosis has a normal (negative) D-dimer. What is the best interpretation?
AA pulmonary embolism is now certain to be present
BA DVT is unlikely and can usually be ruled out
CA DVT is confirmed and anticoagulation is needed
DThe test is useless and should always be ignored
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?
AAnemia of chronic disease (inflammation)
BVitamin B12 deficiency anemia
CAcute blood loss anemia
DIron-deficiency anemia
11.ФармакологіяСередня
Макроліди, як-от кларитроміцин, діють, тим що:
AПригнічують ДНК-гіразу
BПригнічують синтез клітинної стінки
CЗв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
DБлокують синтез фолієвої кислоти
12.ФармакологіяСкладна
During an IV glyceryl trinitrate (nitroglycerin) infusion for chest pain, the patient's blood pressure drops to 82/50 mmHg and he feels faint. What is the nurse's first action?
ASit the patient fully upright and give paracetamol for the headache
BIncrease the infusion rate to improve blood flow to the heart
CGive a sublingual nitroglycerin tablet and increase the rate to relieve the remaining chest pain
DStop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Яка оцінка обов'язкова перед компресійною терапією венозної виразки ноги?
AМазок з рани для посіву та чутливості
BРентген грудної клітки й ЕКГ
CЩиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
DЗагальний аналіз крові та СРБ
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will tell my dentist that I take warfarin."
B"I will have regular INR blood tests."
C"I will check before taking any new medicines or herbal remedies."
D"If I miss a dose, I will take two the next day."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?
AAntibiotics for life to keep the urine sterile
BA full course of antibiotics straight away
CRemove the catheter permanently at once
DNo antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Після операції діурез пацієнта 15 mL/год протягом 3 годин, пульс 110/хв, АТ 96/58 mmHg і сухі слизові оболонки. Яка найімовірніша причина низького діурезу?
AНецукровий діабет після анестезії
BПеревантаження рідиною від внутрішньовенних рідин
CПреренальне ГПН через гіповолемію
DСНАДГ, спричинений операцією
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which lung problem is a known toxicity of bleomycin?
ALung cancer within weeks
BPulmonary fibrosis
CAsthma from pollen
DPneumothorax from coughing
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?
ALow blood glucose; give a sugary drink
BLine infection; escalate and take blood cultures
CA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
DFluid overload; reduce the infusion rate only
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?
AExplain the risks without judgement and offer safer treatments
BRefuse to continue her care until she stops
CAdvise her to switch to tobacco instead
DTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?
APrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
BAsk her partner to consent instead
CRespect her decision, document it and inform the team
DStop caring for her because she refused advice
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Яка ознака у дитини з гіповолемічним шоком зазвичай є пізньою?
AПодовжений час капілярного наповнення
BТахікардія
CНизький артеріальний тиск
DХолодні кінцівки
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 4-month-old is brought in drowsy and vomiting, with no visible injuries. Retinal haemorrhages are found. What should the nurse suspect?
AViral gastroenteritis
BAbusive head trauma
CMigraine
DNormal newborn retinal changes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How does memantine work in Alzheimer's disease?
AIt inhibits the breakdown of acetylcholine
BIt increases serotonin by blocking its reuptake
CIt blocks NMDA glutamate receptors
DIt blocks dopamine D2 receptors
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?
AHelp him set a quit date for next week
BRefer him straight to a residential detox programme
CDiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
DOffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,45323 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,45323 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 22:15 і закінчується о 08:50 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
22:1508:50
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 35 kg призначено 4 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
35 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Пацієнт важить 46,2 lb. Призначено 10 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 100 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?
46,2 lb10 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Крапельниця працює зі швидкістю 30 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 3 годин?
30 gtt/min15 gtt/mL3 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Інфузія 50 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 10 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?
50 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 83 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.
70 од./kg83 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 76 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 99 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
99 kg12 hсеча: 275 mLсеча: 200 mLрановий дренаж: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 11:15, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 12:15?
500 mL120 mL/h11:15 → 12:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 34,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 99%повітряSBP 124HR 58AT 34,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L, з Na⁺ 132 і Cl⁻ 100 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1нормальний синусовий ритм
2синусова аритмія
3фібриляція передсердь
4синусова брадикардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
2шлуночковий кардіостимульований ритм
3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
4ідіовентрикулярний ритм
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
Чому це відповідь
Притомним пацієнтам, які можуть ковтати, дають швидкодіючу глюкозу, як-от таблетки глюкози чи сік, і через короткий час повторно вимірюють рівень. Коли він відновиться, дають вуглеводи тривалішої дії.
Відповідь
D · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Assessing a patient who reports new chest pain
Чому це відповідь
New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.
Відповідь
C · Assessing a patient who reports new chest pain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Use a soft toothbrush and an electric razor
Чому це відповідь
With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.
Відповідь
B · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
Чому це відповідь
Assistive personnel can carry out routine care for a stable patient, using the correct PPE. Assessment, teaching and clinical judgement, such as deciding when to stop precautions, cannot be delegated to them.
Відповідь
A · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Жовта (відкладено)
Чому це відповідь
Постраждалий, який не може ходити, але проходить перевірки дихання, перфузії та психічного стану, належить до відкладених (жовтий). Серйозна травма сама по собі не робить постраждалого негайним.
Відповідь
C · Жовта (відкладено)
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
Чому це відповідь
Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.
Відповідь
C · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Біль, непропорційний травмі, особливо під час пасивного розтягнення
Чому це відповідь
Наростальний біль, який не минає після знеболення й посилюється під час пасивного розтягнення, — найраніша ознака. Блідість, оніміння та відсутність пульсу — пізні ознаки.
Відповідь
B · Біль, непропорційний травмі, особливо під час пасивного розтягнення
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Посадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер
Чому це відповідь
Автономна дисрефлексія виникає при ураженнях на рівні T6 і вище. Положення сидячи знижує тиск, а провокувальний чинник, найчастіше переповнений сечовий міхур чи закреп, треба швидко усунути.
Відповідь
D · Посадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
Чому це відповідь
D-dimer is very sensitive, so a negative result in a patient with low clinical probability makes DVT or PE unlikely. A positive result is not specific, because surgery, infection, pregnancy and cancer also raise D-dimer; imaging is then needed.Перевірено за:D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Anemia of chronic disease (inflammation)
Чому це відповідь
In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Перевірено за:Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
A · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Фармакологія
Відповідь: C · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
Чому це відповідь
Макроліди зв'язують 50S-субодиницю бактеріальної рибосоми й блокують синтез білка. Фторхінолони пригнічують ДНК-гіразу, а бета-лактами — клітинну стінку.
Відповідь
C · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
12.Фармакологія
Відповідь: D · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
Чому це відповідь
Hypotension is a major adverse effect of nitrates due to venous and arterial dilation. The infusion is stopped or reduced, the patient is positioned flat to improve venous return, and the prescriber is informed.
Відповідь
D · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
Чому це відповідь
Компресія покращує венозне повернення, але може спричинити некроз тканин, якщо артеріальний кровоплин недостатній. ЩПІ порівнює систолічний тиск на щиколотці та на руці; значення нижче приблизно 0,8 (або вище приблизно 1,3, що вказує на кальцифіковані судини) потребує консультації спеціаліста до компресії.
Відповідь
C · Щиколотково-плечовий індекс тиску (ЩПІ)
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · "If I miss a dose, I will take two the next day."
Чому це відповідь
Doubling up after a missed dose can cause over-anticoagulation and bleeding. Patients are usually told to take a missed dose the same day if they remember, or skip it and record it, then seek advice. Regular INR checks, telling other clinicians and checking interactions are correct.
Відповідь
D · "If I miss a dose, I will take two the next day."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · No antibiotics, as long as there are no symptoms
Чому це відповідь
Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.
Відповідь
D · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Преренальне ГПН через гіповолемію
Чому це відповідь
Тахікардія, низький артеріальний тиск і сухі слизові оболонки вказують на гіповолемію, що знижує перфузію нирок. Медсестра перевіряє прохідність катетера й ескалює; команда зазвичай призначає болюс рідини й шукає причину, як-от кровотеча чи великі втрати.
Відповідь
C · Преренальне ГПН через гіповолемію
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Pulmonary fibrosis
Чому це відповідь
Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses, in older patients and with high oxygen concentrations. Breathlessness or a new cough must be reported.
Відповідь
B · Pulmonary fibrosis
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Line infection; escalate and take blood cultures
Чому це відповідь
Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.
Відповідь
B · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
Чому це відповідь
Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.
Відповідь
A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Respect her decision, document it and inform the team
Чому це відповідь
A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.
Відповідь
C · Respect her decision, document it and inform the team
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Низький артеріальний тиск
Чому це відповідь
Діти підтримують артеріальний тиск за допомогою вазоконстрикції та тахікардії, доки не втратять великий об'єм. Гіпотензія означає декомпенсований шок і неминучий колапс.
Відповідь
C · Низький артеріальний тиск
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Abusive head trauma
Чому це відповідь
Abusive head trauma (shaken baby syndrome) often shows subdural haemorrhage and retinal haemorrhages with few external injuries. The infant needs urgent medical care, and the nurse follows the safeguarding procedure.
Відповідь
B · Abusive head trauma
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · It blocks NMDA glutamate receptors
Чому це відповідь
Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.
Відповідь
C · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
Чому це відповідь
In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.
Відповідь
D · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,45 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,45323 → 5
Вирішує лише наступна цифра
0,45323 → 3
3 — це 4 або менше, тому 5 залишається.
Подальші цифри (23) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,45 mL
Відповідь
x = 0,45 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 635 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
22:15 → 24:00 = 105 min
Після півночі
00:00 → 08:50 = 530 min
Разом
t = 105 + 530 = 635 min
Відповідь
t = 635 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 5,6 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 4·35 = 140 mg
Об’єм
V = 140/25 = 5,6 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 5,6 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,1 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Маса в kg
46,2/2,2 = 21 kg
Доза
10·21 = 210 mg
Об’єм
V = (210/100)·1 = 2,1 mL
Відповідь
V = 2,1 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: V = 360 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Швидкість у mL/h
30·60/15 = 120 mL/h
Об’єм
V = 120·3 = 360 mL
Відповідь
V = 360 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 33,33 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL
Доза за годину
10·200 = 2000 mcg/h
Доза за хвилину
D = 2000/60 = 33,33 mcg/min
Відповідь
D = 33,33 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 1,2 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
70·83 = 5 810 од.
Об’єм
V = 5810/5000 = 1,162 ≈ 1,2 mL
Відповідь
V = 1,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 34,2 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
7,5·76 = 570 mcg/min
570·60 = 34200 mcg/h
Швидкість помпи
R = 34200/1000 = 34,2 mL/h
Відповідь
R = 34,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 0,4 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
275 + 200 = 475 mL
На кілограм за годину
U = 475/(99·12) = 0,3998 ≈ 0,4 mL/kg/h
Відповідь
U = 0,4 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 380 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
11:15 → 12:15 = 1 h
Введений об’єм
120·1 = 120 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 120 = 380 mL
Відповідь
V = 380 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 70
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 70
Відповідь
MFS = 70
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 34,8 °C → 3
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|64 − 40| = 24 mmHg → 2,4 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 132 − (100 + 16) = 16
Дельта-співвідношення
(16 − 12)/(24 − 16) = 0,5
додатковий ацидоз з нормальною різницею
Відповідь
додатковий ацидоз з нормальною різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: синусова аритмія
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,74 до 1,10 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
синусова аритмія
Відповідь
синусова аритмія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 25 малих клітинок, 1500 ÷ 25 ≈ 60 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,00 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).
Інтерпретація
шлуночковий кардіостимульований ритм
Відповідь
шлуночковий кардіостимульований ритм
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.