Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Де слід розміщувати дренажний мішок сечового катетера?

  1. AНа животі пацієнта
  2. BНа підлозі біля ліжка
  3. CНижче рівня сечового міхура, не на підлозі
  4. DВище рівня сечового міхура
2.Основи сестринської справиСкладна

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. A48 hours after the symptoms have stopped
  2. BAfter a full week, whatever the symptoms
  3. CThe next shift, if they feel well enough
  4. DAs soon as the vomiting stops
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions
  2. BStandard precautions
  3. CAirborne precautions
  4. DContact precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  2. B“I had grab bars put in next to the toilet.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient after a knee replacement with no signs of infection
  2. BA patient with influenza
  3. CA patient with an infected, draining leg wound
  4. DA patient with C. difficile diarrhea
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AGive thickened fluids without checking the swallow
  2. BAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
  3. CCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  4. DGive the water through a straw so it goes down slowly
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю набрав 2 кг за два дні. Що це найімовірніше означає?

  1. AЗростання м'язової маси
  2. BЗневоднення
  3. CУспішне лікування
  4. DЗатримку рідини
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Госпіталізовано пацієнта з опіком 30% площі поверхні тіла. Яке раннє ускладнення найбільше непокоїть у перші 24 години?

  1. AПролежні через тривалу знерухомленість
  2. BРубці та контрактури
  3. CЗакреп
  4. DГіповолемічний шок через втрату рідини
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?

  1. AThe inflammation is settling with treatment
  2. BThe antibiotic is causing liver damage
  3. CThe infection has spread to another organ
  4. DThe patient has developed a new infection
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. ASpontaneous bacterial peritonitis
  2. BNormal ascitic fluid in cirrhosis
  3. CBleeding into the abdominal cavity
  4. DMalignant ascites from cancer
11.ФармакологіяСередня

Який поширений побічний ефект типовий для інгібіторів АПФ?

  1. AНабряк щиколоток через розширення судин
  2. BБрадикардія
  3. CГіпоглікемія
  4. DСухий кашель
12.ФармакологіяСкладна

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey are linked to a higher risk of stroke and death
  2. BThey cause severe hypoglycaemia in older people
  3. CThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
  4. DThey are not absorbed in people over 65
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA nasogastric tube and a feeding pump
  2. BOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  3. CA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  4. DSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта, який учора почав приймати інгібітор АПФ, з'явилися набряк губ і язика та захриплість голосу. Що має зробити медсестра насамперед?

  1. AДати наступну дозу раніше, бо це швидко зменшить набряк
  2. BОцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз
  3. CПояснити, що це очікуваний нешкідливий побічний ефект
  4. DПрикласти лід до губ і переглянути стан вранці
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which complication is a particular risk in nephrotic syndrome?

  1. AHypoglycaemia
  2. BBleeding from low platelets
  3. CVenous thrombosis
  4. DLow cholesterol
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнт на тривалому прийомі високих доз преднізолону через три дні після операції на кишечнику. Він скаржиться лише на легкий біль у животі, але ЧСС зросла до 115/хв, а температура 37,4 °C. Чому медсестра має бути особливо стривожена?

  1. AСтероїди спричиняють тахікардію в усіх пацієнтів, тож дій не потрібно
  2. BСтероїди захищають від інфекції, тож сепсис дуже малоймовірний
  3. CСтероїди можуть маскувати гарячку, біль і перитонеальні ознаки, приховуючи ускладнення
  4. DЛегкий біль свідчить, що кишечник загоюється, як очікувалося
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Які заходи допомагають запобігти синдрому лізису пухлини в пацієнтів високого ризику?

  1. AПрипинення всіх внутрішньовенних і пероральних рідин під час хіміотерапії
  2. BВнутрішньовенна гідратація з алопуринолом або расбуриказою
  3. CЩоденні добавки кальцію й фосфату
  4. DОбмеження рідини з таблетками калію
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

На 2-й день тяжкого гострого панкреатиту у пацієнта з'являється задишка, SpO₂ 88% і двобічні інфільтрати на рентгені грудної клітки. Яке ускладнення найімовірніше?

  1. AСпонтанний напружений пневмоторакс
  2. BГострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
  3. CАспірація стороннього тіла
  4. DГострий тяжкий напад астми
19.Акушерське медсестринствоСередня

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  4. DIt appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman had a classical (vertical upper-segment) caesarean in her last pregnancy. She asks about her plan for this birth. Which answer is accurate?

  1. AShe should try for a vaginal birth with oxytocin induction
  2. BHer previous incision makes no difference to the plan
  3. CShe should wait until 42 weeks and then decide
  4. DA planned repeat caesarean before labour is advised
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. AFinish the unit quickly, then report it
  2. BSlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
  3. CGive an antihistamine and continue
  4. DStop the transfusion
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Two weeks after a ventriculoperitoneal shunt was inserted, an infant has a fever, irritability and redness along the shunt tract. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergy to the hospital soap
  2. BShunt infection; report it urgently
  3. CTeething, which explains the fever and the irritability
  4. DNormal healing; no action needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who started a high-dose corticosteroid (prednisolone or prednisone) a week ago is now euphoric, sleeping little and talking very fast. What should the nurse suspect?

  1. ALithium toxicity
  2. BA normal reaction to feeling better from the treatment
  3. CAlcohol withdrawal
  4. DMood changes caused by the corticosteroid
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  2. BAgree that he is the religious leader so that he feels respected
  3. CAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
  4. DProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
10 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 10 lb 14 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

10 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 склянка? mL2½ tsp? mL3 tbsp? mL½ fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 склянка з чай, 2½ tsp з сироп від кашлю, 3 tbsp з рідка добавка, ½ fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg30 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 30 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg30 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2,44 mg. Ампула містить 4000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2,44 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 10 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 150 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 82 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 82 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до двох знаків після коми.

60 од./kg82 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h61 kg6 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 61 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 6 mcg/min. Пакет містить 4 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

4 mg/250 mL6 mcg/min61 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсуп200 mLмолоко200 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча450 mLсеча250 mLсеча475 mLсеча200 mLрановий дренаж100 mLблювання250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 64 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

64 kg8 hсеча: 450 mLсеча: 250 mLсеча: 475 mLсеча: 200 mLрановий дренаж: 100 mLблювання: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL80 mL/hпочаток 11:3019:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 11:30, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 19:30?

1000 mL80 mL/h11:30 → 19:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: рідко волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: без обмежень; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 8/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 44/min, притомний, температура 36,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 8SpO₂ 96%повітряSBP 222HR 44AT 36,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354554HCO₃⁻mmol/L222630некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,37, PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) і HCO₃⁻ 30 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,37PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 138, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 20 mmol/L і альбумін 30 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lальбумін 30 g/L
AGc = mmol/L
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіясинусова брадикардіятріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Нижче рівня сечового міхура, не на підлозі

Чому це відповідь

Розміщення мішка нижче рівня сечового міхура дає сечі стікати під дією гравітації та запобігає зворотному току. Якщо мішок не лежить на підлозі, зменшується ризик забруднення та інфекції.

Відповідь

C · Нижче рівня сечового міхура, не на підлозі
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · 48 hours after the symptoms have stopped

Чому це відповідь

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Відповідь

A · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Standard precautions

Чому це відповідь

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Відповідь

B · Standard precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Чому це відповідь

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Відповідь

D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Чому це відповідь

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Відповідь

A · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Чому це відповідь

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Відповідь

C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Затримку рідини

Чому це відповідь

Раптове збільшення ваги при серцевій недостатності зазвичай означає перевантаження рідиною. Щоденне зважування — найпростіший спосіб стежити за водним балансом.

Відповідь

D · Затримку рідини
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Гіповолемічний шок через втрату рідини

Чому це відповідь

Великі опіки спричиняють вихід рідини з кровообігу, тож ключові — внутрішньовенна інфузійна ресусцитація за формулою та контроль діурезу. Ще одна рання небезпека — опіки дихальних шляхів.

Відповідь

D · Гіповолемічний шок через втрату рідини
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · The inflammation is settling with treatment

Чому це відповідь

CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.Перевірено за: C-reactive protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · The inflammation is settling with treatment
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Spontaneous bacterial peritonitis

Чому це відповідь

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Перевірено за: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

A · Spontaneous bacterial peritonitis
11.Фармакологія

Відповідь: D · Сухий кашель

Чому це відповідь

АПФ розщеплює й брадикінін. Коли фермент пригнічено, брадикінін накопичується в дихальних шляхах і в частини пацієнтів спричиняє стійкий сухий кашель.

Відповідь

D · Сухий кашель
12.Фармакологія

Відповідь: A · They are linked to a higher risk of stroke and death

Чому це відповідь

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Відповідь

A · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Чому це відповідь

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Відповідь

D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Оцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз

Чому це відповідь

Ангіоневротичний набряк — рідкісна, але потенційно життєзагрозлива реакція на інгібітори АПФ, спричинена накопиченням брадикініну. Пріоритет — прохідність дихальних шляхів: викликати екстрену допомогу, пильно стежити за диханням і назавжди відмінити препарат. Він може виникнути навіть після років прийому.

Відповідь

B · Оцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Venous thrombosis

Чому це відповідь

In nephrotic syndrome, anticoagulant proteins such as antithrombin are lost, and clotting factors made by the liver rise, so venous thrombosis is more likely. Infection and high cholesterol are other complications.

Відповідь

C · Venous thrombosis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Стероїди можуть маскувати гарячку, біль і перитонеальні ознаки, приховуючи ускладнення

Чому це відповідь

Тривалий прийом стероїдів притупляє гарячку, біль і напруження черевної стінки, тому неспроможність анастомозу, абсцес чи перфорація можуть проявлятися лише ледь помітними ознаками, як-от тахікардія. Медсестра має ретельно оцінити стан і рано ескалювати. Такі пацієнти також потребують стероїдного покриття навколо операції, щоб запобігти надниркову кризу.

Відповідь

C · Стероїди можуть маскувати гарячку, біль і перитонеальні ознаки, приховуючи ускладнення
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Внутрішньовенна гідратація з алопуринолом або расбуриказою

Чому це відповідь

Профілактика включає агресивну гідратацію для підтримки високого діурезу, алопуринол (зменшує вироблення сечової кислоти) або расбуриказу (розщеплює сечову кислоту) та ретельний контроль електролітів, функції нирок і діурезу.

Відповідь

B · Внутрішньовенна гідратація з алопуринолом або расбуриказою
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)

Чому це відповідь

Тяжкий панкреатит запускає системну запальну відповідь, що може спричинити ГРДС, ГПН і шок. Гіпоксемія з двобічними інфільтратами типова. Потрібна ескалація до інтенсивної терапії для респіраторної підтримки.

Відповідь

B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Чому це відповідь

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Відповідь

D · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · A planned repeat caesarean before labour is advised

Чому це відповідь

A classical uterine scar carries a high risk of rupture during labour, so trial of labour is contraindicated. A repeat caesarean is planned before labour starts, and she should come in at once if contractions begin.

Відповідь

D · A planned repeat caesarean before labour is advised
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Stop the transfusion

Чому це відповідь

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Відповідь

D · Stop the transfusion
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Shunt infection; report it urgently

Чому це відповідь

Shunt infections usually occur within the first months after surgery and may show fever, redness or swelling along the tract, poor feeding and irritability, sometimes with signs of shunt blockage. Urgent assessment, cultures and antibiotics are needed.

Відповідь

B · Shunt infection; report it urgently
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Mood changes caused by the corticosteroid

Чому це відповідь

High-dose corticosteroids can cause mood changes, including mania, depression and psychosis. The nurse reports the change so the prescriber can review the dose and treatment.

Відповідь

D · Mood changes caused by the corticosteroid
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Чому це відповідь

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Відповідь

D · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 4,94 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

14 oz/16 = 0,875 lb
10 + 0,875 = 10,88 lb

Фунти в кілограми

m = 10,88/2,2 = 4,943 ≈ 4,94 kg

Відповідь

m = 4,94 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 312,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 склянка = 1·240 = 240 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL

Додайте

V = 240 + 12,5 + 45 + 15 = 312,5 mL

Відповідь

V = 312,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 330 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

30·22 = 660 mg

На одну дозу

D = 660/2 = 330 mg

Відповідь

D = 330 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,61 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

2,44 mg = 2440 mcg

Об’єм

V = 2440/4000 = 0,61 mL

Відповідь

V = 0,61 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 17 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/600 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Відповідь

R = 17 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 17 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

1000/500 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

150/2 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 0,98 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·82 = 4 920 од.

Об’єм

V = 4920/5000 = 0,984 ≈ 0,98 mL

Відповідь

V = 0,98 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

4 000/250 = 16 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

6·60 = 360 mcg/h

Швидкість помпи

R = 360/16 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,69 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

450 + 250 + 475 + 200 = 1375 mL

На кілограм за годину

U = 1375/(64·8) = 2,686 ≈ 2,69 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,69 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 360 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

11:30 → 19:30 = 8 h

Введений об’єм

80·8 = 640 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 640 = 360 mL

Відповідь

V = 360 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 17

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: без обмежень → 4
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 4 + 2 + 4 + 2 + 2 = 17

Відповідь

B = 17
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 8/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 44/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,37: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 54 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 13,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (107 + 20) = 11

Поправка на альбумін

11 + 0,25·(40 − 30) = 13,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 13,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова тахікардія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 13 малих клітинок, 1500 ÷ 13 ≈ 115 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,52 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,12 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова тахікардія

Відповідь

синусова тахікардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 41 малих клітинок, 1500 ÷ 41 ≈ 37 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,64 s) і P–P регулярний (0,64 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 94 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions