Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AFluid balance chart
  2. BAirway and breathing
  3. CThe wound dressing
  4. DPain score
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AAcute somatic pain
  2. BNeuropathic pain
  3. CReferred pain
  4. DVisceral pain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. ALet it dry fully and do not touch the site again
  2. BBlow on the site so it dries faster
  3. CWipe it off with a dry gauze straight away
  4. DFeel for the vein again with an ungloved finger
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions until the pain settles
  2. BAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
  3. CContact precautions only, with gloves for dressing changes
  4. DStandard precautions only, with the lesions covered
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
  2. BA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  3. CA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  4. DAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У літнього пацієнта з пневмонією нова сплутаність. Яка дія йде першою?

  1. AНакласти фіксатори на зап'ястя, щоб пацієнт не смикав внутрішньовенний катетер
  2. BПеревірити сатурацію киснем та інші життєві показники
  3. CДати призначений седативний засіб за потреби
  4. DЗапитати родину, чи це нормально для пацієнта
7.Клінічна сестринська справаСередня

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. AImproved liver function
  2. BDehydration of the skin only
  3. CIncreased muscle strength
  4. DReduced kidney function
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?

  1. AAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
  2. BSymptoms can return later in a biphasic reaction
  3. CAdrenaline always causes a heart attack hours later
  4. DThe patient must stay until all allergy tests are complete
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AA laboratory error in the first sample
  2. BDilution of the blood by the IV fluid
  3. CIncreased red cell production
  4. DA sudden failure of the bone marrow
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. APast hepatitis B infection that has cleared
  2. BImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  3. CA current or recent hepatitis A infection
  4. DChronic hepatitis A lasting many years
11.ФармакологіяСередня

Ацикловір переважно використовують для лікування інфекцій, спричинених:

  1. AГерпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер
  2. BВІЛ
  3. CБактеріями, що виробляють бета-лактамазу
  4. DВірусом грипу A
12.ФармакологіяСкладна

A patient on lisinopril for hypertension starts taking ibuprofen every day for knee pain. What is the main concern?

  1. AA higher risk of a dry cough than with lisinopril alone
  2. BFaster liver metabolism of lisinopril, so it stops working
  3. CWeaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
  4. DA large fall in blood pressure, with fainting and falls on standing up
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Що таке легенева реабілітація при ХОЗЛ?

  1. AОперація з видалення найбільш уражених ділянок легені
  2. BКурс пероральних стероїдів і антибіотиків, який щозими приймають удома
  3. CКонтрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
  4. DДослідження функції легень, яке повторюють кожні півроку
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AThe patient's skin colour improving
  2. BA sustained waveform on capnography
  3. CMisting inside the tube
  4. DThe chest rising on one side only
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. AHigh pH and high bicarbonate
  2. BLow pH and high carbon dioxide only
  3. CLow pH and low bicarbonate
  4. DHigh pH and low carbon dioxide
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with myasthenia gravis is admitted with pneumonia. Which newly prescribed antibiotic should the nurse question?

  1. AGentamicin
  2. BCeftriaxone
  3. CBenzylpenicillin
  4. DAmoxicillin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. ANormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  2. BA low albumin with all other results normal
  3. CVery high ALT with a normal bilirubin only
  4. DHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт з опіками 35% ЗПТ входить у гіперметаболічну фазу. Який план харчування найдоречніший?

  1. AДієта з низьким вмістом білка, щоб захистити нирки від пошкодження
  2. BЛише прозорі рідини, доки опікові рани не загояться
  3. CГолодування два тижні, щоб кишечник повністю відпочив
  4. DРаннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка
19.Акушерське медсестринствоСередня

Яка варіабельність базального ритму вважається помірною (нормальною)?

  1. AАмплітуда 6–25 bpm
  2. BАмплітуда 0–2 bpm
  3. CАмплітуда 3–5 bpm
  4. DАмплітуда понад 25 bpm
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Жінка на 10-му тижні вагітності блює вже кілька днів, у сечі кетони, вона втратила 6% маси тіла й відчуває запаморочення при вставанні. Що є пріоритетом?

  1. AРозпочати дієту для схуднення
  2. BСказати, що це мине само після першого триместру й подальше спостереження не потрібне
  3. CУсунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням
  4. DПорадити їсти три рази на день великими порціями
21.Педіатричне медсестринствоСередня

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ANever give both vaccines in the same year
  2. BSeparate them by at least 1 week
  3. CGive the second within 24 hours of the first
  4. DSeparate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 6-year-old has threadworms. Which plan is correct?

  1. ATreat only if the child also has a fever
  2. BTreat only the child and keep him off school for two weeks until the itching settles
  3. CTreat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
  4. DThrow away all the child's clothes and bedding
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

In DSM-5-TR, prolonged grief disorder in adults requires that at least how long has passed since the death?

  1. A12 months
  2. B2 weeks
  3. C3 years
  4. D6 weeks
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. ATell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  2. BWait until he asks to join activities before involving him
  3. CAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  4. DLet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
154 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 154 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.

154 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tsp · 3/добу · 7 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1½ tsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 7 днів. Суспензія випускається у флаконах по 50 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

1½ tspтричі на добу7 днів50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
22 kg30 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 30 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg30 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
120 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 8 kg призначено 20 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 120 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте? Округліть до одного знака після коми.

8 kg20 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 30 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

30 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 90 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 90 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg90 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h70 kg2 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 2 mcg/kg/min пацієнтові масою 70 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min70 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле120 mLсік200 mLмолоко100 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча500 mLсеча250 mLсеча225 mLсеча300 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 120 mLсік: 200 mLмолоко: 100 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL500 mL введено125 mL/h14:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 125 mL/h. О 14:00 вже введено 500 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL500 mL введено125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 90/min, гримасу на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 133 ммоль/л, глюкоза 21,3 ммоль/л і сечовина 11,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 133 mmol/Lглюкоза 21,3 mmol/Lсечовина 11,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222610адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,28, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,28PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)шлуночкова тахікардіясинусова тахікардіяприскорений вузловий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2шлуночкова тахікардія
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4прискорений вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типувузловий ритматріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  3. 3вузловий ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Airway and breathing

Чому це відповідь

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Відповідь

B · Airway and breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Neuropathic pain

Чому це відповідь

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Відповідь

B · Neuropathic pain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Let it dry fully and do not touch the site again

Чому це відповідь

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Відповідь

A · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Чому це відповідь

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Відповідь

B · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Чому це відповідь

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Відповідь

D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Перевірити сатурацію киснем та інші життєві показники

Чому це відповідь

Нова сплутаність може бути спричинена гіпоксією, сепсисом чи низькою глюкозою крові. Оцінювання оксигенації та життєвих показників іде першим. Фіксатори й седативні засоби лікують поведінку, а не причину, і можуть погіршити делірій.

Відповідь

B · Перевірити сатурацію киснем та інші життєві показники
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Reduced kidney function

Чому це відповідь

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Відповідь

D · Reduced kidney function
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Symptoms can return later in a biphasic reaction

Чому це відповідь

Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.

Відповідь

B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Dilution of the blood by the IV fluid

Чому це відповідь

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Відповідь

B · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A current or recent hepatitis A infection

Чому це відповідь

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Перевірено за: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · A current or recent hepatitis A infection
11.Фармакологія

Відповідь: A · Герпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер

Чому це відповідь

Ацикловір фосфорилюється вірусною тимідинкіназою в інфікованих клітинах, а потім блокує вірусну ДНК-полімеразу. Його застосовують при герпесі на губах, генітальному герпесі, вітряній віспі та оперізувальному лишаї.

Відповідь

A · Герпесвірусами, як-от вірусом простого герпесу та варицела-зостер
12.Фармакологія

Відповідь: C · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium

Чому це відповідь

NSAIDs block prostaglandins that dilate the afferent arteriole and promote sodium loss. With an ACE inhibitor this can reduce blood pressure control and cause kidney injury and hyperkalaemia, especially if a diuretic is also used.

Відповідь

C · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку

Чому це відповідь

Легенева реабілітація поєднує індивідуально підібрані фізичні тренування, навчання та техніки дихання. Вона покращує витривалість, зменшує задишку, покращує якість життя та знижує кількість госпіталізацій. Її рекомендують людям із ХОЗЛ, обмеженим задишкою, і після загострення.

Відповідь

C · Контрольовані фізичні вправи й навчання, що полегшують задишку
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A sustained waveform on capnography

Чому це відповідь

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Відповідь

B · A sustained waveform on capnography
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Low pH and low bicarbonate

Чому це відповідь

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Відповідь

C · Low pH and low bicarbonate
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Gentamicin

Чому це відповідь

Aminoglycosides such as gentamicin can impair neuromuscular transmission and trigger a myasthenic crisis. Fluoroquinolones, magnesium and some other drugs carry similar warnings. The nurse checks with the prescriber before giving it.

Відповідь

A · Gentamicin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Чому це відповідь

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Відповідь

D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Раннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка

Чому це відповідь

Великі опіки спричиняють тривалий гіперметаболічний катаболічний стан із втратою м'язів. Раннє ентеральне харчування (часто протягом 24 годин) з високим вмістом енергії та білка, а також мікроелементами підтримує загоєння ран та імунітет і допомагає захистити кишковий бар'єр. Контролюють масу тіла та споживання.

Відповідь

D · Раннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Амплітуда 6–25 bpm

Чому це відповідь

Помірна варіабельність (6–25 bpm) свідчить про добре оксигенований плід із робочою вегетативною нервовою системою. Мінімальна (5 bpm або менше) чи відсутня варіабельність може означати гіпоксію, сон або вплив ліків; понад 25 bpm — виражена варіабельність.

Відповідь

A · Амплітуда 6–25 bpm
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Усунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням

Чому це відповідь

Це ознаки надмірного блювання вагітних із зневодненням. Пріоритетом є внутрішньовенні рідини, відновлення електролітів, протиблювотні засоби та вітамінні добавки, як-от тіамін, за призначенням.

Відповідь

C · Усунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Separate them by at least 4 weeks

Чому це відповідь

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Відповідь

D · Separate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash

Чому це відповідь

Threadworm eggs spread easily within households, so all members are usually treated at the same time. Hygiene measures break the cycle of reinfection; exclusion from school is not needed.

Відповідь

C · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · 12 months

Чому це відповідь

In adults, prolonged grief disorder requires at least 12 months since the loss (6 months for children and adolescents), with intense yearning or preoccupation that impairs functioning. ICD-11 uses a shorter minimum of 6 months.

Відповідь

A · 12 months
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Чому це відповідь

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Відповідь

C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 60,6 in

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Сантиметри у дюйми

h = 154/2,54 = 60,63 ≈ 60,6 in

Відповідь

h = 60,6 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 4

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

7,5 mL × 3 × 7 = 157,5 mL

Флакони

157,5/50 = 3,15 → N = 4

Відповідь

N = 4
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 165 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

30·22 = 660 mg

На одну дозу

D = 660/4 = 165 mg

Відповідь

D = 165 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6,7 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

20·8 = 160 mg

Об’єм

V = (160/120)·5 = 6,667 ≈ 6,7 mL

Відповідь

V = 6,7 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Об’єм

V = 30·4 = 120 mL

Відповідь

V = 120 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4,7 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Залишковий час

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Відповідь

t = 4,7 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,1 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·90 = 5 400 од.

Об’єм

V = 5400/5000 = 1,08 ≈ 1,1 mL

Відповідь

V = 1,1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 5,3 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2·70 = 140 mcg/min
140·60 = 8400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 8400/1600 = 5,25 ≈ 5,3 mL/h

Відповідь

R = 5,3 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1720 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 120 + 200 + 100 = 420 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1720 mL

Відповідь

I = 1720 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 500 = 500 mL

Час

t = 500/125 = 4 h

Відповідь

t = 4 h

Це приблизно 4 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 95

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 15 = 95

Відповідь

MFS = 95
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 90/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 299 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·133 + 21,3 + 11,8 = 299,1 ≈ 299 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 299 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Порівняйте

виміряний: 22 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 6 малих клітинок, 1500 ÷ 6 ≈ 250 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,24 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 49 малих клітинок, 1500 ÷ 49 ≈ 31 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,96 s) і P–P регулярний (0,72 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 83 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,16 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions