У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the main purpose of a wound drain after surgery?
ATo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
BTo keep the wound edges apart until it heals
CTo measure the temperature inside the wound
DTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справиСкладна
Two days after surgery a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. What is the most helpful nursing action, alongside reporting it?
AKeep the patient lying flat in bed so they can rest and save energy
BStop all pain relief so the patient stays alert
CRestrict all fluids to dry the secretions
DEncourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?
ADilute it in a small syringe and push it
BGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
CNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
DGive half by IV push and the rest later
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A responsive 6-month-old infant is choking and cannot cry or cough. What should the rescuer do?
AGive back blows and chest thrusts in turn
BDo a blind finger sweep of the mouth
CTurn the infant upside down and shake gently
DGive abdominal thrusts as for an adult
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?
AGive a dose of every as-needed medication on the chart
BLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
CStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
DGo to the station to finish documentation for other patients
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
За пацієнтом із травмою голови та переломом ноги спостерігають. Яка знахідка є пріоритетом?
AПацієнт просить щось поїсти
BБал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
CБіль у нозі 6 з 10 попри останню дозу знеболювального
DНевелика садна на лікті
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?
ATo strengthen the abdominal muscles around the wound
BTo lower their heart rate before mobilising
CTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
DTo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?
AA stye
BAcute angle-closure glaucoma
CDry eye syndrome
DSimple conjunctivitis from a viral infection
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Яке лікування знижує калій у сироватці, переміщуючи його в клітини?
AПероральні добавки калію хлориду
BВнутрішньовенний глюконат кальцію протягом 10 хвилин
CВнутрішньовенна інфузія 0,45% натрію хлориду
DВнутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?
AThe patient has primary hypothyroidism instead
BThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
CCortisol is being produced without normal feedback control
DThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
11.ФармакологіяСередня
Why is IV promethazine given with great caution?
AIt causes immediate kidney failure
BIt can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
CIt is a strong opioid that causes addiction
DIt causes a severe rise in blood pressure when it is given intravenously
12.ФармакологіяСкладна
Why is adenosine used with caution in patients with asthma?
AIt causes severe hypertension in asthma
BIt can cause bronchospasm
CIt is broken down too slowly in asthma
DIt reduces the effect of inhaled steroids
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?
ANormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
BHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
CNormal, because any measurable urine output is reassuring
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?
AMetoprolol
BMorphine
CIntravenous furosemide
DMagnesium sulfate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which statement about the PSA blood test is correct?
AIt can be raised by benign problems as well as by cancer
BA normal result always rules out any prostate cancer
CIt is only raised in women with bladder cancer
DA raised result always means prostate cancer
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The nurse has four endocrine patients. Which one needs to be seen first?
AA patient with Graves' disease asking about radioactive iodine
BA patient with hypothyroidism who has been constipated for three days
CA patient after thyroidectomy with mild pain on swallowing
DA patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which description fits a category (stage) 4 pressure ulcer?
AA blister filled with clear fluid over the heel or sacrum
BFull-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
CA shallow wound into the dermis only
DIntact skin with redness that does not blanch
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?
AIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
BChange to a higher-strength NSAID tablet
CGive the next dose with extra food
DWithhold the next dose and report to the prescriber
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?
AAsk her partner to sign for her
BAsk her 10-year-old child to interpret
CUse gestures and simple English only
DUse a professional interpreter
20.Акушерське медсестринствоСкладна
У матері, що годує груддю, гаряча, червона, болюча ділянка на одній молочній залозі та гарячка. Вона питає, чи припинити годування. Яка найкраща порада?
AГодувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
BПрипинити пити рідину, щоб зменшити вироблення молока
CПовністю припинити годувати груддю, а молоко зціджувати й виливати, поки не минуть гарячка й почервоніння
DГодувати лише з іншої залози протягом тижня
21.Педіатричне медсестринствоСередня
What should the nurse do before giving a dose of digoxin to an infant?
AMeasure the blood pressure and give the dose only if it is above the normal range
BCount the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
CMeasure the temperature and give the dose only if there is no fever
DCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by four
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?
AFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
BMissing one menstrual period after starting a new diet
CWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
DWanting to exercise every day
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Чому трициклічні антидепресанти особливо небезпечні при передозуванні?
AВони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
BВони спричиняють лише легку сонливість
CВони лише трохи знижують артеріальний тиск і рідко потребують лікування
DВони не мають ефектів при передозуванні
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient tells the nurse, "You're the only one I can talk to. You're much better than the other nurses." What is the most appropriate response?
A"Thank you. I'll make sure I'm always the one assigned to you from now on."
B"You shouldn't compare nurses. That's not fair to them, and it's rude."
C"I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."
D"The other nurses are not as experienced as I am, so it makes sense that you prefer talking to me."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 8 lb 13 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.
8 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 20:55 і закінчується о 06:10 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.
20:5506:10
t = h
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 37 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
37 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Зріст пацієнта 182 cm, маса 94 kg. Призначено 75 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.
182 cm94 kg75 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1500 mL за 8 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
32 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 20 units/kg/h пацієнтові масою 98 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
25 000 од./500 mL20 од./kg/h98 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 101 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
250 mg/250 mL10 mcg/kg/min101 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 19:00 вже введено 800 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL800 mL введено80 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 88% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 12SpO₂ 88%повітряSBP 142HR 82AT 36,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,28, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) і HCO₃⁻ 10 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,28PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 85 mmHg (11,3 kPa) і PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1вузловий ритм
2фібриляція передсердь
3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
4синусова аритмія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ставка
2ритм
3зубці P
4Інтервал PR
5Тривалість QRS
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
Чому це відповідь
Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.
Відповідь
D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
Чому це відповідь
These signs suggest atelectasis or early chest infection. Deep breathing, coughing, adequate pain relief and mobilisation help re-expand the lungs.
Відповідь
D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
Чому це відповідь
Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.
Відповідь
C · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Give back blows and chest thrusts in turn
Чому це відповідь
For infants under one year, the rescuer alternates sets of back blows with chest thrusts, with the head lower than the chest. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object further in.
Відповідь
A · Give back blows and chest thrusts in turn
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
Чому це відповідь
The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.
Відповідь
C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
Чому це відповідь
Падіння балу за шкалою коми Глазго вказує на зростання тиску всередині черепа, що може бути смертельним, і потребує термінової ескалації. Біль від перелому також потребує лікування, але не загрожує життю так само.
Відповідь
B · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
Чому це відповідь
Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.
Відповідь
C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Acute angle-closure glaucoma
Чому це відповідь
Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.
Відповідь
B · Acute angle-closure glaucoma
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Внутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
Чому це відповідь
Інсулін активує натрій-калієвий насос і переміщує калій у клітини; разом з ним дають глюкозу для запобігання гіпоглікемії. Глюконат кальцію захищає серце, але не знижує рівень калію.Перевірено за:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Внутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Cortisol is being produced without normal feedback control
Чому це відповідь
Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.
Відповідь
C · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Фармакологія
Відповідь: B · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
Чому це відповідь
Promethazine is a vesicant. Deep intramuscular injection is the preferred parenteral route, and if given IV it is diluted, given slowly into a well-running large vein, and stopped at once if the patient reports burning or pain.
Відповідь
B · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.Фармакологія
Відповідь: B · It can cause bronchospasm
Чому це відповідь
Adenosine can trigger bronchospasm in people with asthma or COPD. Other treatment options, such as verapamil, may be chosen.
Відповідь
B · It can cause bronchospasm
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
Чому це відповідь
A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.
Відповідь
D · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Magnesium sulfate
Чому це відповідь
A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.
Відповідь
D · Magnesium sulfate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · It can be raised by benign problems as well as by cancer
Чому це відповідь
PSA can rise with BPH, prostatitis, UTI, recent ejaculation or instrumentation, as well as cancer. A normal level does not exclude cancer. Results are interpreted with symptoms, examination and other tests.
Відповідь
A · It can be raised by benign problems as well as by cancer
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
Чому це відповідь
Fever and confusion in a patient with hyperthyroidism suggest thyroid storm, which can be fatal without urgent treatment. The other problems are expected or non-urgent.
Відповідь
D · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
Чому це відповідь
Category 4 has full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle and often undermining or tunnelling. Category 3 reaches the fat but does not expose bone, tendon or muscle.
Відповідь
B · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Withhold the next dose and report to the prescriber
Чому це відповідь
NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.
Відповідь
D · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Use a professional interpreter
Чому це відповідь
Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.
Відповідь
D · Use a professional interpreter
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
Чому це відповідь
Мастит покращується, коли залозу регулярно спорожняють. Продовження годування безпечне для дитини. Догляд включає відпочинок, рідину, знеболення та антибіотики за призначенням.
Відповідь
A · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
Чому це відповідь
Digoxin slows the heart rate and has a narrow therapeutic range. The apical pulse is counted for a full minute before each dose, and the dose is withheld and reported if the rate is below the limit set by the prescriber or local policy.
Відповідь
B · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
Чому це відповідь
Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.
Відповідь
A · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Вони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
Чому це відповідь
Передозування трициклічними спричиняє аритмії, розширений QRS, гіпотензію, судоми та кому. Для пацієнтів із суїцидальним ризиком кількість препарату у рецепті можуть обмежувати.
Відповідь
A · Вони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · "I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."
Чому це відповідь
Accepting the role of the "only" helper encourages dependence and splitting. The nurse acknowledges the patient's feeling and encourages trust in the whole team, which keeps care consistent.
Відповідь
C · "I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: m = 4,01 kg
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Унції у фунти
13 oz/16 = 0,8125 lb
8 + 0,8125 = 8,813 lb
Фунти в кілограми
m = 8,813/2,2 = 4,006 ≈ 4,01 kg
Відповідь
m = 4,01 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 9,25 h
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
20:55 → 24:00 = 185 min
Після півночі
00:00 → 06:10 = 370 min
Разом
185 + 370 = 555 min
t = 555/60 = 9,25 h
Відповідь
t = 9,25 h
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 7,4 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2·37 = 74 mg
Об’єм
V = 74/10 = 7,4 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 7,4 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: D = 163,5 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Площа поверхні тіла
BSA = √(182·94/3600) = √4,752 = 2,18 m²
Доза
D = 75·2,18 = 163,5 mg
Відповідь
D = 163,5 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 63 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
8·60 = 480 min
Швидкість крапання
R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Відповідь
R = 63 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 7 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
32·60/15 = 128 mL/h
Залишковий час
t = 900/128 = 7,031 ≈ 7 h
Відповідь
t = 7 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 39,2 mL/h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Units за годину
20·98 = 1 960 од./h
Концентрація
25 000/500 = 50 од./mL
Швидкість помпи
R = 1960/50 = 39,2 mL/h
Відповідь
R = 39,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 60,6 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
10·101 = 1010 mcg/min
1010·60 = 60600 mcg/h
Швидкість помпи
R = 60600/1000 = 60,6 mL/h
Відповідь
R = 60,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1620 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 120 + 100 = 420 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1620 mL
Відповідь
I = 1620 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 2,5 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 800 = 200 mL
Час
t = 200/80 = 2,5 h
Відповідь
t = 2,5 h
Це приблизно 2 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:30.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 95
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 95
Відповідь
MFS = 95
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,28: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 22 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 10 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 95,8 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,46 до 1,00 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
фібриляція передсердь
Відповідь
фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: ритм
П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.
П’ять кроків
1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,68 до 1,00 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Перший ненормальний крок
ритм → фібриляція передсердь
Відповідь
ритм
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.