Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir kidneys hold on to more water
  2. BTheir sense of thirst is often reduced
  3. CThey usually drink more than younger adults
  4. DThey lose less water through the skin
2.Основи сестринської справиСкладна

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 24 hours before
  2. BUp to 2 hours before
  3. CUp to 12 hours before
  4. DWater is not allowed from the day before
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який спосіб переміщення пацієнтів під час пожежі в лікарні зазвичай уникають?

  1. AПеревезення ліжок через протипожежні двері
  2. BСходи
  3. CГоризонтальне переміщення в іншу зону того самого поверху за протипожежними дверима
  4. DЛіфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестру з герпесом на губі (herpes labialis) призначено до відділення новонароджених. Що найдоречніше?

  1. AНадіти рукавички й працювати як зазвичай
  2. BПрацювати як зазвичай, бо герпес на губі дуже поширений
  3. CПовідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру
  4. DНікому не казати й маскувати висип косметикою під час змін
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Під час тріажу START на місці масового ураження постраждалий може дійти до визначеної зони на прохання. До якої категорії його відносять?

  1. AЧорна (очікування)
  2. BЧервона (негайно)
  3. CЖовта (відкладено)
  4. DЗелена (незначні)
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient with stable diabetes who walks independently
  2. BA young adult waiting for discharge tomorrow
  3. CA patient admitted for a planned scan, feeling well
  4. DA confused older adult at high risk of falls
7.Клінічна сестринська справаСередня

A nurse finds a patient lying on the floor beside the bed. What should be done first?

  1. APhone the patient's family
  2. BComplete the incident report form
  3. CLift the patient straight back into bed so they are comfortable
  4. DCheck the patient for injuries before moving them
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which finding suggests hypocalcaemia?

  1. ASpasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm
  2. BSevere thirst with a large urine output and constipation
  3. CA flapping tremor of the outstretched hands
  4. DA slow, irregular pulse with nausea and yellow-tinged vision
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Коли слід брати посіви крові в пацієнта з підозрою на сепсис?

  1. AЛише якщо гарячка триває понад три дні
  2. BПеред першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
  3. CПісля перших трьох доз антибіотиків
  4. DУ будь-який час, бо антибіотики не впливають на результат
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта із серцевою недостатністю BNP був дуже високим при госпіталізації, а тепер падає після лікування діуретиками. Що це найімовірніше показує?

  1. AМенше розтягнення серця, що відповідає покращенню
  2. BЩо діуретик слід негайно припинити
  3. CНову ниркову недостатність, спричинену діуретиком
  4. DПогіршення серцевої недостатності, що потребує більше рідин
11.ФармакологіяСередня

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. ASevere hypertension during the infusion itself
  2. BCumulative heart muscle damage leading to heart failure
  3. CRapid rise in cholesterol
  4. DPericarditis caused by infection
12.ФармакологіяСкладна

Пацієнт, що приймає варфарин, починає курс рифампіцину. Який імовірний ефект?

  1. AЕфекту немає, бо рифампіцин не всмоктується
  2. BМНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
  3. CМНВ зростає, бо варфарин метаболізується повільніше
  4. DВарфарин перетворюється на вітамін K
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Shortly after a permanent pacemaker is inserted via the subclavian vein, the patient becomes breathless with reduced breath sounds on that side. What complication should be suspected?

  1. AAsthma
  2. BPneumothorax
  3. CPulmonary oedema
  4. DPericarditis
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. AA large difference in blood pressure between the arms
  2. BPain that started at rest
  3. CA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  4. DSweating, nausea and pallor that started with the pain
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. AA full course of IV antibiotics in hospital
  2. BPreventive antibiotics
  3. CNo action unless they develop symptoms
  4. DA lumbar puncture to check for infection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. ALactulose
  2. BMelatonin
  3. CHaloperidol
  4. DParacetamol (acetaminophen)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo make the bowels open before the operation
  2. BTo replace the need for any IV fluids afterwards
  3. CTo raise the blood pressure during the anaesthetic
  4. DTo reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A 62-year-old with known reflux reports burning central chest pain with sweating and breathlessness that began while walking. What should the nurse do first?

  1. ARecord a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
  2. BGive an antacid and reassess the pain in an hour
  3. CAdvise the patient to avoid spicy food at future meals
  4. DBook a routine endoscopy for later in the week
19.Акушерське медсестринствоСередня

Misoprostol is given for postpartum haemorrhage. Which side effect is common?

  1. ABronchospasm in all patients
  2. BBradycardia and hypoglycaemia
  3. CShivering and fever
  4. DSevere hypertension
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. ANormal engorgement
  2. BAn allergic reaction to the antibiotic
  3. CA blocked duct needing only massage
  4. DA breast abscess needing drainage
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which is the main modifiable risk factor for type 2 diabetes in adolescents?

  1. AObesity with low physical activity
  2. BA viral infection in early childhood
  3. CA family history of diabetes
  4. DBeing of a particular ethnic background
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?

  1. AVitamin K deficiency bleeding from the extra water
  2. BLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
  3. CHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
  4. DHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. ATell her that her beliefs are not real
  2. BAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
  3. CExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
  4. DRecord it immediately as a command hallucination
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  2. BTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
  3. CShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
  4. DHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,29641 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,29641 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,29641 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 10 mg/h. Виразіть цю швидкість дозування D у mcg/min. Округліть до одного знака після коми.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Розрахунок дозСередня
71 kgBSA = 1,59 m²135 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 71 kg має площу поверхні тіла 1,59 m². Призначено 135 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

71 kgBSA = 1,59 m²135 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
25%вихідний розчинV₁ = ? mL

Потрібно приготувати 200 mL 2% (w/v) розчину з 25% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?

C₁ = 25%C₂ = 2%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 4 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h4 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 4 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL4 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h71 kg10 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 71 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 10 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 mg/250 mL10 mcg/min71 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай200 mLмолоко100 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча475 mLсеча175 mLсеча500 mLсеча225 mLрановий дренаж90 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 200 mLмолоко: 100 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 475 mLсеча: 175 mLсеча: 500 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 90 mLблювання: 150 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL60 mL/hпочаток 06:1508:15: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 06:15, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:15?

500 mL60 mL/h06:15 → 08:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: іноді ходить; рухливість: без обмежень; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 94% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 94%O₂SBP 150HR 70AT 36,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222615некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,22, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa) і HCO₃⁻ 15 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,22PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354562HCO₃⁻mmol/L222629гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa), HCO₃⁻ 29 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,29PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіявузловий ритмсинусова тахікардіяатріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2вузловий ритм
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)фібриляція шлуночківасистоліясинусова брадикардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2фібриляція шлуночків
  3. 3асистолія
  4. 4синусова брадикардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Their sense of thirst is often reduced

Чому це відповідь

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Відповідь

B · Their sense of thirst is often reduced
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Up to 2 hours before

Чому це відповідь

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Відповідь

B · Up to 2 hours before
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Ліфти

Чому це відповідь

Під час пожежі ліфтами не користуються, якщо цього не вказала пожежна служба, бо вони можуть зупинитися або заповнитися димом. Пацієнтів зазвичай спершу переміщують горизонтально за протипожежні двері, а потім, за потреби, вниз сходами.

Відповідь

D · Ліфти
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Повідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру

Чому це відповідь

Вірус простого герпесу може спричинити тяжку інфекцію в новонароджених. Працівники з активними висипами інформують керівника й дотримуються порад служби гігієни праці, що часто означає уникання контакту з новонародженими та іншими пацієнтами групи ризику, доки висип не загоїться.

Відповідь

C · Повідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Зелена (незначні)

Чому це відповідь

Постраждалих, які можуть ходити, позначають зеленим і спрямовують геть першими. Їх оцінюють повторно пізніше, бо в деяких травми можуть погіршитися.

Відповідь

D · Зелена (незначні)
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · A confused older adult at high risk of falls

Чому це відповідь

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Відповідь

D · A confused older adult at high risk of falls
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Check the patient for injuries before moving them

Чому це відповідь

After a fall, the patient is assessed first, including airway, breathing, circulation, head injury and possible fractures, before deciding how to move them safely. The fall is then reported and the care plan reviewed.

Відповідь

D · Check the patient for injuries before moving them
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Spasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm

Чому це відповідь

Trousseau's sign, carpal spasm during cuff inflation, and Chvostek's sign, facial twitching on tapping the facial nerve, indicate neuromuscular irritability from low calcium.

Відповідь

A · Spasm of the hand when a blood pressure cuff is inflated on the arm
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення

Чому це відповідь

Посіви крові беруть до антибіотиків, бо навіть одна доза може завадити росту бактерій і приховати причину. Антибіотики все одно слід починати швидко, бажано протягом години.Перевірено за: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Менше розтягнення серця, що відповідає покращенню

Чому це відповідь

Падіння BNP означає, що шлуночки відчувають менше напруження, що відповідає покращенню водного балансу. Його оцінюють разом із симптомами, масою тіла та оглядом.Перевірено за: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023); Brain natriuretic peptide test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Менше розтягнення серця, що відповідає покращенню
11.Фармакологія

Відповідь: B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Чому це відповідь

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Відповідь

B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Фармакологія

Відповідь: B · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше

Чому це відповідь

Рифампіцин індукує ферменти CYP, прискорює метаболізм варфарину й послаблює його дію, тож МНВ знижується, а ризик тромбів зростає.

Відповідь

B · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Pneumothorax

Чому це відповідь

Subclavian puncture can injure the pleura and cause a pneumothorax. A chest X-ray is usually taken after implantation. Other complications include haematoma, lead displacement and infection.

Відповідь

B · Pneumothorax
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · A large difference in blood pressure between the arms

Чому це відповідь

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Відповідь

A · A large difference in blood pressure between the arms
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Preventive antibiotics

Чому це відповідь

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Відповідь

B · Preventive antibiotics
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Haloperidol

Чому це відповідь

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Відповідь

C · Haloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · To reduce insulin resistance and improve recovery

Чому це відповідь

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Відповідь

D · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain

Чому це відповідь

Cardiac pain can feel like heartburn. Exertional pain with sweating and breathlessness must be treated as possible acute coronary syndrome until excluded, so an ECG and urgent review come first.

Відповідь

A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Shivering and fever

Чому це відповідь

Misoprostol, a prostaglandin E1 analogue, commonly causes shivering and a raised temperature, as well as nausea and diarrhoea. It is useful where other uterotonics are not available.

Відповідь

C · Shivering and fever
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · A breast abscess needing drainage

Чому це відповідь

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Відповідь

D · A breast abscess needing drainage
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Obesity with low physical activity

Чому це відповідь

Obesity and inactivity are the main modifiable risk factors for type 2 diabetes in young people. Family history and ethnicity also raise risk but cannot be changed. Healthy eating and activity are the basis of prevention and treatment.

Відповідь

A · Obesity with low physical activity
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures

Чому це відповідь

Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.

Відповідь

B · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Чому це відповідь

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Відповідь

C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Чому це відповідь

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Відповідь

A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,3 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,29641 → 9

Вирішує лише наступна цифра

0,29641 → 6
6 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (41) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,3 mL

Відповідь

x = 0,3 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 166,7 mcg/min

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Обчисліть

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Відповідь

D = 166,7 mcg/min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 214,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 135·1,59 = 214,7 mg

Відповідь

D = 214,7 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V₁ = 16 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 2·200/25 = 16 mL

Відповідь

V₁ = 16 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 63 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Відповідь

R = 63 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 63 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 10 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Залишковий час

t = 750/75 = 10 h

Відповідь

t = 10 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 4/1 = 4 mL/h

Відповідь

R = 4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 3 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50 000/250 = 200 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

10·60 = 600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 600/200 = 3 mL/h

Відповідь

R = 3 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = −445 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 100 = 300 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1170 mL

Загальне виведення

475 + 175 + 500 + 225 + 90 + 150 = 1615 mL

Баланс

B = 1170 − 1615 = −445 mL

Відповідь

B = −445 mL

Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 380 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

06:15 → 08:15 = 2 h

Введений об’єм

60·2 = 120 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 120 = 380 mL

Відповідь

V = 380 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 16

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: іноді ходить → 3
рухливість: без обмежень → 4
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 4 + 3 + 4 + 1 + 3 = 16

Відповідь

B = 16
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 94% → 1
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,22: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 38 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 28,5–32,5 mmHg, тож виміряний 38 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,2 = 26,2 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,2 = 31,7 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 29 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова брадикардія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 30 малих клітинок, 1500 ÷ 30 ≈ 50 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,20 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова брадикардія

Відповідь

синусова брадикардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions